Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lis 2025 23:29 

platynowy
Bardzo dobry pomysł na dobrze spędzony dzień i chyba największa "atrakcja" w rejonie Wulong, niedaleko Chongqing. Kompleks położony jest ok. 25km z centrum Wulong, 30km z dworca high-speed rail Wulong South). Jest częścią South China Karst (UNESCO World Heritage). Ja startowałem z Wulong, dojazd z miasta można rozwiązać na trzy sposoby:

1. Comfort - w okolicy dworca autobusowego/kolejowego szybko znajdzie Was oferta podwiezienia samochodem/taxi. Cena wyjściowa zaoferowana zagranicznemu turyście pod dworcem autobusowym to 100 RMB. Dla jednej osoby trochę jak na Chiny burżujsko, ale na pewno warto rozważyć w sytuacji "rodzinnej" i pewnie trochę stargować.
2. Adventure - zaproponowano mi przejazd "na plecak" motocyklem. Chwilę rozważałem, ale było po prostu za zimno, plus zaproponowano 70 RMB.
3. Cebula - z dworca autobusowego regularnie odjeżdżają autobusy pod kasy biletowe, przejazd kosztuje 10 RMB. Da się też znaleźć autobusy z dworca kolejowego (16 RMB). A jeśli się nie znajdą, to Didi z dworca kolejowego high-speed rail na autobusowy kosztuje ok. 20 RMB.

Na miejscu można wybrać dwie trasy - zrobiłem obie z przerwą na kawę, absolutnie nie polecam ograniczać się do jednej. Bardzo dużo ludzi wybiera się tam też na jednodniową wycieczkę z Chongqing, wtedy warto wstać i z dworca wschodniego (Chongqingdong) wyjechać pociągiem do Wulong jak najwcześniej.

Three Natural Bridges
https://maps.app.goo.gl/BCKxBXYC3d2rwEVSA

Three Natural Bridges to kompleks trzech naturalnych krasowych mostów wapiennych. Całość położona jest w dolinie, do której zjeżdża się windą i później idzie wygodną kamienną ścieżką.

Trasa bardzo łatwa, można śmiało ją robić nawet z dziećmi. Jest trochę schodów, na szczęście niemal same w dół. Niespieszna wizyta zajmie ok. 2-3h plus dojazdy shuttle-busem spod kas.
Bilet: 125 RMB (wstęp do parku, shuttle-bus, winda).

ImageImage
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Longshuixia Stitched Scenic Spot
https://maps.app.goo.gl/iLYC3ihLjfwKbKkE6

Sądząc po relatywnie niewielkiej ilości ludzi na drugim szlaku, zdecydowana większość ludzi robi tylko popularniejszą opcję. To IMO wielki błąd, bo Longshuixia to miejsce jeszcze bardziej malownicze, pełne wąskich przejść, stromych skalnych ścian i ogromnych formacji krasowych. Ścieżka prowadzi przez serię mostków, kładek i schodów przymocowanych do klifów. Wąwóz jest chłodny, wilgotny i pełen zieleni, a z jego ścian spływają niewielkie wodospady.

Trasa również bardzo łatwa i do zrobienia także dziećmi, aczkolwiek tu jest dużo więcej schodów (też głównie w dół), a miejscami może być ślisko. Spokojna wizyta zajmie ok. 2h plus dojazdy shuttle-busem spod kas.
Bilet: 85 RMB (wstęp do parku, shuttle-bus).

Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

🔥 Sprawdź Black Friday w PLL LOT 🔥 Wszystkie loty z siatki do -20% taniej! ♥️ 🔥 Sprawdź Black Friday w PLL LOT 🔥 Wszystkie loty z siatki do -20% taniej! ♥️
Zimowy wypoczynek na słonecznej Majorce 🇪🇸 Loty z Warszawy i 7 noclegów przy plaży za 1019 PLN 😍 Zimowy wypoczynek na słonecznej Majorce 🇪🇸 Loty z Warszawy i 7 noclegów przy plaży za 1019 PLN 😍
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość