Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Maj 2025 13:53 

Witam,

Nie jest to relacja (bo taka pewnie nigdy nie powstanie), chciałbym się jedynie podzielić krótkimi spostrzeżeniami z mojego pobytu w Japonii podczas Golden Week (wtorek 29 kwietnia 2025 – wtorek 6 maja 2025).
Promocje na Japonię wpadają co jakiś czas, więc może trafi się jakaś również na kolejną Majówkę. (Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale osoby planujące tripa po Japonii raczej zaglądają właśnie tutaj).

W Internecie można znaleźć mnóstwo materiałów ostrzegających przed wyjazdem do Japonii w czasie naszej Majówki — z filmami pokazującymi ludzi stłoczonych w Shinkansenach niczym w PKP oraz przestrogami przed kosmicznymi kolejkami do wszystkiego, włącznie z restauracjami.

Sam po lekturze tych treści byłem tak nakręcony, że poważnie rozważałem anulowanie biletów (Qatar w klasie ekonomicznej daje taką możliwość). Ostatecznie jednak pojechaliśmy. Cały trip trwał dłużej niż sam Golden Week, ale tutaj ograniczę się wyłącznie do tego okresu.

Co ciekawe, nie spotkało nas zupełnie nic z tego, co czytałem w sieci. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że tylko część Japończyków ma w tym czasie wolne.

Jedyną realną niedogodnością, jakiej doświadczyliśmy, była organizacja noclegów w dniach 2–5 maja. W wielu miejscowościach nie było już praktycznie nic dostępnego na Bookingu. W Tokio najtańsze opcje były wyprzedane, podobnie w Kioto. Ostatecznie ktoś anulował rezerwację w okolicach lasu bambusowego w Kioto, więc udało się znaleźć coś sensownego — choć daleko od centrum. Inne dostępne noclegi w centrum to była kwestia dopłaty 800 zł, więc moim zdaniem tragedii nie było (o ile mówimy o Tokio i Kioto).

Razem z rezerwacją noclegu ogarnęliśmy też bilety na Shinkansen — po przyjeździe do Japonii na dworcach widniały tabliczki informujące, że "Shinkansen" jest wyprzedany w czasie Golden Week (cokolwiek to miało oznaczać).

Plan wyglądał następująco:

30 kwietnia – przylot w nocy na Hanedę. Tutaj może odczuliśmy skutki Golden Week, bo odprawa paszportowa trwała ponad 2 godziny – czynne były tylko 3–4 okienka.

1 maja – Tokio: pustki.

2 maja – Checkout z Tokio i o 11:00 Shinkansen do Kioto.

3 maja (sobota) – Kioto: moim zdaniem również pustki. Poszliśmy nawet na specjalny event Yabusame Shinji (jeźdźcy konni strzelający z łuków do tarcz) — impreza raczej lokalna, ale bez problemu zajęliśmy dogodne miejsca i popróbowaliśmy różnych smakołyków.

4 maja (niedziela) – Nara: przyjechaliśmy rano i to był pierwszy i ostatni raz, kiedy zobaczyliśmy tłum Japończyków. Grzecznie ustawili się w kolejce do Muzeum Narodowego. Więc jeżeli ktoś planował wizytę tego dnia w tym przybytku to raczej musiał obejść się smakiem.

5 maja – Himeji - bilety udało się kupić bez problemu online poprzedniego dnia, godz 11 weszliśmy do środka - w samym zamku (zbrojowni?) bardzo tłoczno, ale przeważali zagraniczni turyści. Obsługa starała się kierować ruchem i tamować potok ludzi.

6 maja – ponownie Nara - moim zdaniem pustki, pomógł deszcz 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 29 Maj 2025 14:40 

Loty: 199
Kilometry: 404 471
złoty
Mam podobne wrażenia, że Golden Week jest zbyt rozdmuchany w mediach. W tym roku też zahaczyłem o ten okres i nie wpłynął on w żaden sposób na mój wyjazd.

Na 4 miesiące wcześniej nie było żadnego problemu z noclegami, jedyna różnica że stawki podczas całego Golden Week zazwyczaj były weekendowe - wyższe o 10-20%.

Na Naricie kolejki były krótkie, wystarczyło 40 min na wyście z lotniska.
W Tokio nie widziałem różnicy między Golden Week, a zwykłymi dniami.
Kawaguchiko też nie było nigdzie tłumów oprócz wjazdu kolejką do Tenjoyama Park, na szlakach pusto, z wypożyczeniem roweru nie było problemu. Co istotne był to dzień z dobrą widocznością na Fuji.
Robiłem też trasę lokalnymi pociągami i autobusami bez rezerwacji Kawaguchiko-Matsumoto-Nagiso-Magome-Nagoja, tu już wszędzie było pustawo, na peronach, w miastach czy na szlakach, a w pojazdach dużo wolnych miejsc siedzących. Jedynie były informacje na peronach o wyprzedanych wszystkich miejscach rezerwowanych.

Ogólnie we wszystkich popularniejszych miejscach warto być 2 godziny od otwarcia lub 2 godziny do zamknięcia, czasami oznacza to poranne wstawianie, ale warto bo zdecydowanie przyjemniej się zwiedza jak jest mało ludzi.

Podsumowując, planując i rezerwując wcześniej cały wyjazd nie trzeba się bardzo przejmować Goolden Week, ale spontaniczne podróżowanie raczej należy wykluczyć.
Zaletą tego okresu jest też pogoda, mi trafiło się 1,5 dnia deszczowego na 11, a po za tym słonecznie i 20-kilka stopni.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Kwi 2026 01:07 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Ja się wybieram w tym roku, i ceny biletów lotniczych w Golden week to stawki x 3 (np taka Japonia do Jeju/ Tajwan itp) wiec mozliwe ze w Japonii tloczno nie jest bo duzo ludzi leci na wyspy sie wygrzać :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Maj 2026 11:39 

Loty: 129
Kilometry: 330 811
jak GW w Japonii wyglądał z mojej perspektywy w tym roku:
- Tokio zatłoczone w zasadzie tylko w tych najbardziej turystycznych miejscówkach: Na Takeshita street ludzi do granic absurdu, Shibuya crossing to samo i im bliżej wieczoru tym gorzej. Remont okolicznej stacji nie pomaga, bo jeszcze wzmaga tłok. Reszta raczej w granicach względnej normalności i tego czego można się było spodziewać. Da się spokojnie zwiedzać, wchodzić do knajp i nie zwiedza się w tłumie przez 24h.
- Jednodniówka na 5 "widokowych' miejsc na Fuji (Lawson, Oishi, Chureito Pagoda etc.) - tutaj bardzo odczuliśmy. Wycieczka miała skończyć się około 18:30, a do Shinjuku dotarliśmy w okolicach 22. Pogoda była za to elegancka i strona isfujivisible pokazywała dobre warunki przez cały dzień, więc może to też dlatego ta trasa była tak oblegana, Straszne korki na wyjeździe/wjeździe do Tokio. Więcej się stało niż jechało. Tłumy też na samych widokowych punktach. Oczywiście wrażenia widokowe i fotografie wynagrodziły wszystko, no ale to już kwestia decyzji czy warto się nagiąć i trochę bardziej przemęczyć. IMO nadal warto.
- Nara - w trakcie GW na aplikacji Klook nie było dostępnych żadnych biletów kolejowych, trzeba było kombinować, więc polecam tutaj raczej - i to nie tylko do Nary, ale ogólnie - Shinkanseny i transport ogarnąć sobie odpowiednio wcześniej. Ostatecznie do Nary pojechaliśmy dzień później niż zakładaliśmy korzystając z sezonowego pociągu Mahoroba (który był atrakcją samą w sobie). Informacyjnie: nie miałem za bardzo możliwości rezerwowania transportu wcześniej, bo przez konflikt na Bliskim Wschodzie wyjazd wisiał na włosku praktycznie do ostatniej chwili i pierwsze rezerwacje transportu robiłem boardując się juz do Narity na DXB :)
- Jeszcze odnośnie Nary - w parku tłumy, nie wiem czy więcej ludzi czy jelonków, ale tam jest w sumie tak duży teren, że nie odczuwa się jakiegoś dyskomfortu (może opróćz okolic Todaji-Ji, ale i tak było nieźle)
- Osaka - tłumy na Dotonbori, ale znośne i spodziewane. Z relacji znajomych i internetu wynika, że tam w sumie zawsze jest tłoczno, więc raczej nie powinniście być zaskoczeni
- Himeji - brak tłumów, ale też był to dzień deszczowy, więc może miało to jakiś wpływ.

Kyoto celowo zaplanowaliśmy tak, żeby GW nie wypadał podczas naszego pobytu tam i było całkiem przyjemnie. Zwiększona ilość ludzi tylko na Fushimi Inari, ale nawet będąc tam w okolicach 9 rano da się przejść fragmenty trasy z tymi słynnymi bramami bez tłumów. Reszta punktów bez żadnego problemu. Oczywiście, byli ludzie (lokalsi i turyści), ale spokojnie dało się zwiedzać i chłonąć atmosferę miasta. Ogólnie ze wszystkich miast Kyoto zdecydowanie wywarło na mnie największe wrażenie - polecam zarezerwować tam o 1-2 dni więcej niż planujecie :) nie pożałujecie.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kubus571 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 19 Maj 2026 12:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Okolice Dotonbori wczoraj wieczorem...

Image

Image

...więc faktycznie, GW, czy nie, tłumy są tu chyba zawsze :D
Swoją drogą, byłem tu poprzednio 10 lat temu (listopad) i aż takich tłumów nie pamiętam. Owszem, wzdłuż kanału, przy neonach, była masa turystów, ale teraz ta masa jest też we wszystkich uliczkach dookoła. Ale na tym przecież polega "uroda" tego miejsca :)
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości