Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Gru 2025 22:22 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Kilka zdań wykluczającymi się.
Miłego weekendu.
Brnij dalej.
 Profil Relacje PM off  

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
#42 PostWysłany: 14 Gru 2025 00:01 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Każda okazja jest dobra jak obniża nam koszty :D
Sama nabyta wiedza gdzie szukać i jak szukać już jest oszczędnością.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Czym jest idea
#43 PostWysłany: 14 Gru 2025 10:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Tomasz101 napisał(a):
Choć moja żona twierdzi że biorąc pod uwagę czas jaki poświęcam na szukanie lotów, noclegów, informacji o transferach i atrakcjach na miejscu, to ona jakby miała sama to robić to wolałaby pójśc do biura i zapłacić więcej za gotowy produkt podstawiony pod nos.
Ale ona jest dziwna bo uważa, że polecieć na wakacje dwa razy do roku to już dość.

Przecież właśnie w tym szukaniu, śledzeniu i przeglądaniu kryje się ogromna przyjemność. A jeszcze jak uda się coś upolować albo „przechytrzyć” system to już w ogóle bajka :)
6 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Re: Czym jest idea
#44 PostWysłany: 14 Gru 2025 11:29 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
kubus95 napisał(a):

Przecież właśnie w tym szukaniu, śledzeniu i przeglądaniu kryje się ogromna przyjemność.

To już indywidualna sprawa, bo wchodzimy w kwestie co kto lubi. O ile lubię wyjeżdżać i zwiedzać, to spędzanie czasu na szukaniu i analizowaniu nie zalicza się do tego, co mnie pasjonuje. Jest to raczej poświęcanie czasu na to, by być zadowolonym z dobrze zaplanowanego i satysfakcjonującego wyjazdu. Ale z drugiej strony, gdyby mniej podróżować ale za to więcej szukać, to byłoby bardziej 4free, jeśli podróże są bardziej kosztowne niż szukanie :D
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 14 Gru 2025 19:47 
Awatar użytkownika

srebrny
@Przemm i to jest właśnie super, że każdy ma swoje upodobania. Na forum myślę, że znajdą się okazje dla każdego. A jak ktoś chce po prostu jechać i nie myśleć o kosztach? Jego sprawa, nic mi do tego.
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 20 Gru 2025 01:44 

Loty: 84
Kilometry: 123 425
niebieski
To może parę zdań ode mnie, jako od latawca z dosyć małym doświadczeniem (<100 lotów), który na oczy nie widział legendarnej TS i który nie doświadczył spania w hotelu 4* za 5 cebulionów, ale latanie na trasie GDN-ARN za 3 eurocenty już się udało :D
Po pierwsze: jestem dosyć oszczędny z natury i każdą złotówkę czasem obejrzę dwa razy zanim wydam, więc wydawanie 12k na 2 tygodnie all inclusive nie mnie podnieca
Po drugie: samo all inclusive mnie nie podnieca
Wniosek z punktu 1 i 2: F4F to dla mnie idealne miejsce, gdzie zaspokajam swoją osobowość oszczędnej osoby, która nie lubi all inclusive
Po trzecie: chcę zdobywać, osiągać, przemierzać sam, a nie z kierowcą, przewodnikiem i resztą autokaru obcych mi ludzi. Jestem niezależny. Mimo planów, mogę je w trakcie zmieniać. Mam słabszy dzień i chcę odpocząć, mimo, że w planach miałem zrobienie 35k kroków? Bez problemu, sam sobie jestem panem.
Po czwarte: jest to swego rodzaju hobby. Inni majsterkują przy aucie, grają w fifę/csa czy inne gry online, a my analizujemy i szukamy perełek podróżniczych.

:)
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 20 Gru 2025 12:54 

HON fly4free
Gadekk napisał(a):
Czy uważacie, że idea F4F z czasem uległa dezaktualizacji?
Pewnie, ja też lubię latać za euro, spać za 10 USD w 4*, ale z roku na rok o to ciężej

IMO ona nigdy nie była jednolita - każdy miał pewnie swoją własną. Zresztą, nie licząc być może zupełnych wyjątków, idea F4F była i wciąż jest w dużym stopniu utopijna. Prawie nigdy nie da się bowiem złożyć całego wyjazdu, zwłaszcza dłuższego niż 1-2 dni, za bezwzględne zero. Niezależnie od tego, jak dobre byłyby okazje, patenty czy EF, zawsze istniały i będą istnieć jakieś koszty powiązane lub pośrednie. Można je raczej ograniczać niż całkowicie wyzerować.

Właśnie w ten sposób sam traktuję tę ideę - jako poszukiwanie sensownych i racjonalnych metod redukowania kosztów podróżowania, omijania możliwych pułapek turystycznych i związanego z nimi przepłacania, selekcji tego, co faktycznie mnie interesuje oraz oczywiście maksymalizowania benefitów wynikających ze statusów, programów lojalnościowych, dostępnych zniżek itp.

Z wiekiem i doświadczeniem pojawiają się też inne wartości - takie jak komfort i czas - które obecnie, przynajmniej u mnie, zazwyczaj biorą górę nad innymi aspektami. Przykładowo, te mniej więcej 10-15 lat temu ekscytowało mnie spędzanie przysłowiowych pięciu godzin na grzebaniu w multi i OTA, żeby znaleźć najtańszą opcję rezerwacji jakiejś krajówki LO czy innego biletu. Dziś już tego nie robię, bo wolę te pięć godzin wykorzystać w inny sposób - nie są dla mnie warte zaoszczędzenia dodatkowych 15 czy 20 zł ;-)

Podobnie jest z wyborem hoteli, opcji przelotów i innych elementów podróży - najniższa możliwa cena nie zawsze jest (już) główną wartością czy celem. Choć nadal jest to u mnie w pewnym sensie złożony proces, w którym uwzględniam bardzo różne kwestie: przedłużanie statusów, sympatie wobec konkretnych linii, aspekty „avggeekowe”, które są dla mnie istotne - lubię poznawać nowych przewoźników, samoloty, oryginalne trasy, lotniska i tym podobne sprawy. Jak to mówię - system naczyń połączonych.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 20 Gru 2025 15:07 

złoty
najpiekniejszy napisał(a):
... który na oczy nie widział legendarnej TS ...

Piszę na tym forum już od dobrych kilku lat, nawet mi się wyświetla "złoty TS" przy postach, a dalej nie wiem, co to jest i o co chodzi z tą legendą :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości