Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Wrz 2025 23:09 

złoty
Od kilku tygodni z internetu zniknęło forum Travelbit. Pod jego adresem wyświetla się komunikat o błędzie, a na profilu na facebooku nikt nie odpowiada na komentarze z prośbami o wyjaśnienie.
Chyba podobnie jak niejeden z uczestników F4F mogę się nazwać "migrantem z Travelbitu". Przestałem na nim pisać dobrych kilka lat temu, jak większość uczestników stopniowo się wykruszyła, forum zostało zdominowane najpierw (przejściowo) przez hejt, a potem skutecznie zaśmiecone przez nielicznych, ale nadaktywnych trolli. Tym niemniej mam do niego dalej spory sentyment. W sumie to kawał mojego podróżniczego życiorysu, źródło kilku fajnych znajomości, a raz nawet znalazłem na nim kompanów na lekko wariacki wyjazd do Iranu w 2003. Udało się też kiedyś na forum zainicjować akcję, która poskutkowała zmianą prawa w Polsce (wydłużenie ważności paszportów dla dzieci). Stare czasy...

Pytanie z ciekawości - czy ktoś wie, czy to rzeczywiście koniec po ponad 20 latach? Jeżeli tak, to trudno nie mieć wrażenia, że nastąpiło to w trochę bezceremonialny sposób.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️ 🚨Karaibskie ferie w raju 😍🌴 Dominikana na tydzień z hotelem przy plaży za 3476 PLN 🏝️
Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN Ultra all inclusive na Dżerbie 🏝️ 4* hotel z prywatną plażą za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 17 Wrz 2025 23:24 

złoty
Sądząc po błędzie, który się wyświetla to raczej nie była świadoma decyzja, a posypało się coś z bazą danych i nie ma komu naprawić. Od lat tam nie zaglądałem i w sumie prawie zapomniałem o jego istnieniu, choć na dawno dawno temu to było dla mnie główne miejsce do dyskusji w necie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2025 07:11 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Przyjdzie na wspominki jak przy urnie :)
Pamietam te czasy doskonale. Mialem wtedy modem i na modemie sciagalem Travelbit na offline, aby moc chlonac wiedze i inspiracje.
W sumie niesamowite jak to, jak duzy postep w dostepie do wiedzy mamy teraz.
meczko lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Wrz 2025 07:47 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
travelbit i grupa dyskusyjna pl.rec.turystyka.tramping (a wcześniej pl.rec.travel). Newsy umarły już z 10 lat temu, albo i więcej...
Jeszcze mam na kompie kopie doświadczeń z podróży sprzed 25 lat ;-)
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Wrz 2025 08:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Niech f4f trwa ;)
meczko lubi ten post.

#6 PostWysłany: 18 Wrz 2025 08:13 

Myślę, ze jest to świadoma decyzje. Sam bylem uczestnikiem pd kilkunastu lat i osobiście żałuje, ze to sie skończyło. Pamiętam, ze kilka lat temu była dyskusja ze strony Administratora, czy nie zawiesić tej strony. Coraz mniej ludzi przestalo tam pisać. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Wrz 2025 10:46 

złoty
@cart, tak, też uważam, że Travelbit skończył się już dobrych kilka lat temu i wtedy przestałem tam pisać, bo m.zd. straciło to sens. Tym niemniej zdjęcie forum z internetu, celowe czy nie, jest jakimś symbolicznym przypieczętowaniem.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2025 11:56 

trochę lipa, szkoda mi tych relacji zamieszczonych na travelbicie
a że umarło - każde forum to czeka, wg mnie
ile razy można odpisywać na to samo pytanie?
poza tym, z wiekiem/doświadczeniem coraz bardziej się nie chce odpisywać na nieważne/nieistotne pytania
to rosnące (na przestrzeni lat) zniechęcenie widać również u niektórych użytkowników (teraz już moderatorów) forum f4f (żaden zarzut, po prostu tak się dzieje)
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2025 12:37 

złoty
Mam wrażenie, że to po części też wynika z dostępności praktycznej informacji praktycznie zewsząd w internecie. Google Maps z linkami, porównywarka cenowa i opinie na booking.com, apki typu mapy.com itp. itd., do tego coraz lepsze automatyczne tłumaczenia umożliwiające przeczytanie stron praktycznie w każdym języku. Kilkanaście lat temu znaczna część pożytku z forum to było wymienianie się informacjami, które teraz średnio ogarnięta osoba może znaleźć kilkoma kliknięciami. Zresztą drugim skutkiem ubocznym tych zmian jest praktyczne wyparcie tradycyjnych przewodników jak stare LP czy RG, ale to już osobny temat.

Inna sprawa, że - porównując z Travelbitem - f4f chyba się jakoś broni przed zamieraniem i moim zdaniem duża w tym zasługa aktywnej moderacji czyszczącej forum ze śmieci.
 Profil Relacje PM off
Baark lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2025 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
Byłem na tym forum sporo lat i kiedyś nawet coś tam się działo. Jednak ostatnimi lat niemal całkiem zamarło a gdyby nie forumowicz (zdaje się?) Anonimus to w zasadzie nie byłoby po co tam wchodzić.
Jest to tylko moja osobista sugestia ale: według mnie co niektórzy "moderzy" za bardzo wczuli się w sytuację uznając że tylko oni mają rację i nikt inny. Głupie i prymitywne docinki, złośliwe wtrącanie się do rozmów jednocześnie hołubienie swojego kółkowi różańcowemu wzajemnej adoracji które stworzyli. Toteż sporo użytkowników skłócili a ci odeszli...

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 18 Wrz 2025 13:24, edytowano w sumie 1 raz
ciach offtop
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Wrz 2025 13:05 

złoty
Ryzykując offtop (ale w końcu to "luźne gatki") - ja też doskonale pamiętam, co się działo w pierwszych dniach wojny, co prawda nie ze wschodniej granicy, ale z dworca w Krakowie, gdzie docierała znaczna część osób wcześniej przewijających się przez Przemyśl. Z Ukrainy wtedy uciekali wszyscy, a w tym kraju było wcześniej sporo imigrantów z Azji i trochę mniej z Afryki, bardzo dużo zagranicznych studentów np. z Indii itd. Oni też mieli uzasadnione obawy - ruska bomba nie wybiera, czy trafi w Ukraińca czy w przebywającego tam z jakichkolwiek powodów np. Pakistańczyka. Sytuacja była nadzwyczajna, trzeba było wpuszczać wszystkich jak leci i nasze władze wtedy stanęły na wysokości zadania.
Reakcja niektórych ludzi w Przemyślu na to, że wśród uchodźców pojawiły się osoby o ciemniejszym kolorze skóry, to już wtedy była ohydna plama na ogólnie świetnej reakcji Polaków w pierwszych tygodniach wojny. Niestety okazało się, że to był zwiastun tego syfu, który teraz nas zalewa i umożliwia ruskiej machinie propagandowej rozgrywanie nas jak dzieci.

A wracając do Travelbitu - też przez pewien czas byłem tam moderatorem i moje ocena sytuacji różni się od twojej o 180 stopni, ale nie ma co już tego rozstrząsać.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: msala oraz 13 gości