Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lis 2025 18:59 

Dzień dobry wszystkim.
Wybieram się w dłuższą podróż po Azji. Zacznę na Filipinach (główny kierunek, gdzie chcę posiedzieć dłużej 2-4 miesiące), potem pewnie Tajwan, a potem... może Chiny, a może coś innego.
Kupiłem bilet w jedną stronę, na Filipiny. Następnego biletu nie mam jeszcze. Bo nie wiem ile posiedzę na Filipinach. Jak się będzie podobało, to dłużej, jak nie będzie to krócej.
Tylko, że wszędzie gdzie czytam, jest napisane, że trzeba mieć bilet powrotny, lub do następnego kraju. Moja znajoma jednak wjeżdżała i mówi, że nic nie sprawdzają. Ona wprawdzie miała bilet powrotny, ale nie miała np. hotelu i wpisała w deklaracji na granicy jakiś przypadkowy hotel, też nie sprawdzali, czy ma wystarczająco kasy.
I tu jest moje pytanie.
Czy ktoś leciał bez biletu powrotnego i czy miał w związku z tym jakieś problemy?
Ponoć nawet linia lotnicza, w Europie, przed wejściem na pokład może to sprawdzać?
Jeśli jest to problem, ktoś ma jakieś pomysły, jak to bezkosztowo (bez kupowania drugiego, zbędnego biletu lotniczego) obejść?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi i rady.

Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥 Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥
Grudniowa ucieczka do Kenii 🌴🏖️ 4* hotel z all inclusive za 3867 PLN ☀️ Grudniowa ucieczka do Kenii 🌴🏖️ 4* hotel z all inclusive za 3867 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 05 Lis 2025 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1372
Kilometry: 2 818 335
platynowy
Byłem trzy razy i za każdym proszono o pokazanie biletu powrotnego (ale to za każdym razem był Cebu Pacific). Może inne linie tego nie robią?
W ostateczności może zostanie ci kupienie biletu open lub najtańszego dostępnego bylegdzie aby tylko pokazać.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lis 2025 20:09 

niebieski
Wszystkie linie lotnicze, z których korzystałem, prosiły o bilet powrotny/na dalszą podróż (w ciągu 30 dni od przylotu) podczas odprawy, mimo że istnieje możliwość przedłużenia wizy. Lepiej kupić bilet w pełni zwrotny i anulować go po przylocie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lis 2025 21:43 

Dzięki za odpowiedzi.
Czy ktoś zna jakąś linie, która zwraca 100% za bilet?
Nasz polski Lot ma zwrot biletu do 24 godzin. Niestety mój lot będzie dłuższy niż 24 h (dłuższy postój w Chinach). Więc po przylocie już nie będę go mógł zwrócić.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lis 2025 21:49 

niebieski
Koledzy mieli na myśli raczej taryfy flex.

Brałbym cokolwiek najtańszego nawet w opcji bezzwrotnej, przy całości kosztów to będzie promil ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lis 2025 01:27 

niebieski
Zawsze kupujemy bilety w Emirates. Zwracają pełną cenę w ciągu kilku dni od anulowania (Flex plus).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości