Wikipost
Dla poszukujących towarzysza podróży, wspólnego przejazdu taxi itp. jest temat: pekin-przesiadka-wspolne-zwiedzanie,249,138293&p=1181824#p1181824

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 08 Sty 2025 14:06 

Loty: 24
Kilometry: 75 682
Mam pytanko,czy tak to wygląda na miejscu ?
"...Jeśli z powodzeniem zarezerwowałeś bilety na atrakcje, takie jak Tiananmen Gate Tower, przewodniczący Mao Memorial Hall, Muzeum Narodowe w Chinach lub Zakazane Miasto, możesz wejść na plac Tiananmen, aby odwiedzić w godzinach porannych, popołudniowych lub o niskiej flagi. Po prostu pokaż swój rekord rezerwacji na dzień - nie jest potrzebna oddzielna rezerwacja dla placu."
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#162 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:32 

Bajerglowa94 napisał(a):
Pośrednik Trip.com organizuje darmowe wycieczki z lotniska PEK na mur oraz po centrum. Wstęp "kto pierwszy ten lepszy". Rozkład na grafice, a więcej info na ich Instagramie.

Bardzo przydatne info - skorzystaliśmy w czasie 23 godzinnego stopu w Pekinie ; wygląda to tak : o 7 przychodzi pan z obsługi stanowiska i po ściągnięciu i wypełnieniu formularza z danymi pan prosi o ściągniecie apki trip.com co można zrobić wcześniej ale nie jest konieczne 0 7:30 przewodniczka daje zawieszki i zaprasza do busa 16-20 osobowego jechało z Nami 7 osób. W Badaling jest po godzinie i podjeżdża pod kasy gdzie dostajemy bilety wstępu i 1,5 godziny na samodzielne zwiedzanie . Bilety nie sa na kolejkę tylko na piesze wejście. Z powodu chińskiego roku mimo mroźnej pogody i porywistego wiatru około 3 miliony chińczyków (:P)wybrało się w ten dzień na mur ścisk był wielki ale po 500 metrach większość odpadała na szczęście i robiło się luźniej. Jak na BEZPŁATNĄ wycieczkę oferta bardzo ciekawa i warto skorzystać a po powrocie z wycieczki udaliśmy się do bezpłatnego hotelu od Air China .
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 10 Lut 2025 00:16 

Siemka, wiecie jak zrobić rezerwacje na wejście na plac tiananmen ? Wchodzę tu https://yuyue.tamgw.beijing.gov.cn/login.html i dalej jest kłopot, pokazuje że chyba trzeba się rejestrować, weechat przez który niby można się zarejestrować mam po chińsku nawet jak wybieram go po angielsku, tak samo jak tą stronke. https://wap.tiananmenchenglou.com/index.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 22 Mar 2025 08:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Aby wejść na plac, nie musisz płacić - jest za free.
Chyba że piszesz o zakazanym mieście 😄
Rockriderr lubi ten post.
Rockriderr uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 22 Mar 2025 10:24 
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 838 051
złoty
Nas na płac Tienanmen nie chcieli wpuścić - pytali o rezerwację.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 23 Mar 2025 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem równo miesiąc temu (wchodziłem "od wschodu") -. bezproblemowo.
Kolejka standardowo - długa.
Rockriderr lubi ten post.
Rockriderr uważa post za pomocny.

#167 PostWysłany: 08 Cze 2025 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 401 055
złoty
sobo napisał(a):
Aby wejść na plac, nie musisz płacić - jest za free.
Chyba że piszesz o zakazanym mieście 😄

@sobo wstęp na plac jest bezpłatny ale musisz mieć zrobioną przynajmniej dzień wcześniej rezerwację online. Dane z rezerwacji sprawdzają z paszportem. Kontrola jest zaraz po wyjściu z metra.

#168 PostWysłany: 09 Cze 2025 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 394
Kilometry: 700 800
niebieski
Dokładnie na plac wejście za free, ale bez rezerwacji minimum dzień wcześniej nie ma szans na wejście. Nie da się zrobić rezerwacji w dniu kiedy chcemy wejść.

#169 PostWysłany: 02 Paź 2025 08:41 

Czy ktoś w ostatnim czasie (sierpień/wrzesień) korzystał z tej darmowej wycieczki od Trip.com? Na zdjęciu z punktu obsługi widnieje informacja że oferta ważna do 26.06.2025, więc zastanawiam się czy przedłużyli, czy też już nie ma tej opcji i powinienem szukać jakiegoś kierowcy.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 06 Gru 2025 13:04 

Loty: 43
Kilometry: 117 371
cześć,
28 grudnia mamy 13 godzinną przesiadkę w Pekinie (6-23). Jesteśmy 7 osobową grupą.
Chcemy wybrać się na zwiedzanie muru.
Czy ktoś może podesłać namiar na sprawdzonego kierowcę? Ze względu na to że podróżujemy z dziećmi chcemy aby odbyło się to w miarę komfortowo.
dzięki
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 23 Sty 2026 11:47 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Legion1 napisał(a):
Dokładnie na plac wejście za free, ale bez rezerwacji minimum dzień wcześniej nie ma szans na wejście. Nie da się zrobić rezerwacji w dniu kiedy chcemy wejść.

Na ktorej stronie zrobic te rezerwcje. Oficjalna wydaje sie byc tylko po chinsku. Sa rozne inne strony, ale wiekszosc z nich pokazuje mi cene okolo 3 funotw, zapewne za usluge dostarczenia tresci i rezerwacji. Nawet na stronie Marriotta jest mozliwosc rezrwacji, ale rowniez jest tam oplata.

Z racji tego, ze nie wiedzialam o koniecznosci rezerwacji 2 tygodnie temu, a bede w Pekinie ponownie, to tym razem chce byc przygotowana.

#172 PostWysłany: 23 Sty 2026 11:57 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
WeChat

#173 PostWysłany: 23 Sty 2026 12:12 

złoty
@Aga_podrozniczka O ile chcesz zwiedzić również Zakazane Miasto, to chyba da się pominąć tę rezerwację wchodząc najpierw do Zakazanego Miasta przez Meridian Gate i kupując bilet do niego. Pokazując potem ten bilet, przechodziliśmy kilka razy przez Tienanmen.
Żałuję, że nie przetestowałem wejścia do Mauzoleum Mao, będąc już na placu Tienanmen.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 23 Sty 2026 12:47 

niebieski
W WeChat trzeba znaleźć mini program (天安门广场预约参观), w opcjach można sobie włączyć translator i tam można na 7 dni do przodu utworzyć rejestrację (można na kilka osób z jednego telefonu). Wybiera się datę, przedział godzinowy oraz wejście do kontroli security na mapie, no i podaje dane paszportu, itp. Z tego co widziałem to miejscowi po prostu skanują swoje ID i przechodzą, w naszym przypadku pokazywaliśmy paszport oraz widoczne w aplikacji rezerwacje i tyle. Do tego dość szczegółowa kontrola bezpieczeństwa, jak zresztą wszędzie w Chinach, ale ogólnie dość sprawnie wszystko szło.

Jeśli zaś chodzi o mauzoleum, to podczas mojej wizyty kolejka była taka długa, że nie wiem ile godzin trzeba by w niej czekać, więc warto to wziąśc pod uwagę planując odwiedzenie tego miejsca.
67/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#175 PostWysłany: 23 Sty 2026 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Chupacabra napisał(a):
@Aga_podrozniczka O ile chcesz zwiedzić również Zakazane Miasto, to chyba da się pominąć tę rezerwację wchodząc najpierw do Zakazanego Miasta przez Meridian Gate i kupując bilet do niego. Pokazując potem ten bilet, przechodziliśmy kilka razy przez Tienanmen.
Żałuję, że nie przetestowałem wejścia do Mauzoleum Mao, będąc już na placu Tienanmen.

Zakazane miasto odpada, bo wpadam na chwile, a po drugie ma byc -12C, a ja lece dalej na poludnie i nie bede miala odpowiednich ubran. 2 tygodnie temu bylo dosc nieprzyjemnie przy temperaturze 0C. Obejrzalam sobie Zakazane Miasto z zewnatrz wieczorem, bylo calkiem w porzadku bez tlumow.

#176 PostWysłany: 10 Lut 2026 16:42 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Czyli co, bez WeChata się nie obejdzie, żeby wejść na Tienanmen?
Przylecę do Pekinu po południu więc nie zdążę już do Zakazanego Miasta itd., ale sam plac chętnie bym "zaliczył".

#177 PostWysłany: 23 Lut 2026 13:30 

Aktualna procedura wjazdowa na stopover do 24h (w naszym przypadku AirChina, z hotelem i transportem zapewnionym przez linię lotniczą). Brakowało mi konkretów wiec podsumuje nasz wjazd z dnia 9.02:

Lot Warszawa - Pekin - Kambodża (KTI), stopover 13h, ok. miesiąc przed lotem rezerwacja darmowego noclegu w aplikacji AirChina

Na lotnisku w Warszawie przy oddawaniu bagażu jest QR z linkiem do e-Arrival (https://s.nia.gov.cn/ArrivalCardFillingPhone/ ), można wypełnić na jednym urządzeniu i dodać kolejnych członków rodziny

Po wyladowaniu w Pekinie kierujemy się w stronę kontroli paszportowe i dodatkowo tutaj jest kontrola e-Arrival (nie było już żadnych karteczek do wypełnienia)- działa to bardzo sprawnie

Po wyjściu z hali odbioru bagaży w T3 (w tym byl przejazd kolejką lotniskową) idziemy na wprost wyjścia i patrząc lekko w lewo jest stanowisko, na którym umawiamy się na transport do hotelu (podajemy dane hotelu, do którego mamy rezerwacje w ramach AirChina i dostajemy identyfikator z nazwa hotelu). Czekamy aż przyjdzie bus- niestety wydluzylo się to do ok 45min., a na dojazd (korki) zeszło kolejne 45min. Szybkie zameldowanie, śniadanie i na miasto.

W pobliżu hoteli lotniskowych nie ma przystanku metra, więc przed wylotem zakupiłem e-SIM (1GB/3 dni) za 3,5E Airalo i do zamawiania taxi korzystałem z aplikacji DiDi (ichni Uber).

Koszt przejazdu z hotelu blisko lotniska do okolic Zakazanego Miasta to około 30zl. Płatność kartą (Revolut) podpięta w aplikacji. Czas dojazdu to około 1h.

Obsługa hotelowa wyznacza godzinę powrotu na lotnisko i w naszym przypadku było to około 3,5h przed wylotem

W drodze powrotnej poszło jeszcze sprawniej (e-Arrival nie sprawdzali, dojazd busem do noclegu po 5 minutach a w mieście nie było korkow).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 09 Mar 2026 18:18 

Loty: 104
Kilometry: 225 587
niebieski
Jeżeli chodzi o rezerwację na plac Tiananmen przez
WeChat ->
To na trip.com jest instrukcja i kod qr.
Link u mnie nie działa

Załączniki:
Screenshot_20260309_170906_Tripcom.jpg
Screenshot_20260309_170906_Tripcom.jpg [ 73.03 KiB | Obejrzany 414 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 12 Maj 2026 00:08 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Jezeli ktos sie chce wybrac na zwiedzanie muru polecam : +86 130 2009 7096 (whatsapp dziala)

https://www.tripadvisor.com.sg/UserRevi ... ijing.html
Dobrze gada po angielsku

Kierowca odebral mnie z hotelu tranzytowego, mial odwiesc na lotnisko, ale ze mi szybko zeslzo na musze odwiozl mnie tam gdzie chcialem czyli znow do hotelu

Kierowca bardzo uprzejmy, na zakonczenie podróży dał mi gifta ( magensy i pocztówki :)

Cena to 500 CNY za 8 godzin !!!
Kazda dodatkowa godzina 6CN

Ale wsumie wygladalo to tak :
odbiór z hotelu o 7:00 - przyjechal czatowal ze mna, pod hotelem czekal z kartka :)
1,5h jazdy na mur - kupil bilety przez telefon, nie musialem stac w kolejce tylko wyslal mi na telefon ( whatsapp)
Jak byłem na murze o 8:30 to totalne pustki - super fotki wyszły itp :)
Pochodziłem 4h, zjechałem na dół. Odebrał mnie samochodem znów około 1,5h pod hotel ( nie wiem moze nawet krócej jechalismy 1+1h )
Na koniec pokazał ile mam zaplacic czylite 500CNY + za bilety wstepu. Zaplacilem 500 CNY gotówka bo tak było mi na rękę a resztę Alipay.
Więc polecam tego Kierowce :)

I samochodzik bardzo fajny i przyjemny ;)

Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 03 Cze 2026 11:18 

Też tak jechałem ale dużym taxi bo nas było 5 osób + kierowca. Mówił że jakbyśmy jechali zwykłą to by nas wyszło połowę. Wyjazd spod hotelu koło południa, mur, czekanie, pekin centum i kaczka, czekanie, przejazd przez centrum, zakupy w markecie, czekanie, przyjazd do hotelu około 22. Całość ~1000pln.
Ale wechat został zablokowany zaraz po opuszczeniu chin :)

szpaczny napisał(a):
Jezeli ktos sie chce wybrac na zwiedzanie muru polecam : +86 130 2009 7096 (whatsapp dziala)

https://www.tripadvisor.com.sg/UserRevi ... ijing.html
Dobrze gada po angielsku

Kierowca odebral mnie z hotelu tranzytowego, mial odwiesc na lotnisko, ale ze mi szybko zeslzo na musze odwiozl mnie tam gdzie chcialem czyli znow do hotelu

Kierowca bardzo uprzejmy, na zakonczenie podróży dał mi gifta ( magensy i pocztówki :)

Cena to 500 CNY za 8 godzin !!!
Kazda dodatkowa godzina 6CN

Ale wsumie wygladalo to tak :
odbiór z hotelu o 7:00 - przyjechal czatowal ze mna, pod hotelem czekal z kartka :)
1,5h jazdy na mur - kupil bilety przez telefon, nie musialem stac w kolejce tylko wyslal mi na telefon ( whatsapp)
Jak byłem na murze o 8:30 to totalne pustki - super fotki wyszły itp :)
Pochodziłem 4h, zjechałem na dół. Odebrał mnie samochodem znów około 1,5h pod hotel ( nie wiem moze nawet krócej jechalismy 1+1h )
Na koniec pokazał ile mam zaplacic czylite 500CNY + za bilety wstepu. Zaplacilem 500 CNY gotówka bo tak było mi na rękę a resztę Alipay.
Więc polecam tego Kierowce :)

I samochodzik bardzo fajny i przyjemny ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości