Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Kwi 2026 09:36 

Właśnie wróciliśmy z Ghany. Odwiedziliśmy następujące miejsca
1. Wa i okolice
2. Wechiau - sanktuarium hipopotamów
3. Mole National Park
4. Kintampo
5. Sunyani
6. Kumasi
7. Busua nad oceanem i okolice
8. Elmina/Cape Coast/Kakum National Park
9. Akra

Łącznie byliśmy w Ghanie 16 pełnych dni.
Podróżowaliśmy transportem publicznym, czasami na krótkie dystanse taksówkami. Zdarzyło się i autostopem.
Ludzie przyjaźni, mówią po angielsku. Na północy praktycznie nie było naciągania, na południu tylko przy samych atrakcjach turystycznych.
Noclegi raczej ogarniane na miejscu
Gdyby ktoś się wybierał, miał jakieś pytania, śmiało można się kontaktować
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
Sułtański start wakacji w Alanyi 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy Plaży Kleopatry w Turcji od 2599 PLN 😍 Sułtański start wakacji w Alanyi 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy Plaży Kleopatry w Turcji od 2599 PLN 😍
#2 PostWysłany: 02 Kwi 2026 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 706 506
srebrny
A moglbyś opisać okolice Busua. Wybieram sie tam na surf... i sa bilety nawet w dobrej cenie. Ale samemu nie mam ochoty, wiec probuje przekonać ekipe, wiec jakbyś mi to przybliżył jak to wyglada byłbym wdzięczny.

#3 PostWysłany: 07 Kwi 2026 11:20 

Jeśli chodzi o Busua to spaliśmy w Alaska Beach Club. Nocleg zaraz przy morzu. Domek z łazienką i wiatrakiem 300 cedi (około 100 zł) za noc za dwie osoby. Moskitierę mieliśmy swoją. Mają też domki z samym łóżkiem bez wiatraka, łazienki za 200 cedi (ok. 67 zł). Nie rezerwowaliśmy wcześniej noclegów, znaleźliśmy na miejscu. Na miejscu jest stosunkowo dużo komarów.

Jeśli chodzi o surfing, nigdy wcześniej nie surfowaliśmy więc nie mam porównania z innymi miejscami. Instruktor dla dwóch osób na trochę ponad godzinę i wynajmem desek na później kosztował łącznie 500 cedi (167 zł).
Woda wydaje się czysta, ciepła. Plaża jest sprzątana. Jedno z niewielu miejsc w Ghanie, gdzie spotyka się białych turystów, jest nawet Szwed prowadzący pub Abisynia. Tłumów jednak na pewno nie ma. Część lokalnej ludności zajmuje się turystyką, część rybołówstwem.
Samo miasteczko przyjemne, jest nawet gdzie napić się kawy czy zjeść dobrą rybę.

W okolicy wybraliśmy się na wycieczkę do Dixcove do fortu i na Cape Three Points. Moim zdaniem warto. Po drodzę fajnie jest również wstąpić do Akwidaa - rybacka miejscowość, najlepiej być w momencie kiedy łodzie wracają z morza

Jeśli chodzi o dojazd z Takoradi, najtaniej można podjechać za 12 cedi od osoby do Agony i następnie taksówką/ tuk tukiem za około 50 cedi za pojazd. Z tego co słyszałem taksówka z Takoradi może kosztować około 300 cedi.

Byliśmy na miejscu 4 dni, ale spokojnie moglibyśmy zostać dłużej :)

Załączniki:
IMG20260326122221 (1).jpg
IMG20260326122221 (1).jpg [ 518.96 KiB | Obejrzany 346 razy ]
Komentarz do pliku: Plaża w Busua
IMG20260326124956 (1).jpg
IMG20260326124956 (1).jpg [ 396.34 KiB | Obejrzany 346 razy ]
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Kwi 2026 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 706 506
srebrny
totalnie idyllicznie jesli porownam sobie to z plaza w Kenii czy Gambii...

#5 PostWysłany: 09 Kwi 2026 22:05 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
niebieski
Kris1999 napisał(a):
Właśnie wróciliśmy z Ghany. Odwiedziliśmy następujące miejsca
...
8. Elmina/Cape Coast/Kakum National Park
9. Akra
...
Gdyby ktoś się wybierał, miał jakieś pytania, śmiało można się kontaktować

To ja dopytam o Cape Coast nie wiem czemu ale patrząc na ten zamek wydawał mi się na tyle fajny że zachciałem go odwiedzić. Ale raczej stacjonuje w Akrze i musiałbym to robić jako daytrip stamtąd i pytanie czy warto jechać (z tego co czytam 4h w jedną stronę) czy np jak zobacze Osu Castle i fort St James w Akrze to mi wystarczy i nie am co się męczyć z jazdą do Cape coast. A może jest tam cos poza zamkiem i wówczas daytrip byłby zasadny?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Kwi 2026 08:19 

Zamek w Cape Coast jest ciekawy, ale nam podobał się bardziej ten w Elminie. Nie byliśmy w Osu Castle ani St James Fort w Akrze więc nie mam porównania.
Zarówno w Elminie jak i Cape Coast zwiedza się z przewodnikiem. Zwiedzanie trwa ponad godzinie. Głównie temat niewolnictwa.
Z Elminy do Cape Coast można podjechać taxi lub Boltem, jeżdżą też busy.
Poza zamkami można trochę posiedzieć na plaży w Cape Coast - my nie kąpaliśmy się, lokalsi wchodzili do wody.

Nasz plan wyglądał następująco, spaliśmy pomiędzy Elminą, a Cape Coast
Dzień 1.
Kakum National Park -przejazd na miejsce taksówką, cena: 200 cedi, przejście wiszącymi mostami, wizyta w małym muzeum
Przejazd autostopem do Hans Cottage - tam obiad, możliwość oglądania krokodyli
Potem przejazd współdzieloną taksówką do zamku w Cape Coast
Spacer po plaży

Dzień 2.
Przejazd do Elminy - zamek; spacer do St Joseph Minor Basilica, obiad - wyjazd w kierunku Akry

W Twoim przypadku, jak masz tylko jeden dzień, raczej polecałbym tylko Cape Coast + Elminę

Nie wiem czym planujesz z Akry, my jechaliśmy w drugą stronę, lokalnym busikiem z Elminy do Akry i zajęło to około 6 godzin. Droga jest fatalna. Budują autostradę, na wielu odcinkach nie ma asfaltu, jest duży ruch.
 Profil Relacje PM off
skubik uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2026 09:37 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
niebieski
Dzięki za wskazówki i chyba właśnie mi się wyjaśniło 6h jazdy to troche za dużo już nawet obiecywane 4 jest sporo więc raczej odpuszczę. Planowałem jechać fordem z tej "firmy" https://maps.app.goo.gl/1tTEnZnevNuAK6ND9 ale przy takim czasie przejazdu mija się to z celem chyba że zacznę o 4 rano. Bo z lotów krajowych najbliżej jest do Takoradi co też nie jest żadna pomocą w temacie. Dopytam jeszcze czy warto było odwiedzić oba zamki czy sa na tyle podobne że jakbyś miał wybrać jeszcze raz to byś tylko Elminę zobaczył i wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Kwi 2026 11:51 

Możliwe o 4 rano pojedzie się trochę szybciej. My jechaliśmy z Elminy do Akry w sobotę po południu, być może przez to ruch był taki duży :)

Wg mnie warto było odwiedzić oba zamki, każdy jest trochę inny, inna historia. Jeżeli ktoś ma ograniczony czas, to raczej sugerowałbym samą Elminę, ale to tylko moja subiektywna opinia :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Kwi 2026 15:36 

niebieski
-- 10 Kwi 2026 14:10 --

skubik,

wszystkie te forty są do siebie mniej więcej podobne, ale nie są dokładnie takie same.
Warto w sumie ze 2-3 zobaczyć. Te forty w Cape Coast czy Elminie były z tego co pamiętam trochę ciekawsze (lokalizacja nad samym oceanem) od tego w Akrze, ale podczas pobytu w stolicy ten tez można zobaczyć.

Swoją drogą po kraju warto trochę pojeździć transportem publicznym choć może to być czasochłonne (także po części północnej np. lądem z Burkiny (Ouaga), ale nie wiem jak tam teraz bezpieczeństwo na tej trasie)

-- 10 Kwi 2026 14:36 --

Kris1999 napisał(a):
Jeśli chodzi o Busua to spaliśmy w Alaska Beach Club. Nocleg zaraz przy morzu. Domek z łazienką i wiatrakiem 300 cedi (około 100 zł) za noc za dwie osoby. Moskitierę mieliśmy swoją. Mają też domki z samym łóżkiem bez wiatraka, łazienki za 200 cedi (ok. 67 zł). Nie rezerwowaliśmy wcześniej noclegów, znaleźliśmy na miejscu. Na miejscu jest stosunkowo dużo komarów.

W okolicy wybraliśmy się na wycieczkę do Dixcove do fortu i na Cape Three Points. Moim zdaniem warto. Po drodzę fajnie jest również wstąpić do Akwidaa - rybacka miejscowość, najlepiej być w momencie kiedy łodzie wracają z morza

Jeśli chodzi o dojazd z Takoradi, najtaniej można podjechać za 12 cedi od osoby do Agony i następnie taksówką/ tuk tukiem za około 50 cedi za pojazd. Z tego co słyszałem taksówka z Takoradi może kosztować około 300 cedi.

Byliśmy na miejscu 4 dni, ale spokojnie moglibyśmy zostać dłużej :)

Dawno temu spędziłem na tym wybrzeżu jakiś tydzień w okolicy sylwestra w Green Turtle Lodge jakieś 10-15 minut pieszo od tej wioski rybackiej Akwidaa.
Były tam różne opcje zakwaterowania od dormitorium po self contained suites wyglądające jak okrągłe murzyńskie chatki.
Z tego co sprawdziłem w internecie to miejscówka ta od dawna już nie działa (ostatnie recenzje z 2013), ale wokół byłyy inne "lodge", choć trochę droższe ;) dlatego większość siedziała w tym Green Turtle. który był wtedy bardzo popularny.
Nie surfowałem, robiłem natomiast piesze wycieczki np. do latarni morskiej w okolicach Cape 3 Points.
Podczas kąpieli w oceanie trzeba było trochę uważać, bo były silne prądy wsteczne.
I uwaga na spadające kokosy...
Jedzenie (ryba czy jakieś mięso) były w tym Green Turtle dostępne "na zeszyt". Płatność dopiero na koniec pobytu. Piwko Star (najlepsze w Ghanie)

Dojazd z Cape Coast 3 razy tro tro (2 przesiadki w Takoradi i jeszcze gdzieś). Na ostatnim odcinku do Akwidaa droga już była piaszczysta. Wysadzali pasażerów przy samym lodge.

Ostatnio podbity przez piotrgryz, 10 Kwi 2026 15:36
 Profil Relacje PM off
skubik lubi ten post.
skubik uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości