Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2012 15:33 

Witam
Mam pytanie czy przewoźnik Ryanair sprzedaje więcej biletów niż miejsc w samolocie? Jeśli tak to jak wcześniej należy się zjawić na odprawie aby uniknąć niepotrzebnych problemów. Dodam, że bilet był kupiony za 3 zł.

Jestem nowy na forum wiec, przepraszam za jakiekolwiek błędy. :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦 Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦
Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
#2 PostWysłany: 26 Lis 2012 15:36 

srebrny
Nie sprzedaje.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Hehe, kto pierwszy ten lepszy ;) I kolejki do gatow bylyby jak po papier toaletowy za komuny, niezly pomysl na podniesienie adrenaliny przed wylotem :lol:

#4 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:31 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Jesteście pewni że Ryanair nie stosuje overbookingu, mając świadomość że część szczególnie tych najtańszych biletów nie zostanie wykorzystana?

#5 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Mar77 napisał(a):
Nie sprzedaje.

Skąd ta pewność? Wydaję mi się oczywiste, że overbooking na niektórych trasach jest praktykowany.
W WIZZ AIRze gdy bilety kupuje Kerad, Mucha, WNTL czy ja swoim WDC innym pasażerom "no show" nie jest mały. Więc dlaczego g nie wykorzystać ?

#6 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Dlatego że najwyraźniej ktoś mający więcej danych od nas wyliczył że sprzedając sporą część biletów za 1-10 euro nie opłaca się wypłacać odszkodowań po 250-400e, co jest czasem nieuniknione przy overbookingu ;)

Nie wiem jak z Wizzem, ale Ryanair wyraźnie podaje na stronie że nie stosują overbookingu.

Ostatnio edytowany przez Mareckipl, 26 Lis 2012 16:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:46 

Zbanowany
niebieski
jacek69 napisał(a):
Na marginesie zastanawia mnie, co za "madrość" kieruje niektórymi, pchającymi się na pierwszego. By siedzieć w ciasnym fotelu o 15 minut dłużej, wykluczając, że ktoś jest masochistą.

oj widac, ze nie miales jeszcze szybkiej przesiadki z przymusem przechodzenia ponownie przez kontrole bezpieczenstwa
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
foer napisał(a):
Jesteście pewni że Ryanair nie stosuje overbookingu, mając świadomość że część szczególnie tych najtańszych biletów nie zostanie wykorzystana?

Stosuje czy nie stosuje, w każdym razie się do tego nie przyznaje:

Cytuj:
Ryanair is the only airline in Europe that does not overbook its flights

http://www.ryanair.com/pl/about/passenger-charter

Ostatnio edytowany przez krasnal, 26 Lis 2012 16:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lis 2012 16:48 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Ja pierdzielę, skąd się biorą ludzie z takim specyficznym poczuciem humoru? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Lis 2012 17:02 

Mareckipl napisał(a):
Dlatego że najwyraźniej ktoś mający więcej danych od nas wyliczył że sprzedając sporą część biletów za 1-10 euro nie opłaca się wypłacać odszkodowań po 250-400e, co jest czasem nieuniknione przy overbookingu ;)

Nie wiem jak z Wizzem, ale Ryanair wyraźnie podaje na stronie że nie stosują overbookingu.

Ostatnie bilety w sprzedaży nie są po 1-10 euro tylko bliżej 100 euro. Więc jeśli statystycznie odsetek niewpuszczonych na pokład samolotu kształtował by się w okolicach 10% ilości biletów sprzedanych w overbookingu, to proceder ten byłby opłacalny.

#11 PostWysłany: 26 Lis 2012 17:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zamiast gdybać to może ktoś powie czy spotkał się kiedykolwiek z tym zjawiskiem w ryan o wizzaire?

#12 PostWysłany: 26 Lis 2012 18:15 

Gdyby tanie linie oficjalnie przyznały się do stosowania overbookingu to zapewne powstałoby całkiem nowe zjawisko

Polowanie na ostatnie miejsce w kolejce :)

#13 PostWysłany: 26 Lis 2012 18:43 

Sam juz nie wiem czy zjawisko to wystepuje w low costach, ale mnie w zeszlym roku zdziwil fakt kiedy to lecac z UK do Polski zostalem posadzony w kokpicie, obok pilotow..... niby tlumaczono mi, iz zostalem jakims tam okraglym stu piecdziesiecio osmio tysiecznym (158 000) pazsazerem na tej trasie i ze poprostu nagroda taka oraz atrakcja z urzedu mi sie nalezy... bylo nawet ok ;)
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#14 PostWysłany: 26 Lis 2012 18:53 

a czy jumpseat nie jest dostępny tylko dla pracowników ryanaira?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Lis 2012 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
romuald napisał(a):
Sam juz nie wiem czy zjawisko to wystepuje w low costach, ale mnie w zeszlym roku zdziwil fakt kiedy to lecac z UK do Polski zostalem posadzony w kokpicie, obok pilotow..... niby tlumaczono mi, iz zostalem jakims tam okraglym stu piecdziesiecio osmio tysiecznym (158 000) pazsazerem na tej trasie i ze poprostu nagroda taka oraz atrakcja z urzedu mi sie nalezy... bylo nawet ok ;)

Jakby mi dali taką "nagrodę" to bym sie bardzo ucieszył ;)

#16 PostWysłany: 26 Lis 2012 19:11 

no nie wiem... ja w pewnym sensie poczulem sie ofiara wlasnie overbookingu, ale bedac juz na miejscu, po dlugich pozniejszych korespondencach z wieloma pracownikami uswiadomili mi, ze to jednak byla zaszczytna nagroda, a zjawisko overbookingu nie mialo absolutnie miejsca, dostalem nawet potem po moich odwolaniach spcjalny certyfikat i dyplom, a i do dzis popijam kawe z pieknego kubka oraz rozwiazuje krzyzowki uzywajac dobrze przylegajacego do dloni dlugopisu z logiem ich firmy :)
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#17 PostWysłany: 26 Lis 2012 20:25 

niebieski
Oczywiescie, ze Franca i Wizzair stosuja overboioking! Nie wiem jak czesto. Moze juz nie pamietacie afery z wulkanem...ale wtedy byly specjalne kolejki dla tych z niskimi z wysokimi sq nr. Taki ryanowy Boaing 737 zabiera okolo 180 osob i te ktore mialy numery > 180 musialy czekas w osobnej kolejce. W czwartek lecialem do krakowa franca i juz mysalem, ze kolesie dostana miejsca dla stuffu (z przodu i z tylu maja kilka rozkladanych siedzen, bo same stewardesy moga sie na stojaka pasami przypiac, ale nie wiem czy wolno tam pasazerow usadowic). Ostatni pasazer chodzil w ta i wewta ale znalazlo sie miejsce, bo jakas matka posadzila na siedzeniu dziecko, mimo ze chyba jako infanta je zabukowala i musiala je wziac na kolana. Byl komplet zatem, ale na 100% ktos sie nie stawil. Wniosek taki, ze jak robia overbooking, to najwyzej na pojedyncze miejsca, w "normalnych" czasach:)

PS taka ofiara overbooking, to ja tez bym chcial byc...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Lis 2012 03:08 

Gaszpar napisał(a):
Mar77 napisał(a):
Nie sprzedaje.

Skąd ta pewność? Wydaję mi się oczywiste, że overbooking na niektórych trasach jest praktykowany.
W WIZZ AIRze gdy bilety kupuje Kerad, Mucha, WNTL czy ja swoim WDC innym pasażerom "no show" nie jest mały. Więc dlaczego g nie wykorzystać ?

teoretycznie tak, ale wez pod uwage, ze te najtansze bilety sa zazwyczaj na mniej chodliwych trasach i w malo atrakcyjnych terminach(przynajmniej gdy jest to wieksza pula takich biletow)
sprzedawanie wiekszej ilosci biletow mialoby tylko sens wtedy gdy jest maksymalne oblozenie( czyli np wakacje, swieta) a wtedy biletow za kilka zlotych raczej nie uswiuadczysz, a wiec jedno wyklucza drugie :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Lis 2012 08:28 

Loty: 40
Kilometry: 67 613
niebieski
mnie natomiast dziwi polityka Ryana w drugą stronę
Trzymają cenę na Frankfurt Hahn z Modlina ( najtańsze bilety na ten kierunek są po 39 zł ) a lecąc w weekend tam i z powrotem samolot był w połowie pusty do tego stopnia ze 7 ostatnich rzędów było zasłonięte aby nie siadać dla równowagi samolotu :roll:

#20 PostWysłany: 27 Lis 2012 08:40 

niebieski
Co za bzdura ze posadzili cie w kokpicie, jest to jawne zlamanie wszelkich zasad bezpieczenstwa i nawet ryanair nie jest na tyle glupi zeby zaryzykowac pozew 189 pasazerow ze jakis ktoś siedzi sobie w kokpicie i naraza ich na niebezpieczestwo. Z wlasnej autopsji wiem ze nawet pracownikow niechetnie kapitanowie biora do kokpitu a co dopiero sobe prosto z ulicy, predzej posadza cie z obsluga z tylu samalotu albo z przodu. A co do glownego watku. Tak stosuje na wszystkich lotach, zawsze ktoś nieprzyjdzie a gbyby nawet to sa 3 miejsca extra.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości