Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 351 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 15 Lut 2026 19:32 

Mam zwykła KK Santander World MasterCard i nią "płacę" duże kaucję bez kosztów przewalutowania.
 Profil Relacje PM off  

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#342 PostWysłany: 15 Lut 2026 19:58 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
To ta karta z tego co widzę niestety nie ma ubezpieczenia wkładu własnego, więc rzeczywiście spróbuj się odwołać - może uda się odzyskać część pieniędzy. Jeśli nie, to przynajmniej próbowałeś i ostatecznie trzeba będzie doliczyć kwotę szkody do całego wyjazdu :(
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 17 Lut 2026 20:15 

[quote="tetr1s"][/quote]

Napisałem moim łamanym angielskim reklamacje, może się uda coś odzyskać.

Good morning,

I am filing a complaint at the expense of Generic Demage costs 447,53 euro + vat 20% = 537,04 euro (5800 MAD), which you take from my deposit from a car rental agreement CAR-RAC-78966, reservation #RES-84362 on 11-13.02.2026 in Agadir Medousa Car.

I had a Alsvin Essence and somebody push this car on parking on 11.02.2026 in 1 spot, on the rear left door. The damage was not my fault, and the culprit escaped the place. The electronic protocol marked damage in various places and I want to return that I am only responsible for this one impact. Please confirm that the damage cost only applies to this one impact.

I'm attaching a 3 photos from start protocol, 4 photo of the damage, a quote for PDR (Pneumatic Dent Removal) repair, which the local company, PDR Auto Agadir, quoted at Dh2,000, also in Poland that costs about 100-150 euros and an invoice.

I request to check again the costs of repair, a reduction in the costs of the damage and return of most of the deposit.
--
Your Client,
Adam K
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#344 PostWysłany: 19 Lut 2026 22:54 

Niestety, wypożyczalnie biorą opłatę za szkody na podstawie swojego cennika. Nie jest istotne, za ile naprawią szkodę i czy w ogóle.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 20 Lut 2026 09:46 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
niebieski
tetr1s napisał(a):
Pytanie z jakiej karty kredytowej korzystasz? Może masz do niej w pakiecie ubezpieczenie wkładu własnego w wynajętym samochodzie i te pieniądze uda się odzyskać od ubezpieczyciela. Jeśli nie, to na przyszłość warto albo posiadać roczne ubezpieczenie albo wymień sobie kartę kredytową na taką z ubezpieczeniem (najtańsze opcje są od 300 PLN za rok bez spełnienia żadnych warunków).
Przy ubezpieczeniu KL jest czasami opcja ubezpieczenia wkładu własnego. Ostatnio za to dopłacałam 2 zł (wkład do 300 eur). Warto też to sprawdzić.
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 03 Mar 2026 17:37 

Jak ktoś wypożycza z Marrakeshu, to polecam Majdoline https://rentacar-marrakech.com/car-rental-marrakech.
Zarezerwowałem Dacie sandero i taką dostaliśmy, 60k km na liczniku, wszystko działało, opony w bardzo dobrym stanie. Odbiór na lotnisku szybki - wcześniej mailowo poprosili o paszport i prawo jazdy. Cena 23EUR/dobra, kaucja 12.000 MAD. Płatność tylko gotówką na miejscu, blokada na karcie, ale można też dać gotówkę. Co ciekawe blokada mi spadła po ok 10 dniach, a auto wypożyczone na 14 dni - karta PKO Mastercard Platinum. Przy zwrocie dość szybkie oglądanie, zapytali o jedną wgniotkę, która już była - pokazaliśmy filmik i nie było dyskusji. Przyglądali się jakimś małym ryskom, ale nic nie mówili. Na odbiór umówiliśmy się na konkretną godzinę. Do zwolnienia blokady chcieli potwierdzenie z terminala i zwolnili ją jeszcze raz :).
Mogłem wziąć auto połowę tańszę przez porównywarkę, ale bałem się, że dostanę takiego szrota jak w Jordanii, z łysymi oponami, wszystkimi kolorami tęczy na desce i klimie działającej tylko w trybie "huragan". Drugi kierowca i foteliki dziecięce w cenie, ale nie wiem jakie, bo mieliśmy swoje. Szybko odpisują na maile i whattsap. Znalazłem ich na mapach google. Wydaje mi się, że warto, ja na pewno polecam.

Jeszcze mały tip dla kierowców - jak na ziemi leży rozstawiony znak "uwaga policja" to lepiej się zatrzymać na wysokości znaku, w szczególności jak pisze na nim HALT i zaczekać aż łaskawie policjant machnie, że można jechać. My wpadliśmy w taką pułapkę - pośrodku niczego, na prostej drodze, między dwoma górkami stała policja, 50m przed nimi rozstawione były znaki i się nie zatrzymałem tylko powoli podjechałem do policjanta. Za niezatrzymanie na stopie mandat - pokazał bloczek z mandatami na 400MAD, więc zapłaciłem. Po krótkiej rozmowie wziął 200, drugą dwusetkę oddał i nie wypisał mandatu. Widzieliśmy też dwa razy przyczajonych w krzakach strzelców i zatrzymujących policjantów kilometr dalej. Z tego co mi się wydaje to na północy od Fezu bardziej trzeba uważać. Zrobiliśmy 2300km: Marrakesh -> Warzazat -> Tinghir -> Merzouga -> Fez -> Szafszawan -> Rabat -> Casablanca -> Oualidia -> Marrakesh
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 07 Cze 2026 12:02 

niebieski
Dzień dobry.
Czy ktoś wypożyczał może auto w Oujda (Wadża) i mógłby się podzielić jakimiś informacjami?
Chciałabym wypożyczyć z pełnym ubezpieczeniem i zniesieniem wkładu własnego - najtaniej wychodzi Europcar natomiast jest jedno ALE...wymagany jest spory depozyt (jak chyba w większości wypożyczalni w Maroku) i tu mam kłopot i konkretne pytanie :
czy kierowica musi być właścicielem KK na której będzie zablokowana kwota depozytu?ja wiem, że w warunkach wypożyczalni jest napisane, że kierowca musi być posiadaczem KK - problem jest taki, że tylko na mojej KK mam taki limit, a nie będę kierowcą. Dodanie drugiego kierowcy (czyli mnie z tą KK) mocno podbija cenę wypożyczenia. Dlatego pytam czy ktoś ma takie doświadczenie ,że na innej KK będzie zablokowany depozyt?

Będę wdzięczna za o pomoc i jakieś informacje
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 07 Cze 2026 13:47 

srebrny
Cytuj:
ja wiem, że w warunkach wypożyczalni jest napisane, że kierowca musi być posiadaczem KK

No to wiesz wszystko.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#349 PostWysłany: 07 Cze 2026 14:07 

niebieski
Niby tak… ale gdzieś nam przeszedł numer, że depozyt poszedł na moją KK , wydaje mi się że to był AVIS w Dominikanie , więc myślałam, że w takim kraju jak Maroko to może zależeć od tego ktoś stoi po drugiej stronie okienka i może ktoś ma takie doświadczenie.
W niektórych lokalnych wypożyczalniach posiadacz karty nie ma aż takiego znaczenia przy wykupieniu zniesienia wkładu własnego .
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 07 Cze 2026 14:15 

srebrny
Ale jak to sobie wyobrażasz? Kierowca chce do zabezpieczenia ewentualnych płatności dać cudzą kartę, którą nie ma prawa w ogóle dysponować?
Jeśli regulamin najmu na to pozwala, to w umowie muszą być dodatkowe rubryki z danymi dysponenta takiej karty i jego podpisem pod zgodą na ewentualne obciążenia. Ale sama napisałaś, że w tym przypadku nie ma na to zgody.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 07 Cze 2026 14:20 

niebieski
Ja sobie tego nie muszę wyobrażać , ja tego doświadczyłam ;) i było tak jak napisałeś, natomiast wtedy nie wczytywałam się tak w regulamin , tylko poprostu dawałam moją kk.

Żeby już nie rozwijać niepotrzebnie wątku , to znalazłam w GreenMotion i po wykupieniu opcji premium plus znosi depozyt do 188€ a dodatkowy kierowca jest w cenie. Zobaczymy jak będzie, oby wszystko ok .

Ostatnio edytowany przez justysia75, 07 Cze 2026 14:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 351 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości