Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106
Autor Wiadomość
#2101 PostWysłany: 17 Wrz 2025 21:59 

Mam pytanie - za tydzień wybieram się w 1 rejs. Jest niby zakaz zabierania na pokład drona ,ale mam pytanie - co w przypadku gdybym go miał ze sobą? Zostanie zabrany na pokład i zwrócony mi po rejsie ? Czy przed wejściem dron do kosza?
 Profil Relacje PM off  

Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
#2102 PostWysłany: 17 Wrz 2025 22:00 

złoty
Zabrany do magazynu. Zwrot po rejsie

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.

#2103 PostWysłany: 17 Wrz 2025 22:15 

brzemia napisał(a):
Zabrany do magazynu. Zwrot po rejsie

Może nie napisałem - Statek to Costa Diadema - czyli spokojnie mogę drona ze sobą zabrać i oddadzą mi po rejsie ... Pasuje mi to ciekawe tylko czy się nie zgubi lub coś innego - ryzykowałbyś ?
 Profil Relacje PM off  

#2104 PostWysłany: 17 Wrz 2025 22:45 

srebrny
To, że się zgubi jest w takim przypadku mało prawdopodobne.
Bardziej bym się zastanawiał po co w ogóle zabierać skoro wiesz, że zabiorą i nie oddadzą przed końcem rejsu - no chyba, że masz jakieś plany przed/po rejsie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2105 PostWysłany: 18 Wrz 2025 11:28 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
@Konrad Stepnowski

dokładnie to wygląda tak, że jeśli dron będzie w walizce/bagażu nadawanym to dostaniesz kartkę do kajuty, że masz się zgłosić do odpowiedniego pomieszczenia i dostaniesz pokwitowanie, że zabrano drona i będziesz mógł zabrać walizkę. Druga opcja to, walizka będzie w pokoju bez drona i od razu z walizką dostaniesz pokwitowanie razem z walizką. Do tej pory spotkałem się z tymi dwoma wersjami.
Jeśli drona będziesz miał przy sobie w bagażu podręcznym to skonfiskują ci go na którymś security - prawdopodobnie jeszcze w terminalu.

Odbiór: dzień przed końcem rejsu idziesz do recepcji i pokazujesz kwit. Tam oddają ci graty, albo mówią że steward przyniesie wieczorem do kajuty. To samo dotyczy żelazek, prostownic itp. a także alkoholu kupionego w statkowym sklepie.
 Profil Relacje PM off  

#2106 PostWysłany: 24 Wrz 2025 23:18 

niebieski
Na takie info trafiłem:
Royal Caribbean oficjalnie zamówił swój okręt 5. klasy Icon, który ma zadebiutować w 2028 🤯 ⚓️
👷🏼👷🏽 Dziś podpisano nową umowę ze stocznią Meyer Turku w Finlandii na budowę Icon 5, jeszcze nienazwanego statku, który ma dostarczyć w 2028 roku.
📝 Nowa umowa obejmuje również długoterminowe partnerstwo do 2036 roku, z możliwościami na statek 6. i 7. klasy Icon w przyszłości.

Załączniki:
Komentarz do pliku: RC
Zrzut ekranu 2025-09-24 231939.png
Zrzut ekranu 2025-09-24 231939.png [ 936.29 KiB | Obejrzany 219 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#2107 PostWysłany: 27 Wrz 2025 16:55 

srebrny
Przeglądając amerykańskie fora rejsowe wpadł mi w oko bardzo ciekawy temat dotyczący dostępu do internetu podczas rejsu. Zastrzegam, że sam z niego jeszcze nie korzystałem ale znalezione w wielu miejscach opinie są na tyle dobre i obiecujące, że planuję to zrobić na najbliższym rejsie na Karaiby, na który wybieram się za około 2 tygodnie.

Rozlicznych dostawców kart e-sim zapewne każdy, kto korzystał z tego rozwiązania zna wielu. Przykłady to Roamless, Flexiroam, Bnesim itd. Każdy z nich oferuje jakieś roamingi w wybranym kraju lub regionie. Ileś lat temu to było coś odkrywczego, dzisiaj sprawa standardowa.

W morzu operatorów e-sim znalazłem bardzo popularnego właśnie na forach rejsowych operatora GigSky - http://gigsky.com/
Jego innowacyjność polega na tym, że wprowadził on plany „Cruise + Land”. Jest ich pięć: Americas/Caribbean, Asia Pacific, Europe, Middle East oraz World a także plan „Cruise Only”.
Szczegóły na temat poszczególnych planów, które kraje wchodzą do każdego z nich itd. można znaleźć tutaj: https://www.gigsky.com/data-cruises

Trick polega na tym, że oferowane przez GigSky e-simy działają również w roamingu z operatorem „Cellular at Sea”, który jest dostępny na większości popularnych statków wycieczkowych. To bardzo nietypowe rozwiązanie ponieważ operator ten korzysta z łączności satelitarnej i generalnie należy do bardzo (o ile nie ekstremalnie) drogich. Jak widać popularyzacja technologii satelitarnych, upowszechnienie Starlinka itp. doprowadziły do powstania nowej niszy, którą wykorzystuje GigSky. Być może nie tylko on ale ja informacji o nikim innym, kto oferuje podobną usługę jak dotąd nie znalazłem.

Na stronie GigSky jest lista statków, na których działa operator „Cellular at Sea” a tym samym usługa transferu danych oferowana przez GigSky.

Należy jedynie pamiętać, że działanie operatora komórkowego „Cellular at Sea” zaczyna się około 12 mil od lądu – włączany jest on na statku. W związku z tym obszar 0-12 mil od lądu jest obszarem, gdzie możemy mieć problem z internetem (operator lądowy już nie działa lub działa z problemami a morski „Cellular at Sea” jeszcze nie działa). Z tego co piszą na forach, problem może też występować w miejscach, gdzie jest duże zagęszczenie wysp (np. Wyspy Greckie) - statki wówczas bardzo często w ogóle nie włączają operatora „Cellular at Sea”. Poza tym standardowo: musimy mieć dostęp do sieci komórkowej zatem nie działa on najlepiej wewnątrz statku, szczególnie w kabinach wewnętrznych itd.

Z tego co piszą różni forumowicze (na jakiej podstawie nie wiem), na jednych statkach do obsługi połączeń operatora „Cellular at Sea” jest wykorzystywane to samo pasmo, z którego korzysta statkowy internet, na innych jest to osobna infrastruktura. Co ciekawe z tego co można również przeczytać, w wielu przypadkach możliwy jest streaming, nawet na środku Atlantyku. Deszczowa i pochmurna pogoda zauważalnie pogarszają jakość połączenia.

Ceny są mocno konkurencyjne w stosunku do tego co oferują operatorzy wycieczkowców. Np. w NCL stawka podstawowa zaczyna się od 20 USD/dzień (przy krótszych rejsach więcej). Dla porównania w GigSky stawki w pakiecie „Americas/Caribbean” obejmującym praktycznie wszystkie kraje w tym regionie, do których pływają statki wycieczkowe wyglądają następująco:

Załącznik:
gigsky1.jpg
gigsky1.jpg [ 132.8 KiB | Obejrzany 166 razy ]

Jak widać różnica w cenie jest olbrzymia. Oczywiście należy pamiętać o wspomnianych wadach oraz o tym, że GigSky sprzedaje konkretne paczki danych a nie tak jak statek wersję "no limit" - ale to już każdy sam sobie odpowie na pytanie, czy są one dla niego na tyle istotne, aby wybrać znacznie droższe rozwiązanie ze statku. Tak, czy inaczej pewnie za jakiś czas skończy się to istotnym obniżeniem cen statkowego internetu. Oby 😊

PS1. Umieszczam tego posta w grupie rejsowej a nie dotyczącej operatorów komórkowych ponieważ uznałem, że chodzi o funkcjonalność związaną ściśle z rejsami i nie mającą poza nimi wielkiego znaczenia ani sensu.

PS2. Aby przetestować operatora zainstalowałem sobie na telefonie ich eSIMa w darmowej opcji na Polskę (500MB/7 dni). Po uruchomieniu nie działa. Okazuje się, że punkt dostępowy musi nazywać się „gigsky” a domyślnie tworzona jest nazwa „GigSky”. Po zmianie problem zniknął. Poza tym, póki co w warunkach polskich działa bez zarzutu.

PS3. Oprócz pakietów regionalnych jest dostępny również pakiet „cruise only” – wyłącznie z roamingiem do sieci „Cellular at Sea”.
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#2108 PostWysłany: 27 Wrz 2025 19:58 

złoty
Za ten post powinieneś być nominowany do forumowicza miesiąca!!!

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2109 PostWysłany: 01 Paź 2025 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Rozglądam się za kolejnym rejsem na ferie i chyba znowu padnie ma Karaiby...Ostatnio płynęliśmy MSC Seascape i byliśmy bardzo zadowoleni. Teraz ze względu na trasę pada na NCL Gateaway...
https://www.alerejsy.pl/rejsy/rejs-z-mi ... 6-02-02-11
I powiem Wam, nie jestem przekonana :) Czytam opinie, że rozrywka na niskim poziomie w porównaniu do MSC, bufetowe restauracje przepełnione, w a'la carte kilka kolacji bezpłatnych dla dorosłych, ale dzieci za swoje dania płacą...Na MSC bardzo mi się podobała opcja restauracji a'la carte, spokojnie można było omijać bufet i tłumy.
Chcieliśmy ze znajomymi wykupić 2 najtańsze kajuty, ale powiedziano nam, że jest duże prawdopodobieństwo że nas rozrzucą po statku (a w Costa np. podobno starają się ulokować Gości z jednej rezerwacji blisko siebie). To wszystko zasłyszane, więc nie wiem jaka jest rzeczywistość.
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi na temat tej linii i trasy też :)

Załączniki:
1_mapgwy-10-crb-mia-56746-050171200.jpg
1_mapgwy-10-crb-mia-56746-050171200.jpg [ 17.95 KiB | Obejrzany 5 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: barka oraz 1 gość