Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 154 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Nie biadolić !!

Staniemy na głowie i wykiwamy MOLa. Znajdziemy sposób na dalsze latanie za nie duże pieniądze!
Kolega z forum już pewnie sprawdza wszystkie możliwe kombinacje i zaraz odnajdzie, ze jak będziemy lecieć ze świnką morską, której oczywiście na pokład nie zabierzemy, to polatamy za 0zł :D

Spoko damy radę!

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#62 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Gaszpar napisał(a):
Nie biadolić !!

Staniemy na głowie i wykiwamy MOLa. Znajdziemy sposób na dalsze latanie za nie duże pieniądze!
Kolega z forum już pewnie sprawdza wszystkie możliwe kombinacje i zaraz odnajdzie, ze jak będziemy lecieć ze świnką morską, której oczywiście na pokład nie zabierzemy, to polatamy za 0zł :D

Spoko damy radę!

Pozytywne myślenie .. i od razu lepiej ;)

#63 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:33 

niebieski
Już widzę, jak osoby, które jak dotąd nie były w stanie kupować tych najtańszych biletów, bo nie są takimi zapaleńcami jak inni i nie zaglądają na stronę co 15 minut, teraz po podniesieniu tych opłat nagle zaczną kupować najtańsze bilety, bo te zdrożały o 50 zł.

To tak nie działa, osoby teraz kupujące najtańsze bilety nadal będą kupować najtańsze, bo im samo szukanie sprawia frajdę. Zauważcie, że zdecydowana większość promocji wrzucanych na fly4free ląduje na stronie w okolicach południa, trzeba doliczyć czas na dowiedzenie się o promocji, także można śmiało stwierdzić, że najlepsze okazje lotnicze trafiają się rano. W dni powszednie. Gdy większość ludzi jest w pracy, tak będzie nadal więc Ci, którzy dotychczas nie kupowali najtańszych biletów dalej tego robić nie będą.

Druga sprawa, te naprawdę tanie loty to i tak w ostatnim czasie tylko Skandynawia no i może Modlin, gdzie była ostra konkurencja. Wszelkie inne ciekawe kierunki, to jednak był ten wydatek rzędu 30-50 zł dla najwytrwalej szukających, teraz będzie tutaj niestety wzrost 100%.

Tak więc mówcie co chcecie, ale zmiana ta na pewno nie jest z korzyścią dla pasażerów (no chyba, że Ryan zadziała jakoś na tę podwyżkę, albo obniżając ceny wracając na stary pułap, albo w jakiś inny sposób).

#64 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:43 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Duch tego forum zakłada dzielenie się wiedzą o tanim lataniu, podpowiadanie sobie wzajemnie jak kupić tanio i na kiedy. Słusznie ujmuje to p14c3k. Idea "bo mi wykupią" zupełnie do tego nie pasuje. Z powyższych wpisów podpowiedzieliście mi dwie cechy ludzkie, które motywują pewnie część komentarzy, o których pisałem: egoizm i zazdrość. Pouczające.

A dla myślących w stylu "bo mi wykupią" - i tak "wykupią :)". Bo siedzą głębiej w temacie, bo wiedzą więcej, bo więcej angazują czasu, bo wiedzą szybciej.

Wydaje mi się, że osoby, którym ta strona pomaga najbardziej (wspominany środek stawki) - najmniej doceniają to, co od forumowiczów z wyższego "levelu" dostają.

#65 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:45 

Kamil napisał(a):
Duch tego forum zakłada dzielenie się wiedzą o tanim lataniu, podpowiadanie sobie wzajemnie jak kupić tanio i na kiedy. Słusznie ujmuje to p14c3k. Idea "bo mi wykupią" zupełnie do tego nie pasuje. Z powyższych wpisów podpowiedzieliście mi dwie cechy ludzkie, które motywują pewnie część komentarzy, o których pisałem: egoizm i zazdrość. Pouczające.

A dla myślących w stylu "bo mi wykupią" - i tak "wykupią :)". Bo siedzą głębiej w temacie, bo wiedzą więcej, bo więcej angazują czasu, bo wiedzą szybciej.

Wydaje mi się, że osoby, którym ta strona pomaga najbardziej (wspominany środek stawki) - najmniej doceniają to, co od forumowiczów z wyższego "levelu" dostają.

Jest różnica między nastawieniem "wykupią tani lot i nie polecą", a "zazdroszczę bo ktoś kupił lot za 1zł a ja nie"
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:52 

Czy ta podwyżka będzie dotyczyć całej rezerwacji czy za osobę za odcinek?

Mam łącznie 4 odcinki na rezerwacji, czyli zapłacę ~28zł więcej czy ~112zł więcej?

Muszę zarezerwować na odległy termin, gdzie ceny na razie są duże i z pewnością trochę spadną ale nie aż o 28zł na odcinku.

Zastanawiam się czy rezerwować dziś czy poczekać?

#67 PostWysłany: 29 Lis 2012 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
ole-dziii napisał(a):
Czy ta podwyżka będzie dotyczyć całej rezerwacji czy za osobę za odcinek?

Mam łącznie 4 odcinki na rezerwacji, czyli zapłacę ~28zł więcej czy ~112zł więcej?

Muszę zarezerwować na odległy termin, gdzie ceny na razie są duże i z pewnością trochę spadną ale nie aż o 28zł na odcinku.

Zastanawiam się czy rezerwować dziś czy poczekać?

oczytaj temat a dowiesz się, że nie wiele na razie wiemy ;)

#68 PostWysłany: 29 Lis 2012 21:16 

Teraz wpadłem na to że te 6€ jest liczone jako część składowa biletu, idąc tym śladem być może będzie z tą opłatą podobnie jak np. z odprawą online czyli niektóre bilety będą z niej zwolnione.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 29 Lis 2012 22:09 

HON fly4free
Pacjonek napisał(a):
Teraz wpadłem na to że te 6€ jest liczone jako część składowa biletu, idąc tym śladem być może będzie z tą opłatą podobnie jak np. z odprawą online czyli niektóre bilety będą z niej zwolnione.

w najnowszej tabeli opłat nie ma tych 6 €/£, jest tylko 2% za kk. czyżby jednak loty za 1zł nie znikły?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 29 Lis 2012 23:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
obserwuję ceny biletów na pewne wybrane trasy już od pewnego czasu i dziś ceny, na te wybrane trasy, są w 80% przypadków niższe o ok 25% (czyli zmiana w standardowym zakresie) niż 2 dni temu.

#71 PostWysłany: 30 Lis 2012 00:05 

pemat napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

w najnowszej tabeli opłat nie ma tych 6 €/£, jest tylko 2% za kk. czyżby jednak loty za 1zł nie znikły?

Z tabeli zniknęły ale na tej samej stronie w regulaminie :

Cytuj:
3.1.2 Opłata administracyjna w wysokości €6.00/£6.00 doliczana jest do wszystkich rezerwacji. Opłata obejmuje wszelkie koszty związane z naszym systemem rezerwacji, i podlega uregulowaniu za pasażera/za lot w jedną stronę. Z zastrzeżeniem postanowień art. 10.2 lub 10.3, opłata nie podlega zwrotowi.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 30 Lis 2012 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie pamiętam gdzie to słyszałem czy czytałem, ale żeby linia lotnicza mogła zarabiać na siebie to średnia cena biletów na trasie europejskiej, powinna być dobrze powyżej 200 PLN. Jeśli tak jest to pojawia się pytanie dlaczego FR sprzedawał bilety po złotówce?
Jedną z odpowiedzi jest taka że mając np średnie wypełnienie samolotów 85% co można zrobić by zapełnić SAMOLOT w jeszcze 10%.
Pomysł LowCost'ów był taki - sprzedać to miejsce za bezcen, sprzedać tym którzy nigdy by nie polecieli do Oslo Rygge na kilka godzin (ale za bezcen polecą).
Jeśli zaś FR przewozi rocznie 90 mln pasażerów. To ci "tani" stanowią około 9 mln, można też licząc dalej policzyć że przynoszą oni jakieś 40-90 mln zł , lub jak to woli między 10-20 mln Euro, albo jeszcze inaczej 4-8 używanych Boeing 737:) (tyle może zarabiać FR na biletach kupionych za od 1 do 20 PLN). Tę kwotę można by jeszcze zwiększyć 2 % (gdyż tanie bilety są kupowane zwykle z dużym wyprzedzeniem 1,5-2 miesięcznym i dają FR "extra płynność"- ja mam np. kupione już bilety na luty).
Pytanie czy zmiana ceny spowoduje:
1)odejście tj 10% grupy "tanio biletowych klientów"? - myślę że w jakiejś części tak, gdyż ludzie Ci bardziej uzależnieni są od sprytnej oszczędności niż od latania - sporo Polaków podróżowała FR bo była wspaniała okazja, czy będą podróżować jak tej okazji nie będzie?
taki jest kapitalizm gdy cena rośnie (na dobra wolne) zawsze oznacza to spadek popytu.
2)czym FR wypełni lukę z utraty "tanich klientów" - jest spora szansa że opłata administracyjna pokryje te straty - FR będzie przewoził mniej i będzie zarabiał więcej.
Czy tak będzie nie wiem na pewno, bo być może FR wymyśli jakąś nową strategię marketingową.
Pozdrawiam całe Fly4Free
P.S. Po przecztaniu uwagi Maćka25 muszę przyznać że faktycznie moje wyliczenia są błędne. Standartowe opłaty lotniskowe o jakich można pocztać na stronie ULC faktycznie są częściowo kosztem ruchomym zależnym od pasażera (w Rzeszowie 18 zl, na Okęciu nawet 60). Więc przy biletach w cenie poniżej tych opłat przewoźnik zawsze traci:-)

Ostatnio edytowany przez kubutek, 30 Lis 2012 01:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 30 Lis 2012 00:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ryanair mógłby zmniejszyć lub w ogóle zlikwidować te 6euro dopłaty gdyby przeprowadzali kontrole bagaży podręcznych tak jak należy - czyli wszystkich.

#74 PostWysłany: 30 Lis 2012 00:33 

kubutek napisał(a):
Nie pamiętam gdzie to słyszałem czy czytałem, ale żeby linia lotnicza mogła zarabiać na siebie to średnia cena biletów na trasie europejskiej, powinna być dobrze powyżej 200 PLN. Jeśli tak jest to pojawia się pytanie dlaczego FR sprzedawał bilety po złotówce?
Jedną z odpowiedzi jest taka że mając np średnie wypełnienie samolotów 85% co można zrobić by zapełnić SAMOLOT w jeszcze 10%.
Pomysł LowCost'ów był taki - sprzedać to miejsce za bezcen, sprzedać tym którzy nigdy by nie polecieli do Oslo Rygge na kilka godzin (ale za bezcen polecą).
Jeśli zaś FR przewozi rocznie 90 mln pasażerów. To ci "tani" stanowią około 9 mln, można też licząc dalej policzyć że przynoszą oni jakieś 40-90 mln zł , lub jak to woli między 10-20 mln Euro, albo jeszcze inaczej 4-8 używanych Boeing 737:) (tyle może zarabiać FR na biletach kupionych za od 1 do 20 PLN). Tę kwotę można by jeszcze zwiększyć 2 % (gdyż tanie bilety są kupowane zwykle z dużym wyprzedzeniem 1,5-2 miesięcznym i dają FR "extra płynność"- ja mam np. kupione już bilety na luty).

Złe wyliczenia, na biletach za złotówkę (czy tez 10 , 20 zł) każda linia TRACI a nie zarabia tej złotówki. Pamiętaj że sprzedaz biletu za złotówke nie zmienia faktu że za tego pasażera trzeba zaplacić lotnisku jakiś minimum 30 zł (x2) więc pomijając już koszty minimalnie zwiększonej ilości paliwa to finansowo się na tym traci, zyskac mozna jedynie na rozgłosie że " w tej linii sa bilety za złotowkę"
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 30 Lis 2012 00:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętajcie o tym, że bardzo duża liczba regionalnych lotnisk (nie tylko w PL) płaci FRancy grube miliony, żeby tylko do nich latali.

#76 PostWysłany: 30 Lis 2012 01:41 

niebieski
Maciek25 napisał(a):
Złe wyliczenia, na biletach za złotówkę (czy tez 10 , 20 zł) każda linia TRACI a nie zarabia tej złotówki. Pamiętaj że sprzedaz biletu za złotówke nie zmienia faktu że za tego pasażera trzeba zaplacić lotnisku jakiś minimum 30 zł (x2) więc pomijając już koszty minimalnie zwiększonej ilości paliwa to finansowo się na tym traci, zyskac mozna jedynie na rozgłosie że " w tej linii sa bilety za złotowkę"

A dzięki temu rozgłosowi odpadają im koszty marketingowe, które są wyższe niż koszty przewozu tych pasażerów w tak niskiej cenie. A biletów za 1 zł jest stosunkowo mało. Ale to temat dużo obszerniejszy, jak już napiszę magisterkę to Wam rzucę gdzieś do poczytania ;)

Co do samej opłaty, to pojawił się jakiś rabat cenowy ok. 8 zł tak więc bilety podrożały na ten moment o ok. 20 zł.

#77 PostWysłany: 30 Lis 2012 07:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Własnie sprawdzilem i nadal mozna zakupic bilet bez haraczu korzystajac z MC prepaid. Widocznie muszą miec poslizg w aktualizacji systemu ;-) oby jaknajdłużej.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 30 Lis 2012 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Już haracz doliczony do wszystkich biletów. Póki co do kart MC Prepaid dolicza jeszcze 2%. ;)

#79 PostWysłany: 30 Lis 2012 11:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
28 PLN :(
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 30 Lis 2012 11:08 

correos napisał(a):
28 PLN :(

Za rezerwację czy odcinek lotu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 154 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości