Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Sty 2013 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 890
Pisze tu, bo nie wiem, co mam z tym zrobić.

Leciałam wczoraj liniami AirBerlin z Gdańska do Budapesztu przez Berlin.

Jak doleciałam do BP okazało się, że walizki nie ma (koleżanki, z którą leciałam, też nie). Zgłosiłyśmy gdzie trzeba, powiedzieli, że dowiozą do hotelu i jak ktoś będzie to do mnie zadzwonią i sobie zejdę odebrać (miało to być dziś rano).

Podeszłyśmy rano przed pracą do recepcji zapytać, czy może ktoś był. Okazało się, że tak, bagaże są, zaplombowane.

Po powrocie z pracy otworzyłam walizkę i okazało się, że moje rzeczy są inaczej ułożone, zginęły mi 2 dyski zewnętrzne (mógłby ktoś zapytać dlaczego nie leciały w podręcznym - nie wiem, nie zmieściły się, nie pomyślałam) i statyw od aparatu.

Prócz finansowej wartości, na jednym z dysków miałam zdjęcia (fotografuję amatorsko), pliki, CV, nawet pracę magisterską.

Nie wiem co zrobić. Wypełniłam formularz zgłoszeniowy na stronie AirBerlin, napisałam też do nich na facebooku :roll:
Jestem pewna, że rzeczy nie odzyskam, ale póki co nie planuję się poddawać.

Najbardziej mnie boli, że ktoś ma teraz użytek/ubaw z moich plików :x
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#2 PostWysłany: 04 Sty 2013 00:07 

niebieski
seri napisał(a):
okazało się, że walizki nie ma (koleżanki, z którą leciałam, też nie)

dobrze jednak, że koleżanka nie zaginęła
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Sty 2013 00:19 
Awatar użytkownika

gmak napisał(a):
seri napisał(a):
okazało się, że walizki nie ma (koleżanki, z którą leciałam, też nie)

dobrze jednak, że koleżanka nie zaginęła

Bardzo zabawne.

Ale fakt, dobrze, że jej też mi nie ukradli.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sty 2013 00:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Po pierwsze, jeśli ktoś ukradł, to bardziej wina obsługi któregoś z lotnisk niż AirBerlin. Skoro napisałaś formularz reklamacyjny powinnaś oczekiwać na odpowiedź.

Po drugie masz nauczkę do końca życia, że takie rzeczy bierze się do podręcznego, jak również informuje przy kontroli, że masz dyski, tak aby nic im się nie stało na rentgenie.

Po trzecie należy korzystać z chmur do przechowywania danych typu Dropbox, czy Skydrive oraz szyfrować dyski programem takim jak TrueCrypt (to na prawdę bardzo proste, a skuteczność ogromna), wtedy nawet jak ktoś ukradnie dysk nie tracimy danych, które nierzadko się znacznie cenniejsze niż dyski, nie narażamy się również na wyciek poufnych informacji.

PS. Nie piszę tego złośliwie, mam nadzieje, że dla kolejnych osób okaże się to pomocne. W Twojej sytuacji pozostaje Ci czekać na odpowiedź przewoźnika i potem podejmować ew. kolejne kroki.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Sty 2013 16:56 
Awatar użytkownika

Cytuj:
jeśli ktoś ukradł, to bardziej wina obsługi któregoś z lotnisk niż AirBerlin

Wiem. Pisałam do lotniska w Berlinie i w Budapeszcie. W Budapeszcie odpisali, że bardzo im przykro i żebym się zgłosiła do swojego ubezpieczyciela :roll: Berlin milczy.

Dzięki za odzew i rady, kliper
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Sty 2013 17:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja Ci wiele nie podpowiem, wiem tylko, że problem okradanych walizek występuje dość często na lotniskach w Moskwie. Podróżni tam, w ramach radzenia sobie z tym problemem, notorycznie foliują walizki. Nie wiem czy to jest jakiekolwiek wyjście z sytuacji, ale być może kogoś to odstraszy.

Tyle, powodzenia w walce z lotniskami.

#7 PostWysłany: 04 Sty 2013 17:37 

miałem podobną sytuację w poprzednie wakacje podczas lotu do Barcelony z Okęcia. Na szczęście nic nie zginęło, ale bagaż był "wertowany" przez kogoś z Okęcia lub juz po przylocie w BCN.

#8 PostWysłany: 04 Sty 2013 23:21 

Loty: 87
Kilometry: 262 014
...mi w DUB zginely fajki z walizki...najciekawsze jest to ze jak sie pozniej okazalo (dopytywalem sie wsrod znajomych i ich znajomych) pracujacy tam Polacy wcale nie kryli ze to ich dodatkowe zrodlo dochodu...w kazdym razie Balice, lotnisko w DUB, FRanca, umywali rece, kazdy mial wyjasnienie i zwalal wine na innych. W koncu sie poddalem. Telefony mnie kosztowaly wiecej niz te szlugi ,ze o czasie nie wspomne. Od tego czasu wiecej nie wsiadlem do FRajana, i zawsze zamykam walizke na klodke (wczesniej uwazalem to - naiwnie - za zbytnia ostroznosc).

Mam nadzieje, ze tych co to zrobili juz dawno zamkneli albo co najmniej wywali z pracy za kilkanascie EUR/h

#9 PostWysłany: 05 Sty 2013 00:53 
Awatar użytkownika

niebieski
kelso00 napisał(a):
i zawsze zamykam walizke na klodke (wczesniej uwazalem to - naiwnie - za zbytnia ostroznosc).h

Te kłódki to oni długopisem rozwalają :F Poważnie mówie, jedyna rozsądna opcja to chyba tylko to foliowanie, bo raczej nie będą rozpakowywać tego, a te kłódki są fatalne.

#10 PostWysłany: 05 Sty 2013 01:02 

Loty: 87
Kilometry: 262 014
kupilem sobie taka lepsza na szyfr, wyglada solidniej niz taka najtansza za dyche. Nie twierdze ze jest "niedosforsowania" ale moze zatrzyma chociaz amatorow.

#11 PostWysłany: 05 Sty 2013 01:07 

Posiadanie kłódki służy stwierdzeniu faktu, że ktoś otwierał lub nie bagaż. Folia ma ten sam cel, bo nie wyobrażam sobie żeby problemem było przecięcie jej.

#12 PostWysłany: 05 Sty 2013 01:23 

Loty: 25
Kilometry: 41 965
Po otworzeniu takiego zamka z kłódką można go zamknąć nie zostawiając żadnych śladów :)
Tak to się robi:

Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sty 2013 01:38 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
kowalel napisał(a):
Po otworzeniu takiego zamka z kłódką można go zamknąć nie zostawiając żadnych śladów :)
Tak to się robi:

Mega filmik :d

a później ci powiedzą przecież Pan miał bagaż zamknięty na kłódkę jak mogliśmy go otworzyć :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości