Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Paź 2025 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
Widzę, że wrzuciłem inne zdjęcie niż mostu wiszącego, więc się poprawiam, przy okazji on nie jest wiszący, tylko drewniany

Image

To przy okazji jeszcze ten elegancki budynek. Pani ochroniarka pracująca tam pouczyła mnie, że nie wolno fotografować budynków, ja jej, że robię to od wczoraj i nikt nie zgłaszał pretensji, ona na to, że powinienem skasować wszystkie zdjęcia. Uśmiechnęłam się do niej i powiedziałem "dziękuję" - oni też tak robią
Image
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥 Nowe trasy Wizz Aira od 179 PLN 💜 Bilety do Czarnogóry i Szwajcarii 😎 Super 🔥 Nowe trasy Wizz Aira od 179 PLN 💜 Bilety do Czarnogóry i Szwajcarii 😎
Na najlepszą pizzę na świecie🍕🏛️ Przedłużony weekend w Neapolu za 739 PLN 🔥 Na najlepszą pizzę na świecie🍕🏛️ Przedłużony weekend w Neapolu za 739 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 11 Paź 2025 06:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Klub w Lilongwe w piątek to jest specjalne doświadczenie. Ale można potańczyć i muzyka jest afrykańskim miksem, więc fajowa.

Co jeszcze? Mnóstwo kobiet, chyba chętnych na wszystko.

I totalnie bezpiecznie. O tym zapewniano mnie wcześniej, ale sprawdzenie to potwierdziło.

Koszt imprezy z jedzeniem to jakieś 70 zł. Piwo 4,40 cola 3,30. Papu dowolne (znaczy świnka, krowa, koza, ryba) ok 5 zł.

Spokojnie mogło być drożej, bo co chwila byłem proszony o postawienie piwa, ale odmawiałem bo nie do końca wiedziałem, do czego to prowadzi.

W przeciwieństwie do klubów w których byłem w Kenii i Tanzanii tu się nie stoi przy stole tylko tańczy na parkiecie.

Zdjęć nie będzie, bo choć to miejsce bardzo fotogeniczne to jednak nie wypada.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 11 Paź 2025 20:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak można domyślić się po poprzednim wpisie dziś wstałem wcześnie rano. Zjadłem śniadanie i zebrałem się w drogę w kierunku Zambii. Wydawało mi się, że będzie to łatwe. Trzeba tylko znaleźć się na właściwej drodze.

I rzeczywiście, było nawet łatwiej niż myślałem. Podjechałem shared taxi do ronda przed właściwym rondem i już tam był samochód prawie pełny.

Trochę ciasno, ale droga nie była długa. W sumie nie wiedziałem dokąd jadę, ważne, że w dobrym kierunku. Zapłaciłem 5K. W miejscu do którego dojechaliśmy stała już prawie pełna Toyota Hiace. Znaczy tak mi się wydawało, bo chyba przez chwilę jechało w niej ze 30 osób. Jednak w pewnym momencie zarówno tu jak i w poprzednim aucie dano mi lepsze miejsce. W pierwszym w trzecim rzędzie - w tej małej Toyocie jechało max 12 osób i kura, w drugim z przodu. Zastanawiałem się czy mienie muzungu w pierwszym rzędzie nie działa przypadkiem korzystnie jeśli chodzi o łapówki - ale nie miałem wspólnego języka. Jednak kiedy jechałem z przodu nikt od nich nic nie wziął. Raz Pani policjantka bardzo ładnym angielskim poprosiła mnie o paszport i tyle było z kontroli.

W sumie o tym nie pisałem na każdej drodze co jakiś czas są blokady, stoją różne służby i biorą łapówki od wybranych według nieznanego mi klucza kierowców. Ci nawet specjalnie się nie denerwują.

Dojechałem do przygranicznej miejscowości Mchinji. Za busa zapłaciłem 10K czyli cenę z Lilongwe. Oznacza to, że przepłaciłem tylko 50%. W sumie mniej, bo do tego kolejnego ronda dostałbym się za nie mniej niż 1000.

Zostało mi ponad 100 zł w kwachach. Na granicy pewnie sprzedałbym je za 70. Uznałem więc, że zostaję w Mchinji, ale chyba nie uda mi się ich wydać. Natomiast z samej decyzji jestem zadowolony, bo mogłem znów się przejść po podmiejskim Malawi.

Image

Oferta doktora, jak widać doktor się zmienił oferta pozostała

Image

To foyer motelu dawniej pewnie bardzo przyzwoitego. Teraz pokój z łazienką (ale bez bieżącej wody) kosztuje niecałe 10 zł i wygląda malowniczo, ale źle, z bólem, ale musiałem zrezygnować, wziąłem pokój gdzie indziej za 22 zł, nie wiedziałem, że tam też nie ma bieżącej wody. Ale dostałem balię i wiadro ciepłej.

Szkoła wiejska (pod miastem)

Image

Image

A tak w ogóle to tam mają kolory jesieni

Image

I niepalny

Image

Amatorskie prace są jedną z przyjemniejszych do oglądania rzeczy w wielu afrykańskich państwach. Ta jest szczególna ze względu na technikę i tematykę

Image

A na koniec typowe zdjęcie infrastruktury kolejowej

Image

A nie na koniec będzie świnia

Image

I świństwo

Image

U nas tak nie piszą, ale jednak podatki są znacznie lepiej wykorzystywane
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#64 PostWysłany: 13 Paź 2025 09:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Trochę już mnie ta relacja zmęczyła - w przeciwieństwie do samego wyjazd - on już się prawie kończy, a ja chciałbym jeszcze.

Granica Malawi - Zambia to całkiem przyjemne doświadczenie. Wymieniłem po fatalnym kursie moje pozostałe 50K kwachów, nie udało się wydać mimo prób.

Zaraz za granicą stały shared taxi do Chipaty. Przy okazji zaobserwowałem ciekawy manewr.

W Zambii, zresztą podobnie jak w Malawi mają posterunki policji na drodze, gdzie trzeba zostać przepuszczonym, ewentualnie wręczyć łapówkę.

Zdaje się, że policji wszystko jedno ile osób jedzie z tyłu, ale z przodu ma być tyle, ile siedzeń.

My mieliśmy 2 razy więcej. W pewnym momencie samochód zatrzymał się w szczerym polu, gdzie były tylko taksówki rowerowe. Wysiadły dwie kobiety, nawet się zdziwiłem, że nie płaciły. Potem przejechaliśmy przez posterunek policji i zatrzymaliśmy się znowu nigdzie, i ponownie stały tam rowery.

Po chwili kobiety, które wyszły przyjechały do nas na rowerach - z przewoźnikami rozliczył się kierowca i ruszyliśmy dalej.

Co ciekawe cała ta operacja odbyła się bez słowa.

Sama Chipata przyjemna, choć malutka. Co ciekawe nawet jakiegoś Bonvoya tu mają.

Ja wybrałem stylowy motel. Byłoby fajnie, gdyby nie brak prądu - strasznie wiało, to może być przyczyną tej sytuacji, ale oni chyba generalnie tak mają.

Image

Image

Image

Image

Nocleg był ze dwa razy droższy niż w Malawi. Ceny żywności i napojów już tak bardzo się nie różnią. Co więcej tu miewają cenniki

Image

Image

Znalazłem ładny budynek, śliczną aleję, kościół z dużą ilością krzyży i mnóstwo malunków na sklepach (oraz reklamy)

ImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 14 Paź 2025 01:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Akurat obudził mnie karaluch przebiegający po brzuchu. I dobrze, bo okazało się, że prąd wrócił, można podładować sprzęty i zamknąć okno, żeby komary nie wlatywały.

Nie chciało mi się jechać bezpośrednio do Lusaki, więc zatrzymałem się prawie w połowie drogi. W miejscowości, w której wydawać by się mogło, że nie ma żadnych atrakcji. Ja znalazłem kilka.

I jeszcze po drodze w autobusie leciała muzyka, nie zambijska co prawda, tylko od sąsiadów - polecam - ten klip jest z bardziej efektownych

A oto znaleziska

Image

Drzewo butowe

Image

Mikro diabelski młyn

Image

Ten kurczak jest słodziakiem

A na koniec hasło do kiełbachy (w tych okolicach z jakiegoś powodu zwanej rosyjską)

Image

A mój obiad dziś tak wyglądał

Image

Poza tym mieszkam w prawie dworku, zwanym blokiem dla niepoznaki. Nie polecam tego miejsca jakoś szczególnie

Image

Karaluch z tych sporych. Nawet mi się nie chciało go zabijać, bo bym sobie strasznie but pobrudziłImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 14 Paź 2025 06:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Aaaa, zdaje się, że zapomniałem pokazać czym dojechałem do Nyimby (cena 250 kwachów, więc nie tak znowu tanio). I to jest ciekawe, bo oni znają angielski - chyba najlepiej krajów odwiedzonych w tej podróży

Image
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 14 Paź 2025 07:41 
Awatar użytkownika

platynowy
To jeszcze wieszak DiY z Bloku B mojego dworku

Image

Rano poszedłem na dworzec, wiedząc że co chwilę będą przyjeżdżały autobusy. Tyle tylko, że pierwsze trzy były pełne. Już myślałem, że będę musiał łapać stopa, ale przyjechał Zambia - Malawi, używający tego hasła

Image

W nim miejsce się znalazło, jadę zatem do Lusaki. Całość, mimo trzech odmów zajęła jakieś 30 min.

Zambia Malawi ma wygodniejsze fotele, ale miejsca na nogi poskąpili
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#68 PostWysłany: 14 Paź 2025 14:22 
Awatar użytkownika

platynowy
W Lusace na hotele wydam chyba tyle co na całą dotychczasową afrykańską część wycieczki. Czyli trochę ponad 1000 zł za 3 noce w Best Western i 900 za dwie w Radissonie. Trudno, potrzebowałem tego. Na szczęście jest promocja 2x punkty w BW a w Radissonie 10% cashbacku plus promocja za 3 pobyty. Zacząłem od uprania swoich rzeczy. Były całe czerwone od afrykańskiej ziemi.

Teraz pora na kąpiel w wannie i zaczynam zwiedzanie Lusaki. Na razie mam ładniutką smukłą wieżę ciśnień za oknem.Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości