Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lis 2012 19:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Raczej stali bywalcy znają dobrze tę promocję, ale taka informacja może przydać się dla świeżaków.

Lotnisko wraz z szkockimi kolejami ScotRail już bardzo dawno temu wprowadzili promocję -50% na przejazd koleją z Prestwick i do Prestwick. Obniżka dotyczy jakiekolwiek miejsca w Szkocji, ale opiszę jak tutaj wygląda sprawa z Glasgow.

Już po przylocie na lotnisku znajdziemy wiele informacji o promocji. Nie ma tutaj żadnego automatu biletowego - zapłacimy dopiero w pociągu. Wyjście na dworzec jest bardzo proste. Zadaszone przejście, może z 2 min drogi.

Pociągi odjeżdżają często, ale jeśli potrzebujemy dokładnej godziny to zapraszam na scotrail.co.uk. Prestwick Int. Airport do Glasgow Central. Przejazd zajmuje ok. 50 min i kosztuje normalnie £7.10, ale my po okazaniu biletu lotniczego (zwykły wydrukowany bilet z Wizza/Ryana) zapłacimy tylko £3.55. Czekamy spokojnie na konduktora, przyjdzie na pewno (u mnie przyszedł dopiero po 45min. Bałem się że jednak powinienem gdzieś zakupić bilet a teraz to tylko czeka mnie kara :P).

Po 50 min wysiadamy na głównej stacji w Glasgow - Central. W moim przypadku był to ostatni przystanek, ale jak coś to są komunikaty głosowe.

Jeśli chodzi o powrót to bilet kupujemy już na dworcu centralnym. Po okazaniu biletu znowu tylko 3.55 funta.

Ważne byście nie wyrzucali biletów do czasu opuszczenia dworca! Ani lotniczego (potwierdzenie zniżki), ani kolejowego, który jest potrzebny by wyjść z dworca.

Pozdrawiam.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 22 Lis 2012 20:24 

Super, dzięki wielkie. Właśnie tej informacji szukałem. Co za zbieg okoliczności. Wiesz może ile kosztuje przejazd X77?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lis 2012 22:20 

Zbanowany
Z tego co pamiętam to ok 7£ ale ja osobiście polecam pociągi szybko taniej i wygodniej. Jeżeli ktoś jedzie dalej np do Edynburga to trzeba przejść na drugi dworzec z buta ok 5minut się idzie. Tak czy siak polecam pociąg. Pozdro

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Lis 2012 00:03 
Awatar użytkownika

Należy dodać, że oferta -50% działa na zakup biletu do dowolnego miejsca w Szkocji. Jeżeli podróży nie da się zakończyć tego samego dnia, można kontynuować dnia następnego. Dzięki temu można sobie "w miarę tanio" dojechać na przykład do Thurso czy Wick zwiedzając przy tym spory kawałek Szkocji ;)

#5 PostWysłany: 26 Lis 2012 21:59 

Dzięki za tą informację. Czyli jeśli jadę do Edynburga to powinnam kupić od razu bilet u konduktora do samego Edynburga, żeby otrzymać tą zniżkę? Rozumiem, że mogę mieć bilet 50% tańszy od kwoty podanej na scotrain (Glasgow Prestwick - Edynburg wynosi tam 16.70)?

#6 PostWysłany: 26 Lis 2012 22:23 
Awatar użytkownika

Dokładnie tak, pamiętaj żeby mieć przy sobie kartę pokładową jako dowód, że byłaś/jesteś pasażerem korzystającym z lotniska. U konduktora możesz też płacić kartą jak nie masz gotówki.

#7 PostWysłany: 27 Lis 2012 03:02 

ja jeszcze nigdy nie musialem pokazywac biletu, a podrozowalem ta trasa kilkanascie razy...
warto tez dodac, ze gdy z lotniska w Prestwick oglaszaja nowe polaczenie to przez pol roku dojazd jest za darmo gdy podrozujemy akurat na tej nowej trasie...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lis 2012 11:24 
Awatar użytkownika

W praktyce karty pokładowej nikt nie chce ale regulamin promocji jasno mówi"
"Passengers joining the train at Prestwick Airport require to show their official flight confirmation and photo id to the train conductor when buying their ticket, as there is no ticketing office at Prestwick Airport."
Tak więc lepie to przy sobie mieć niż nie mieć. Wszak to tylko kartka A4 więc to chyba nie jest problem, żeby włożyć ją do kieszeni po opuszczeniu pokładu samolotu ;)

Co do darmowej podróży to tak, masz rację ale aktualnie żadne połączenie się na nie nie łapie, strona lotniska w akapicie o darmowym bilecie na Scotralia mówi:
"All routes are currently being offered 1/2 price rail travel at this time."
W zeszłym roku darmowy bilet był wydawany dla pasażerów lotów z/do Bydgoszczy i chyba był to ostatni kierunek póki co, bo od tamtej pory nie widziałem, żeby jakiś nowy kierunek się pojawił w PIK

#9 PostWysłany: 16 Gru 2012 23:13 

Ten temat pasuje do mojego pytania (chyba).
Czy mogę kupić sobie bilet do Glasgow Central, a potem (kilka godzin później) do Edinburgha?
Chciałbym zwiedzić Glasgow, ale nie wiem czy wchodzi to w grę w takowy sposób.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Gru 2012 00:42 
Awatar użytkownika

Możesz ale wyjdzie drożej.
Kup od razu bilet z Prestwick do Edynburga (u konduktora z rabatem 50%) i spokojnie sobie zwiedzaj Glasgow. Twoja podróż musi być "złamana" bo w Glasgow musisz przejść na inny dworzec, żeby wsiąść do pociągu do stolicy Szkocji. Ile czasu Ci zajmie przechodzenie to zależy tylko od Ciebie.
Podróży nie możesz na tym samym bilecie kontynuować następnego dnia jeżeli w dniu zakupu biletu była możliwość jej dokończenia.

#11 PostWysłany: 04 Sty 2013 15:42 
Awatar użytkownika

Witam

Jeśli chcę łapać megabusa z Buchanan Bus Station w Glasgow to najlepiej wysiąść na stacji Central? I czy nadal kosztuje to 3.55ł?

#12 PostWysłany: 04 Sty 2013 15:49 
Awatar użytkownika

Tak, najlepiej wysiąść na stacji Central i przejść na dworzec autobusowy (około 10 - 15 minut spaceru)
Bilet na pociąg kosztuje obecnie 3.70 funtów (ze zniżką 50%)

#13 PostWysłany: 04 Sty 2013 16:31 
Awatar użytkownika

A mam jeszcze kolejne pytanie.
Generalnie chcę jechać poza Szkocję i znajdując pociąg z samego lotniska,najtańszą opcję znalazłam aż z 4(!) przesiadkami, a wygląda to tak: Prestwick Airport- Central Glasgow- Edynburg- Newcastle. Kosztuje to w necie 16.80F. Czy jest dobrą opcją kupić u konduktora bilet za 50% taniej na trasie Pr. Airport- Edynburg (skoro promocja obejmuje stacje szkockie) i najwyzej w necie zamówić od Edynburga do Newcastle? Nie wiem czy mi się to kalkuluje, czy może strona nationalrail.co.uk pokazuje ceny już po obniżce?

#14 PostWysłany: 04 Sty 2013 16:44 
Awatar użytkownika

Zależy jakimi pociągami jedziesz. Jak jedziesz głównie Scotralilem to możesz kupić bilet do Berwick Upon Tweed ze zniżką i dalej oddzielny do Newcastle. Jeżeli z Edynburga jedziesz EastCoastem to najlepiej będzie ze zniżką do Edinburgh Waverley i potem EastCoast do Newcastle..

#15 PostWysłany: 09 Sty 2013 12:35 

Witajcie,

potrzebuję Waszej pomocy. Do Glasgow przylatuję 18.01 o godz.20.45. Chcę pociągiem udac się do Glasgow Central, by stamtąd iść na megabusa.

Wyszukuję na kolejach szkockich połączenie między lotniskiem a Glasgow Central i wyszukuje mi:

Glasgow Airport 21:20 Bus service
Paisley Gilmour Street 21:28
Bus terminates at Paisley Gilmour Street

Paisley Gilmour Street 21:41
Glasgow Central 21:54
Train terminates at Glasgow Central

Przy pierwszym połączeniu jest wzmianka, że jadę busem do Paisley Gilmour Street a potem do Glasgow Central pociągiem.

Z którego miejsca na lotnisku odjeżdżają te busy? Bilet na tej trasie kosztuje teraz 3,2. Czy w związku z tym,że pierwsza część jest busem to obowiązuje zniżka 50% kolei szkockich, gdy jadę z lotniska? I czy przy Paisley Gilmour Street jest od razu dworzec kolejowy by szybko przesiąść się na pociąg do Glasgow?

p.s. myślałem, że z lotniska do Glasgow da radę dostać się bezpośrednio pociągiem.

Zapraszam także na naszą stronkę: http://www.odkrywacswiat.pl . Zachęcam do pozostawianiu śladu w Księdze Gości: będzie nam bardzo miło i z chęcią odwiedzimy także Wasze strony:)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Sty 2013 12:52 

wszystkie autobusy z tego lotniska odjezdzaja z przystanku przy drodze, ktora oddziela stacje kolejowa od terminalu( nad nai jest kladka, ktora dochodzimy do stacji kolejowej i przystankow po drugiej stronie) wiec ten autobus bedzie na p=ewno odjezdzal z tego miejsca...
jezeli to jest zastepcza komunikacja kolejowa to mysle, ze znizka obowiazuje...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Sty 2013 13:17 
Awatar użytkownika

Nie wiem dlaczego Ci pokazało autobus, ja przy pierwszym wyszukiwaniu mam taki wynik:

Origin:Prestwick Intl Airport, 21:21
Destination:Glasgow Central, 22:06
0:45hrs
£7.40
Date:Fri 18 Jan 2013 Changes:0 Duration:0:45hrs
Valid on all services by the route and Train Operator shown. Valid 1 day only.

Płacisz 50% podanej kwoty oczywiście.

EDIT:
Dobra już wiem, co poszło nie tak. Źle szukałeś, Twoja stacja początkowa to Glasgow Airport a Ty lądujesz na Prestwick International Airport, skąd oczywiście masz bezpośredni pociąg do centum Glasgow. Mała pomyłka się wkradła. Oczywiście to co napisałem powyżej jak najbardziej jest aktualne, jeżeli się wyrobisz to wcześniejszy pociąg do Glasgow masz o 20.52.

#18 PostWysłany: 09 Sty 2013 13:35 

Wielkie dzięki!

p.s. jest możliwość, by w 7 minut dostać sie do pociągu? Chyba musiałbym pierwszy wysiąść z samolotu a trasa na dworzec kolejowy musiałaby być idealnie oznaczona:)

Zapraszam także na naszą stronkę: http://www.odkrywacswiat.pl . Zachęcam do pozostawianiu śladu w Księdze Gości: będzie nam bardzo miło i z chęcią odwiedzimy także Wasze strony:)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Sty 2013 03:21 

trasa raczej nie jest oznaczona, ale nie sposob tam nie trafic :D wychodzac z sali przylotow, przekraczas takie biale dzwi i jestes w holu, idziesz jakies 50 metrow i przed Toba jest VHS a po prawej stronie rozciaga sie terminal, przechodzisz przez niego i po ruchomych schodach( sa na koncu) wjezdzasz na kladke, ktora prowadzi Cie na stacje( musisz jeszcze zejsc na odpowiedni peron) ale 7 minut to za malo...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Sty 2013 13:02 
Awatar użytkownika

Wystarczy, że samolot przyleci 10 minut przed czasem (co się czasem zdarza) i spokojnie zdążysz, usiądź tylko w przedniej części samolotu. Na Prestwick nie ma autobusów z samolotu do terminalu tylko idzie się na pieszo. Jeżeli będziesz miał tylko podręczny i jako jeden z pierwszych opuścisz samolot to 10 minut jest realnym czasem, żeby dojść na peron.
Dojście jest oznaczone w terminalu więc na pewno trafisz.
Aha, co do postu powyżej to nie jest VHS tylko sklep WH Smith (białe littery na niebieskim/granatowym tle) jest to taki salonik prasowy, zresztą chyba jedyny na tym lotnisku więc na pewno nie umknie.
Miłej podróży życzę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości