Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2013 00:32 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
niebieski
Czekam na samolot, po odprawie i security check. Dostaję telefon i muszę zrezygnować z lotu. Mam zakupy z bezcłówki. Jak wygląda procedura opuszczenia hali odlotów (Okęcie / Modlin)? Wiem, że zakupy powinno się oddać Czy sprawdza to ktoś w ogóle - w przypadku lotów w EU ceny są wyższe w bezcłówce jak w sklepie.

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎 All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎
#2 PostWysłany: 06 Sty 2013 00:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Maris83 napisał(a):
Nikt tego nie sprawdza w WAW.

A na WMI? Z tamtąd głównie latam :) chyba że pas będą remontować kolejne 10 lat albo wizz położy na nich laskę ...

Jak wgląda procedura wyjścia z powrotem? Zgłaszasz się do służby celnej?

Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Sty 2013 01:51 

niebieski
Na polskich lotniskach nie ma sklepów wolnocłowych (bezcłówek). Wyroby sprzedawane na lotniskach - podobnie jak w innych sklepach - obciążone już zostały akcyzą, cłem (jeśli pochodzą z importu) oraz VAT-em. Tak więc służbie celnej nic do towarów zakupionych w sklepach lotniskowych jeśli są wynoszone poza lotnisko.
Wyjątek mogą stanowić towary zakupione z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE. Mogą być sprzedawane bez VAT-u ale to będzie jednoznacznie wynikać z paragonu.
W Modlinie nie zauważyłem żeby były dwie ceny w sklepach więc mniemam że wszystko sprzedawane jest z VAT-em.

Ostatnio edytowany przez szumny, 06 Sty 2013 01:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Sty 2013 01:52 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
niebieski
We WRO też nikt nie sprawdza.

#5 PostWysłany: 06 Sty 2013 02:10 
Awatar użytkownika

w BRS jakby cos tez nikt nie sprawdzal,,
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Sty 2013 02:12 

niebieski
szumny napisał(a):
Na polskich lotniskach nie ma sklepów wolnocłowych (bezcłówek). Wyroby sprzedawane na lotniskach - podobnie jak w innych sklepach - obciążone już zostały akcyzą, cłem (jeśli pochodzą z importu) oraz VAT-em. Tak więc służbie celnej nic do towarów zakupionych w sklepach lotniskowych jeśli są wynoszone poza lotnisko.
Wyjątek mogą stanowić towary zakupione z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE. Mogą być sprzedawane bez VAT-u ale to będzie jednoznacznie wynikać z paragonu.
W Modlinie nie zauważyłem żeby były dwie ceny w sklepach więc mniemam że wszystko sprzedawane jest z VAT-em.

Nie wiem w takim razie, z jakiego powodu w Modlinie proszą pasażerów o zwrot towarów np. przy zmianie lotniska. Byłem świadkiem sytuacji, gdy lot z WMI przeniosiono do Łodzi i przed opuszczeniem lotniska i przejściem do autobusu podróżni byli proszeni o zwrot towarów zakupionych w sklepach lotniskowych.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Sty 2013 02:19 

niebieski
blasto napisał(a):
szumny napisał(a):

Nie wiem w takim razie, z jakiego powodu w Modlinie proszą pasażerów o zwrot towarów np. przy zmianie lotniska. Byłem świadkiem sytuacji, gdy lot z WMI przeniosiono do Łodzi i przed opuszczeniem lotniska i przejściem do autobusu podróżni byli proszeni o zwrot towarów zakupionych w sklepach lotniskowych.

Pewnie na lotnisku "zastępczym" nie byłoby możliwości zabrania tych wyrobów do podręcznego i wtedy dopiero zrobiłby się rwetes.

#8 PostWysłany: 06 Sty 2013 13:33 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
niebieski
szumny napisał(a):

No to jesteś w błędzie. Jak najbardziej są dwie ceny w sklepach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Sty 2013 13:49 

niebieski
ormo napisał(a):
szumny napisał(a):

W takim razie, ta druga niższa cena dotyczy osób dokonujących wywozu poza UE czyli aktualnie do Norwegii - ewentualnie jakieś czartery.
Obniżka nie dotyczy cła i akcyzy tylko ewentualnie VAT-u o czym pisałem w poprzednich postach.
Podtrzymuję więc że nie ma sklepów wolnocłowych.

#10 PostWysłany: 08 Sty 2013 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
szumny napisał(a):
ormo napisał(a):
szumny napisał(a):

W takim razie, ta druga niższa cena dotyczy osób dokonujących wywozu poza UE czyli aktualnie do Norwegii - ewentualnie jakieś czartery.
Obniżka nie dotyczy cła i akcyzy tylko ewentualnie VAT-u o czym pisałem w poprzednich postach.
Podtrzymuję więc że nie ma sklepów wolnocłowych.

Nie masz racji! Na Okęciu połówka wyborowej na wylot EU była o wiele więcej droższa niż 23% VAT. Nie pamietam teraz ceny, ale to było jak 40 do 25 mniej-więcej.

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości