Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 19 Kwi 2022 17:03 

Opłata zawsze była wyższa ale tylko w przypadku zagubienia paszportu który miał jeszcze ważność gdy wnioskowało sie o nowy a w przypadku gdy stary stracił ważność nie wymagało się już okazania starego i opłata była normalna. Chyba, że coś się w ostatnim czasie zmieniło?
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN Wycieczka do Grecji w dobrej cenie 🏛️✈️🌊 5 dni na Rodos od 969 PLN
Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐 Prowansja na weekend za 422 PLN 🥰💜 Loty na przedłużony weekend + hotel 🇫🇷🥐
#82 PostWysłany: 19 Kwi 2022 20:45 

niebieski
Cytuj:
Opłatę za wydanie nowego paszportu przed upływem terminu ważności dotychczas
posiadanego paszportu podwyższa się o 200% w stosunku do opłaty za wydanie
paszportu obowiązującej wnioskodawcę w dniu złożenia wniosku o nowy paszport,
jeżeli paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego
posiadacza.

Z tego wynika, że opłata jest wyższa tylko w przypadku gdy zgubiony paszport jest ważny.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 21 Kwi 2022 11:38 

Czy jezeli pojde wyrobic paszport teraz ale moj paszport jes wazny do konca czerwca, to czy przy skladaniu wniosku zabiora mi stary paszport? czy moze moge z niego korzystac dopoki nie odbiore nowego?
Nie chce zostac bez paszportu wiec wolalbym wiedziec to zanim zloze wniosek
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 21 Kwi 2022 11:40 

Loty: 811
Kilometry: 1 440 121
srebrny
Nie zabierają, możesz korzystać
tomex85 lubi ten post.
tomex85 uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 21 Kwi 2022 12:50 

złoty
Dokładnie, tylko trzeba go mieć ze sobą i okazać, bo inaczej dużo większa opłata za wyrobienie nowego.
Oczywiście, gdy stary paszport jeszcze ważny.
 Profil Relacje PM off
tomex85 lubi ten post.
tomex85 uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 12 Maj 2026 14:11 

Loty: 370
Kilometry: 749 664
srebrny
Macie może problemy z jakością wykonania paszportu PL? W 2009 miałem problem na lotnisku w Australii gdzie stwierdzono, że mój paszport jest fałszywy, bo większość krajów nie wykonuje (na tamte czasy) paszportów tak tandetnych materiałów. Miał już chyba powyżej 5 lat, ale zlazła z niego prawie cała farba z orła na okładce. Wtedy uratowała mnie wklejona w paszport wiza do US i oni przez widzę i administrację US byli w stanie zweryfikować prawdziwość dokumentu. Od tego czasu jestem przewrażliwiony na defekty paszportów.
Teraz mamy w domu paszporty wydane w 2021 (mój i syna) i one wyglądają solidniej, ale żona z córką robiły paszporty w 2022 i z nimi widzę te same problemy co z moim sprzed 20lat. Zaczyna złazić farba z orła i są mniej sztywne. Wszystkie paszporty przechowujemy w ten sam sposób, w stanie spoczynku leżą w szufladzie, w podróży są zawsze zabezpieczone i wyciągane tylko gdy potrzebne. 2 wydane później wyraźnie szybciej się "zużywają". Z mojego korzystam nie tylko dłużej, ale i częściej, a wygląda lepiej. Nie ma siły, żeby nie było różnic w sposobie/materiałach wykonania.
Paszport który ma jeszcze 6 lat ważności, a wyraźnie widać efekty starości to czerwona lampka na wielu imigration. Jak z tym walczyć?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 12 Maj 2026 15:18 

niebieski
Do mojego wydanego w 2016 gdzie z godła i napisu zeszła praktycznie cała farba miała coś jedynie straż graniczna w Katowicach. Niczym dla mnie złym się to jednak nie skończyło gdy zbeształem urzędnika państwowego , że zamiast GODŁO powiedziała LOGO :x
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 12 Maj 2026 15:34 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 511 592
srebrny
MIalem to samo jeszcze na wiosne. W Australii na wlocie i wylocie, sprawdzali mi nawet pod lupą, a raz pod takim ala mikroskopem. Mialem zdartego orzelka a brzeg paszportu do bialego juz wytarty. W srodku caly zawalony byl pieczatkami i wizami, wiec moze to jakos uwiarygadniało. Zostały mi 3 strony, ale w koncu wymienilem, bo musialem ETE miec, a ta na paszport jest, wiec szkoda mi bylo kasy. No i moim zdaniem problem byl tez taki, ze pomimo ze to biometryczny, to nie byl z kartką plastikową. Zadne bramki elektroniczne mnie nie puszczaly, co bylo czasami kłopotliwe, jak sie z jakas ekipą jedzie.
To jest kwestia lat jaki ma sie paszport, ale raczej czestotliwosci uzywania.

Nie przejmuj sie tym. Brak godła na paszporcie niczego nie zmienia. I tak skanuja paszporty w swoich systemach.

#89 PostWysłany: 12 Maj 2026 21:18 

Loty: 370
Kilometry: 749 664
srebrny
No właśnie nie jest to kwestia używania, bo paszport żony jest młodszy, a latamy głównie razem i paszporty są cały czas razem. A to jej paszport wygląda źle.
Źle, że spontanicznie zmieniają się materiały/technologie paszportu i w tak dużym stopniu wpływa to na jego żywotność. To nie jest dokument który używa się codziennie więc musi być naprawdę źle.

Moje doświadczenie w Australii wyglądało jak w tym serialu o ich granicznikach ;) Zaprowadzili mnie grzecznie do pokoiku na zapleczu, wyjaśnili, że ich zdaniem mój paszport jest fałszywy i co ja na to. Potem wyszli na prawie 1h i zostawili mnie tam ZAMKNIĘTEGO. Miałem przesiadkę i bałem się utraty kolejnego lotu - to było niefajne.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 12 Maj 2026 23:28 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
O jakim orzełku mowa ?:)
Ale fakt , w Australii nie byłem , a miejsce w paszporcie się kończy i nigdzie nie robili problemów. Paszport z 2018 :) - choc nawet napisów nie widaćże to paszport :)

Image

ale przynaje się ja czasami paszport nosze w tylnej kieszni spodni :)

Ale nie ukrywam poprzednie paszporty ( ten sie kończy za rok) , to mialem inne problemy że kartka ze zdjęciem ( czyli w zasadzie najważniejsza) często była wydarta prawie do 1/3 , głównie po lotach do UK/Irlandii i przejazdy na Ukraine.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości