Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Kwi 2026 08:35 

Cześć
Przymierzam się do podróży po Indonezji
16 pełnych dni, lądując i wylatując z Dżakarty.
1. Proszę o propozycję jak to zorganizować, tzn chodzi mi o przemieszczanie się, gdzie jechać pociągiem a gdzie samolotem? (pinezki na zdjęciu z google maps z miejscami które chcę odwiedzić w Czerwcu w załączniku. WIem że wszystko nie jest do zrobienia w tak krótkim czasie...)
2. Z Jawy Wschodniej do Bali to chyba promem najlepiej co nie?
3. Poza Bali i Jawą wschodnią, chciałbym też odwiedzić Sulawesi albo mniej znany Palau Sumba (jak się najlepiej tam dostać?)
4. Wiem że 15 dni to mało, ale na Bali chciałbym spędzić chyba najmniej czasu, więc to Sulawesi LUB Palau Sumba, jest do zrobienia... Proszę o kontakt kogoś kto podróżował do tych dwóch wysp.
Załącznik:
indo.png
indo.png [ 695.12 KiB | Obejrzany 267 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
 Temat postu: Re: Plan podróży
#2 PostWysłany: 03 Kwi 2026 08:40 
Awatar użytkownika

Loty: 412
Kilometry: 655 594
platynowy
ad.4 oj, te 16 dni to chyba jednak za mało.
Chociażby to Sulawesi, nie podlecisz z UPG do tana toraja samolotem, to są przejazdy zabierające całe dnie OW

IMHO zdecydowanie za dużo na raz i/lub zdecydowanie za dużo na 16 dni

Image
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Plan podróży
#3 PostWysłany: 03 Kwi 2026 10:01 

czyli co, ograniczyć się do Bali i Jawy a następnym razem w 16 dni zrobić Sulawesi i Palau Sumba ? btw, jak się tam dostać? Mało informacji w necie o podróżowaniu po Palau Sumba ciężko mi coś znaleźć... :/
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Kwi 2026 18:51 

niebieski
Trasa na pewno nie jest do sensownego zrobienia w 16 dni. Nawet miesiąc może być problematyczny. Oczywiście zależy to także od Twojego sposobu podróżowania i tego co chcesz robić na miejscu. Załączona przez Ciebie mapka (printscreen?) jest nieaktywna więc trudno ostatecznie rozstrzygnąć co kryje się pod zaznaczonymi przez Ciebie punktami. Na Bali, jak piszesz, chcesz być najkrócej, ale zaznaczyłeś tam najwięcej kropek...

Z wschodniej Jawy na Bali dotrzesz oczywiście promem. Zresztą jeśli będziesz korzystał z lokalnej komunikacji to z punktu startu na Jawie pojedziesz np. do Denpasar na Bali busem. W cenie przejazdu będzie także koszt przeprawy promem.

Na Sulawesi z Makassar (gdzie pewnie wylądujesz) do Rantepao (Tana Toraja) bus jedzie ok. 8 godzin. Tanaj Toraja to arcyciekawe miejsce. Więc jeśli będziesz krótko, np. 2 dni to zapewne zrobisz to co wszyscy turyści: jakiś pogrzeb, wioska i tyle. Jednak warto tam dodać trochę więcej czasu. Wioski w regionie (nie tylko skansen) są warte zobaczenia. Dość łatwo jest do nich dojechać z Rantepao lokalną komunikacją: bemo (mikrobusy) i kijangi (rodzaj jeepa jeżdżącego jak mikrobusy).

Na Flores zaznaczyłeś okolice Maumere - co tam chcesz robić (Kelimutu?).

Na Sumbie niestety nie byłem choć przymierzałem się do tej wyspy.
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Kwi 2026 20:05 

Na Flores tak Kelimutu. Ale jak tylko to, to odpada z automatu. Szkoda tracić czasu. No nic, będę kombinował, chyba jednak ograniczę się do Jawy i Bali. Choć bardzo bym chciał Sulawesi… :/ patrząc na rolki na insta jak zatłoczone jest Bali, to tak średnio mi się chce tam spędzać czas (jeszcze gdzieś czytałem o oszustwach, mykach lokalsów na turystach, że ciągle jakieś wymuszenia za niby obtarcie skutera, itd.,.. ale miejsca w necie wyglądają super (ta knajpa z widokiem na wodospad, tarasy ryżowe…)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Kwi 2026 15:46 

Jak dla mnie te 16 dni to za mało na Jawę + Bali. W tamtym roku byłem ponad 4 tygodnie, z czego większość na Jawię, w środku ok. 5-6 dni na Karimunjawie i na koniec 3-4 dni na Bali. W tym roku też planuję ok. 4 tygodniowy pobyt, ale tylko na Sulawesi i wyspach Togian i tak się obawiam, że może to być za krótko.
Jakiegoś kilkudniowego chilloutu na plaży nie planujesz? Polecam Karimunjawę. Świetne miejsce na odprężenie z małą ilością zagranicznych turystów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości