Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wynajem samochodu
#21 PostWysłany: 05 Mar 2025 05:26 

niebieski
Wypożyczaliśmy w Budget na 4 dni. Koszt z ubezpieczeniem ok 350zl/dobe. Ostatecznie auto z Avis, raczej bez przebojów, chociaż sama procedura dosyć dziwna ale to raczej przez ograniczoną znajomość angielskiego osoby która przekazywała nam auto.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#22 PostWysłany: 05 Mar 2025 08:03 

Loty: 283
Kilometry: 614 517
Dwa miesiące temu wypożyczałem rower w mieście Hualien na tajwańskim wybrzeżu.Właściciel miał do wypożyczenia kilka rowerów kilkanaście skuterów i jedno auto,jakaś Toyota w automacie.Z ciekawości zapytałem jaka stawka i jakie warunki wypożyczenia.Kwota wypożyczenia po przeliczeniu na złotówki oscylowała około 120 PLN za dobę.Płatne gotówką plus 300 dolarów depozytu na pokrycie ewentualnych szkód do zwrotu po oddaniu auta.Czasami lokalne wypożyczalnie które nawet nie ogłaszają się na stronach internetowych oferują wynajem po dużo niższych stawkach,Już kilka razy korzystałem z usług w takich mini wypożyczalniach(Japonia,Armenia,Oman,Argentyna)i obyło się bez jakichkolwiek problemów.
 Profil Relacje PM off
t13092109 lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 29 Mar 2025 12:20 

platynowy
Wypożyczałem samochód w Tajpej, żeby obskoczyć kilka atrakcji w okolicach stolicy. Nie rezerwowaliśmy wcześniej przez internet, ponieważ rozważaliśmy jeszcze wypożyczenie skutera. Koniec końców zrezygnowaliśmy z tego pomysłu ze względu na niską temperaturę.

Wytypowaliśmy sobie dwie wypożyczalnie w okolicach hotelu, bez sprawdzania cen. W pierwszej nie mieli wolnego samochodu, w drugiej (oddział Chih Hang) był jeden. Zaproponowana stawka za dzień 1620 TWD (prawie 190 zł.). Na dzień dobry pytanie o międzynarodowe prawo jazdy. Bez niego nikt nie będzie z Wami rozmawiał. Brak propozycji dodatkowego ubezpieczenia. Dostajemy formularz do wypełnienia, podstawowe dane, w tym numer karty kredytowej - wpisujemy numer Revoluta , płacimy również tą samą kartą revo. Przy płatności gotówką jest dopłata. Jeżeli będziecie jeździć po drogach płatnych to zapłacicie po powrocie. Samochód dopiero co zdał poprzedni klient. Nie ma problemu, obsługa uruchamia mini myjnie na głównej arterii i już po kilku minutach jest czysty.

Jeszcze kilka spostrzeżeń o samej jeździe po stolicy. Drugi raz bym się nie zdecydował. Nie dlatego, że było to dla mnie trudne technicznie, a dlatego że było męczące. Skutery z każdej strony samochodu, trzeba mieć oczy z tyłu głowy. Korki, korki, korki. Notorycznie ograniczenia prędkości do 40km/h. Pokonanie 80 km. wliczając wyjazd z Tajpej może trwać nawet 3h. Benzyna tania, ok. 3,50 zł. za litr. Na niektórych stacjach cena różni się w zależności od tego czy placimy kartą czy gotówką (patrz zdjęcie). Sporo fotoradarów, nie próbowałem weryfikować czy działają.

Odradzam wypożyczanie samochodu. Prawdziwą wolność na Tajwanie daje skuter, ale o tym w osobnym poście.ImageImageImageImageImageImageImage

Ostatnio edytowany przez Kothson, 29 Mar 2025 12:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 07 Paź 2025 21:48 

srebrny
Czy ktoś robił trasę Taipei-Kaohsiung z uwzględnieniem Taroko i zachodniego wybrzeża? Czy jest dużo płatnych dróg? Planuję solo i nie wiem, czy bardziej opłaca się wynajem czy publiczny transport też da radę.

#25 PostWysłany: 07 Paź 2025 22:06 

niebieski
Robiłem pętelkę z Taipej do Tajpej przez Taroko i Sun Moon Lake. Do jeziora od strony Taipej jadąc przez wschodnie wybrzeże i Taroko nie kojarzę jakiejkolwiek płatnej drogi. Tylko na powrocie zachodnią stroną autostrada była płatna. Nie pamiętam ile. Nie jechałem samochodem dalej do Kaohsiung bo cenowo nie kalkulowało się oddawać samochód wzięty w Taipej w Kaohsiung. Chceli tak dużą dopłatę, że taniej wychodziła przesiadka w Taipei na szybki pociąg. Uwzględnij, że droga przez Taroko do jeziora w sezonie zimowym wymaga łańcuchów, bo jest naprawdę wysoko. Nie wiem też jak obecnie wygląda tam sytuacja po trzęsieniu ziemi.
 Profil Relacje PM off

#26 PostWysłany: 08 Paź 2025 16:04 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@Arekkk sprawdz jak wyglada kwestia otwarcia/zamkniecia drog. Co prawda bylo to rok temu, wiec teraz sytuacja zupelnie inaczej wyglada, ale czesc drog byla zamknieta (po trzesieniu ziemi, osunieciach ziemi, akurat zblizal sie tajfun znad Filipin i itd). Drogi zamkniete cala noc, a w dzien otwarte tylko w niektorych godzinach.
Taroko bylo wtedy nieprzejezdne
 Profil Relacje PM off

#27 PostWysłany: 21 Paź 2025 14:19 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
update odnosnie sytuacji w Taroko, ogolnie bardzo pomocna strona przy planowaniu objazdowki po Tajwanie
https://www.taiwanobsessed.com/is-taroko-gorge-open/
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Lis 2025 22:09 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Pytanie do tych, którzy wynajmowali auto przez stronę Klook. W punkcie depozyt napisane jest, że wymagane są dwie karty kredytowe. Czy ktoś z Was spotkał się z tym i wie może dlaczego? Czy jak wynajmowaliście to faktycznie wymagane były od Was dwie karty? Czat GPT podpowiedział mi, że to dlatego że planuje zwrócić auto w innym miejscu niż odbieram ( ale coś mu nie ufam :D).

Załączniki:
KLOOK.jpg
KLOOK.jpg [ 23.96 KiB | Obejrzany 430 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Lis 2025 22:21 

srebrny
To warunki dla aut klasy premium.
 Profil Relacje PM off
t13092109 lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 02 Lut 2026 05:52 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Również polecam IWS. Za 3 dni wynajmu Nissana Kicksa ( nowe auto, stan idealny) zapłaciliśmy 5700 NTD. Odbiór Tajpej, zwrot w Kaoshiung. Obsługa w obu biurach znała angielski. Wynajem ogarnęliśmy przez WhatsApp, przed wyjazdem wymagana wpłata 1500 NTD zaliczki. Wymagana karta kredytowa i międzynarodowe prawo jazdy.
Z istotnych rzeczy - jeśli przydarzy wam się jakakolwiek szkoda, nawet mała bez udziału innego auta musicie obowiązkowo wezwać policję. Takie mają zasady, jeśli chcesz żeby ubezpieczenie działało.
My do lekko obdartego zderzaka o krawężnik musieliśmy wzywać policję, 40 minutowe oględziny na miejscu, następnie udać się z nimi na komisariat żeby ponownie złożyć zeznania ( na wszystko zeszło z 2h). Dostajecie od policji druczek, który musicie okazać przy zwrocie auta. Na szczęście potrącili nam tylko 1000 NTD z 10000 NTD wkładu własnego.

Załączniki:
20260131_105829.jpg
20260131_105829.jpg [ 160.06 KiB | Obejrzany 238 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 04 Maj 2026 13:00 

niebieski
Auto wypożyczone w Chih Hang przez Klook. Odbiór w oddziale w Tajpej przedstawionym w poście @Kothson, zwrot w Kaohsiung. Wypożyczanie bezproblemowe, choć papiery chwilę trwały. Brak dodatkowego obciążenia na karcie, brak wciskania ubezpieczenia. Międzynarodowe prawo jazdy oczywiście koniecznie i dokładnie sprawdzane.
Auto w stanie bardzo dobrym, z przebiegiem ok. 32k. Z minusów brak radia, portu USB do ładowania telefonu oraz tempomatu. Zwłaszcza to ostanie byłoby przydatne przy licznych ograniczeniach prędkości.

Opłata za drogi dokonywana gotówką przy zwrocie. Za trasę Tajpej-Yehliu-Yilan-Taroko-Sun Moon (dojazd przez góry)-Chiayi-Kaohsiung wyszło 101 TWD. Zatem groszowe sprawy. Benzyna także tania i ceny podobne w całym kraju.

Zwrot auta szybki i bezproblemowy.

Jazda po Tajwanie lepsza niż się spodziewałem, w miastach faktycznie łatwo nie jest ale także bez tragedii. Ogólnie, jeździ się nieźle a drogi w większości dobre lub bardzo dobre.
Bardzo dużo fotoradarów ale chyba mają dużą tolerancję bo lokalni kierowcy potrafią sporo przekraczać prędkość. Mam nadzieję, że mnie nie ustrzelili, okaże się w najbliższym czasie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości