Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2013 12:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Gdzieś czytałem, a mogę teraz znaleźć potwierdzenia dla tej informacji - czy to prawda że w nocnych pociągach w Norwegii konduktorzy rozdają koce? Ktoś z Was spotkał się z tym?

Niedługo wybieram się do Bodo - dolot do Trondheim, i dalej nocnym pociągiem do Bodo. Oprócz tego powyżej, mam jeszcze kilka dodatkowych pytań:
- czy ktoś z Was miał już okazję jechać tą trasą?
- czy w tym pociągu są przedziały czy wagony bezprzedziałowe, czy są oddzielne fotele (np. dające się pochylić) czy może jak w starych wagonach pkp kanapy na których można wygodnie się wyspać?
- czy mają tam coś takiego jak wagon restauracyjny?
- ...i czy są może gniazdka elektryczne?

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 16 Sty 2013 13:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregggor napisał(a):
Gdzieś czytałem, a mogę teraz znaleźć potwierdzenia dla tej informacji - czy to prawda że w nocnych pociągach w Norwegii konduktorzy rozdają koce? Ktoś z Was spotkał się z tym?

http://www.nsb.no/on-board/nsb-sove-art ... -4345.html

Seat on the night train?
Seats on night trains come with a special pack containing a pillow, travel blanket, eye mask and ear plugs to make your journey more relaxing. You are welcome to take the pack home with you after your journey. If not, the blankets are donated to worthy causes. Some of the chairs have adjustable backrests.

#3 PostWysłany: 16 Sty 2013 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
The Nordland Railway:
https://www.nsb.no/NordlandRailway/

#4 PostWysłany: 16 Sty 2013 13:26 
Awatar użytkownika

srebrny
BZG napisał(a):

Ok, dzięki wielkie! Pozostaje zatem jeszce tylko jedno pytanie:
- ...czy są może gniazdka elektryczne?

#5 PostWysłany: 16 Sty 2013 13:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregggor kiedy odbędziesz podróż tym pociągiem?

#6 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 315 989
platynowy
Jeśli miejsca siedzące,to prawdopodobnie będą wyglądały tak jak na zdjęciu:
http://www.garnek.pl/pabloz/17243738
Jedzie się komfortowo,dużo miejsca,nic się nie tłucze,nie trzęsie...Sama przyjemność 8-)
Gniazdko elektryczne jest umieszczone na dole,między fotelami.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:07 
Awatar użytkownika

srebrny
pabloz napisał(a):
Jeśli miejsca siedzące,to prawdopodobnie będą wyglądały tak jak na zdjęciu:
http://www.garnek.pl/pabloz/17243738

A ja na jednym z zagranicznych blogów (http://beersagas.blogspot.com/2009/06/t ... ilway.html) znalazłem takie zdjęcie z pociągu do Bodo z 2009 r.:
Image

Stary typ czy po prostu inne wagony jeżdżą do Bodo?

#8 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:14 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli linia jest elektryczna,to raczej "na bank" będą nowe wagony.
Te starsze,widać że ze składu z lokomotywą spalinową są...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:19 
Awatar użytkownika

srebrny
pabloz napisał(a):
Jeśli linia jest elektryczna,to raczej "na bank" będą nowe wagony.
Te starsze,widać że ze składu z lokomotywą spalinową są...

A jest elektryczna? Na tym samym blogu jest napisane:
Note that the trains on the Nordland line are diesel trains.

#10 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak,wygląda na to że cała podróż jest "spalinówką" i nie wiem,czy przesiadki na szynobus też nie ma. W filmiku coś mówią o 2-etapach podróży:

Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2013 19:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregggor kiedy odbędziesz podróż tym pociągiem?

#12 PostWysłany: 16 Sty 2013 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Trondheim - Bodo:
http://tog.yzi.me/sk/Setekart_NSB_Fjern ... n_2012.pdf

#13 PostWysłany: 21 Sty 2013 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Daj znać jak wygląda pociąg w Norwegii? Są gniazdka?

#14 PostWysłany: 22 Sty 2013 01:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Moja podróż zakończona z sukcesem, zorza polarna zaliczona :)

Szczegóły z trasy:
- przerwę między przylotem do Trondheim a odjazdem pociągu z Trondheim całkiem wygodnie można przeczekać w ciepłym lotniskowym terminalu (na miejscu w sklepie 7-Eleven latte za ok. 25 NOK, czyli 14 zł)
- na lotnisku jest darmowe wifi (przez 2 godziny) - należy się do niego zalogować poprzez podanie nr telefonu komórkowego i wpisanie kodu z otrzymanego SMSa... niestety nie wszystkim udało się zalogować (na telefony w Playu nie dochodziły SMSy)
- w terminalu są też schowki na bagaże (koszt dużego lockera na 24h: 30 NOK)
- stacja kolejowa Værnes Lufthavn jest dosłownie kilkadziesiąt metrów od drzwi terminalu lotniskowego; peron jest tylko jeden, a w tym momencie ze względu na trwającą rozbudowę lotniska Trondheim jeden jest też tylko tor.
- w Bodo dworzec kolejowy jest już nieco większy, ogrzewany, z wygodnymi fotelami i miękkimi ławkami na których można się zdrzemnąć; są również schowki na bagaże, koszt identyczny jak na lotnisku w Trondheim

Odnośnie pociągów:
- faktycznie, trasa Trondheim-Bodo jest obsługiwana przez lokomotywy spalinowe
- w składzie znajdują się wagony sypialne, oraz bezprzedziałowe z siedzeniami (w dwóch wersjach: standard i komfort), a także wagon restauracyjny i wagon rodzinny (taki bezprzedziałowy z siedzeniami z dodatkową przestrzenią dla dzieci)
- w wagonach komfort fotele ustawione są w trochę większych odstępach od siebie i dodatkowo przy każdym fotelu są małe stoliki... i właśnie przez te stoliki, jak dla mnie wersja komfort jest mniej komfortowa! Zdecydowanie lepiej spało mi się w standardowym wagonie (też dużo miejsca). A przecież za miejsca w wagonie komfort trzeba jeszcze dopłacać! (ale uwaga: w przypadku pociągów dziennych w wagonach komfort dostępne są bezpłatne ciepłe napoje z automatu w wagonie). Co ciekawe, mimo że mieliśmy kupione bilety w ofercie minipris, to w drodze powrotnej na rezerwacji przydzielone zostały nam bilety w wagonie komfort bez żadnych dopłat...
- pod każdą parą foteli są gniazdka elektryczne (jedno albo dwa); wtyczki standardowe;
- jest też darmowe, nieograniczone czasowo wifi, ale znowu trzeba się zalogować (najlepiej zarejestrować się jeszcze w Polsce, na stronie kolei norweskich); działa różnie, bo pociąg przejeżdża przez naprawdę dzikie tereny i czasami zasięg telefonów się urywa... kilka razy musieliśmy się też przelogować, bo mimo zasięgu i tak nie działało. Ale jak już zadziałał, to korzystanie z Internetu było bezproblemowe.
- na każdym fotelu czeka przygotowany pakiet podróżnego: koc + dmuchana poduszka + zatyczki do uszu + opaska na oczy do spania. Koc nie jest ani zbyt duży, ani zbyt gruby, ale w razie potrzeby można sobie otworzyć jeszcze jeden pakiet z któregoś z foteli obok... no chyba że jest tylu pasażerów że brakuje pakietów ;) Ale u nas wagon był zapełniony nie więcej niż w 50%
- pociągi są bardzo czyste, podobnie toalety. Do tego są dobrze wyciszone i ciepłe - mimo ponad 9h w podróży jechało się całkiem fajnie.

Zupełnie wyleciało mi z głowy robienie zdjęć wagonom, więc wrzucam tylko kilka zdjęć które zrobiłem telefonem w ostatniej chwili.

Wagon z miejscami do siedzenia, wersja standard.
Image

Nasza spalinowa lokomotywa na stacji w Bodo:
Image

i jeszcze dwa zdjęcia z Bodo.
Nabrzeże ok. godz. 10:00:
Image

i główny plac w mieście ok. godz. 15:30:
Image

Ostatnio edytowany przez Gregggor, 22 Sty 2013 18:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Sty 2013 17:24 

Ponieważ masz to wszystko na świeżo zapytam o parę kwestii odnośnie samych biletów. Najważniejsze to jak wygląda sprawa zakupu. Wiadomo, korzystamy ze stronki kolei norweskich i tak je kupujemy. Z tego co czytałem to drukujemy potem jakieś potwierdzenie a sam bilet odbieramy na stacji kolejowej w automacie. Jak to wygląda w praktyce? Automat skanuje jakiś kod i drukuje mi właściwy bilet? Druga sprawa czy miejsca w pociągu są numerowane i przydzielane na bilecie? Można siadać na dowolnym miejscu czy dodatkowo obowiązuje nas wykupienie jakiejś miejscówki? Dzięki z góry za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Sty 2013 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
semp napisał(a):
Ponieważ masz to wszystko na świeżo zapytam o parę kwestii odnośnie samych biletów. Najważniejsze to jak wygląda sprawa zakupu. Wiadomo, korzystamy ze stronki kolei norweskich i tak je kupujemy. Z tego co czytałem to drukujemy potem jakieś potwierdzenie a sam bilet odbieramy na stacji kolejowej w automacie. Jak to wygląda w praktyce? Automat skanuje jakiś kod i drukuje mi właściwy bilet? Druga sprawa czy miejsca w pociągu są numerowane i przydzielane na bilecie? Można siadać na dowolnym miejscu czy dodatkowo obowiązuje nas wykupienie jakiejś miejscówki? Dzięki z góry za pomoc.

Zależy jaką opcję wybierzesz przy zakupie na stronie - najłatwiej rzeczywiście odebrać bilety z automatu (jest na peronie). Odbiór z automatu jest bardzo prosty: wpisujesz na ekranie automatu numer telefonu (podany przez Ciebie przy rezerwacji; ja chyba podałem 12345678;)) oraz kod rezerwacji (otrzymujesz zaraz po zakupie). I po chwili automat drukuje Ci bilety, dla każdego pasażera osobno.

Miejsca są przydzielane przez system w momencie zakupu na stronie. Chyba nie ma możliwości ich zmiany, ale my i tak mieliśmy wszystkie koło siebie. Rezerwacja miejsca jest już w cenie biletu, nic dodatkowo nie płacisz.

#17 PostWysłany: 22 Sty 2013 18:20 

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Świetna ta Twoja wycieczka do Bodo. Jak możesz to napisz jeszcze parę słów o samych obserwacjach zorzy polarnej, co udało Ci się zobaczyć. :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Sty 2013 18:49 

Witam,

Ja lecę w dniach 6-8.02.2012.
Opisz proszę gdzie byłeś w Trondheim i Bodo, gdzie widziałeś zorzę i załącz foty :)

Skończę pracę to przeczytam :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Sty 2013 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Gregggor, a podliczyłeś ile w sumie wyszła ci ta wycieczka?

Ktoś może się orientuje czy bilety w Norwegii są w stałej cenie, czy jak w Szwecji im wcześniej tym taniej?

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Sty 2013 19:57 
Awatar użytkownika

srebrny
joael napisał(a):
Gregggor, a podliczyłeś ile w sumie wyszła ci ta wycieczka?
Ktoś może się orientuje czy bilety w Norwegii są w stałej cenie, czy jak w Szwecji im wcześniej tym taniej?

A podliczyłem, rachunek jest bardzo prosty:
- Gdańsk>Trondheim - wizzair PLN 4
- Trondheim>Bodo - nsb/koleje norweskie NOK 199 (PLN 110)
- Bodo>Trondheim -nsb/koleje norweskie NOK 199 (PLN 110)
- Trondheim>Gdańsk - wizzair PLN 4
----------
ŁĄCZNIE: PLN 228 / os. w dwie strony. Taniej za koło podbiegunowe chyba się już nie da ;)

Kupując z wyprzedzeniem bilety kolejowe w Norwegii można załapać się na pulę tanich biletów "Minipris" - wówczas niezależnie od trasy (z wyjątkiem krótkich lokalnych przejazdów) kosztują NOK 199.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości