Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kair / piramidy
#81 PostWysłany: 07 Gru 2025 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy sama Sakkara jest łatwo do zrobienia z Gizy ?
Zastanawiam się nad dojazdem Uberem i z powrotem z jakimś napotkanym taxi driverem.
Tylko zastanawiam się czy to jest wykonalne czy lepiej mieć po prostu kierowcę który zawiezie, poczeka i przywiezie.

Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN
Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐 Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐
#82 PostWysłany: 07 Gru 2025 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jak najbardziej jest do zrobienia uberem z Gizy, co więcej w Sakkarze też jest szansa na złapanie Ubera z powrotem, mi kiedyś udało się (ale to pewnie kwestia dużego szczęścia) złapać Ubera z Dahszur z powrotem do Gizy.

Weź jednak pod uwagę że w samej Sakkarze bez kierowcy jest sporo dreptania, ale jakby coś na miejscu zawsze ktoś się znajdzie kto obwiezie między zabytkami.
Do ciebie należy wybór czy lepiej dogadać się z jednym kierowcą który pojedzie na cały dzień, czy ew. negocjować każdy przejazd osobno.
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 lubi ten post.
littleboy1989 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 07 Gru 2025 18:15 

HON fly4free
@littleboy1989: w Egipcie nie ma nie-da-się. Gdybyś miał problem z uberem z Sakkary (spod wejścia do nekropolii) to bierzesz chłopaczka z rikszą, który za parę drobniaków podrzuci cię kawałek do centrum wsi i tam bez problemu kogoś znajdziesz, kto cię zabierze do Gizy. Cena będzie pewnie z 1,5 razy wyższa niż Ubera i będzie wymagać negocjacji, ale to ciągle jest tanio z naszej perspektywy.
 Profil Relacje PM off

#84 PostWysłany: 07 Gru 2025 18:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@lukket no właśnie o to dreptanie się też rozchodzi. Ile tego jest bez auta ?

Polecany w wątku pan Abdelfatah za wycieczkę Giza-Saqqara-Giza rzucił $40 co wydaje mi się sporo patrząc na to co poprzednicy pisali na jego temat.

#85 PostWysłany: 07 Gru 2025 19:15 

HON fly4free
Trzeba podejść kawałek od kasy do piramidy Dżesera (lub podrzuci cię kierowca na parking) i zlokalizowanych wokół niej grobowców a potem trochę dreptania do piramidy Tetiego plus tamtejszych mastab i potem w innym kierunku do Serapeum lub odwrotnie - zakładam, że tyle Ci wystarczy, to i tak sporo do zwiedzania. 10 tyś kroków wyrobisz ;-)
 Profil Relacje PM off

#86 PostWysłany: 07 Gru 2025 23:09 
Awatar użytkownika

złoty
Jest tak jak pisze @marek2011, tylko ceny są raczej niższe niż w uberze, można stanąć przy drodze i ktos się zatrzyma, ew machnąć ręką, mówi się gdzie się jedzie i proponuje jak jest chętny 20, czy 50 funtów, taki zwykły Egipcjanin pojedzie za taką kasę, w przeciwieństwie do tych co stoją na lotnisku czy pod hotelami po za miastem i wołają 20$ :lol:
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 08 Gru 2025 01:04 

Odwaliłem numer i zakupiłem bilety do piramid w Gizie ze złą datą (na egymonuments.com). Wcześniej rezerwowałem bilety do świątyń w Luksorze i z rozpędu wklepałem tą samą datę (dwa dni wcześniej).
Jest szansa, że z tym biletem wejdę, czy trzeba odżałować i kupić nowy? :)
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 08 Gru 2025 07:58 
Awatar użytkownika

srebrny
@fdm Logika podpowiada, że nie wiejdziesz.

#89 PostWysłany: 09 Gru 2025 13:03 

Ja również polecam pana Abdela. Bardzo miły człowiek, zagaduję, trochę też opowiada o miejscach przez które przejeżdżaliśmy, a jak byliśmy w okolicy jakiegos ciekawe miejsca to pytał, czy chcemy się tam udać. Zrobiliśmy z nim wycieczkę Giza-Dashur-Memfis-Saqqara-Giza za 40 USD 😁 Wszystko zostało uzgodnione sprawnie przez whatuppa (+20 11 19226714). Jak szukałam kierowcy to trafiałam na oferty typu 60-70 USD takze naprawdę dobra cena, a bardzo komfortowe zwiedzanie.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 15 Gru 2025 08:59 

Jak najbardziej można skorzystać z całodniowej objazdówki z Abdelem. Bardzo miły człowiek z komunikatywnym angielskim i co ważne, punktualny. Umówiliśmy się na Sakkarę i Dahszur, ale sam zaproponował, że w cenie zawiezie nas jeszcze do Memphis. Oprócz tego, po całym dniu zwiedzania, ogarnął jeszcze posiłek w super miejscu w Dahszur, gdzie posiłki przygotowywane są praktycznie tylko z tego, co miejscowa rodzina sama wyhoduje na farmie. Oczywiście zaprosiliśmy też Abdela, bo przecież głupio by było, żeby czekał na naszą czwórkę w samochodzie, zwłaszcza, że wywiązał się ze wszystkiego wzorowo. To co nam podali, to by się najadło 10 osób, zostawiliśmy na 5 osób 70$ i każdy był zadowolony. To był fajny dzień.
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 15 Gru 2025 17:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Również się podłączam do łańcuszka poleceń pana Abdela.
Rzetelny, punktualny, ucziwy, nienahalny, a wręcz sympatyczny kierowca. Szybko odpisuje, więc kontakt wzorowy.
Zmieściliśmy się do jego auta w pięć osób. Pewnie do złapanej taksówki na ulicy/Ubera też byśmy się zmieścili, ale jednak fakt, że ma się kierowcę, który zawiezie, poczeka, coś podpowie zdecydowanie ułatwił sprawę.

#92 PostWysłany: 22 Gru 2025 00:39 

fdm napisał(a):
Odwaliłem numer i zakupiłem bilety do piramid w Gizie ze złą datą (na egymonuments.com). Wcześniej rezerwowałem bilety do świątyń w Luksorze i z rozpędu wklepałem tą samą datę (dwa dni wcześniej).
Jest szansa, że z tym biletem wejdę, czy trzeba odżałować i kupić nowy? :)

Jakby ktoś miał podobny problem - napisałem do supportu i po kilku dniach wymienili mi bilet na nowy, z poprawną datą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piwili uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 21 Sty 2026 22:44 

niebieski
Dołączam jako kolejny zadowolony klient pana Abdela. Punktualny, miły, kulturalny. Dobra komunikacja przez WhatsApp.
Komunikatywny angielski, można wypytać o lokalne kwestie i pan chętnie opowiada. Auto komfortowe, pan jeździ płynnie i bezpiecznie.

Dopytuje, co chcemy zobaczyć, podpowiada co i jak, robi zdjęcia i jest elastyczny odnośnie planu zwiedzania.
Zabiera też na kawę/herbatę oraz sam z siebie zakupił świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej.

Wyspecjalizował się w jeżdżeniu z Polakami i jak sam powiedział, to są teraz jego jedyni klienci. Muzykę w aucie dopasował do pasażerów - jazda po Gizie i okolicach przy polskiej muzyce jest dość specyficznym doświadczeniem :)

Ceny na chwilę obecną: objazdówka do Dahszur i Sakkary ze startem w Gizie za $40, z centrum Kairu za $45, chociaż i tak warto dać napiwek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 26 Sty 2026 21:53 

-- 26 Sty 2026 21:16 --

Witam
Tym którzy nie dostaną się do Abdela polecam nowego młodego kierowcę.
Spoko gościu, chętnie podpowie co i jak, pomorze kupić bilety, powie komu i gdzie nie dawać kasy ...
Chętny do rozmowy po angielsku .
Nasza objazdowa - Giza z hotelu- Sakkara (piramidy , Serapeum muzeum Imhotepa - polecam),Memphis ruiny koniec Cytadela Kair.
Od nas chciał 45E, miałem 50 w jednym i nie wziąłem reszty.
Nie wymusza kasy szczerze mówi ile chce , może takie mają stawki.
Inny chcial100S potem zszedł na 70 -podziekowaliśmy mu.
Szczerze polecam na taką wyprawę takie rozwiązanie.
Uberem i wszędzie pieszo to spory wysiłek i dużo chodzenia .
Nam zajęło to ok 5 godz.
Pozdrawiam
Wizyta 26.01.2026r

+20 10 10498722
Ahmed
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 09 Lut 2026 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 280
Kilometry: 596 382
niebieski
Kolejny zadowolony klient pana Abdela.
Punktualny, miły, kulturalny. Dobra komunikacja przez WhatsApp.
Z centrum Kairu objazd Dashur-Memphis-Sakkara - cały dzień ustaliłem na 40$
Od siebie kupił nam banany i mandarynki.
Podwoził mnie nie tylko do tych znanych miejsc ale także wskazał zamknięte grobowce - które otwierali tylko dla mnie (dawałem za to tipa od siebie otwierającym)
Na koniec byłem bardzo zadowolony, że od siebie podwyższyłem cenę o 10$.
Abdel zawiózł mnie też na lotnisko SPX w nocy bo nie chciałem się bawić w Ubera, którym przemieszczałem się po mieście.
pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 01 Cze 2026 19:06 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
srebrny
Nikt tutaj jeszcze nie wspomniał o muzeum cywilizacji egipskiej. To dość nowy obiekt w centrum Kairu. Wewnątrz jest całkiem pokaźna kolekcja robiących wrażenie mumii.
Koszt dla obcokrajowców to 550/330 EGP

Co do piramid to my zdecydowaliśmy się na hotel z widokiem na piramidy w Gizie, więc wieczorem kolacja i zachód słońca nad piramidami, a rano śniadanko ze Sfinksem i piramidami w tle**. Natomiast na bliższe spotkanie z wnętrzem wybraliśmy Dahshur. Stanowczo zgadzam się, z tym co tutaj napisano wcześniej - taniej, bez tłumów i na spokojnie wchodzi się do środka. Generalnie po wejściu do 2 mieliśmy już totalnie dość więc Sakkara tylko od zewnątrz. Zresztą ta z malunkami była zamknięta*

*malunki później znaleźliśmy w GEM, więc możliwe, że już ich nie ma w piramidzie???

** pod samymi piramidami byliśmy 6 lat temu, więc śmialiśmy się, że byliśmy jedynymi gośćmi hotelu, co w ogóle nie poszli oglądać piramid z bliska :D
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#97 PostWysłany: 01 Cze 2026 23:54 

HON fly4free
Małe sprostowanie (egiptologiczne): w piramidach nie ma generalnie klasycznych "malunków", w niektórych są tzw. Teksty Piramid, czyli zbiory liturgiczne zapisane hieroglificznie. I są one dostępne w więcej niż jednej piramidzie - zasadniczo w mniejszym lub większym stopniu we wszystkich grobowcach tego typu z czasów VI dynastii oraz w piramidzie Unasa z V dynastii - czyli upraszczając sprawę dla laika - można je obejrzeć w więcej niż w jednum miejscu w nekropolii w Sakkarze. Samej Sakkary nie warto też pomijać ze względu na pięknie zdobione grobowce urzędników Starego Państwa i tam są już właśnie klasyczne "malunki" (niektóre świetnie zachowane), a nawet i zdarzają się rzeźby.

Do Muzeum Cywilizacji jak najbardziej warto, bo tam spoczywają mumie królewskie (niemal wszystkie odnalezione dotąd) - przeniesione przy okazji otwarcia tego muzeum ze starego gmachu przy placu Tahrir - tam przez lata były eksponowane w specjalnej sali czasowo zamykanej lub otwieranej (za dodatkowym biletem) dla turystów.
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 02 Cze 2026 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 280
Kilometry: 596 382
niebieski
Dodam, że w Narodowym Muzeum Cywilizacji Egipskiej (NMEC) można było oglądnąć film z przeniesienia mumii królewskich z Muzeum Egipskiego na Placu Tahrir do tego nowego budynku NMEC.
Było to wyjątkowe wydarzenie bodajże w 2021 r. tzn. Złota Parada Faraonów - do obejrzenia także gdzieś w sieci na youtubie.
W mojej ocenia w tym muzeum (nie licząc oczywiście wystawy mumii) niewiele jest.
pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości