Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2012 15:52 

Wygląda na to że od ostatniego weekendu Alitalia wzięła się za podróżnych którzy próbują polecieć na darmowym bilecie. Prawdopodobnie dotyczy to osób którym udało się odprawić online na loty obsługiwane przez Air One.

Rodzina (3 osoby) poleciała z Czech do Wenecji bez problemów ale przed powrotem Alitalia skonfiskowała im paszporty na lotnisku i zarządała zapłaty. W Mediolanie paszporty konfiskowała policja. Alitalia miała przygotowaną długą listę osób z takimi biletami. Rodzina podróżująca z Wenecji musiała zapłacić 450 euro za 3 osoby (więcej niż gdyby zakupili bilety bez żadnych kodów).

http://www.denik.cz/ze_sveta/nezaplatis ... 21203.html

------------------------------------------------------
do ADMINA "JIK":

Temat założyłem ponownie bo uznałem że temat "Prasówka: ciekawe artykuły o lotnictwie" nie jest miejscem na komentarze o biletach Alitali. Ze względu na to że duża liczba użytkowników tego forum zapewne posiada takie bilety, jest bardzo prawdopodobne że takich postów pojawi się wiele a temat bedzie się rozwijał. Jeśli mimo wszystko uznasz że temat jest nie potrzebny, to wskaż użytkownikom inny wątek w którym będą mogli komentować tą sytuację. (stare tematy nt biletów Alitalii są zamknięte). pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#2 PostWysłany: 04 Gru 2012 16:27 
Site Admin

Sytuacja wydaje mi się co najmniej groteskowa oO Nie mają prawa konfiskować dokumentów, co innego odmawiać wejścia na pokład..

Aż nie wiem co robić bo w sobotę miałem lecieć do Wenecji z AO..

#3 PostWysłany: 04 Gru 2012 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
nie siej paniki...,paszportu nie mogą zatrzymać, chyba że byłbyś poszukiwany kolego przez interpol
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Gru 2012 18:46 

niebieski
Washington napisał(a):
Sytuacja wydaje mi się co najmniej groteskowa oO Nie mają prawa konfiskować dokumentów, co innego odmawiać wejścia na pokład..

oprócz paszportu, weź tez dowód osobisty..
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Gru 2012 18:51 

niebieski
mi kiedyś powiedziano ( a wydaje mi sie to mądre) że linie lotnicze mogą wszystko... tylko czy zgodnie z prawem to się okaże później a rozstrzygną odpowiednie władze.
więc odpowiedzi w stylu nie maja prawa itd to troszkę śmieszne, bo np zatrzymają Ci paszport i już i co zrobisz ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Gru 2012 18:54 
Site Admin

nie zatrzymają paszportu bo nigdy nie podróżuję z paszportem po UE ;) i jestem ciekaw jak mogą zatrzymać i już (powiedzmy dowód osobisty) - siłą będą mi wydzierać z rąk? :lol: także nie przesadzajcie

inna sprawa że mam tylko lot do Wenecji (wracam wizzem) - na Okęciu będą mi wydzierać;)? Uwierzę że w Włoszech mogli tak robić, ale to PL;) to co - czychać będą w Wenecji na lotnisku specjalnie na mnie?
cała sytuacja wydaje dlatego mi się co najmniej dziwna - jeśli stwierdzą że nie lecę mimo statusu potwierdzonego rezerwacji i odprawionego lotu to trudno - ale wszelkie inne działania były by dziwne

w każdym razie poinformuję na forum czy do Wenecji doleciałem i czy czekała obława :P

#7 PostWysłany: 04 Gru 2012 19:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Przy odprawie bagażowej każesz babce odczytywać nazwisko trzymając dowód w ręce?

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Gru 2012 19:13 
Site Admin

jakiej odprawie bagażowej;)?

#9 PostWysłany: 04 Gru 2012 19:25 

chytry i majacy sie za cwanego co niby wszystkie rozumy pozjadal zawzse dwa razy traci.....
skoro bylo dokladnie wyjasnione, iz na rezerwacji za 0zl sie nie poleci to po co jeszcze cos dodawac, rodzinka z Czech myslala, ze "wydyma" Alitalie, a tu prosze Alitalia "wydymala" ich, a i jescze extra zarobila.... robiac tak dalej szybko zwroca sie im te bilety darmowe i ta promocja..
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Gru 2012 19:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Washington napisał(a):

Nie będę ci teraz tłumaczyć co to jest odprawa bagażowa, nie czas i miejsce. Powiem tylko, że dowód osobisty bądź paszport w różnych miejscach na lotnisku oddaje się w czyjeś ręce. Czy to przy check-in, przy kontroli granicznej, czy przy bramce. Nie wnikam czy ktoś będzie chciał ci go zabrać, jak w powyżej omawianej sytuacji, chciałem tylko zwrócić uwagę, że nikt nie musi ci go siłą odbierać, bo są sytuacje w których oddajesz go dobrowolnie, a ktoś z różnych względów może ci go nie zwrócić.

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Gru 2012 19:54 

niebieski
romuald napisał(a):
chytry i majacy sie za cwanego co niby wszystkie rozumy pozjadal zawzse dwa razy traci.....
skoro bylo dokladnie wyjasnione, iz na rezerwacji za 0zl sie nie poleci to po co jeszcze cos dodawac, rodzinka z Czech myslala, ze "wydyma" Alitalie, a tu prosze Alitalia "wydymala" ich, a i jescze extra zarobila.... robiac tak dalej szybko zwroca sie im te bilety darmowe i ta promocja..

czy "wydymała" to się jeszcze okaże.... z pewnością skończy się to w sądzie i Alitalia przegra sprawę albo zakończy się ugodą ale co poszło w eter i co się wielu przestraszy....
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Gru 2012 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
koncentrator napisał(a):
Washington napisał(a):

Nie będę ci teraz tłumaczyć co to jest odprawa bagażowa, nie czas i miejsce. Powiem tylko, że dowód osobisty bądź paszport w różnych miejscach na lotnisku oddaje się w czyjeś ręce. Czy to przy check-in, przy kontroli granicznej, czy przy bramce. Nie wnikam czy ktoś będzie chciał ci go zabrać, jak w powyżej omawianej sytuacji, chciałem tylko zwrócić uwagę, że nikt nie musi ci go siłą odbierać, bo są sytuacje w których oddajesz go dobrowolnie, a ktoś z różnych względów może ci go nie zwrócić.

Z pozdrowieniami!

Koledze chodziło o to, że mało kto z tego forum lata gdziekolwiek z bagażem !! a nie, że nie wie co to odprawa bagażowa. Check-in tez znaczna większość robi w necie :)

#13 PostWysłany: 04 Gru 2012 21:05 
Site Admin

Cytuj:

Z pozdrowieniami!

Ja natomiast nie będę tłumaczył co to podróżowanie tylko z bagażem podręcznym;) lub że check in można wykonać on-line (w przypadku opisywanej sytuacji nawet trzeba było zrobić - dzięki temu nie anulowali rezerwacji)
W takiej sytuacji dowód tożsamości czasem chcą w 2 miejscach - przy wejściu do security check, sprawdza pracownik lotniska a nie linii lotniczych (choć zwykle sprawdza tylko bilet) oraz przy wsiadaniu do samolotu (i tu zwykle nie daję do ręki dowodu, podaję kartę pokładową której kod czasem sczytują a czasem tylko patrzą, a dowód pokazuję osobno)

Cytuj:
skoro bylo dokladnie wyjasnione, iz na rezerwacji za 0zl sie nie poleci to po co jeszcze cos dodawac

jakby kolega był w temacie wiedział by że osoby z odprawionym lotem w AO za 0zł latają i do tej pory nie miały problemów - bo ich rezerwacje nie były nigdy anulowane

#14 PostWysłany: 06 Gru 2012 11:48 

niebieski
Washington napisał(a):
W takiej sytuacji dowód tożsamości czasem chcą w 2 miejscach - przy wejściu do security check, sprawdza pracownik lotniska a nie linii lotniczych (choć zwykle sprawdza tylko bilet) oraz przy wsiadaniu do samolotu (i tu zwykle nie daję do ręki dowodu, podaję kartę pokładową której kod czasem sczytują a czasem tylko patrzą, a dowód pokazuję osobno)

ja dodatkowo mam dowod w portfelu, z przezroczystym okienkiem, a porfel na łancuchu. NIE ZABIOROM ;-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Gru 2012 12:23 

HON fly4free
Washington napisał(a):

przede wszystkim sprawdź swoją rezerwację https://book.flyairone.com/RetrieveBookingShow.aspx
wczoraj sprawdziłem swoją i zonk - są jedynie dane personalne bez informacji o locie czy statusie, więc ja ryzykować nie będę...
a w sobotę jeszcze była "confermato" :cry:
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Gru 2012 13:40 

niebieski
że znikły moje rezerwacje przez Malpensę, to mnie nie dziwi po sieczce lotów z/do Warszawy, gdy np. w moich datach nie ma w ogóle połączenia; w jednej z pustych rezerwacji w Payment Fees mam teraz: Spoilage Fees 292 EUR;
jak się doczytałem w necie:
If you make any changes in your confirmed booking which results in a lower amount payable, the unutilised portion shall not be refundable. This will appear as “Spoilage” in the revised booking.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Gru 2012 13:53 
Site Admin

Sprawdzałem kilka dni temu - była potwierdzona. Dziś już jest jak u Was - pusta + Spoilage Fees 126 EUR
Jako że i tak mieszkam w Wawie przejażdżka na Okęcie nic mnie nie będzie kosztować, pojadę i zobaczę co z tego wyniknie - oczywiście potwierdzenie rezerwacji i karty pokładowe mam wydrukowane. Aczkolwiek przy takim zwrocie akcji domyślam się że nic nie wyniknie, wrócę do domu i będę zastanawiał się jak inaczej spędzić ten weekend :D

#18 PostWysłany: 06 Gru 2012 16:09 

złoty
Hej,
właśnie dostałem takiego maila :

Dear Customer,

Our security systems detected several check-in tentatives from flyairone.com with an inactive black listed reservation.

This is to confirm you that no reservation is in place and no check in has been processed.

Should you enjoy to fly to any of Airone destinations, please visit flyairone.com

Airone Customer Support

Właściwie to kończy temat , czy można polecieć na rezerwacji AirOne:)

Pozdr
J.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Gru 2012 16:22 

złoty
No .. ładna nazwa :) Mnie osobiście nie zmartwiło to jakoś szczególnie , bo przelot miałem jako dolot na dalszy trip, więc i tak nie ryzykowałbym. Juz pare tygodni temu kupiłem ryanaira :)
J.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Gru 2012 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
jasiub napisał(a):
Hej,
właśnie dostałem takiego maila :

Dear Customer,

Our security systems detected several check-in tentatives from flyairone.com with an inactive black listed reservation.

This is to confirm you that no reservation is in place and no check in has been processed.

Should you enjoy to fly to any of Airone destinations, please visit flyairone.com

Airone Customer Support

Właściwie to kończy temat , czy można polecieć na rezerwacji AirOne:)

Pozdr
J.

Dostałem też takiego maila i już nie mogę się zalogować, nie pokazuje mi rezerwacji....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości