Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 18 Lis 2012 11:57 

czy kupując na lotnisku ciampino u kierowcy terravision bilety można kupić od razu w 2 strony ?
Jak to wtedy wygląda, godzina powrotu jest już napisana na bilecie i jest sztywna?

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#182 PostWysłany: 18 Lis 2012 13:53 

niebieski
U kierowcy nie kupisz, ale przed autobusem są dwie osoby w odblaskowych kamizelkach, u których bez problemu możesz kupić bilet w dwie strony. Z tego co wiem (sam tak zrobiłem), możesz iść na którykolwiek autobus - bez względu na to, na którą godzinę kupiłeś bilet :)
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 18 Lis 2012 14:02 

miszti napisał(a):
U kierowcy nie kupisz, ale przed autobusem są dwie osoby w odblaskowych kamizelkach, u których bez problemu możesz kupić bilet w dwie strony. Z tego co wiem (sam tak zrobiłem), możesz iść na którykolwiek autobus - bez względu na to, na którą godzinę kupiłeś bilet :)

Pierwszeństwo maja osoby z biletem na dany autobus (godzinę). Lepiej więc nie ryzykowac jesli nie ma takiej potrzeby.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 18 Lis 2012 17:32 
Awatar użytkownika

Witajcie mam do was pytanie, czy tylko na bilecie tygodniowym za 24 euro można dojechać w jakiś sposób z lotniska w Campino do centum Rzymu, i czy można takowy bilet kupić na lotnisku, przeczytałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 18 Lis 2012 17:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wysiadasz z samolotu idziesz do autobusu nr 1 pisze na nim Anagina placisz kierowcy 1,20 Euro
jedziesz do konca wysiadasz i schodzisz tak jak wszyscy pasazerowie do metra kupujesz bilet np jednorazowy za 1,50 euro na metro i jestes w centrum Rzymu.

Calosc kosztow 2,70 euro
przerobione praktycznie w tym tygodniu.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 18 Lis 2012 17:49 
Awatar użytkownika

correos napisał(a):
Wysiadasz z samolotu idziesz do autobusu nr 1 pisze na nim Anagina placisz kierowcy 1,20 Euro
jedziesz do konca wysiadasz i schodzisz tak jak wszyscy pasazerowie do metra kupujesz bilet np jednorazowy za 1,50 euro na metro i jestes w centrum Rzymu.

Calosc kosztow 2,70 euro
przerobione praktycznie w tym tygodniu.

Dzięki za odpowiedz, czyli w autobusie numer 1 do stacji Anagina też obowązuje bilet tygodniowy za 24 euro tzw. CIS - Integrated Weekly Ticket, i najważniejsze pytanie czy można go kupić gdzieś na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 19 Lis 2012 22:59 

Czy polecalibyście jakiś nocleg w samym Ciampino, żeby nie było problemu z wymeldowaniem się około 05:30 i szybkim dotarciem na lotnisko? Z tego co widzę tutaj:
http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 96&lang=en
pierwszy autobus odjeżdża ze stacji w Ciampino o 05:50. W sam raz pasowałby mi tylko, żeby do tego dopasować nocleg, gdzie nie będzie problemów z tak wczesnym wyjazdem.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 19 Lis 2012 23:36 

niebieski
Witam. Pytanie do znawców. Gdybym ulokował się w Hotelu w pobliżu dworca PKP Ciampino, czy dojazd z dworca do Termini i z powrotem jest dogodny? Chodzi mi o godziny kursowanie pociągów. Wsiadając do pociągu na Termini jakiego szukać kierunku, czy można podróżować tym pociągiem jeżeli posiadam bilet za 6 E /całodobowy/, czy każdy pociąg jadący w kierunku na.... przez Ciampino zatrzymuje się na tym dworcu? Pozdrawiam

#189 PostWysłany: 20 Lis 2012 09:30 

niebieski
Pociągi do Ciampino kursują mniej więcej co 15 minut i czas podróży to również 15 minut. Ostatni masz o 23:12. Wieczorem częstotliwość kursów trochę spada (co pół godziny jeżdżą). BIlet kosztuje 1,5 euro, tyle, co bilet jednorazowy na komunikację miejską w Rzymie, więc myślę, że jest spora szansa, że ten bilet za 6 euro obejmuje również przejazd na trasie Rzym-Ciampino. Ale pewności nie mam :)
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 20 Lis 2012 09:58 

niebieski
Witam. Dziękuję za podpowiedz. Czy możesz podać link do rozkładu jazdy pociągów? Czy każdy pociąg zatrzymuje się na tej stacji, w jakim kierunku jadą ewentualnie z którego peronu w Termini. Pozdrawiam

#191 PostWysłany: 20 Lis 2012 10:32 

niebieski
poletkop napisał(a):
Dzięki za odpowiedz, czyli w autobusie numer 1 do stacji Anagina też obowązuje bilet tygodniowy za 24 euro tzw. CIS - Integrated Weekly Ticket, i najważniejsze pytanie czy można go kupić gdzieś na lotnisku?

Z moich danych wynika, że na ten autobus nr 1 z lotniska do Anagniny nie obowiązuje ten bilet tygodniowy, jak też 24 godzinny, ale niech ktoś potwierdzi kto tak jechał, bo ja tylko czytałem.

#192 PostWysłany: 20 Lis 2012 10:49 

niebieski
Tak, tak to jest prawda, to jest prywaciarz i trzeba kupić bilet u kierowcy. Ale chodziło mi o to czy na pociąg obowiązuje bilet za 6 E. Jadąc w zasadzie pociągiem do Lido można korzystać z tego biletu ale nie wiem jak w tym przypadku. Chodzi o to czy spokojnie z Centrum Rzymu dostanę się późnym wieczorem do Hotelu oddalonego o 600 m od Dworca Ciampino i rano na samolot. Akurat chyba z samolotem nie będzie problemu bo przypuszczam, że z Anagniny jedzie przez okolice Dworca ten prywatny autobus. Pozdrawiam

#193 PostWysłany: 20 Lis 2012 11:50 

niebieski
Rozkład masz na trenitalia.com

Zmień sobie na język angielski i po prostu wpisz stację początkową i docelową (Ciampino - Roma Termini).
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 20 Lis 2012 15:05 

Czy kupując bilet całodniowy BIG przejade na nim z Terminala w Ciampino do Anagniny busem i dalej metrem do Termini ? czy musze kupić osobny bilet na busa ?
 PM off  

#195 PostWysłany: 20 Lis 2012 16:28 

niebieski
Bus osobno.

#196 PostWysłany: 20 Lis 2012 16:56 

z termini jade metrem do stacji Ottaviano-S.Pietro i dalej busem nr 32 do hotelu "Grand Hotel Fleming" Address: Piazza Monteleone Di Spoleto 20, rozumiem, że ten bus też nie wchodzi w cene jednodniowego biletu na komunikacje tego za 6€?
 PM off  

#197 PostWysłany: 20 Lis 2012 17:16 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Z Ciampino do Anaghniny jedziesz busem korporacji ATRAL - tam kupujesz osobny bilet. Po Rzymie poruszasz sie autobusami, metrem i tramwajami korporacji ATAC. Na wszystkie obowiazuja wspolne bilety. Na autobus 32 tez.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 20 Lis 2012 17:58 

niebieski
xyrxis napisał(a):
Z Ciampino do Anaghniny jedziesz busem korporacji ATRAL - tam kupujesz osobny bilet. Po Rzymie poruszasz sie autobusami, metrem i tramwajami korporacji ATAC. Na wszystkie obowiazuja wspolne bilety. Na autobus 32 tez.

Czy na pociąg z Termini do Ciampino również? Pozdrawiam

#199 PostWysłany: 20 Lis 2012 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Z tego co pamietam to nie. Ciampino jest juz poza strefa obowiazywania biletow miejskich.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 07 Gru 2012 19:49 

Witam,
Mam pytanie o bilety kupione na stronie Terravision. Czy po zakupie dostanę jakiś ebilet, który można pokazać kierowcy na smartfonie czy trzeba gdzieś drukować bilet?

Pozdrawiam
W.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość