Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Gru 2012 14:04 

Ostatnio kilka razy w Polsce "odmówiono" mi przyjęcia legitymacji zniżki, a mianowicie już 2 razy w komunikacji miejskiej w Opolu, Pan mi mówi, że muszę mu pokazać legitymacje polską, ponieważ "prezydent zakazał przyjmować ISICa" ...
Dzisiaj znowu jechałem pociągiem, najpierw w jednym konduktorka spojrzała i puściła, w kolejnym pociągu konduktor stwierdził, że skoro jestem studentem w Polsce to muszę pokazywać polską legitymację, ISIC akceptują tylko jak jestem studentem za granicą ... wg mnie bardzo bezsensowne tłumaczenie z obu stron, za każdym razem miałem przy sobie polską legitymację więc ją pokazałem - jednak zastanawia mnie fakt jak jest to prawnie, jeśli dostałbym "mandat" to chyba bez problemu powinno przejść odwołanie?
Jakie Wy macie doświadczenia jeśli chodzi o używanie ISICa w Polsce ?
 Profil Relacje PM off  

Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
#2 PostWysłany: 03 Gru 2012 14:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

jak ukradli mi legitke w Krakowie, to wszedzie jechalem z ISIC (oprocz PKP, bo znimi to rzadko jade). W MPK 5 razy sprawdzali bilety, i 2 razy cy mam legitke. To pokazalem ISIC. Jeden powiedzial ze spoko (bo zaczelem gadac po angielsku plus ze pokazalem dowod osobisty grecki) a drugi to mnie do Ronda Matecznego wzial zeby zaplacic za mandat (jakies 150 zeta). Ale jako ze mnie w MPK dobrze znaja od moich skarg, skasowali mi mandat i podziekowali za przyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Gru 2012 16:08 

W sumie też jestem ciekaw jak to wygląda od strony prawnej bo jakiś czas temu zostałem bardzo niemile potraktowany w Intercity, wtedy konduktor tłumaczył dokładnie tak samo że jeżeli jestem z polskiej szkoły to mam mieć polską legitymację. Co prawda dodatkowo dochodziła druga sprawa jako że wtedy byłem w liceum a zniżkę miałem studencką więc trochę wyższą.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Gru 2012 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
krystiank napisał(a):
W sumie też jestem ciekaw jak to wygląda od strony prawnej bo jakiś czas temu zostałem bardzo nie mile potraktowany w Intercity, wtedy konduktor tłumaczył dokładnie tak samo że jeżeli jestem z polskiej szkoły to mam mieć polską legitymację. Co prawda dodatkowo dochodziła druga sprawa jako że wtedy byłem w liceum a zniżkę miałem studencką więc trochę wyższą.

Konduktor miał rację.
http://www.pkp.pl/files/wykaz_ulg_ustawowych_2012.pdf
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Gru 2012 18:50 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
dokładnie :)

"Zniżki
51% tylko przy przejazdach w klasie drugiej na podstawie biletów jednorazowych w pociągach osobowych, pospiesznych TLK oraz Ex
Podczas kontroli, oprócz legitymacji ISIC, należy przedstawić legitymację studencką uczelni zagranicznej oraz dowód osobisty (bądź inny dokument umożliwiający potwierdzenie tożsamości osoby uprawnionej)."

http://www.isic.pl/index.php/lista-zniz ... h/pkp.html

jak z komunikacją miejską to już nie wiem
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lut 2018 12:41 

Zastanawiam się jak to jest z korzystaniem ze zniżki studenckiej w PKP Intercity zakładając, że jestem uczniem jakiejś europejskiej szkoły średniej (nie w Polsce) i posiadam legitymację ISIC.
Obecny zapis brzmi:
"w przypadku obywateli polskich

legitymacja studencka wydana przez polską szkołę wyższą albo międzynarodowa legitymacja studencka International Student Identity Card (ISIC) okazywana wraz z dowodem osobistym lub innym dokumentem umożliwiającym stwierdzenie tożsamości i wieku osoby uprawnionej"

Legitymację ISIC otrzyma każdy uczeń, niekoniecznie student uczelni wyższej. Z regulaminu wynika, że trzeba przedstawić legitymację ISIC i paszport (lub dowód). Nie ma natomiast informacji, że trzeba okazać legitymacje szkoły za granicą. Być może w poprzednim regulaminie było to wspomniane, ale w obecnym tego nie ma. Nie do końca też wyobrażam sobie jak konduktor weryfikuje legitymację czy jakiś papier (bo nie wszystkie szkoły wydają legitymacje) w jakimś nieznajomym języku (nie daj Boże greckim).
Pytanie czy zarówno student jak i uczeń uczący się za granicą, posiadający legitymację ISIC może korzystać ze zniżki.

Zapytałem oczywiście o wszystko na infoliniach Intercity i ISIC, ale odsyłają mnie do regulaminu, który powyżej zacytowałem.
Jak to jest w przypadku uczniów, nie studentów? Może ktoś miał z tym doświadczenie?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Lip 2019 16:08 
Site Admin

przy pomocy złotej łopaty odkopuję problem z postu @Lokersan - rodzina z Francji poprosiła mnie o kupno biletów na PKP, młodzież szkolna ma odpowiednio 15 i 17 lat, są obywatelami polskimi uczącymi się w Francji, mają ISIC
regulamin aktualny
Cytuj:
Studenci – studiujący za granicą, do ukończenia 26 roku życia - w przypadku obywateli polskich – (...) albo międzynarodowa legitymacja studencka International Student Identity Card (ISIC) okazywana wraz z dowodem osobistym lub innym dokumentem umożliwiającym stwierdzenie tożsamości i wieku osoby uprawnionej

czy są studentami ;) ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości