Wikipost
Postcruisesupport@msccruisesusa.com

Kontakt do amerykańskiego MSC - tak, brałem rejs przez .us i za pośrednictwem tego maila zmieniłem narodowość.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: MSC Cruises
#61 PostWysłany: 13 Sie 2025 09:45 

niebieski
-- 24 Lip 2025 06:51 --

CEO MSC Gianni Onorato udzielił ciekawego wywiadu dla portalu cruiseindustrynews.com.

Mówi min. o potencjale poszczególnych rynków w Europie, wspomina też o naszej części Europy, aczkolwiek z typową dla Włocha ignorancją nazywa ją Europą Wschodnią:

“In Italy, the market is about 1 million guests in a country of 60 million people,” Onorato said. “France is very tiny as is Spain, and in Germany, we are offering a different product from the national brands; it’s the same in the UK. If guests want a British experience they can consider one of the other brands, if they want a more international experience they can choose MSC.”

Germany may represent the market with the most potential, as its the largest holiday-package market in Europe, Onorato said.

Emerging source markets include Eastern Europe, highlighted by Poland, Romania, Hungary and the Czech Republic.

“These countries have residents who are traveling the world and cruise is an opportunity,” Onorato said.

-- 13 Sie 2025 08:45 --

Od 1 sierpnia MSC nie sprzedaje już pakietu napojów alkoholowych Easy Plus. Pakiety wykupione przed tą datą będą dalej honorowane na pokładach statków.

Był to "środkowy pakiet", pomiędzy Easy i Premium. Nie ukrywam, że był to mój ulubiony pakiet. Drinki w nim robione były na markowych alkoholach, do tego Red Bull, świeżo wyciskany ok pomarańczowy i różne szejki witaminowo-proteinowe. A kosztował najczęściej ok. 32 EUR za osobę dziennie. Czyli był 2-3 razy tańszy, niż jego odpowiedniki na amerykańskich statkach.

Teraz do wyboru w Europie pozostaną pakiety Easy i Premium. W USA już od grudnia 2024 nie ma ani Easy, ani Easy Plus - MSC doszło do wniosku, że skoro konkurencja sprzedaje swoje pakiety dużo drożej, to oni pozostawią tylko Premium, a i tak będą tańsi od RCL, czy NCL.

Muszę przyznać, że ta zmiana uderza w moją dalszą lojalność do MSC. Mam jeszcze 3 rezerwacje z nimi zrobione przed tymi zmianami, w tym na pokładzie MSC World Asia w styczniu 2027. Będę zatem mógł skorzystać z wykupionych wcześniej pakietów Easy Plus. Ew. kolejne rezerwacje będę rozważał, jeśli cena pakietu Premium będzie rozsądna. A wątpię, że taka będzie.

Istnienie pakietu Easy Plus determinowało moją wysoką ocenę MSC w jakiejś jednej trzeciej, więc zanosi się na poważne przesunięcia w moim prywatnym rankingu operatorów rejsów...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#62 PostWysłany: 14 Sie 2025 12:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Guestxx napisał(a):
Dobry wieczór, czy przy rezerwacji rejsów MSC ktokolwiek z Państwa korzystał z niemieckiej strony biura Logitravel? Czy jest to biuro godne zaufania czy może polecacie inne biura/strony z przystępnymi cenami rejsów? Z góry dziękuję za wskazówki ;)

Brałem, kupowałem, narodowość zmieniłem przy check in, na statku nie było problemu, wróciłem i żyję :)

PS
Brałem też przez MSC USA, ale nie zmieniałem narodowości, bo - z doświadczenia wiem - że da się to zrobić podczas check in.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 25 Sie 2025 17:18 

platynowy
Cytuj:

Statek wycieczkowy MSC World Europa utknął na mieliźnie u wybrzeży Ponzy.

https://www.notizie.it/nave-msc-world-e ... e8oS6gsBhg
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Sie 2025 10:31 

niebieski
Była awaria napędu, ale statek nie utknął na mieliźnie.

A z zupełnie innej beczki, amerykańskie grupy na FB donoszą, że na statku MSC Meraviglia (obecnie pływa z NYC na Bahamy) testowane jest wydawanie śniadań w dwóch restauracjach specjalnych: Butcher's Cut oraz Hola Taco. Co ciekawe - obie opcje są wliczone w cenę rejsu.

Ciekawe, co wyniknie z tych testów? Domyślam się, że MSC szuka nowych rozwiązań na rynek amerykański, gdzie klient rozpuszczony i roszczeniowy - domaga się większej liczby opcji żywieniowych, do czego przyzwyczaił go RCL i Carnival.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 26 Sie 2025 11:33 

srebrny
Jest jeszcze jedna opcja: w dotychczasowych śniadaniowych miejscach jest bardzo tłoczno i chodzi o rozładowanie tego tłoku. Nie sądzę, aby serwowane w nowych miejscach śniadanie różniło się czymś od tego serwowanego w restauracji głównej. Niedawno wróciłem z rejsu na Alaskę na NCL i mogę powiedzieć, że w przypadku dni portowych, śniadanie to posiłek, gdzie jest największa kumulacja pasażerów w krótkim okresie czasu. Już wcześniej na NCL spotykałem się z sytuacją, że śniadania były rano dostępne w którejś z restauracji specjalistycznych - ale nie różniło się ono od tego, co jest dostępne gdzieś indziej. Być może MSC idzie tą samą drogą. Amerykanie nie lubią stać w kolejkach lub szukać w nieskończoność wolnego stolika w bufecie.

PS. Śniadania w osobnych restauracjach są również często serwowane gościom z apartamentów (o ile nie mają w ogóle dedykowanej restauracji) lub o najwyższych statusach w programie lojalnościowym. Nawet Costa latami oferowała coś takiego.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 26 Sie 2025 12:24 

niebieski
Menu śniadaniowe w Hola Tacos zdecydowanie różni się od tego z MDR.

Załączniki:
IMG_9064.jpeg
IMG_9064.jpeg [ 155.26 KiB | Obejrzany 964 razy ]
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 20 Paź 2025 08:54 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Kilka słów ode mnie na temat podróży MSC z dwójką dzieciaków :O
Rejs rezerwowałem przez logitravel.de, kajuta z balkonem - 12 pokład - pakiet Fantastica z pakietem easy.
Statek MSC Splendida
Trasa po Morzu Śródziemnym ze startem w Rzymie Civitavecchia.

Sam statek trochę stary - było widać uszczerbek, ale fajny, nie narzekaliśmy. Wiedziałem, na co się piszę.
Podróżując z dwójką pociech (6 miesięcy i 4 lata) - tylko raz byliśmy na kolacji w restauracji. Niestety ta forma nam nie przypadła do gustu. Nie chodzi tutaj o godzinę, bo mieliśmy na 19:30 - idealna pora, ale:
- jak dla mnie porcje za małe
- czas oczekiwania na potrawy, trochę to trwało
- kids menu, to tylko kilka pozycji

Załącznik:
statek.jpg
statek.jpg [ 428.93 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Otoczka, podanie - wszystko super, ale nie teraz, nie z takimi pociechami. Bardziej przypadła nam gustu restauracja bufetowa i tam stołowaliśmy się przez cały rejs. Po prostu było nam wygodniej.
Jedzie typu fastfood (hotdogi, burgery) - jedliśmy tylko raz.
Za to pizza - ta jest top - wjeżdżała co wieczór :)

Załącznik:
fast food pizza.jpg
fast food pizza.jpg [ 412.26 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
fast1.jpg
fast1.jpg [ 479.43 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
fast2.jpg
fast2.jpg [ 457.14 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Pozostałe potrawy też niczego sobie, aczkolwiek można powiedzieć, że w bufetach na AIDA jest nieco lepiej. Ale tak, głodny to ty nie będziesz chodził, nie ma szans.
Do tego AIDA wygrywa także pokojem z potrawami dla najmłodszych oraz ilością podkładek oraz siedzeń dla dzieci.

Na duży + zasługuje możliwość zamówienia śniadania do kajuty (to chyba z pakietem Fantastica). Sprawdziliśmy to raz i wystarczy, wszystko świeże i tak, jak na śniadaniu, ale raz wystarczy.

Kolejnym plusem są baseny - są one lepsze, większe i głębsze niż na nowych jednostkach AIDA (coms czy nova). Ilość leżaków też jest wystarczająca.
Ilość barów, obsługa kelnerska - to tez spory plus.

Załącznik:
basen glowny-a.jpg
basen glowny-a.jpg [ 410.17 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
basen glowny.jpg
basen glowny.jpg [ 384.26 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
basen 2.jpg
basen 2.jpg [ 506.2 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Kajuta też na duży plus, łóżko duże i wygodne. Sofa rozkłada do poziomu łóżka, na którym wyśpią się 2 osoby, lodówka w kajucie, sporych rozmiarów łazienka.

Załącznik:
kajuta.jpg
kajuta.jpg [ 471.85 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
kajuta 2.jpg
kajuta 2.jpg [ 199.62 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Mega sala widowiskowa mogąca pomieścić 1700 pasażerów!

Załącznik:
sala.jpg
sala.jpg [ 544.38 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Z minusów muszę wymienić, sztywne godziny otwarcia siłowni 6-22 - z tego co pamiętam na AIDAcosma - jest to 24h.
Słaba ilość atrakcji dla najmłodszych - pokoje zabaw - może to przypadłość tego statku MSC Splendida.
Na tym statku deptak spacerowy na 7 pokładzie jest trochę niebezpieczny, są tam zwykłe metalowe barierki.
Brak szlafroków
Ręczniki basenowe wymienia się u obsługi.

Załącznik:
sala 3.jpg
sala 3.jpg [ 461.68 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
sala 2.jpg
sala 2.jpg [ 373.2 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
sala 1.jpg
sala 1.jpg [ 374.13 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
deck 7.jpg
deck 7.jpg [ 443.12 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Załącznik:
poklad 7.jpg
poklad 7.jpg [ 385.14 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Czy popłynę jeszcze MSC? Oczywiście, że tak! Jednak tym razem będę celować w nieco nowsze jednostki.

Najważniejsze, czy da się płynąć bez tego pakietu napojów? Oczywiście, że sie da.
Do śniadania za darmo jest;
- woda z automatu
- soki z automatu
- kawa z termosu
- gorąca woda z termosu
- mleko
- herbaty

Do obiadów i kolacji za darmo jest tylko woda, kawa, gorąca woda oraz mleko i herbaty.
Załącznik:
napoje.jpg
napoje.jpg [ 408.57 KiB | Obejrzany 781 razy ]

Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 22 Paź 2025 11:18 

niebieski
Co do posiłków w MDR, to przypominam wszystkim, by korzystali z tej niepisanej zasady, że można bezpłatnie zamówić dwie przystawki lub dwa dania główne. Napisałem "lub", bo sam nigdy nie zamówiłem 2 przystawek i dwóch dań głównych, ale zapewniam, że nikt nie będzie na Was krzywo patrzył. Zwłaszcza nikt z obsługi, bo reakcje zazdrosnych współbiesiadników mogą być różne. ;) Zachęcam do korzystania z tej opcji, bo w przyszłości może ona po prostu zniknąć. Ponoć NCL wprowadził niedawno dodatkowe opłaty za dodatkowe danie. Niby symbolicznie, 5 USD, ale jednak. Od takich ruchów zawsze zaczyna się przycinanie dotychczasowych przywilejów.

Jeśli chodzi o szlafroki, to w MSC są trzy sposoby na ich otrzymanie: kabina w Yacht Club (z logo YC), kabina w experience Aurea (z logo Aurea) lub status minimum Gold w Voyagers Club (z logo MSC).

I powiem Wam, że oprócz szlafroków, MSC bardzo fajnie wydziela te przywileje dla swoich lojalnych klientów. Są tacy, którzy narzekają, że nie dostaje się już czekoladowego statku, jako słodkiego upominku, tylko dwie praliny w metalowym pudełeczku. Ale to pierdolety, ja osobiście ucieszyłem się z tych czekoladek w pudełku, bo takie pudełko zawsze się przyda na jakieś drobiazgi. A z poważnych rzeczy, to dla Goldów (a o ten poziom naprawdę nie jest trudno, zwłaszcza przy status match z innej linii) jest darmowa godzina w statkowym spa. I o ile spa na Armonii i Sinfonii nie zrobiły na mnie najmniejszego wrażenia, to już to na Euribii było fantastyczne! I dzięki tej jednej godzinie na Euribii, podczas kolejnego rejsu na siostrzanej Grandiosie zarezerwowałem już cruise pass do spa. Czego bym nigdy nie zrobił, gdybym nie spróbował tej godziny za darmo na Euribii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 16 Lut 2026 14:02 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Jestem po drugim rejsie MSC, tym razem były to Karaiby (Bahamy, wyspa MSC oraz Dominikana) z Orlando na statku MSC Grandiosa.
Rejs rezerwowałem przez MSC https://www.msccruisesusa.com z Premium Extra Package i dostępem do internetu na jedno urządzenie.

Z ciekawostek, to napoje w bufecie: kawa, herbata, woda i różnego rodzaju soki (syrop z wodą) dostępne były przez cały dzień, także do obiadu i kolacji.
Trochę bałem się rejsu z amerykanami, ale było bardzo w porządku, prawie jak z Niemcami na AIDA. Cisza, spokój i zawsze było miejsce przy basenie, za to jacuzzi było oblegane prawie cały rejs.

Na wyspie MSC pakiet obowiązuje w barach, więc spokojnie można sobie tam pobierać drineczki itp.
Od 12:00 w centralnej części wyspy wydają posiłki - bardziej bufetowa wersja z hot-dogami, hamburgerami i pizzami.
Ręcznik można pobrać przy wejściu na wyspę, więc nie trzeba targać swojego lub z basenu.

Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 17 Lut 2026 04:52 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
srebrny
Z Amerykanami i Australijczykami nie trzeba się przejmować miejscami na basenie... Wszyscy siedzą w kasynie :D
 Profil Relacje PM off
mk64 lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości