Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Wrz 2025 19:55 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć,

Szukam słuchawek do spania w samolocie.

Lekkich i małych, bo głównie latam z bagażem podręcznym.
Więc chyba tylko douszne/zaciszne itp.

Stopery pomagają ale tylko trochę.

Czy ktoś używa, a może próbował ale się nie sprawdziły?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 20 Wrz 2025 09:49 

niebieski
-- 20 Wrz 2025 08:40 --

Zawsze latam w słuchawkach z ANC. Każdy komu to doradzę i też zacznie to też już inaczej nie chce.
Na krótkie dystanse JBL Epic Sport:
https://www.ceneo.pl/112126164?srsltid= ... WprZLJ_UgZ
Maks. 4-5 godzin, bo potem za bardzo uwierają w uszy i kończy się bateria. Próbowałem wcześniej takich nie sportowych, bez pałąka za ucho i nie polecam. Zbyt łatwo wypadają, szczególnie jak się śpi. A wchodzenie pod fotele w ciasnym samolocie to masakra. Wybrałem ten model, bo kiedyś trafił się w promocji i jestem zadowolony.

W długie trasy tylko nagłowne. Kupowałem wg kryteriów: lekkie, tanie i wygodne. Tanie żeby nie żałować bardzo jak zgubię w podróży. Mam niestety już nie produkowane Monoprice BT-300 ANC i jest z nich bardzo zadowolony.
Przez jakiś czas używałem EDIFIER W829NB Plus, ale miały 2 wady:
- ANC działało tylko przy połączeniu BT, nie po kablu,
- nauszniki były dużo większe niż w Monoprice i niewygodnie nosiło się je na szyi, a tam je noszę przed lotem. Pudełko po słuchawkach wypełnieniam np. bielizną gdy muszę oszczędzać miejsce.

-- 20 Wrz 2025 08:49 --

BTW Kiedyś czytałem artykuł o tym jak w ramach testów jedzenia w samolocie dawano ludziom do spróbowania to samo w ciszy i w hałasie jak w czasie lotu. Wszyscy mówili, że to co próbowali w hałasie jest gorsze. Taki dyskomfort powoduje ciągły hałas i wpływa na całe nasze samopoczucie.

Ostatnio edytowany przez piwili, 20 Wrz 2025 09:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 20 Wrz 2025 09:50 
Awatar użytkownika

srebrny
do samolotu to ja akurat polecam na kablu, czasem jest jakiś dobry film albo niezła kolekcja muzyczna, a te samolotowe słuchawki to syf
ja mam normalne JVC, ale składają się do malutkich rozmiarów

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Wrz 2025 09:55 

srebrny
@piwili a czy ta redukcja działa tak że możesz ją włączyć bez żadnej muzyki i po prostu jest cicho? I jak dobrze wycisza dźwięk samolotu, rozmowy i tym podobne?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Wrz 2025 13:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak działa redukcja w Buds Samsunga.
Po włączeniu ANC tłumi dźwięki z otoczenia.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Wrz 2025 16:02 

niebieski
Tak działa. Poza tymi jednymi słuchawkami, gdzie działa tylko przy połączeniu BT z telefonem lub tabletem. Ale urządzenie nie musi wysyłać dźwięku. Tańsze modele słuchawek niestety teraz tak czasem mają. Najgorsze, że często nie ma tego w opisie, dowiedzieć się możesz z recenzji lub komentarzy.
Ale nie spodziewaj się, że ANC wytnie zupełnie wszystko. Oczywiście im lepsze i droższe to wycinają więcej, ale nawet przy najtańszych jest odpowiedni efekt.
Wycina przede wszystkim szum niskich częstotliwości, który jest najbardziej męczący. Wysokie szumy różnie. A najmniej sygnał mowy, może nawet celowo. Czasem obsługę, która mówi coś przez głośniki lepiej rozumiem w słuchawkach niż bez bo ANC skutecznie wycina resztę zakłóceń.
BTW parę lat temu miałem badanie słuchu i wyszło, że czułość słuchu mam powyżej przeciętnej. I słuch wyćwiczony, bo amatorsko muzykuję i mam do czynienia z nagłośnieniem.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 21 Wrz 2025 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Ja polecę nauszne (te "pchełki" mi zawsze wypadają) - jestem na drugiej już parze moich ukochanych Bose QC35, zwiedziły ze mną cały świat, spałam w nich na wielu lotach transkontynentalnych i, tak jak inni tu, nie wyobrażam sobie teraz jakiegokolwiek lotu bez nich (ratowały mi też życie w trakcie dłuższego pobytu w szpitalu, ale to już inny temat).
Jak napisali komentujący powyżej, ANC działa tak, że wycisza "background noise", i np. komunikaty w samolocie się w nich usłyszy, ale komfort jest nieporównany, czujesz się jakbyś był w innym świecie i na wszystko patrzył tak z boku ;-)
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#8 PostWysłany: 21 Wrz 2025 16:23 

niebieski
@piotrkr Jeszcze jedna myśl - jeśli nie chcesz słuchać muzyki to zazwyczaj dobrze jest włączyć sobie coś innego: audiobook, odgłosy natury, itp. Zwykle to pomaga bo bardziej maskuje odgłosy lotu i odwraca od nich uwagę. Ale to też kwestia indywidualna, nie u wszystkich tak to działa.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 21 Wrz 2025 16:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Douszne wypadają z uszu (nie chodzi nawet że się zgubią, tylko wysuną się na tyle, że łapią odgłosy z zewnątrz), nauszne najczęściej są niewygodne do spania, pomaga wtedy poduszka pod szyję, ale nie każdy lubi. Wszystkie douszne jakie próbowałem, od różnych no-name do Bose i20 nie dają takiego efektu jak nauszne. Dodatkową wadą dousznych jest czas działania, najczęściej kilka godzin (wyśrubowane dane 20-30h uwzględniają doładowanie w 'pudełku', czyli łączny możliwy czas pracy pomiędzy koniecznością ładowania zestawu).
Do dousznych trzeba dokupić dodatkowego dzyndzla, żeby móc korzystać z pokładowego systemu rozrywki, wymagającego wpięcia przez kabel (i trzeba pamiętać, żeby go ze sobą zabrać... ;-) )

Co do spania - bez dzwięku puszczanego dzwięku ANC niekoniecznie daje taką samą skuteczność. A nie każdy lubi spać przy muzyce. Paradoksalnie stopery wcale nie muszą być takim złym rozwiązaniem (pozostaje kwestia zmiany ciśnienia w uszach przy zmianach wysokości itp).

dziś jeśli miałbym kupować jedyne/pierwsze słuchawki ANC z przeznaczeniem do samolotu, brałbym nauszne, raczej topowej (w ANC) firmy, może jakiś wczorajszy model z wyprzedaży. Dopiero gdybym stwierdził, że nie daję rady wozić bo za duże, czy coś takiego, to bym szukał dousznych i używał oba w zależności od sytuacji. Douszne niestety często nie da się wcześniej przymierzyć czy sprawdzić, a naprawdę są spore różnice w ergonomii i wygodzie użytkowania, jak również w jakości muzycznej, o której mimo wszystko warto pamiętać. Plus dochodzi temat trwałości, znam troche przypadków gdy po 2-3 latach douszne zaczynały szwankować (nietrzymająca bateria, problemy z BT, ...).
tropikey lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Wrz 2025 20:38 

srebrny
Rozumiem, że takie standardowe nauszne, z pałąkiem przez głowę, były by najlepsze.

Jednak muszę iść na jakiś kompromis, biorąc pod uwagę ich rozmiar i miejsce w bagażu podręcznym, oraz to jak często korzystam ze słuchawek (prawie wcale).

Więc jednak będę szukał dousznych. Nie będą wygodne to trudno, może uda się odsprzedać.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Wrz 2025 21:41 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Ludzie całkiem polecają te słuchawki:

https://www.pepper.pl/promocje/sluchawki-nauszne-z-anc-edifier-w820nb-1100066

Dodatkowo jest promocja na -50 PLN przy płatności "blik płacę później" i te słuchawki można mieć za 50 PLN ;-)

https://www.euro.com.pl/cms/blik-place-pozniej.bhtml
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Wrz 2025 22:20 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
To ja zaproponuję coś z półki premium. Bang & Olufsen BEOPLAY H9. Jestem mega zadowolony i uważam że to najlepsze słuchawki podróżne jakie miałem. Kupiłem je na rynku wtórnym za jakies 7 stów, cena nowych 1,7k .
Nie tylko posiadają ANC ale również tryb Transparency, np. jednym muśnięciem palca z dołu do góry na prawym nauszniku możesz wyłączyć muzykę i ANC. Choć to może wydawać się niegrzeczne to nie musisz zdejmować słuchawek by z kimś prowadzić konwersację. Słyszysz dzwieki jak byś miał zdjęte słuchawki. Gest palcem z tyłu do przodu odbiera telefon , w przypadku trybu odtwarzania muzyki przełącza utwór itd. Bardzo pomocna rzecz - nie musisz brac telefonu do reki, by sterować odtwarzaczem.
Kolejna przydatna rzecz w podróży Czujnik zbliżeniowy – inteligentna funkcja, która automatycznie przerywa odtwarzanie muzyki lub wideo po zdjęciu słuchawek. Sygnał ponownie jest odtwarzany po założeniu słuchawek (dzięki temu nie wyczerpujesz baterii).
Do zestawu dołączany jest Adapter samolotowy więc słuchawek podczas lotów już od dawna nie biorę. Zwykle latam na długich trasach i pamiętam jak mnie bolały małżowiny od długiego korzystania ze słuchawek dousznych, teraz spokojnie wytrzymuje 4-5h snu ciurkiem w słuchawkach. Polecam
hiszpan uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości