Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 331 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 20 Paź 2025 08:20 
Awatar użytkownika

srebrny
4 dni w Delhi może być mało, mając na względzie, że zakup zwykłego biletu na metro w okienku potrafi trwać 30-40 min :)

Relaks na Kos 💙 5* Blue Lagoon Resort z all inclusive i aquaparkiem za 2619 PLN Relaks na Kos 💙 5* Blue Lagoon Resort z all inclusive i aquaparkiem za 2619 PLN
Azja w sezonie! Bangkok w połączeniu z Hongkongiem za 2754 PLN 🚋🌤️ Azja w sezonie! Bangkok w połączeniu z Hongkongiem za 2754 PLN 🚋🌤️
#322 PostWysłany: 20 Paź 2025 10:20 

Jak się zostaje na kilka dni, to się kupuje kartę na doładowania.
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 24 Paź 2025 08:49 
Awatar użytkownika

niebieski
A rzucę jeszcze taką koncepcję. Zakładając, że bardziej "jara" mnie widok na Kanczendzonge niż Taj Mahal, nie byłoby dobrym pomysłem złapać od razu po wylądowaniu w Delhi Indigo do Bagdogra (IXB) i pokręcić się przez te 3 dni w okolicy Darjeeling, podjechać do Gangtok rzucić okiem na trzeci najwyższy szczyt na ziemi, przejechać się parowozem z Darjeeling do Ghoom i z powrotem? Ktoś przerabiał? Jest tam jednak znacznie niżej niż w Leh, stąd opada kwestia choroby wysokościowej, pogoda pewnie też będzie niezła.

PS. argument, że stracę X godzin w podróży, mając tylko 4 dni w Indiach do mnie średnio trafia (lot trwa ~2h), bo chcąc zrobić złoty trójkąt na przejazdy/przeloty D-A-J-D "straciłbym" pewnie więcej, a jest to na teraz najbardziej prawdopodobny plan (nie, nie będę 4 dni siedział w Delhi).
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 24 Paź 2025 10:32 

HON fly4free
Argumentów o stracie czasu w podróży nie słuchaj, bo na tym też polega podróż.
Myślę, że plan z IXB jak najbardziej wykonalny, tylko zostaw sobie odpowiedni bufor między wylotem/przylotem krajowym.
Sam jak jestem w Indiach przelotem staram się zawsze właśnie ruszyć na 2-3 dni w nowe (dla mnie) miejsce gdzieś z DEL/BOM właśnie samolotem.
 Profil Relacje PM off
elgigio lubi ten post.
elgigio uważa post za pomocny.

#325 PostWysłany: 24 Paź 2025 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu, że to dobry pomysł. A jak z formalnościami na DEL, sprawnie to idzie? Pomijając ryzyko związane z opóźnieniem LO (LO71 był zazwyczaj on time, zobaczymy jak to będzie po zmianie rozkładu od 26.10) - przylot na DEL jest 05:10 planowo, a Indigo do IXB odlatuje 07:30 - czy to jest do zrobienia? Kolejny dopiero 13:10, spiceJet jeszcze później, więc trochę szkoda czasu.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 24 Paź 2025 11:00 

HON fly4free
Czasu wystarczy bez większych opóźnień. Immigration w Indiach raczej bardzo szybko idzie wcześnie rano; zawsze zajmowało mi to kilka chwil. Oczywiście najlepiej bez bagażu rejestrowanego i odprawić się online na krajówkę. To generalnie wszystko sprawnie tam wygląda pod tym względem.
 Profil Relacje PM off
elgigio lubi ten post.

#327 PostWysłany: 24 Paź 2025 13:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Immigration zwykle tak....
Ale trzeba wziąć poprawkę na security. To jest upierdliwe nadpodziw. Zdazylo mi sie spedzic ponad pol godziny na wew secirity na trazycie....3 osoby. Slowenie TRZY przede mna.... no comments. Innym razem ponad 1h prze jakies 15-20 osobach.
Na zew security z landside nieco sprawniej ale też strasznie drobiazgów i analogowo. Potrafią cale bagaże wybebeszac. Do ostatniego brudu. I kilka rzeczy ktore normalnie są bezproblematyczne w IN wzbudzają zainteresowanie i opoznienja. Głupia parasolka składana...
 Profil Relacje PM off

#328 PostWysłany: 24 Paź 2025 13:51 

HON fly4free
Przy przesiadce z LO na Indigo i tak będzie trzeba przejść przez zewnętrzne a to jest sprawne - fakt czepiają się, ale na to jest metoda - od razu wszystkie kable, urządzenia ektroniczne / na baterie, itp. do koszyka (btw. polecam mieć w bagażu jedno etui z wszystkimi ładowarkami, zapasowymi telefonami itd - ułatwia życie nie tylko na lotniskach). Wtedy na ogół nie ma problemu, a jak coś chcą naocznie oglądać to mają pod ręką. Hindusi bywają ciekawscy, ale to nie jest poziom upierdliwości czy czasem wręcz otwartego chamstwa jak na security w LHR czy takim FRA.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#329 PostWysłany: 24 Paź 2025 17:42 

niebieski
Chamstwo we FRA lub LHR? W LHR są "nad", ale wręcz z zażenowaniem i przepraszająco wobec wytycznych, no ale oczywiście nie podważam przykrych doświadczeń.

W DEL - ciekawa rzecz, ale mimo, że mają "beton" proceduralny, to zaskoczyli mnie bardzo - prawdopodobnie w obrębie terminala na dwóch osobnych biletach jest możliwość użycia transfer desku.

Agent w KTM połączył rezerwację i odprawił na drugi rejs AF do CDG, miałem bp ze sobą, ale dopuścili do okienka i chcieli drukować nowy. Na pewno DEL jest lotniskiem nieefektywnym, a security przypomina to z TLV- pełna psychoza.

Imigracja idzie gładko, a przejście transferowe po drodze do wyjścia - ja bym spróbował jeśli nie będzie kolejki, jak będzie to biegiem do imigracji.

Do tego wszechobecny brud i "hinduski dotyk".

Odprawa online przecież nic nie da, bo bp musi być papierowy i ostemplowany.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 24 Paź 2025 17:54 

HON fly4free
@Maciek737: na krajówkach można spokojnie używać elektronicznych BP - ewentualna ślamazarność security w DEL czy BOM wynika IMO bardziej ze ślamazarności innych pasażerów i nie wyciągania tych kabli z bagaży, niż jakiś zachowań personelu. Tak jak pisałem wyżej - aby uniknąć niepotrzebnego przeglądania bagaży wystarczy cała szeroko pojętą elektronikę i inne ewentualne urządzenia wyjąć do koszyka.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 24 Paź 2025 18:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Co do slamazarnosci.... jak wszystko przygotujesz aby nie bylo ręcznej to jestes wygrany. Tak jak wszędzie w 1-2min przechodzisz cala kontrole. Znaczy sie czas na Ciebie. Bo nie wiadomo jak slamazarna bedzie kolejka.
Na ręcznej na moje, 10-20 kontroli większość była bardzo wolna lub dramatycznie wolna. Włącznie z tym, właśnie mi się przypomniało, ze na 1 zewnętrznej chyba w BOM facet po prostu wyciągał wszystko z walizek. Robil to tak wolno i "skrupulatnie", ze kazdy mial ekstra 5-10minut. A jak trafiłem na peleton 3 walizek.... to myślałam ze wyjdę z siebie. Ludzie obok (nie hindusi) nie wytrzymywali nerwowo...
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 331 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości