Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Sty 2026 03:28 

niebieski
Potwierdzam. W "lotniskowym" A11 jadącym z wyspy Hongkong też nie dają reszty. Musiałem płacić ze 100 HKD a to dlatego ( i to też ciekawa sprawa ) , że mastercard alioru nie przeszedł w tym autobusie, ale jak jechałem w pierwszą stronę to normalnie wszystko zadziałało.
 Profil Relacje PM off  

Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️ Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️
#22 PostWysłany: 22 Sty 2026 12:26 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
NBE322 napisał(a):
agnieszka.s11 napisał(a):
Raz w autobusie na wiosce na koncu szlaku w gorach plantosci tylko Octopusem albo gotowka.

To pewnie nie był autobus tylko minibus. Wszystkie minibusy w Hong Kongu nie akceptują kart płatniczych (tylko cash albo Octopus).

To byl calkiem spory autobus (w Polsce na to mowia nawet autokar). Ale nie byl to miejski bus tylko podmiejski, na Lantau Island.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 05 Lut 2026 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Drugi pobyt w Chinach i praktycznie wszedzie placilam AliPay oprocz hotelu, gdzie zaplacilam karta kredytowa. A wlasciwie to uzyli karty, ktora mialam juz w aplikacji i pobrali sobie kaucje, a potem podbrali platnosc za nocleg z tej samej karty, bez kolejnej autoryzacji.

W Hong Kongu uzywalam kart kredytowych. W Metrze byla promocja: "Plac Visa zaoszczedz $1" Cena jest od razu obnizona o jednego dolara jak nabija transakcje. W Star Ferry byla promocja "Jedz z Amexem za $1". W zaleznosci od karty, przyklada sie w roznych czytnikach. Amex mial swoj, inne karty drugi czytnik. Naliczylo $5, nie wiem czy odliczy te $4 pozniej, jak to zwykle bywa z Amexem. Czytalam warunki promocji i byla mowa o Amex International. Jak promocja nie zadziala, to nic nie stracilam.

Na Temple Street market chcieli glownie gotowke, ale jak powiedzialam, ze nie mam, to zakceptowali AliPay chinskie, zeby tylko sprzedac. We Chat tez chyba akceptuja w podobnych sytuacjach. Tutaj warto zauwazyc, ze kurs CNY i HKD sa troche inne, wiec przy platnosci AliPay chinskim, cena jest wyzsza przy tej samej kwocie i trzeba sie targowac.
travellista lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 24 Maj 2026 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 245 852
Cześć, szykuję się na pierwszy wyjazd do Chin i mam pytanie co do karty Revolut. Nie ma problemu z podpięciem jej do Alipay? Warto mieć jakąś alternatywę w postaci innej karty walutowej czy raczej nie ma problemów z Revolutem?

6 kontynentów, 39 krajów.
Ostatnio w: Grecja
W planach: Istambuł, Chiny
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 24 Maj 2026 20:27 

Loty: 104
Kilometry: 225 587
niebieski
Nie ma najmnieszych problemów. Zarówno fizyczna jak i wirtualna śmigały w Alipay.
Używałem jeszcze na próbę zwykłej karty mbank w pln. Przeliczało o po kursie zbliżonym do kantorowego 0.55 zł/ yuana
 Profil Relacje PM off
Placko uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 24 Maj 2026 21:57 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Ja miesiac temu smigalem na Revolucie w Chinach, bezproblemowo z Alipay
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 26 Maj 2026 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 9 422
Ja też potwierdzam, bez problemu karta Revolut będzie działać zarówno w AliPay jak i w WeChatPay. Oczywiście mówimy o płaceniu w sklepie bo transfer pieniędzy między użytkownikami nie będzie działać z zagranicznej karty.
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 26 Maj 2026 21:58 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Mogę tylko potwierdzić to samo - Revolut bezproblemowo działa podpięty pod AliPay.
travellista lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: darekd, Google Adsense [Bot] oraz 0 gości