Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2012 14:36 

Przeczytałem już wiele już różnych artykułów, mądrości i innych. Same sprzeczności...

Sytuacja wygląda tak: razem z narzeczoną chcemy zabrać jej brata w wieku 9 lat do Barcelony samolotem. Rodzice dziecka są po rozwodzie.

Pytania:

1. Czy jest potrzebne oświadczenia jednego rodzica, obojga czy może wcale nie jest porzebne na lotnisku? Jak to jest w praktyce?
2. Czy może być zwykłe oświadczenie czy musi być notarialne?

Proszę o odpowiedź osób, które miały podobną sytuacją i mogą powiedzieć z własnych doświadczeń. Jednak każda wskazówka w tej sytuacji będzie pomocna.

"Marzenia są po to by je realizować" - taką wersję przyjąłem i będę się jej trzymał ;-)
 Profil Relacje PM off  

City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷 City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷
Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
#2 PostWysłany: 15 Gru 2012 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Moze nie do konca odpowiadajac na Twoje pytanie ale to czy oboje rodzice powinni sporzadzic takie oswiadczenia czy tylko jedno z nich to tylko zalezy od wyroku sadu. Znajoma miala troche podobna sytuacje bo chciala wziac corke na wakacje a jej ex maz twierdzil ze nie ma takiej opcji bo nie wyrazi na to zgody. Poszla do prawnika z wyrokiem sadu i okazalo sie ze jego zgoda czy jej brak jest malo wazna bo wedlug wyroku ma pelne prawa co do dziecka i moze robic co uwaza.
Moj brat z jego szwagra dzieckiem byli na meczu w Barcelonie i nikt o zadne zaswiadczenia ich nie pytal. Fakt faktem mial on wtedy 13 albo 14 lat.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Gru 2012 14:52 

Oboje rodzice mają pełne prawo do dziecka, jednak zgodnie z wyrokiem sądu opiekę sprawuje matka. I problemu by nie było gdyby potrzebne było tylko jej oświadczenie, natomiast problem pojawia się jeżeli musiałaby być jeszcze zgoda ojca...

Dodam, że dziecko ma wyrobiony dowód osobisty (oboje rodzice się na to zgodzili podczas wniosku o jego wydanie w USC, ale pytanie jak jest z lataniem)

Dzięki za odpowiedź, ale pytam dalej i szukam praktyków w takiej sytuacji ;-)

"Marzenia są po to by je realizować" - taką wersję przyjąłem i będę się jej trzymał ;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Gru 2012 18:26 

Nie ma nikogo na forum kto byłby w stanie podzielić się jakimiś doświadczeniami w temacie?

Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Gru 2012 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Wielokrotnie wyjeżdżałam za granicę z moją kilkuletnią siostrzenicą (inne nazwisko), a raz nawet jeszcze z jej koleżanką.I jako że miały paszporty, nikt nigdy się do niczego nie przyczepił. Nie wiem, czy tymczasowy dowód tez zadziałałby w tej sytuacji, ale ja bym nie ryzykowała.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Lewy91 oraz 3 gości