Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2013 16:56 

kupiłem bilety na lot aireuropa bcn-lim-ory wystraszyliście mnie w komentarzach że nie zawsze można nadać bagaż do odbioru na lotnisku przesiadkowym – tym bardziej że dokupiłem już lufthansą powrót z madrytu do gdańska (wolę przy okazji zwiedzić madryt niż bliższy i łatwiejszy w dostępie paryż) – napisałem maila z pytaniem w tej kwestii do air europy, trochę bałem się podać numer rezerwacji żeby przypadkiem nie anulowali biletów jednak wynik jest pozytywny – dostałem mailem odpowiedź:

Dear client,

The day of the flight you have to inform in Lima that you want to collect your baggage in Madrid, and be sure you only get boadind cards until there.

tym samym rozwiały się moje obawy co do ewentualnej konieczności lotu z paryża do madrytu na rejs powrotny do gdańska oraz co do ewentualnych kosztów rezygnacji z odcinka lotu (wg regulaminu który czytałem mogliby skalkulować na nowo cenę przy pominięciu nawet ostatniego odcinka i obciążyć ew. karami)

wydrukuję sobie tego maila i w razie problemu pokażę w peru na lotnisku jako podkładkę pod prośbę o wysłanie bagażu tylko do madrytu

no i przy okazji mailowo poprosiłem o zmianę miejsc (system na lot z limy przydzielił mi miejsca w ostatnim rzędzie! masakra i wszystko pięknie zmienione oraz widoczne na checkmytrip, dodatkowo dowiedziałem się że:

To fly to Lima you are allowed to carry 2 pieces 23kgs each plus 1 piece hand luggage maximum 10kgs.

choć 1x 23kg w zupełności mi wystarczy

a teraz pytanie – czy trzeba wpisywać przed odlotem przy zwykłej odprawie gdzieś jakieś dane typu nr paszportu lub inne? kupowałem prze ebookers.fr i tylko imię i nazwisko chcieli podczas zakupu, nawet daty urodzin nie prosili, a bilet elektroniczny wystawiony jest na imię i nazwisko
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#2 PostWysłany: 06 Sty 2013 17:17 

niebieski
Nie trzeba. Odprawisz się na lotnisku.

Co do rezygnacji z odcinka podróży i nadania bagażu. Mieliśmy Madryt - Hawana - Madryt - Rzym i nadaliśmy spokojnie w Hawanie bagaż do Madrytu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Sty 2013 17:55 

nadaliście tylko bagaż do madrytu a sami mieliście kartę pokładową także do rzymu czy też dostaliście tylko karty pokładowe do madrytu, tj. na trasę bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Sty 2013 22:44 

niebieski
Przy odprawie na lotnisku, powiedzielismy, ze lecimy do Madrytu, a nie do Rzymu i rezygnujemy z ostatniego odcinka... więc nie mieliśmy kart pokładowych do Rzymu ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Sty 2013 23:42 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
ha, dzieki. Mialam do nich dzwonic ale jakos wiecznie nie mam czasu. Z mailem bylo szybciej. Co ciekawe nam (4 os.)tez przydzielili na odcinku powrotnym miejsca w ostatnim rzedzie. Poprosilam ich o zmiane tychze a ponadto poprosilam o potwierdzenie tych, ktore sama wybralam, bo chociaz sa juz zajete nie widze ich w mojej rezerwacji. Z innej beczki. Czy naprawde myslisz, ze moga jeszcze skasowac bilety? Ja juz zaczelam bukowac pare rzeczy i przymierzam sie do bukowania biletow w Star Peru. Troche mnie zmartwiles tymi obawami :(
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Sty 2013 00:03 

niebieski
A dlaczego mieliby cokolwiek kasować? To oficjalna promocja była.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Sty 2013 01:51 

ja już się niczego nie boję, jestem pewien że nic nie skasują :) po prostu miałem taką nieuzasadnioną obawę przed podaniem im mojego numeru rezerwacji ;) gdybym myślał inaczej nie dokupiłbym dolotów w bezzwrotnej taryfie lufthansy za niemałe pieniądze ;-) też przymierzam się do star peru i innych rzeczy :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Sty 2013 01:53 

patrząc na to przydzielanie z automatu miejsc w ostatnim rzędzie przy prawie całym samolocie pustym można przyjąć teorię spiskową że system wyczuł rażąco niską cenę i w ten sposób chciał nas ukarać :p albo też to była specjalna cena na najgorsze miejsca w samolocie ;-) dobrze że bez problemu można bezpłatnie dokonać zmiany bo w nie we wszystkich liniach jest z tym tak łatwo
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sty 2013 01:55 

niebieski
Nie do końca. Mi z ebookers.fr przydzieliło na końcu. A koledze z pelikan na środku.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Sty 2013 01:56 

czyli ebookers.fr tak działał ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sty 2013 11:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam podobna sytuacje. Ostatni odc MAD-ORY jest dobe po przylocie do Madrytu, wiec na pewno nie bede tyle czekac, wracam z MAD. Z bagazem nie powinno byc problemu, jakby co zawsze moge powiedziec ze przez 24h stopoveru bede potrzebowac swoich rzeczy.
Co do miejsc, ja tez mam przydzielone na koncu, rzad 44. Czy to rzeczywiscie taka tragedia? Przyznam sie ze nigdy nie lecialam regularnymi liniami, wiec jesli powinnam to zmienic to dajcie znac co tam sie dzieje na tych tylnich siedzeniach ;) Co by nie bylo to 9h lotu.
Orientujecie sie moze jak wyglada sprawa posilkow w AirEuropa? Jest 1 na tej trasie czy wiecej?

#12 PostWysłany: 07 Sty 2013 11:57 

niebieski
Moim zdaniem z tyłu po prostu lata się mało komfortowo. Czuć bardziej podmuchy wiatru itd. No jak na sankach czy na czymś - przód ciągnie, tył lata na boki. Ja nie lubię :)
Dodatkowo możliwe, że w ostatnim rzędzie fotele się mniej rozkładają..

Co do jedzenia to raczej bym się nie przejmował. Raczej wszędzie jest tyle, aby pasażerowie się nie buntowali :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Sty 2013 13:57 

dokładnie moje główne obawy dotyczą foteli, których w aireuropa upchali naprawdę dużo - wolę mieć pewność możliwości jego rozłożenia ;-) co do odczuć negatywnych to na lot do limy wziąłem miejsca na skrzydłach gdzie jest najbardziej stabilnie do spania a i tak nic cały lot nie będzie widać, chyba że będzie opóźniony :-) natomiast na lot powrotny, gdzie nad ameryką płd będziemy lecieć w ciągu dnia wziąłem z tyłu miejsca aby mi skrzydła widoków nie zasłaniały :) skąd wzięłaś 9h? rozkładowo leci 12h powrót a tam 12:15h, my mamy lot przesiadkowy do paryża po 2:25h więc praktycznie na styk stąd moje obawy o bagaż i chęć załatwienia tego problemu formalnie - jak masz przerwę prawie dobę to oczywiście bagaż dostaniesz, niepotrzebnie będą tylko CIebie dzień później woąć kilkukrotnie do bramki jak się nie stawisz - z tego też względu lepiej nie odprawiać się w limie do paryża, pomimo długiej przerwy i braku problemu z bagażem, o posiłkach czytałem że są 2 + przekąski (czyli na locie tam kolacja, śniadanie i coś między) jak będzie zobaczymy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Sty 2013 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
OK, czyli nic strasznego mnie tam z tylu nie czeka jakby co :) Ja spie nawet w Ryanarze przy ciaglym jarmarku typu scratch cards i zupelnie nierozkladanych siedzeniach, wiec jak nie da sie znalezc 2 obok siebie w lepszym miejscu, to zostaniemy juz z tylu.
Co do lotu, ja w "promocji F4F" wybralam Brazylijski Salvador (i to w czasie karnawalu!), wiec lot tam trwa wg e-ticketu 8.25h a powrot 9.40h (BTW spora roznica :?: ), do Limy macie kawalek dalej ;)
Kiedys czytalam chyba tu na forum, ze w Brazylii mieli problem ze skoceniem trasy i musieli sie dlugo wyklocac (ale nie pamietam w jakiej linii i czy byl to Salvador czy Rio), wiec jakby ta opcja nie przeszla, bede chciala tylko odzyskac bagaz.
O posilki sie w takim razie nie martwie.
Ruszacie sie gdzies z Limy? Ja wlasnie jestem na etapie planowania calej wycieczki, ponad 2tyg do zagospodarowania. Szkoda tylko ze loty wewnatrz Brazylii dosc drogie (nie mowiac juz o miedzynarodowych po Am Poludniowej), ale jako ze AirEuropa podarowala nam niskie ceny, wliczam to w koszty..
Dzis rowno miesiac do wylotu! 8-)

#15 PostWysłany: 07 Sty 2013 20:46 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
odnosnie siedzen z tylu, to nie chodzi o polozenie, one owszem rozkladaja sie tak jak inne, problem jest z tym, ze sa one kolo toalet. Ja tylko raz, pierwszy i ostatni lecialam 14 godzin nocnym lotem kolo toalet. Oka nie moglismy zmruzyc, co minute (nie przesadzam) ktos trzaskal dzwiami, wode spuszczal, itp. Koszmar. Juz dwa rzedy dalej jest zupelnie inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Sty 2013 11:54 

niebieski
Magaa napisał(a):
Co do lotu, ja w "promocji F4F" wybralam Brazylijski Salvador (i to w czasie karnawalu!), wiec lot tam trwa wg e-ticketu 8.25h a powrot 9.40h (BTW spora roznica :?: ), do Limy macie kawalek dalej ;)

Oj ktoś chyba na geografii nie uważał ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Sty 2013 12:48 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek69 napisał(a):
Samoloty wcale az tak drogie nie sa,gdy sie kupi bilet odpowiednio wczesnie,ale w europie lastminute tez sa bardzo drogie.
Samolot nierzadko wychodzi taniej,niz autobus,a oszczednosc czasu olbrzymia. Brazylia to Europa,tak mniej wiecej rozmiarowo:)

Juz prawie wszystkie przeloty wewnatrz Brazylii kupione, najtansza jest Avianca - kolumbijskie linie ale spora siatka w BR, jesli kogos by interesowalo.

Cytuj:
Oj ktoś chyba na geografii nie uważał ;)

Niestety na geografii nie mialam omawianych tras lotow transatlantyckich, rozumiem ze inne wiatry itp ale to 1h15min roznicy, wydaje sie sporo.

Te toalety troche mnie odstraszyly, chyba zmienie jednak te miejsca...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości