Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Mar 2026 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 229
Kilometry: 628 892
złoty
Ja właśnie skończyłem kupować bilety znajomemu, który utknął w CMB.
Akurat lot z KUL do Londynu Turkmenistan Airlines obserwowałem od wczoraj ale nie było decyzji po drugiej stronie. Jak się pojawiła to było za późno.
Znajomy wraca do Wiednia. Kupiliśmy na środę Saudię z KUL ale przez JED (IMO bezpieczniej niż przez RUH) do IST, do tego CMB-KUL i IST-VIE. Całość wyszła z bagażami jakieś 4000 zł/osoba. Drogo ale alternatyw na ten tydzień prawie nie ma. O ile 24h temu można było wrócić Chińczykiem do Europy za 1200 zł o tyle teraz to niemożliwe.

Można ewentualnie:
- China Southern próbować do LUX - z BKK i SIN były loty po 1700 zł na 4 i 5 marca.
- ryzykować Saudią przez JED (to po drugiej stronie Półwyspu Arabskiego przecież...) - za ok. 2000 zł są kombinacje KUL-LHR/LGW lub nawet taniej CGK-IST (via JED) jeśli ktoś ma się jak dostać do Dżakarty.
- No i wspominany wcześniej przez @jar188 Seul ale z CMB nie ma tanich połączeń...
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#22 PostWysłany: 02 Mar 2026 03:09 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Potwierdzam, były opcje z Turkmenistanem, sam się nad tym zastanawiałem. Bez niemowlaka to bym to wylatał. My utknęliśmy akurat w KUL, trasy alternatywne znikały bardzo szybko. Był Londyn przez HKG za 1700zl Cathayem, Mediolan przez BKK za 2000zl Thaiem. Ostatecznie stanęło na locie do Seulu China Southern i stamtąd do Poznania Lufthansa za niewiele mil i dopłatę. Wyszło 6k mil i 2000zl/osoba z bagażem.
Potwierdzam, jest dynamicznie.
Ander uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 02 Mar 2026 05:30 

Loty: 811
Kilometry: 1 440 121
srebrny
drk0202 napisał(a):
Air India i Indigo zawiesiły loty Do Europy i USA
AI lata juz dzis dołem, przez KSAImageImageImage
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 02 Mar 2026 08:57 

Do wszystkich którzy utknęli gdzieś tam :

Najważniejsze aby nie akceptować “ lot odwołany , proponujemy zwrot “.

W momencie akceptacji linia lotnicza oraz ubezpieczenie nie pokrywa jakichkolwiek roszczeń a cała odpowiedzialność spoczywa na pasażerach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 02 Mar 2026 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
Tak, żebyście wiedzieli jaka jest skala zakłóceń

I dlaczego trudno znaleźć połączenie alternatywne Image
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 02 Mar 2026 10:38 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
platynowy
roccobarocco napisał(a):
linia lotnicza oraz ubezpieczenie nie pokrywa jakichkolwiek roszczeń a cała odpowiedzialność spoczywa na pasażerach.

Jakich roszczeń ? Wojna jest. Ci co mają bilety w liniach regular walczą o przebukowanie na inne linie. W czarnej d... są ci co mają bilety w LCC i ci którzy koniecznie muszą szybko wrócić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 02 Mar 2026 11:18 

Wszystkich roszczeń .
Za hotel zapłacony z własnej kieszeni . Za posiłki , transport itp itd . Linia jest odpowiedzialna za pasażera . W nastepnej kolejności ubezpieczenie. Akceptacja: lot anulowany przysługuje ci zwrot środków = twój problem .

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 02 Mar 2026 12:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Mar 2026 11:33 

srebrny
Weź się chłopie dokształć i wróć wtedy tutaj.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 02 Mar 2026 12:18 
Awatar użytkownika

srebrny
roccobarocco napisał(a):
Linia jest odpowiedzialna za pasażera

Przy powrotach liniami z zatoki to już tak kolorowo może nie być.
Zeus lubi ten post.

#30 PostWysłany: 02 Mar 2026 12:22 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
roccobarocco napisał(a):
Wszystkich roszczeń .
Za hotel zapłacony z własnej kieszeni . Za posiłki , transport itp itd . Linia jest odpowiedzialna za pasażera . W nastepnej kolejności ubezpieczenie. Akceptacja: lot anulowany przysługuje ci zwrot środków = twój problem .

Wszystkich nie. Ale czy pasażer linii unijnej, który utknął gdzieś w świecie i nie może wrócić do domu jest wyłączony z prawa do opieki? A jeśli to pasażer linii spoza UE ale w locie z portu na terenie UE utknął na przesiadce w Szardży, Dosze, Dubaju czy Abu Zabi w drodze do celu podróży?
Żeby nie szukać dalej - w Dubaju, Bangkoku czy Sri lance są pasażerowie - klienci polskich biur podróży, któych loty obsługują linie unijne, w tym polskie. Czy oni nie mają prawa do opieki? To by znaczyło, że zawieszano zastosowanie art. 9 rozp. 261/2004.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 02 Mar 2026 13:02 

-- 02 Mar 2026 11:57 --

Hose napisał(a):
roccobarocco napisał(a):

Ważne aby próbować kontaktować się z linią - na wszytko mieć dokumenty.
Uważam, że otrzymanie odpowiedzi od lini lotniczej będzie niemal niemozliwe.
Dlatego wszystkie koszty: hotele , posiłki, pasażer mus pokryć ze swoich pieniędzy i na wszystko mieć potwierdzenia.
W między czasie należy non stop kontaktować się z nokia lotniczą i prosić o przebukowanie lotu .
W międzyczasie koniecznie rozpoczęcie kontaktu mailowego z ubezpieczycielem : ten początkowo na pewno odpisze, że pokryje koszty tylko te, które nie pokrywa linia lotnicza ( czyli na ten moment żadne koszty nie będą pokryte przez ubezpieczyciela ) .
Pisać i pytać do linie czy możecie zabukować sobie inny lot na własną rękę i czy otrzymacie zwrot : wszystko na piśmie .
Docelowo: rezerwować inny lot z własnych pieniędzy - ale absolutnie nie zgadzać “lot anulowany, przysługuje ci zwrot kosztów za bilet “ - koniecznie musisz być na boardingu nawet jak nowy lot będzie odwołany.

-- 02 Mar 2026 12:02 --

Ja bym również proponował sprawdzić czy ktoś z najbliższej rodziny “nagle ciężko nie zachorował “ - w takim przypadku trzeba mieć potwierdzenie do ubezpieczyciela.

Należy sprawdzić warunki ubezpieczenia podróżnego definicję “najbliższej rodziny” i czy wam ubezpieczenie pokrywa koszty “nagłego powrotu do kraju ze względów rodzinnych . Tylko w takim przypadku widzę na ten moment możliwość powrotu do kraju i uzyskanie odszkodowania od ubezpieczyciela .
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa lubi ten post.

#32 PostWysłany: 02 Mar 2026 13:04 

złoty
Myślę, że większość ubezpieczeń, o ile nie wszystkie, mają wyłączenie odpowiedzialności z powodu działań wojennych.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 02 Mar 2026 13:09 
Awatar użytkownika

Loty: 229
Kilometry: 628 892
złoty
Kwestia dokupienia odpowiedniej klauzuli na wypadek wojny i terroryzmu (tak jak np. "alkoholowa"). Są takie w poszczególnych TU aczkolwiek nigdy nie sprawdzałem dokładnie czy obejmują tego typu sytuacje.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 02 Mar 2026 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 590 480
niebieski
Chupacabra napisał(a):
Myślę, że większość ubezpieczeń, o ile nie wszystkie, mają wyłączenie odpowiedzialności z powodu działań wojennych.

Zgadza się. Moi rodzice utknęli w Sharjah i mają ubezpieczenie z PKO Visa Infinite, także nic z tego.

#35 PostWysłany: 02 Mar 2026 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
srebrny
Chupacabra napisał(a):

Dokładnie tak jak piszesz.

Mały OT
Kiedyś kiedy było "spokojnie" na niebie, byłem w lokalnym biurze PZU (tak, 20 lat temu szło się do okienka) ubezpieczyć tygodniowy turystyczny wypad z małżonką do Londynu. 3-10.08.2006. Pan w okienku zapytał czy chcemy dodatkową klauzulę na wypadek aktów wojny i terroryzmu. Podnosi to cenę x4 . No jak ? Pewnie, że nie.

Wylecieć z RZE wylecieliśmy, a powrót jak wszyscy pamiętamy już się nie odbył.

https://en.wikipedia.org/wiki/2006_transatlantic_aircraft_plot

Reszta to juz historia - fiolki 100 ml przez kolejne 20 lat.

Wracaliśmy 24h na własny koszt autobusem na podkarpacie.

Bilet OW zachowałem na pamiątkę.

Załącznik:
stn.jpg
stn.jpg [ 130.96 KiB | Obejrzany 980 razy ]
12 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 02 Mar 2026 18:05 

Wg mnie nie ma co myśleć o ubezpieczeniu bo odpowiedzialność mają linie lotnicze.

Ubezpieczenie : to np na wypadek nagłej choroby najbliższego członka rodziny w Polsce i pilny powrót do domu.

Moje ubezpieczenie do karty kredytowej mimo wszystko obowiązuje: jest zapis, że jeśli konflikt wybuchł w międzyczasie to ok.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 03 Mar 2026 01:49 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
roccobarocco napisał(a):
-- 02 Mar 2026 11:57 --

Hose napisał(a):
roccobarocco napisał(a):

Uważam, że otrzymanie odpowiedzi od lini lotniczej będzie niemal niemozliwe.
Dlatego wszystkie koszty: hotele , posiłki, pasażer mus pokryć ze swoich pieniędzy i na wszystko mieć potwierdzenia.
W między czasie należy non stop kontaktować się z nokia lotniczą i prosić o przebukowanie lotu .
W międzyczasie koniecznie rozpoczęcie kontaktu mailowego z ubezpieczycielem : ten początkowo na pewno odpisze, że pokryje koszty tylko te, które nie pokrywa linia lotnicza ( czyli na ten moment żadne koszty nie będą pokryte przez ubezpieczyciela ) .
Pisać i pytać do linie czy możecie zabukować sobie inny lot na własną rękę i czy otrzymacie zwrot : wszystko na piśmie .
Docelowo: rezerwować inny lot z własnych pieniędzy - ale absolutnie nie zgadzać “lot anulowany, przysługuje ci zwrot kosztów za bilet “ - koniecznie musisz być na boardingu nawet jak nowy lot będzie odwołany.

-- 02 Mar 2026 12:02 --

Ja bym również proponował sprawdzić czy ktoś z najbliższej rodziny “nagle ciężko nie zachorował “ - w takim przypadku trzeba mieć potwierdzenie do ubezpieczyciela.

Należy sprawdzić warunki ubezpieczenia podróżnego definicję “najbliższej rodziny” i czy wam ubezpieczenie pokrywa koszty “nagłego powrotu do kraju ze względów rodzinnych . Tylko w takim przypadku widzę na ten moment możliwość powrotu do kraju i uzyskanie odszkodowania od ubezpieczyciela .

Gadasz jak mój stary za komuny - nawet on już wie - że jak jest wojna w okolicyl lotnisk to 80% twoich tekstów nie działa.

roccobarocco napisał(a):
Uważam, że otrzymanie odpowiedzi od lini lotniczej będzie niemal niemozliwe..

Myśle że 90% osób kontaktuje się z linią, przewoźnikiem , charterem.
Ale jak sam uważasz że nie ma sensu - bo nie będzie odpieiwedzi to po co marnować czas ?

roccobarocco napisał(a):

Nie zgadxma się. Doleciałeś wizzairem, air arabia lub innymi lotami niskoszkotowymi do DUbaju, Dohy, Szardzy ... nic Ci nie przysługuje - lot odwłowny - usługa wykonana - dziekujemy- kolejny lot no nie pyknął naszymi lotami - możemy pana zaprosić za 1 dziem, tydzien miesiac

roccobarocco napisał(a):
Pisać i pytać do linie czy możecie zabukować sobie inny lot na własną rękę i czy otrzymacie zwrot : wszystko na piśmie ..

Jakim piśmie ? mejlowym ? Czy poczta polska z Zatokie Perskiej do Polski ? :)
Jak czytałem Twoje 5 postów to - pomsta do nieba - dajesz ludziom wskazówki, a sam nie wiesz jak to działa. Za znawece też się nie uznaję ale to co piszesz to jakies paranoje, nawet z tymi ubezpieczeniami.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 03 Mar 2026 10:55 

Od dzisiaj Oman na liście krajów do których nie zaleca się podróży : i w takim wypadku każdy kto ma ubezpieczenie może z niego skorzystać ! Nie ma sensu czekać na informację od linii lotniczej lub biura podróży : ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 03 Mar 2026 11:47 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
A o jakim ubezpieczeniu mowa, z którego można skorzystać w sytuacji takiego ostrzeżenia?

Niezaleznie od tego, w przypadku obecnej sytuacji w Omanie i poziomu ostrzeżenia, czy nie zachodzi podstawa do bezkosztowego rozwiązania umowy z biurem podróży na mocy art. 47 u. 4 Ustawy o imprezach turystycznych? Wg mnie - tak.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#40 PostWysłany: 05 Mar 2026 06:10 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
monroe napisał(a):
Ja właśnie skończyłem kupować bilety znajomemu, który utknął w CMB.
Akurat lot z KUL do Londynu Turkmenistan Airlines obserwowałem od wczoraj ale nie było decyzji po drugiej stronie. Jak się pojawiła to było za późno.
Znajomy wraca do Wiednia. Kupiliśmy na środę Saudię z KUL ale przez JED (IMO bezpieczniej niż przez RUH) do IST, do tego CMB-KUL i IST-VIE. Całość wyszła z bagażami jakieś 4000 zł/osoba. Drogo ale alternatyw na ten tydzień prawie nie ma. O ile 24h temu można było wrócić Chińczykiem do Europy za 1200 zł o tyle teraz to niemożliwe.

Można ewentualnie:
- China Southern próbować do LUX - z BKK i SIN były loty po 1700 zł na 4 i 5 marca.
- ryzykować Saudią przez JED (to po drugiej stronie Półwyspu Arabskiego przecież...) - za ok. 2000 zł są kombinacje KUL-LHR/LGW lub nawet taniej CGK-IST (via JED) jeśli ktoś ma się jak dostać do Dżakarty.
- No i wspominany wcześniej przez @jar188 Seul ale z CMB nie ma tanich połączeń...
A jak jest z przesiadką w Turkmenistanie? Trzeba mieć tą wizę/zaproszenie?

Właśnie próbuje coś znaleść z PEK na przyszły tydzień ale zastanawiam się czy będą problemy z tranzytem (1h) w ASB?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości