Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lut 2026 09:56 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Wizzair na dobę przed wylotem w lakonicznym mailu poinformował, że lot jest przekierowany, ale mimo wszystko wyląduje na lotnisku docelowym:
Kod:
"We sincerely apologize for the diversion of your flight W6 2094 AUH-KRK on 15.02.2026. Please be assured that your flight will continue to its original destination as planned once the necessary procedures are completed."

Nie ma żadnego linku do rezygnacji/zmiany terminu.
Dolecieć do KRK doleci, ale z 4-5 godzinnym opóźnieniem więc pomijam kwestię ewentualnego odszkodowania, bo to osobny temat w tej sprawie.
Flight status też wskazuje, że lot jest "przekierowany". Tylko, że do KRK czyli lotniska docelowego.

Dlaczego zatem przewoźnik oznacza te loty jako DIVERTED, skoro i tak lecą do celu i wskazując lotnisko docelowe jako te, na które lot został rzekomo przekierowany??

Od 15 stycznia br. Wizzair na tej trasie lata z technicznym stopem głównie w Atenach, ale od miesiąca nie raczyli zmienić rozkładu lotów i z 6h w samolocie robi się 9-10h. I od tego czasu loty te oznaczane są jako DIVERTED do KRK.

Infolinia mało pomocna. Powiedzieli, że jak nie ma linka do zmian to oni nie są w stanie nic zrobić i zapraszają na lotnisko po więcej opcji ;)
Pomijam fakt, że mail jest na tyle lakoniczny że nie ma napisane gdzie lot jest przekierowany i dlaczego ;)
Wszystko tłumaczone jako "unforeseen diversions", ale mając na uwadze że wszystkie loty W6 2094 od miesiąca wykonywane są z technicznym stopem w Atenach to trudno to nazwać "unforseen" wg mnie.
Czy w tej sytuacji przysługują mi prawa do rezygnacji albo zmiany terminu? Czy przewoźnik takimi praktykami narusza jakieś prawa pasażera?

Podobna sytuacja jest na lotach W6 1276 AUH - KTW tylko, że tam wyraźnie jest napisane że lot jest przekierowany do Aten, a nie do Katowic.

Załączniki:
KRK DIV 15.02.2026 2.jpg
KRK DIV 15.02.2026 2.jpg [ 165.33 KiB | Obejrzany 453 razy ]
KTW DIV 15.02.2026 2.jpg
KTW DIV 15.02.2026 2.jpg [ 168.35 KiB | Obejrzany 453 razy ]
DIV MAIL.jpg
DIV MAIL.jpg [ 123.5 KiB | Obejrzany 453 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:06 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Postój w ATH na dotankowanie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
złoty
Domyślam się, że musi lecieć naokoło i przez
To potrzebne jest międzylądowanie w Atenach na dotankowanie. Tyle godzin w W6 to moje kolana by nie wytrzymały (* poza miejscami awaryjnymi).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:20 

niebieski
To dlaczego nie jest DIV do ATH tylko do KRK?
Dla mnie DIVERTED to lądowanie na innym lotnisku niż planowane, a nie docelowym wynikającym z rozkładu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A jakie praktyczne ma to znaczenie dla Ciebie? Wiesz, że polecisz z AUH do KRK z dodatkowym kucaniem w ATH na dotankowanie samolotu i to wyczerpuje temat.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:41 

niebieski
No napisałem jakie ma: że z 6h w samolocie zrobi się 9-10h i czy w tej sytuacji mogę zrezygnować z lotu lub zmienić termin?
Tym bardziej, że inni przewoźnicy operacujący na tych samych/zbliżonych trasach takiego międzylądowania nie potrzebują.

Możesz mi pokazać gdzie w informacjach od przewoźnika masz informacje, że przekierowanie/stop techniczny będzie w ATH?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lut 2026 11:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Może to być LCA zamiast ATH, wszystko jedno. Zasugerowałem się tym gdzie ląduje lecąc do KTW.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lut 2026 14:28 

srebrny
@Manuel jak chcesz zamienić/zrezygnować to próbuj dzwonić aż trafisz na osobę bardziej ogarniętą, może po potwierdzeniu z jakimś kierownikiem będzie to możliwe
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości