Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2026 11:07 

Spiszę swoje doświadczenia, bo mało informacji w internecie, a może ktoś jeszcze wpadnie na pomysł wjechania do kraju Saudów od strony jordańskiej.
No więc po pierwsze na stronie JETT w rozkładzie jazdy widnieje połączenie Amman-Tabuk raz w tygodniu. Bardzo fajnie, tyle, że go nie ma. Nie wiem niestety czy nigdy nie ma/już nie ma/okresowo nie ma - ale byłam w biurze JETT w Ammanie i powiedziano mi, że na najbliższe w tamtym momencie dwa tygodnie nie ma (dalej nie pytałam).
W takiej sytuacji polecam udać się w te okolice https://www.google.com/maps/place/King+ ... FQAw%3D%3D
Tam obok siebie jest kilkanaście biur podróży. Trzeba chodzić i się konkretnie w każdym dowiadywać, z tego co się zorientowałam to na pewno są połączenia do Tabuku, Rijadu, Mekki i Medyny. Zwykle jeżdżą w wybrane dni, ale gdyby zebrać je wszystkie razem to raczej codziennie coś odjeżdża, tylko nie na wszystko kupimy bilet, bo czasem to połączenia stricte pielgrzymkowe. W kwestii cen to z naszego wywiadu wahały się od 35 JOD to 50 JOD za transport Amman-Tabuk. Ostatecznie wybraliśmy shared taxi zorganizowane przez jedno z tamtejszych biur i wszystko było super, dobre auto, kierowca odebrał nas z hotelu i zawiózł pod konkretny adres w Tabuku. Granica bez problemu, kontrola jest dokładna (łącznie z psami), ale ruch bardzo niewielki. Podaję namiar na to konkretne biuro +962798897772
Niektórym pewnie może się nasunąć pytanie czy nie lepiej byłoby jechać z Akaby. Geograficznie ma to dużo więcej sensu, ale jest droższe, a w każdym razie mi się nie udało znaleźć nic w sensownej cenie. Próbowałam szukać na fejsbukowych grupach, odezwało się do mnie bardzo dużo osób, ale najlepsza cena jaką udało mi się dostać to 80 JOD/ osoba. Później szukałam na miejscu, obok fortu w Akabie stoją taksiarze dedykowani zdaje się do transportu do Arabii Saudyjskiej. Jako cenę wywoławczą rzucili mi 200 JOD/2 osoby (do Tabuku), nie wiem do jakiej można zejść, bo miałam już wtedy nagrany transport z Ammanu.
W każdym razie wrzucam na wszelki wypadek nr spisany z jednej z tych taksówek: (Abu Khaled) 00962796590534
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości