Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2012 17:33 

niebieski
Jestem ciekaw, bo dzisiaj chodzę z taką myślą całkiem poważnie.
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 30 Gru 2012 17:45 

niebieski
Nie rzucasz przez F4F, tylko przez pasję, jaką jest podróżowanie. Stron jak F4f jest w sieci co najmniej kilka, z wiadomej przyczyny nie mówie o adresach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2012 18:14 
Awatar użytkownika

Jak masz z czego się utrzymać i zostanie Ci jeszcze trochę gotówki na promocyjne bilety, to czemu nie :)

#4 PostWysłany: 30 Gru 2012 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Praca na własne konto to jest to - polecam! Moje zainteresowanie tanim podróżowaniem zaczęło się około dwa lata temu. Od rozpoczęcia studiów pracowałem w firmie, z początkiem tego roku rozpocząłem działalność z bratem, która w połowie roku okazała się na tyle dochodowa, że mogłem pozwolić sobie na zwolnienie się z pracy. Będąc szefem samemu sobie już wiedziałem jak będę wypełniał sobie wolny czas, którego całkiem sporo...;)

#5 PostWysłany: 30 Gru 2012 19:30 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
A co zamierzasz robić zamiast tej pracy (tzn rozumiem że wiemy na co będziesz wydawac pieniądze jako bywalec F4F ale skąd je będziesz brał :P)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Gru 2012 19:57 

niebieski
No ja akurat pracuję sam dla siebie, ale mam tyle roboty (z czego można się cieszyć w sumie), że robię jak za 3 etaty.
Natomiast mam też mniej dochodowe biznesy i się zastanawiam czy nie zwolnić tempa, mniej zarabiać, a mieć więcej czasu na wyjazdy (z których też coś zarabiam, ale w okolicy 2-5% dochodu rocznego).

A powód mam taki, w styczniu śmigam na 3 tygodnie do SE Asia, w marcu na 2 tygodnie Kalifornia/Hawaje, a końcem kwietnia Peru na 2 tygodnie. Dzisiaj na głównej było info o openjaw WAW-NYC LAX-AMM.
Idealnie mógłbym prosto po powrocie z Hawajów skoczyć do NYC, zrobić roadtripa do LA, wrócić do Jordanii początkiem kwietnia, aby przedostać się do Libanu, gdzie i tak muszę pojechać w ciągu najbliższego roku na ok. 10-15 dni. No i z Bejrutu właściwie prosto na Peru. I tak miałbym przepiękne półroku 2013......ehhhhh
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Gru 2012 20:14 

niebieski
To nad czym się zastanawiasz?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:09 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Nic, tylko pozazdrościć.. :P
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:43 

niebieski
Ja może nie chce rzucić pracy przez tę pasję, ale raczej nie chce zaczynać inaczej jak na własny rachunek. Niedługo kończę studia, a jakiś czas temu chwyciłem się pewnego biznesu, na razie dochody nie są wielkie, ale perspektywy dobre i jak dobrze pójdzie to będę sobie sam sterem i żeglarzem, a okrętem zostaną samoloty :D

#10 PostWysłany: 03 Sty 2013 20:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Proponuję zmienić temat zgodnie z sugestią wszystkich powyżej :)

Zmiana pracy to może przesada, bo każdy przede wszystkim chce robić tam coś co lubi i potrafi robić dobrze.
Podróże to dla wielu,w tym dla mnie, pasja, która wypełnia większość wolnego czasu.

Czasem co prawda praca może nam to uniemożliwić, wtedy może być to jeden z elementów przemawiających za zmianą pracy, ale raczej nie decydujący.

Sam podróżują bardzo dużo, na szczęście u mnie urlop do tej pory nigdy nie był problemem. Oczywiście oprócz limitu 26 dni na rok :D
Najczęściej zresztą podróżuję w weekendy, więc problem pracy odpada. Czasem weźmie się piątek czy poniedziałek wolny. Kilka razy prosto z lotniska i przystanku (PB) jechałem do pracy i vice versa.

Zresztą pewnie nie jestem tutaj sam.

#11 PostWysłany: 03 Sty 2013 20:32 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Bartek, znam osoby, które zrobiły sobie przerwę od życie zawodowego na rzecz podróży na pół roku, rok, a nawet trzy. Żadna osoba z mi znanych nie żałowała tego co zrobiła, żadna nie była juz tym samym człowiekiem, każda toczy życie zawodowe dalej , raczej z sukcesami a na pewno na poziomie nie gorszym niż kiedyś.

Musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania:
- czy cię na to stać
- czy masz na to odwagę

Powodzenia :)

#12 PostWysłany: 03 Sty 2013 20:59 

niebieski
Problem w tym ze chyba za szybko ustawilem sobie bardzo dobrze i zycie i karierę. Stać mnie na przerwę ale wiem ze bede musial wtedy zredukować w pewien sposób oczekiwania na "co potem?"

Siedze i mysle i nie wiem. Ale optymistycznie mnie nasteoiles tymi przykładami!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Sty 2013 21:16 
Założyciel
Awatar użytkownika

Czytałeś? http://selkar.pl/poradniki/4-godzinny-tydzien-pracy Sporo "pieprzenia" ale ogólnie bardzo motywujące. I potrafi skłonić do zrewidowania poglądu na to, czy nasze życie faktycznie jest dobrze ustawione :)

#14 PostWysłany: 03 Sty 2013 21:35 

niebieski
Nie czytałem, ale w wolnej chwili przeczytam :)
Kiedyś kolega mi opowiadał o podobnej książce, ale z opisu jednak różniącej się. Może to to?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Sty 2013 21:49 
Założyciel
Awatar użytkownika

Autor przytacza zasadę Pareto, według której 20 procent nakładów daje 80 procent rezultatów. Czyli według tej zasady, jesli ograniczysz czas pracy o 80% powinieneś nadal utrzymać 80% dochodu :). to wg autora przepis na dobrze ustawione życie.
Tytułowe 4 godziny pracy tygodniowo (pracy zdalnej) pozwalają mu na kontrolę nad swoimi przedsięwzieciami. Oczywiście to bardzo wyidealizowane a całośc pisana językiem propagandy sukcesu, do tego mocno narcystyczna, ale tak jak pisałem wyżej, mimo pewnych uciązliwości lektura jest inspirująca. Autora uznałbym za buca, gdyby nie to, że jego osiągnięcia i sposób życia, świadczą za jego racjami :)

#16 PostWysłany: 04 Sty 2013 02:17 

niebieski
Przede wszystkim musicie wiedzieć, że jeśli zamierzacie zakładać swój własny biznes i własną firmę, to jeśli naprawdę na niej chcecie zarobić to będziecie pracować po dużo więcej godzin niż na etacie. No chyba, że macie jakieś złote pomysły na biznes. Ja niestety aż tak dobrze nigdy nie miałem i czasem trzeba było posiedzieć długo. Najważniejsze to jednak doprowadzić biznes do takiego stanu w którym podczas naszej nieobecności wszystko kula się do przodu. Czyli nie prowadzenie biznesu, a jego posiadanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 13 gości