Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Isla de Tarifa
#1 PostWysłany: 22 Maj 2025 14:27 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Zastanawiam się czy będąc w Kadysie 7 dni nie wybrać się na najbardziej na południe wysunięty punkt Europy. Bus z Kadyks 9.00 - 10.30 i powrót 15.15 - 16.45, więc ponad 4h na przechadzkę.
Ale, w google info że całość zamknięta bramą i trzba umówić wizytę, na ich stronie jest info że bilety się kupuje w Tarifa w PIT. Brak info kiedy wyspa jest dostępna i jaki to koszt.
Ktoś może był i ma więcej informacji jak to działa i czy warto?

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
 Temat postu: Re: Isla de Tarifa
#2 PostWysłany: 22 Maj 2025 14:58 

HON fly4free
OT geograficzny
marrak napisał(a):
najbardziej na południe wysunięty punkt Europy
kontynentalnej

najbardziej na południe wysunięty punkt Europy to wyspa Gavdos (Γαύδος), na płd. od Krety - a dokładniej Kap Tripiti
;)
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:37 
Awatar użytkownika

srebrny
byłem w Tarifie wielokrotnie, ale nigdy nie słyszałem, by to miejsce było otwarte dla turystów albo by było reklamowane jako jakaś szczególna atrakcja turystyczna

w ogóle to ta Tarifa jest dziwnym miejscem, niby fajnie i że się jest w takim miejscu, i stoisz na tym moście a po jednej stronie MŚródziemne a po drugiej Atlantyk (paru śmiałków nad nim, oczywiście na kajcie, przeskoczyło, np

), i jak tam pierwszy raz byłem to jakoś mnie to cieszyło

ale szczerze to nie wydaje mi się, żeby dla osoby nie związanej ze sportami wodnymi było to jakieś bardzo ciekawe miejsce. Ew. do poplażowania, ewntualnie w sezonie (czerwiec wrzesień tak mniej więcej) żeby zobaczyć stare miasto & jego bary wieczorem (ale to późno wieczorem jak na polskie standardy więc raczej z noclegiem)
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 23 Maj 2025 17:25 

Dzięki @rw30. Dzisiaj jeszcze znalazłem trochę lepszy opis na stronie https://www.andalucia.com/tarifa/isla-de-las-palomas.
Wynika z tego że wymagana rezerwacja, tour jest o 12 w południe i trwa ok 75 min i koszt nie duży - 4€.
Napisałem maila na ten adres od rezerwacji i dostałem odpowiedź:
Cytuj:
Thanks for your interest.
It is necessary to book in advance the guided tour to The Island.
At this moment we don´t have the available days of September.
I recommend you write us again in the end of July to be sure we have the information of the Island´s visit.

Na tą chwilę z Cadiz mam zaplanowane białe dachy w Arcos de la Frontera na 1 dzień i Jerez na 1 dzień + prom do El Puerto. Także jeszcze 1 dzień wolny na wyjazd bo w Cadiz na plaże i miasto szkoda kolejnego dnia tym bardziej że najpierw będziemy 3 dni w Sewilli.
Zatem jeśli nic ciekawszego nie znajdę to chyba skuszę się na tą Tarifę, bo jeszcze dziś odkryłem że ALSA na lato dorzuca drugie połączenie 12 - 19 wiec nie trzeba by się spieszyć do 15 i na spokojnie posiedzieć do 19.
A mam dobre wspomnienia z Portugalii z Cabo da Roca, więc liczę tu na coś podobnego.
rw30 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 27 Sie 2025 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@marrak i co, byłeś tam ostatecznie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Sie 2025 11:49 

@rw30 będę 6 września, mam rezerwację. Koszt nadal €4 płatne w Informacji Turystycznej w Tarifie, godzina się zmieniła na 11.30. Mam nadzieję że się wyrobimy bo mam bus ALSA z Kadyksu 9-11:25. Rezerwację można zrobić telefonicznie, mailowo albo przez WhatsApp.

#7 PostWysłany: 10 Wrz 2025 22:15 

@rw30 byłem w sobotę wg planu.
Były 2 przewodniczki: jedna do grupy es z 30 osób i druga en grupa z 15 osób. Ogólnie zwiedzanie adekwatne do ceny, trochę historii i same ruiny. Obiekt w 99% bardziej przypomina rzymskie kamole :D niż bazę wojskową. Poza tym strasznie wieje. Naprawdę. Normalnie nad oceanem to są podmuchy co chwilę a tam jako że to jest centralnie na oceanie i niczym nie osłonięte to po 10 min ma się dość słuchania bo co drugie słowo przewodniczki zagłusza wiatr. A ona też łamanym angielskim włada więc odechciewa się słuchać. Zimno nie jest ale uszy bolą od świstu.
Co do najdalej na południe wysuniętego punktu to też przewodniczka tam prowadzi można robić zdjęcia oglądać ale jako że to ostatni pkt programu to już wszyscy mieli mało ochoty. Trudno nawet telefon do zdjęcia utrzymać ;P. Zarysy Maroka widać, ale szału to nie robi. No i w bonusie roaming z Maroka jak się nie wył. internetu.
Bardziej polecam zamek Castillo de Guzman el Bueno. 360° widoki super, nawet na kontrolę celną na terminalu promowym Hiszpania-Maroko.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości