Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Internet w Chinach
#181 PostWysłany: 18 Lis 2025 06:34 

platynowy
Używałem w Chinach Flexiroam i Yesim, a obecnie używam randomowego esima z Tripa. Wszystkie działały bez zarzutu, aczkolwiek jest przepaść cenowa na korzyść Tripa. Obecny też działa bez problemów, aczkolwiek zdarzają się "czkawki" - na teraz w trakcie 11 dni kilka razy gubił zasięg, ale wystarczyło zresetować połączenie i wszystko wraca do normy.

Są chwile gdy prędkość wydaje się niska (może moja wina, wyłączyłem 5G dla oszczędności baterii i jadę na LTE), ale generalnie ciężko narzekać. Szczególnie jak się weźmie pod uwagę cenę 😂
 Profil Relacje PM off
seba uważa post za pomocny.

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#182 PostWysłany: 18 Sty 2026 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Powinnam byla przeczytac ten temat przed wyjazdem do Chin i kupic ten pakiet z trip.com. Ja korzystalam z pakietu roamingowego w Lebara UK i na tym WhatsApp i Google dzialalo. Natomiast lokalne wifi to byla droga przez meke. W pierwszym hotelu to prawie nic mi nie dzialalo, w drugim bylo lepiej, tylko musialam pare razy wysylac wiadomosci z obrazkami na Whatsapp, zeby przeszly, w Hiltonie na lotnisku w Szanghaju wszystko smigalo bez problemu i na tym ostatnim wifi moglam tez podlaczyc vpn Surfsharka, w poprzednich miejscach niz nie pomagalo.

Dobre info o pakiecie w Orange, moze przyda mi sie na kolejny wyjazd.

#183 PostWysłany: 05 Lut 2026 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Na drugim wyjeździe kupilam ten pakiet GO z Orange za 79zl. Praktycznie nie wylaczalam internetu, ogladalam filmy i udalo mi sie zużyć niecałe 4GB danych przez 6 dni. Wszystko dzialalo jak trzeba, VPN łączył sie gdzie trzeba.

W Hong Kongu korzystałam z Trojki UK, roaming w standardzie.

Tym razem w chinskich hotelach miałam lepsze wifi i tez działał na nim VPN. Potrzebowalam do pracy, żeby łączyć się do sieci z UK.

#184 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:03 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Sporo mowy o e-simach. A może ktoś polecić, jakąś zwykłą kartę sim z jedno lub dwudniową ważnością?
Będę miał kilkunastogodzinną przesiadkę. Na Tripie jest coś za kilkadziesiąt zeta na ileś dni. Podobnie pakiety z Orange.

#185 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:13 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
złoty
Jesli Twoim operatorem nie jest Orange to najtaniej i chyba najprościej to kup starter Orange na kartę i aktywuj pakiet "bezpieczny roaming" - za 15zł masz 1gb netu/24h. Jeśli swoje usługi podstawowe masz w Orange po prostu włącz ten pakiet.

Szczegóły: https://www.orange.pl/view/roaming

A jeśli masz możliwość esim zobacz na to:

https://www.superalink.com/en/esim/china-mainland

Więcej ofert: https://esimdb.com/china
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.
Sudoku uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 23 Lut 2026 19:57 

platynowy
No właśnie mam telefon na 2 zwykłe karty, ale zastanawiam się, czy nie kupić w miarę taniego z esim jako dodatkowy na wyjazdy.
Byłoby to prostsze niż kombinowanie z wymianą kart. No i chyba tańsze, więc z czasem wydatek na telefon zwróciłby się chociaż częściowo.

#187 PostWysłany: 23 Lut 2026 20:03 

srebrny
Można też kupić adapter zwykłej karty SIM na esim.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 23 Lut 2026 20:31 

platynowy
Sudoku napisał(a):
Na Tripie jest coś za kilkadziesiąt zeta na ileś dni.

Jak to się teraz mówi - "musisz inne zobaczyć, źle wybrałeś, mówię ci musisz inne spróbować bo różne są" :D

Pierwszy wynik wyszukiwania "esim china" w aplikacji Trip:
Image
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 23 Lut 2026 22:02 

złoty
@Sudoku: pytanie o koszt inwestycji w telefon z esim, wg mnie lepsza opcja to jak pisze @boots czyli adapter esim w postaci fizycznej karty SIM i na niego wgrywasz profile.
Teraz: https://www.9esim.com/product/9esim-v0-esim-adapter/ można za 20 usd mieć z przesyłką. Tylko do wgrywania profili potrzebny telefon z Androidem, potem kartę możesz używać w dowolnym urządzeniu - ja np najczęściej w routerze mobilnym.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#190 PostWysłany: 23 Lut 2026 23:06 

platynowy
Znalazłem jakąś Motorolę poniżej 5 stów, więc nie jest to aż tak drogo. Ale przyjrzę się tym adapterom.
@aeonflux Oczywiście jest mnóstwo ofert na esim, ale ja rozglądam się za zwykłą kartą SIM. A tu takiego wyboru nie ma, co mnie w sumie dziwi.

#191 PostWysłany: 23 Lut 2026 23:17 

złoty
@Sudoku: oferta sim fizycznego przeważnie jest, to są karty lokalne na miejscu - z Chinami niestety jest specyficznie że nawet jak kupisz to i tak internet będzie ograniczony, dlatego tutaj najlepszym rozwiązaniem są pakiety operatorów (jak u nas Orange) albo właśnie esim. Sim fizyczny szczególnie na krótki okres czasu zostałby zabity pewnie kosztami wysyłki...
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#192 PostWysłany: 23 Lut 2026 23:22 

platynowy
@Sudoku a nie lecisz przez Hongkong albo Macao?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 23 Lut 2026 23:30 

platynowy
@aeonflux Nie, Air China z Warszawy.

#194 PostWysłany: 01 Mar 2026 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 9 422
Kartę SIM najlepiej kupić na lotnisku. Fizyczna karta SIM to najtańsza opcja, ale żeby móc w pełni korzystać z internetu trzeba mieć dobrego VPNa. Ja taki miałem i wszystko działało bez problemów.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 01 Mar 2026 18:32 

Dobry VPN to znaczy który? Właśnie poszukuję i opinie są sprzeczne
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 02 Mar 2026 01:51 

srebrny
@marimorena LetsVPN lub coś własnego postawić na własnym serwerze albo na routerze domowym nawet jeśli obsługuje taką opcję, bo Twoje domowe IP raczej zbanowane nie będzie. Nawet zwykły OpenVPN działa o ile nie będziesz wysyłał ogromnych ilości danych, ale dość wolno (testowałem). Na reddicie r/dumbclub są lepsze, aktualne opcje. Jakbyś miał płacić za VPN-y to raczej taniej wyjdzie kupowanie eSIM-ów, bo da się sporo znaleźć poniżej $1/GB
 Profil Relacje PM off
marimorena uważa post za pomocny.

#197 PostWysłany: 02 Mar 2026 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 9 422
marimorena napisał(a):
Dobry VPN to znaczy który? Właśnie poszukuję i opinie są sprzeczne

Zazwyczaj turystom polecają Astrill lub Surfshark, ale ja nie próbowałem.
Będąc w Chinach używałem płatną wersję KasperskyVPN i działało bez problemu. Rozmowy przez Watsapp były bez zakłóceń zarówno po połaczeniu z serwerem w Polsce jak i pobliskim, azjatyckim.
 Profil Relacje PM off
marimorena uważa post za pomocny.

#198 PostWysłany: 31 Mar 2026 20:12 

Odpowiem sobie, LetsVPN śmigał bez problemu. Kosztuje niecałe 10 zł za tydzień. Zapłaciłam z konta Google play, gdzie wpadają pieniądze za wypełnianie krótkich ankiet, więc wyszło za darmo.
Natomiast droższy i polecany ExpressVPN tak często przerywał połączenie, że praktycznie nie dało się korzystać.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#199 PostWysłany: 07 Maj 2026 19:20 

HON fly4free
Używałem teraz przez kilka dni pakietu globalnego FlexiRoam i spisywał się bardzo dobrze : zarówno pod kątem jakości sieci, jak i dostępu do wszystkiego. Nic z tego co potrzebowałem / używałem nie było blokowane via FR bez konieczności podejmowania żadnych dodatkowych działań. Na WiFi hotelowym standardowo wiele rzeczy bez VPN nie działa.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 11 Maj 2026 23:54 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Ja kupowalem esima przez RedTeaGo i AliPay , jedno i drugie - super sprawa koszt kolo 70 centów za 24h. Google maps działało, fejsbuki, whatsapy - wszystko :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 200 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości