Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wielkanoc w Grecji
#1 PostWysłany: 08 Maj 2026 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
A może i nie Wielkanoc, bo Wielkanoc w Grecji była tydzień po Polsce :)

Na północną Grecję czaiłem się od dawna. Uwielbiam Grecję poza sezonem - pusto, ciepło, tanio, świetne jedzenie, i czuć lokalny klimat. Chciałem polecieć na dłużej niż weekend, więc czaiłem się właśnie na Wielkanoc.
I o dziwo LOT rzucił niezapowiedzianą promocję i bilety do Salonik idealnie na szkolną świąteczną przerwę udało mi się dorwać po 500 zł. Koniecznie chciałem polecieć po 1 kwietnia, ponieważ wtedy ruszały już rejsy na Athos.Wiadomo, że tam warto byłoby pospacerować po klasztorach, ale ani nie było czasu, ani też nie można zabrać żony i dzieci.

Rano śniadanie w Polo, gdzie elegancko można zabrać dzieciaki i 2h lot benkiem do Salonik. W Alamo wziąłem Micrę automat i aż się zdziwiłem, że kiedyś mikroskopijny samochód teraz już tak urósł, że bez problemu zabiera się rodzinę z kabinówkami. Kierujemy się prosto do centrum, gdzie zjadamy późny lunch i oglądamy zabytki bizantyjskie. Saloniki to taki trochę szok jak stare zabytki wkomponowane są w nowoczesną miejską tkankę.

Jedno z najstarszych rzymskich budowli w mieście to Łuk Galeriusza - triumfalny łuk cesarza rzymskiego, ozdobiony płaskorzeźbami z kampanii wojennych.

Image

Image

Image

Oraz Rotunda - monumentalna, okrągła budowla z IV w., która służyła jako świątynia, kościół i meczet (z minaretem). Niestety już zamknięta i nie udało mi się wejść. Natomiast dało się pogłaskać kilku lokalnych mieszkańców, czyli koty :)

Image

Miasto jest także pełne bizantyjskich kościołów. Odwiedziliśmy kilka z nich, niestety tylko Hagia Sophia była otwarta w środku.

Image

Image

Image

Image

Image

Galeriusz był jednym z kluczowych władców późnego Imperium Rzymskiego i jednym z architektów systemu tetrarchii. Jego związek z Salonikami jest bardzo silny - w praktyce uczynił to miasto jedną ze swoich głównych rezydencji i centrów władzy.
Wybrał on Saloniki jako strategiczne miasto na skrzyżowaniu szlaków Bałkanów i Morza Egejskiego, ważny port i centrum administracyjne oraz miejsce łatwe do obrony i kontroli regionu. W praktyce uczynił je jedną ze swoich stolic cesarskich.

Zbudował tu wielki pałac, z którego niestety dużo nie zostało.

Image

Nabrzeże z Białą Wieżą na razie odpuszczamy, bo mamy być jeszcze tutaj ostatniego dnia. Apartament mamy 2 km od centrum, gdzie ulice wyglądają już na totalnie opuszczony industrial. Idziemy dość wcześnie spać, bo rano czeka nas dojazd do Uranupoli.

Ostatnio edytowany przez cart, 17 Maj 2026 11:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
Grzenio1970 uważa post za pomocny.

Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Wielkanoc w Grecji
#2 PostWysłany: 10 Maj 2026 09:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Uranupoli to brama do Góry Athos. Dojeżdżamy dziurawą autostradą i krętą drogą Półwyspu Chalcydyckiego. To stąd ruszają statki na Mount Athos - autonomicznej republiki mnichów. Lądowego przejścia granicznego nie ma. Jesteśmy na godzinę przed opłynięciem naszego statku wycieczkowego (10:30) i cudem znajdujemy miejsce parkingowe na parkingu za wioską. Wioska to kilka ulic na krzyż i pełno infrastruktury turystycznej. Nie wyróżniałaby się zupełnie niczym, gdyby nie wspaniała bizantyjska wieża.

Wieża Prosforion powstała prawdopodobnie w XIV wieku jako część umocnień należących do klasztoru z Góry Athos.

Image

Przy nabrzeżu stoją już dwa promy, które dobijają do Athos, zabierają mnichów, ich samochody i sporo zaopatrzenia. My czekamy na nasz. Pogoda niestety robi się do bani. Co chwila są przelotne deszcze i jest dość zimno (11 stopni). Dopiero od jutra mamy mieć piękną pogodę.

Rejs wzdłuż wybrzeża i podziwianie monastyrów to jedyna opcja dla kobiet i dzieci. Oficjalnie na półwysep mogą dostać się tylko mężczyźni po uzyskaniu specjalnego pozwolenia. Można wtedy wędrować od monastyru do monastyru i spać w nich za darmo. Kilka osób z forum na pewno już było w ten sposób. Na półwyspie ponoć nie ma nawet zwierząt płci żeńskiej.

Wchodzimy na nasz statek jako jedni z pierwszych i zajmujemy strategiczne miejsca. Potem dobija wycieczka z autobusu i robi się ciasno. Ja idę z aparatem na górę. Jest dach, ale deszczyk zacina bokiem. No trudno.

Żegnamy Uranupoli i płyniemy w stronę pierwszych monastyrów.

Image

Zaczynamy od Klasztoru Konstamonitou z XI wieku. W klasztorze jest spora biblioteka na 110 rękopisów i 5000 ksiąg.
Z głośników lecą opisy wszystkich klasztorów, w 4 językach, więc można wszystkiego się dowiedzieć.

Image

Image

Image

Kolejny jest Monastyr Dochiariu. Założony w X lub XI wieku przez mnicha Eutymiusza, klasztor ten zajmuje dziesiąte miejsce w atoskiej hierarchii klasztorów. Monaster słynie z przechowywania w swojej bibliotece 545 rękopisów oraz ikony Matki Bożej „Szybko Spełniającej Prośby” (Panagia Gorgoepikoos).

Image

Image

Image

Image

Na półwyspie jest obecnie 20 utrzymywanych klasztorów, ale jest też dużo innych zabudowań - pustelni i skitów. Przez te 1000 lat trochę zbudowano.

Image

Klasztor Ksenofontos prezentuje się bardzo okazale. Charakterystyczny jest jego układ z wieloma kaplicami oraz zabytkowym katolikonem, który w 1766 roku został ozdobiony freskami przez malarzy Kostandina i Athanasa Zografi. Obecnie mieszka tu 30 mnichów.

Image

Image

Image

Image

Nagle płynie do nas łódka. Na pokład wchodzi dwóch mnichów. Jeden przez kolejną część rejsu odprawia modły i błogosławi pasażerów, którzy w większości podchodzili do niego pojedynczo. Drugi rozkłada kram na statku i handluje. Słynna jest głównie oliwa z oliwek uprawianych na Athos.

Image

Dalej mamy Monastyr św. Pantelejmona. Monaster jest historycznie związany z Rosyjskim Kościołem Prawosławnym i zamieszkiwany jest przez rosyjskich i ukraińskich mnichów. Kompleks wyróżnia się charakterystycznymi zielonymi dachami i złotymi kopułami, położonymi na tle gęsto zalesionego wzgórza. Dalej pada mżawka, więc zdjęcia nie wyszły jakoś super, ale coś tam widać.

Image

Nagle wyłania się Monastyr Simonopetra. To prawdopodobnie najbardziej spektakularnie położony klasztor na całym Athosie - wygląda jak średniowieczna forteca przyklejona do pionowej skały.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A na dole jest Klasztor Grigoriu i jest poświęcony świętemu Mikołajowi. Został założony w XIV wieku, a w ciągu swojej historii był wielokrotnie niszczony przez pożary.

Image

Image

Image

Pogoda robi się dopiero jak wracamy. Opuszczają nas mnisi, a my po 3h dobijamy do brzegu. Bardzo fajna przygoda!

Po południu dojeżdżamy do Kavali, gdzie mamy nocleg. Miasto jest bardzo przyjemne o tej porze roku. Góruje nad nim twierdza, a w samym centrum jest akwedukt.

Image

Nasz nocleg jest zaraz za Kavalą, skąd przepięknie widać Rodopy.

Image
9 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 13 Maj 2026 09:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziś w końcu piękna pogoda, na taką liczyłem w Grecji. Podjeżdżamy kilka kilometrów do Philippi. Przyjeżdżamy na samo otwarcie i jesteśmy pierwsi. Bilety w Grecji dla dzieci do lat 18 są bezpłatne, więc duży bonus jak się zwiedza z rodziną.

Image

Philippi to jedno z najciekawszych stanowisk archeologicznych w Grecji, i bardzo wielowarstwowe, ponieważ łączy historię starożytnej Grecji, Rzymu i wczesnego chrześcijaństwa.
To tu odbyła się Bitwa pod Filippi (42 p.n.e.) jako jedno z najważniejszych wydarzeń końca Republiki Rzymskiej. Było to starcie Oktawiana z Markiem Antoniuszem przeciwko zabójcy Cezara (Brutus, Kasjusz). W efekcie był to koniec Republiki i początek Imperium Rzymskiego.

Po bitwie Philippi stało się kolonią Rzymską.

To także tutaj Paweł Apostoł założył pierwszą wspólnotę chrześcijańską w Europie i ochrzcił Lidię (uznawaną za pierwszą chrześcijankę w Europie).

Na miejscu można zobaczyć teatr z IV wieku p.n.e, pierwotnie grecki i rozbudowany przez Rzymian.

Image

Image

Image

Są bazyliki (coś tam z nich zostało):

Image

Image

Image

No i oczywiście forum rzymskie z kolumnadami:

Image

Image

Image

Image

Ogólnie to całkiem niezłe wow. Jakby się nie przeczytało o historii to po prostu zwykłe ruiny, ale kontekst historyczny nieźle pomaga wszystko zrozumieć.

Zabieramy się w drugą stronę. Przed nami około 3h jazdy do Litochoro - bramy do Góry Olimp.

O górze chyba każdy słyszał na mitologii ;-)
Samo miasteczko jest bardzo ładne, a my siadamy w jednej z lokalnych knajp, gdzie dania główne są po 8 euro. Objadamy się po pachy i idziemy na punkt widokowy:

Image

Z miasteczka punkt chyba był najlepszy. Jedziemy jednak wgłąb i można jeszcze znaleźć ze dwa miejsca do zdjęć.

Image

Image

Image

Naszym celem jest jednak Agios Dionysios. To jedno z najbardziej klimatycznych miejsc na kontynencie greckim - totalnie inne niż pocztówkowa Grecja.
Święty Dionizy założył klasztor w 1542 roku i do XVIII wieku miał złoty okres. Niestety podczas II wojny światowej Niemcy zniszczyli klasztor i do tej pory jest częściowo odbudowany. Z daleka wygląda słabo, ale w środku już zupełnie inaczej.
Ogólnie bardzo ciasno i ratował mnie obiektyw 10 mm...

Image

Image

Dojeżdżamy do końca drogi, idę nawet kawałek szlakiem, ale za bardzo szczytu nie widać. Stąd ogólnie to spora wędrówka by wejść na szczyt.

Na wieczór dojeżdżamy na nocleg do Larissy. Znalezienie noclegu dla 4 osób graniczyło z cudem, więc w końcu wynająłem cały dom za 90 euro ;-)

Ostatnio edytowany przez cart, 13 Maj 2026 17:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Maj 2026 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
"Olimp" nie "Olympus" na litość boską!

Par. 7 ust. 4 regulaminu forum

"Użytkownicy Forum zobowiązani są komunikować się poprawnym językiem polskim"

A i z mitologii znamy Olimp, Olympusa zaś skądinąd
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Maj 2026 17:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Faktycznie w tym przypadku po polsku powinienem napisać. Nie wiem co mi strzeliło z tą angielską nazwą :roll:
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Wielkanoc w Grecji
#6 PostWysłany: 13 Maj 2026 19:58 

niebieski
Czepianie się słówek, a merytoryka w lesie.
Koledzy z Larisy nie byliby zadowoleni, Olimp to nie góra lecz masyw, którego najwyższym szczytem jest Mitikas.
Puryści językowi wybaczą grecki na zdjęciu kolegi ze szczytu.
Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Maj 2026 21:55 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
Sorry @Grzenio1970, ale Bogowie mieszkali na Olimpie, nie ma jakimiś Mitikasie, ze szczytów co najwyżej sobie trony robili
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Maj 2026 09:27 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
niebieski
cart napisał(a):
Na półwyspie ponoć nie ma nawet zwierząt płci żeńskiej.

Są, kury :D

Zdjęcia się nie wyświetlają, a było widać te z pierwszego odcinka (zaraz po ich wrzuceniu).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Maj 2026 10:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Rano sprawnie się zbieramy i jedziemy w stronę Meteorów. Jest piękne słońce. W Meteorach byłem dokładnie 20 lat temu. Wtedy w wakacje polecieliśmy do Aten i przez całe Bałkany wracaliśmy do Polski. W Meteorach spaliśmy w namiocie, a klasztory zwiedzaliśmy z buta. Tym razem mieliśmy samochód i byliśmy poza sezonem, więc zwiedzanie było dużo przyjemniejsze.

Jedziemy prosto do Klasztoru Świętego Mikołaja Odpoczywającego. Jest on dość wyjątkowy ponieważ rośnie tylko pionowo.

Image

Przy skale pod samym klasztorem jest całkiem spektakularnie...

Image

Wejście do środka 5 euro. Rozciąga się stąd wspaniały widok na całą dolinę.

Image

Image

Największą atrakcją tego klasztoru są freski Teofanesa Kreteńczyka z XVI wieku. Nie można robić zdjęć, ale stanąłem na zewnątrz ;-)

Image

Jeszcze jedno ujęcie i można jechać dalej

Image

Na krętej drodze jest kilka punktów widokowych. Zatrzymujemy się praktycznie na każdym z nich, bo widac klasztory z różnych perspektyw.

Image

A tu klasztor Roussanou (znany również jako klasztor św. Barbary), jeden z dwóch żeńskich klasztorów.

Image

I jeszcze z innej perspektywy:

Image

Image

Image

Jedziemy do Wielkiego Meteoru. Tu już jest trochę autobusów i samochodów. Widać, że jest bardzo popularny.
Wielki Meteor lub Monastyr Przemienienia Pańskiego to najważniejszy, największy i najbardziej spektakularny klasztor w Meteorach absolutne centrum całego kompleksu. Założony ok. 1340 roku.
Kiedyś wciągano ludzi na linach, a teraz są schody.

Image

Image

Stąd widać wiele innych klasztorów. Tutaj znowu klasztor Roussanou:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

I jeszcze jeden punkt widokowy, chyba najlepszy. Trzeba trochę powspinać się po skałkach:

Image

Image

Image

Klasztor Świętej Trójcy obecnie jest chyba najbardziej niedostępny. trzeba iść sporo w dół, a potem w górę po schodach. Niewiele osób już tu dociera. Ja idę sam, bo dzieci mi zastrajkowały.

Image

Image

Image

Image

Z dachu tego klasztoru widać teraz Wielki Meteor i inne klasztory:

Image

Na końcu jest Klasztor Świętego Stefana. Dzisiaj poniedziałek, więc zamknięty. Jest chyba najbardziej dostępny. Od zeszłego wieku zamieszkują go mniszki.

Image

Image

Zachwyceni wracamy do miasteczka. Czas na lunch i jedziemy dalej. To nie koniec atrakcji tego dnia.
4 ludzi lubi ten post.
Grzenio1970 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 15 Maj 2026 13:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z Meteorów jedziemy dalej na zachód, w stronę Janiny i Zagori. Region ten składa się z 46 tradycyjnych wiosek, gór Pindos, dolin i rzek oraz wspaniałego kanionu Vikos.
Wszystkie wioski sa kamienne, a łączy je sieć kamiennych mostów i ścieżek.

A mosty to naprawdę kunszt :)

Image

Image

Image

Image

Szczególne wrażenie robi trójprzęsłowy most Plakidas:

Image

Image

Image

Kończy nam się dzień niestety, więc omijamy kilka ciekawych wiosek i jedziemy na koniec bardzo wąskiej i krętej drogi, zostawiamy samochód i idziemy na punkt widokowy Beloi aby zobaczyć Vikos Gorge.
Po fajnym, 20 minutowym treku, oczom okazuje się to - wielkie WOW:

Image

Image

Image

Vikos Gorge jest uznawany za jeden z najgłębszych kanionów świata względem szerokości. Długość 20 km, szerokość od kilku metrów do kilku kilometrów, a głębokość 1350 metrów.
I tu przydałby się dron, ale musiałem zadowolić się szerokim kątem.

Relatywnie trudno tu dotrzeć, więc minęliśmy może z 10 osób, z czego większość to Polacy :).

Do Janiny docieramy już po zmroku, pełni wrażeń po wspaniałym dniu.
5 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Maj 2026 14:13 

niebieski
cart napisał(a):
Po fajnym, 20 minutowym treku.

Z całym szacunkiem dla Twoich wyjazdów i relacji, które są zawsze na wysokim poziomie. Ale 20 minutowy to może być spacer a nie treking. Starajmy się jednak trzymać tu standardy i nie zachowywać się jak influ na tik toku.
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Maj 2026 14:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@kumkwat_kwiat dla mnie trekking to po czym idę a nie jak długo ;-). A tam jest bardzo fajny szlak po kamieniach, jak w górach.

#13 PostWysłany: 15 Maj 2026 15:31 

niebieski
Czyli po kamiennym moście Plakidas także dokonałeś kilkuminutowego trekkingu?

https://sjp.pwn.pl/sjp/trekking;2578617.html
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Maj 2026 15:54 

złoty
Muszę przyznać, że chyba jestem jeszcze bardziej starej daty, bo lekko mnie drażni maniera nazywania trekkingiem każdej górskiej wycieczki. Dla mnie trekking to jest np. wokół Annapurny, do Everest Base Camp albo kilka dni szlakiem Peaks of the Balkans. Jak wychodzę na lekko na górkę i z niej schodzę, to to jest po prostu wycieczka.
Ale sorry za offtop :)
Zdjęcia fajne. Wąwóz Vikos można przejść - bardzo przyjemna wycieczka. My to zrobiliśmy parę lat temu nocując w Monodendri, przeszliśmy do wioski Vikos, z powrotem wróciliśmy taxi za chyba 40 euro. Dało się nawet w lipcu.
Po wioskach w Zagori da się też ułożyć przyjemną całodzienną trasę obejmującą po drodze kilka tych kamiennych mostów.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Maj 2026 11:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ostatni dzień - wracamy w stronę Salonik, ale po drodze odwiedzamy Aigai. Miejscówka, o której nawet znajomi Grecy mieszkający niedaleko mnie nie słyszeli.

Aigai (lub inaczej Vergina) to stanowisko archeologiczne, które było pierwszą stolicą starożytnej Macedonii. Jest jednym z najważniejszych odkryć archeologicznych związanych z dynastią macedońską, w tym rodziną Aleksandra Wielkiego.

Największą sensacją archeologiczną było odkrycie w 1977 roku nienaruszonych grobowców królewskich. Najbardziej znany z nich jest grobowiec Filipa II, ojca Aleksandra Wielkiego. Wewnątrz znaleziono bogato zdobione złote urny i korony, freski o ogromnej wartości artystycznej, uzbrojenie i przedmioty królewskie.

Ruin nie odwiedzamy bo przez zamknięte drogi i remonty w miasteczku trzeba byłoby iść 1.5 km. Za to idziemy do grobowców i schodzimy pod ziemię.

Oto sam grobowiec:

Image

Jest kilka bardzo fajnych eksponatów, zobaczcie na tą złotą koronę:

Image

Jest też kilka rzeźb:

Image

Image

Na miejscu jest bardzo ciemno, więc tak średnio mi te zdjęcia powychodziły. Niemniej jednak wrażenie z tych grobowców jest niesamowite.
Bilet wstępu obowiązuje także w położonym kilometr dalej muzeum. To duży, zbudowany z rozmachem budynek, gdzie jest większość rekwizytów. I są naprawdę doskonale zachowane.

W Salonikach zajeżdżamy jeszcze na mury miejskie, ale dziś (wtorek) akurat były zamknięte. Resztę czasu spędzamy na późnym lunchu i wieczorny LOT zabiera nas do Warszawy.

Grecja jest mega. I nie tylko dla wielbicieli plaż, ruin czy jedzenia.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości