Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 07 Lut 2020 23:05 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
Linie Bangkok Airways
Credit Card Restriction
As part of efforts to minimize credit card fraud, Bangkok Airways employs a third party fraud prevention operator to audit all payment transactions.
During the check-in process at the airport, Bangkok Airways will perform a random check on the credit card used for online payment. Failure to present the card or proof of payment will result in passengers being required to purchase new tickets for all sectors. Passengers will be denied boarding if found travelling with tickets purchased by the fraudulent use of credit card.
Będę za kilka dni leciał to się osobiście przekonam...
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎 Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎
Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN
#62 PostWysłany: 08 Lut 2020 08:31 

platynowy
kostek966 napisał(a):
Latam w tej chwili obiema liniami i nikt o nic nie pyta, podobnie jak przez ostatnie ponad 30 lat i zwiedzenie 80 krajów, nikt nigdy nie pytał o kk ani mnie ani nie widziałem żeby ktokolwiek ją pokazywał, zdarza się to wyjątkowo rzadko i szkoda sobie tym zawracać głowę

U mnie na 15 lat latania (prawie 1000 lotów) zdarzyło się to 3 razy:
- Qatar Airways jakoś w 2012 roku
- GOL w Brazylii, ok. 2015
- BKK-REP ok. 2013, nie pamiętam linii lotniczej, ale jakaś mała
ale fakt faktem, większość moich biletów pochodzi z OTA i wtedy linia zazwyczaj nie sprawdza karty bo odpowiedzialność jest po stronie biura podróży.

No i obecnie prawie każda płatność jest uwierzytelniona kodem 3d secure więc prawdopodobieństwo fraudu jest znikome.

#63 PostWysłany: 08 Mar 2020 16:08 
Awatar użytkownika

złoty
No ale chyba chodzi o to, kto teraz żąda pokazania kk, i myślę że dzisiaj już tego nie ma nawet w Ameryce Południowej, gdzie były różne taryfy dla miejscowych i obcokrajowców
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 14 Paź 2025 10:27 
Awatar użytkownika

złoty
Myślałem, że temat dawno sobie umarł, poza jakimiś niszowymi liniami - a tutaj czytam sobie rano o tym, że takąż praktykę lubi uprawiać również i tak duża linia jak Delta:
https://thriftytraveler.com/news/airlines/deltas-credit-card-policy/
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 14 Paź 2025 10:47 

niebieski
A co w sytuacji w której ktoś zapłaci przez GP/AP? Przecież numer karty (tokena) w systemie będzie zupełnie inny niż karty fizycznej :)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 14 Paź 2025 17:00 

platynowy
W obecnych czasach to wyjątki i nas niewiele dotyczą, bo zdecydowana większość transakcji kartami z UE idzie przez 3d secure i takie transakcje nie są oflagowane jako potencjalny fraud. Również nie słyszałem aby płatność GP/AP wymuszała okazanie karty skoro rzeczywiście nr karty/tokena jest wtedy całkowicie inny.

#67 PostWysłany: 14 Paź 2025 17:08 

HON fly4free
Już gdzieś o tym na forum wspominałem, że podoba sytuacja zdarzyła mi sięparę lat temu w BA w OSL. Agentka chciała zobaczyć kartę (która miałem) i bez
tego powiedziała, że nie może wydać karty pokładowej.

Jest to więc rzadkie, ale wcale nie jakieś kompletnie niespotykane.

Czasami zdarza się też w hotelach jeśli były z góry , z wyprzedzeniem opłacone.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 15 Paź 2025 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
I co w sytuacji jakby się nie miało tej karty? Odmowa wejścia na pokład? Pewnie w regulaminach mają zabezpieczenie i wtedy kasa za lot przepada i trzeba kupić nowy czy co?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 15 Paź 2025 14:47 

platynowy
Jakieś 20 lat temu w podobnej sytuacji koleżanka była zmuszona kupić nowy bilet a za pierwotnie kupiony, pieniądze wróciły na konto.

Kilka lat temu spotkałem się też z sytuacją że na kilka dni/tygodni przed lotem przyszedł e-mail aby wysłać skan paszportu i karty właściciela, w celu weryfikacji.

Sytuacja na check-in gdy linia odmawia wydania karty pokładowej, to moim zdaniem absurd. Szczególnie w obecnych czasach kiedy istnieje 3d secure, karty wirtualne, ApplePay/GooglePay itp.

Do tego wszystkiego dochodzi też burdel i niewiedza pracowników. Kiedyś w Brazylii linia GOL chciała ode mnie kartę użytą do płatności. Dowcip polegał na tym że ten odcinek lotu to była część innego biletu z Europy, dodatkowo kupionego w biurze podróży, a więc karta w ich systemie była z OTA. Na szczęście agentka wtedy zadzwoniła na jakiś wewnętrzny support desk i obyło się bez problemów.
Antia lubi ten post.

#70 PostWysłany: 16 Paź 2025 11:58 

HON fly4free
Darek M. napisał(a):
I co w sytuacji jakby się nie miało tej karty? Odmowa wejścia na pokład? Pewnie w regulaminach mają zabezpieczenie i wtedy kasa za lot przepada i trzeba kupić nowy czy co?

Formalnie linia voiduje bilet i musisz kupić nowy, często w aktualnie dostępnej taryfie, a kasę za ten opłacany nieokazaną kartą zwracają na kartę.
Niektórzy z łatwością twierdzą, że to podpada pod 261 itp. - ja bym nie podzielał tego optymizmu, bo warunkiem 261 jest posiadanie ważnej rezerwacji itd., a w świetle T&C brak okazania karty jest podstawą unieważnienia biletu - nie wykluczam, że w razie sporu konkretna sprawa do wygrania, ale pewnie bez sądu by się nie obeszło, a wynik nie taki pewny, bo wymóg dotyczący okazania karty na żądanie jest w tych liniach na ogół integralną częścią umowy przewozu zaakceptowaną przez pasażera.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#71 PostWysłany: 16 Paź 2025 12:17 

niebieski
Cale szczescie mi sie to nie przytrafilo (tfu tfu). Ale nawet w tej chwili mam kilka rezerwacji na przyszly rok, oplaconych karta, ktora wygasa w listopadzie tego roku. Zdarzylo mi sie tez kasowac karty przed wylataniem danej rezerwacji. Ciekaw jestem co by powiedzieli w takiej sytuacji.

Nie wspominajac juz o sytuacji, kiedy calkowicie legalnie mama, tata, przyjaciel, przyjaciolka placi za moj bilet. Ale moze wtedy widza w systemie, ze rezerwacja oplacona przez kogos innego...
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 16 Paź 2025 16:50 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Tylko jeżeli opłacenie rezerwacji przez kogoś innego byłoby traktowane za “lepsze” to to zabezpieczenie nie ma żadnego sensu (o ile bez tego warunku jakiś ma)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 16 Paź 2025 17:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeszcze nie miałem takiej sytuacji, ale już sobie wyobrażam sytuację, gdy musiałbym pokazać jednorazową wirtualną kartę Revolut :D
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 17 Paź 2025 19:53 

do kart jednorazowych revolut oraz karty ktore sie kiedys mialo w bankach mozna dostac oswiadczenie o posiadaniu. Qatar kiedys mnie informowal ze chca zobaczyc karte przed odlotem albo mozna przeslac dowod posiadania karty elektronicznie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości