Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2013 21:50 

Czy był ktoś nad jeziorem Como lub Garda na przełomie lutego i marca?
Lecę w tym terminie i nie wiem, które jezioro wybrać - na chwilę obecną myślę bardziej o Como.. Ale czy nad Gardą temperatura nie jest wyższa?
 Profil Relacje PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 17 Sty 2013 22:03 

złoty
oba mają swój urok, jednak Como jest zdecydowanie bardziej 'romantyczne' - może z tego względu że jest dużo mniejsze i nawet góry wydają się być wyższe. Pogoda powinna być bardzo podobna tj zapewne ok 15 stopni w ciągu dnia, polecam starą część Mandello del Lario i Varennę o poranku po sezonie - cisza, spokój, zero turystów - niesamowity klimat :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2013 22:58 

Byłem nad jeziorem Como na początku listopada zeszłego roku więc pogoda podobna do przełomu luty/marzec. Temperatura ok 15 stopni więc można było w lekkiej kurtce zwiedzać. Większy problem miałem z chmurami, które rano całkowicie zasłoniły góry. Potem w ciągu dnia trochę się przetarło i słońce wyglądało co chwilę ale i tak wierzchołków nie było widać. Mimo to świetnie wspominam ten jednodniowy wypad. Jak wspomina przedmówca turystów bardzo mało, miasteczka wyglądały niemal na wyludnione - a to oczywiście duży plus :)
Byłem w miejscowości Varenna i płynąłem promem do słynnego Bellagio - warto!
Na zachętę kilka fotek.

Image
Uliczka w Bellagio

Image
Bellagio z promu

Image
Varenna

#4 PostWysłany: 18 Sty 2013 11:47 

Dziękuję Wam bardzo! Utwierdziliście mnie w mym wstępnym wyborze ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Sty 2013 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
To ja jeszcze od siebie mogę dodać. Nad jeziorem Como byłem właśnie w Varennie. Można tam wybrać się do zamku Vezio (tak co najmniej 15-20 minut pod górę) skąd jest ładny widok na jezioro i można zobaczyć ptaki drapieżne na wyciągnięcie ręki. Co prawda teraz jest zima i według strony zamek jest zamknięty do 27 lutego (ale może bedziesz już tam na początku marca) http://www.castellodivezio.it/inglese/index.php

Załącznik:
vezio1.jpg
vezio1.jpg [ 134.61 KiB | Obejrzany 27344 razy ]

Załącznik:
vezio2.jpg
vezio2.jpg [ 137.81 KiB | Obejrzany 27344 razy ]

Załącznik:
vezio3.jpg
vezio3.jpg [ 84.88 KiB | Obejrzany 27344 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Sty 2013 13:24 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Witam. Byłem nad Gardą 3dni na początku listopada 2011. Pogoda była w granicy 11-14 stopni. Pod koniec marca pogoda będzie podobna. W lutym leży śnieg, bo to teren górski.

Będąc nad Gardą polecam także jezioro położone wyżej - a także miasteczko Pieve di Ledro. Jedzie się tam tunelem pod górkę.

Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Sty 2013 16:21 

złoty
do zamku Vezio można wejść po sezonie gdy oficjalnie jest zamknięty, nawet na wieżę - tylko trzeba sobie samemu otworzyć górne wrota :) wejście jest darmowe po sezonie
dozoruje go Włoch który opiekuje się również orłami ze zdjęcia poniżej, oraz sowa która wita gości przy wejściu :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sty 2013 16:42 

niebieski
Wybrać nie pomogę bo byłem tylko nad J.Garda, ale w połowie października - temperatura >20 stopni, w nocy niecałe 10.
Wsteczną pogodę możesz sprawdzić tu:
Como http://www.ilmeteo.it/portale/archivio-meteo/Como
Garda http://www.ilmeteo.it/portale/archivio-meteo/Garda

Jeżeli jednak jest to krótki wyjazd a lądujesz w BGY to chyba Como bo dojazd sporo krótszy.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Sty 2013 20:32 

A był ktoś w miejscowości Lecco nad lago di como?
Jak widoki z tego miejsca? Ceny itd?
Myślałem żeby wstąpić tam wracając z Mediolanu na lotnisko w bergamo ( tylko tam mi pasuje pociąg, do como przesiadki i cudowanie)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Sty 2013 23:55 

złoty
Lecco jest dobre na 2-3 godziny, na pewno nie ma tego klimatu co Varenna czy Bellagio jednak ma fajny deptak i ładną promenadę nad jeziorem(spacerem 10-15 minut od dworca) - ceny wyższe niż w Mediolanie ale niższe w knajpach niż w Varennie
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Sty 2013 00:19 

dzięki, wybiorę tą opcję ponieważ tego samego dnia mam lot z bergamo o 21.30 zamykają bramki a jeszcze chciałem szybciutko zobaczyć i to miasto, więc 2 godziny wystarczą, zobaczyć widoczki napić kawy i w pociąg dalej :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Cze 2013 19:15 

Wyjazd w porze zimowo-wiosennej udany! Przede wszystkim dzięki niewielkiej liczbie turystów ;)

A tutaj "kilka" zdjęć:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 711&type=1
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Paź 2014 12:19 

Byłam nad jeziorem Como co prawda latem, ale zakochalam się w tym miejscu !
Byliśmy dokładnie w miasteczku Bellano, ale zwiedziliśmy również okoliczne miasta Varenna, Bellagio, Menaggio, Dervio. Każde z nich ma niepowtarzalny klimat. Okolica proponuje wiele róznych form spędzania czasu: można jeździć rowerami, spacerować wdłuż jeziora, robić wycieczki górskimi ścieżkami, polecam również rejs promem, a to wszystko w przepięknych okolicznościach przyrody i z widokami, których nie da się zapomnieć.
Na pewno wrócę w te okolice jeszcze nie raz i polecam każdemu wypad nad Como :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Paź 2014 12:36 

niebieski
Lecę do Bergamo na 2 dni pod koniec miesiąca.
Warto skoczyć na 1 dzień nad Como? Zdążę coś zobaczyć w tak krótkim czasie? Mogę w sumie poświęcić pełen dzień czyli wyjechać wcześnie z Bergamo i wrócić późnym wieczorem.

#15 PostWysłany: 30 Paź 2014 14:06 

niebieski
Pojadę chyba jutro z Bergamo na 1 dzień nad Como, chciałbym zobaczyć Varenno i Bellagio - czy ktoś ma pomysł jak tam dotrzeć z Como bo tylko tam widzę pociągi jeżdżą?

#16 PostWysłany: 30 Paź 2014 23:38 
Awatar użytkownika

srebrny
W moim wątku masz na początku mapkę ze schematem komunikacji nad jeziorem Como, a w dalszej części są linki do wszystkich rozkładów (promy + autobusy).
tydzien-w-polnocnych-wloszech-jezioro-como-final-le-turyn,209,48371
 Profil Relacje PM off
anulkax7 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Paź 2014 23:46 

srebrny
cichyy napisał(a):
Pojadę chyba jutro z Bergamo na 1 dzień nad Como, chciałbym zobaczyć Varenno i Bellagio - czy ktoś ma pomysł jak tam dotrzeć z Como bo tylko tam widzę pociągi jeżdżą?

Z Bergamo jechaliśmy pociągiem do Lecco (ok. 40 minut) i potem drugim do Varenny (również ok. 40 minut). To chyba najlepsza trasa.

-- 30 Paź 2014 22:50 --

cichyy napisał(a):
Lecę do Bergamo na 2 dni pod koniec miesiąca.
Warto skoczyć na 1 dzień nad Como? Zdążę coś zobaczyć w tak krótkim czasie? Mogę w sumie poświęcić pełen dzień czyli wyjechać wcześnie z Bergamo i wrócić późnym wieczorem.

Oczywiście, że warto. :) Polecam dojechać pociągiem do Varenny i potem promem do Bellagio, a może jeszcze gdzieś. Najlepiej sprawdzić rozkład pociągów i wtedy zaplanować ile mamy czasu i gdzie chcemy pojechać. Byliśmy przed tygodniem i było wspaniale. :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Lip 2015 13:31 

Loty: 67
Kilometry: 168 717
Co sądzicie, aby wczesnie rano wyjechać z Bergamo i udać się pociągiem do Lecco i Varenny, a potem wrócić w połowie dnia i zwiedzić jeszcze Bergamo? chodzi o Citta Alta. Nocleg mamy w Bergamo, ale pytanie czy nie za duże tempo sobie narzucimy? jak myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Lip 2015 14:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Prawdę mówiąc miałem napisać, że to za mało czasu, ale przypomniałem sobie, że coś podobnego zrobiłem sam trzy lata temu ;) . Przylecieliśmy do Bergamo ok. godz. 13, podjechaliśmy do miasta, odszukaliśmy pensjonat, w którym mieliśmy zarezerwowany nocleg (w okolicy dolnej stacji kolejki), zostawiliśmy bagaże i w drogę (ok. 14:30). Jechaliśmy pociągiem z przesiadką w Lecco do Varenny, tam pobyliśmy parę godzin, coś zjedli itd. Wracaliśmy do Bergamo ostatnim pociągiem, ok. 20:30 z Varenny. Oczywiście można tam było spędzić więcej czasu, popłynąć promem do Bellagio itd., ale i tak było warto, fajna jest nawet sama podróż pociągiem wzdłuż brzegu jeziora Como.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Lip 2015 15:40 

Plan jak najbardziej do zrealizowania choć wiele zależy, że tak powiem, od temperamentu zwiedzających. Jeden obleci miasteczko, rzuci okiem w prawo i lewo i jest usatysfakcjonowany a drugi chce posiedzieć 3 godziny nad jeziorem i pogapić się na przykład na odpływające promy. Na początku lipca byłam nad Como, z Bergamo wyjechałam o 9 rano, podróż do Varenny nie jest długa, w drodze powrotnej zwiedziliśmy jeszcze Lecco korzystając z faktu, że i tak się tu trzeba przesiadać. Pani konduktor w pociągu powiedziała, że bilet który skasowaliśmy w Varennie jest ważny 6 godzin więc nie było problemu ze zrobieniem sobie przerwy w Lecco. I wróciliśmy do Bergamo na 18, był jeszcze czas na wieczorny spacer po mieście.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości