Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2025 10:22 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć,

Wiadomo, że późna odprawa ma swoje zalety.

Do kiedy czekacie? W sensie np odprawiacie się najpóźniej 1h przed limitem, a może czekacie do ostatniej chwili np 5 minut przed końcem?
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:09 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Jakie to zalety?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:16 

srebrny
5 minut? żaby apka mi się zawiesiła w trakcie albo net padł? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:24 

niebieski
boots napisał(a):
Jakie to zalety?

Zdecydowanie większa szansa na uniknięcie miejsca w środku.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 804 434
platynowy
Raz w życiu czekałem do ostatniej chwili, żeby dostać losowo najlepsze miejsce z pozostałych.
Wsiadłem sobie w SKM-kę jadącą na Okęcie i odpaliłem apkę Wizzaira.
Tylko zapomniałem, że w Wizzairze odprawa online zamyka się 3h przed, a nie 2h przed jak w Ryanairze :lol:

To był 2021 rok i lot WAW-LWO kupiony za ok. 40 PLN
No to dopłaciłem 268 PLN za odprawę na lotnisku i poleciałem.

Od tamtej pory nie zostawiam tego na ostatnią chwilę :lol:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
lataczuk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 310
Kilometry: 356 880
złoty
Trafisz pierwszy raz na waiting listę z powodu overbokingu to się oduczysz późnych odpraw.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:48 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Nie czekam, staram odprawiać się jak najszybciej. Nie stwierdziłem też ani zalet późnej odprawy, ani wad najwcześniejszej. Ostatnie dwa loty tam i powrót czyli sumarycznie cztery (klasa ekonomiczna bez wykupionych miejsc) były właśnie takie: odprawa zaraz po tym, gdy minęła graniczna godzina, system domyślnie przydzielił miejsca przy końcu kabiny (ale nie ostatnie) ale bez problemu wybrałem z przodu, które mi pasowały. Gdybym odprawiał się w ostatniej chwili, to mógłbym nie mieć wyboru co najwyżej a zatem jaka w tym zaleta?
Nie było ryzyka przydzielenia miejsca w środku, w sensie środkowe w potrójnym fotelu, bo te samoloty takowych nie miały. A gdyby nawet, to lecąc w dwie osoby - a tak leciałem - i mając na potrójnym fotelu środkowe i sąsiednie - przy oknie albo korytarzu - to czy to jest problem albo kłopot, którego należy unikać?

Pytanie autora wątku było ogólne a zatem wg mnie należy rozumieć je tak, że dotyczy albo ogółu albo większości linii. Jeśli jak to często bywa, zrobione zostało jakieś założenie i pytanie dotyczy konkretnej linii, albo może jakiejś patologiczno-dziwacznej, to może warto to doprecyzować?
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#8 PostWysłany: 10 Wrz 2025 11:58 

srebrny
podróżnik23 napisał(a):
boots napisał(a):
Jakie to zalety?

Zdecydowanie większa szansa na uniknięcie miejsca w środku.

Ale chyba tylko u niektórych przewoźników i na niektórych trasach?

Jak potrzebuje konkretnego miejsca, to je kupuję. Jak chcę darmowo wybrać najkorzystniejsze dla mnie, to odprawiam się najszybciej, jak tylko można.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Wrz 2025 12:11 

niebieski
Na pewno w low costach. Kiedyś przeczytałem o tym w internecie, że przy przydzielaniu losowych (darmowych) miejsc system najpierw zapełnia środek. Jako, że jestem mało ufny z natury to postanowiłem to samodzielnie przetestować na tanich liniach właśnie (FR, W6, U2). Na 10 lotów (losowo wybranych) tymi liniami odprawiałem się online od razu po rozpoczęciu, a na kolejnych 10, na 2 godziny przed zakończeniem odprawy online. W pierwszym przypadku 9 razy na 10 dostałem miejsce w środku, a w drugim tylko 2 razy na 10. Oczywiście to dalej mała próba, ale jakieś wnioski można wyciągnąć. Ani razu nie dostałem też boarding pasa bez miejsca, czyli nie byłem na waiting list. Chociaż oczywiście przy większej liczbie lotów, prędzej czy później by się to wydarzyło.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Wrz 2025 12:30 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Może raczej w niektórych low costach albo obecnie? Gdy leciałem Air Asią czy Viet Jet Air, to niczego takiego nie stwierdziłem ale to nie było w ciągu ostatniego roku czy dwóch - może teraz u nich też tak jest. Czy nie jest tak, że tutaj (nie tylko ale rozmawiamy o tym przypadku) autor zadał pytanie mając na myśli konkretną tanią linię albo i trzy, gdyż tylko nimi albo często nimi lata? I wyszło ogólne pytanie z niewyartykułowanym założeniem? A przecież nawet w taniej linii Ryanair można wykupić dodatkowy bagaz kabinowy oraz wybrać miejsce i mieć możliwość odprawić się na 30 dni wcześniej - co wtedy by dało zwlekanie do ostatniej godziny? W pierwszym poście padło stwierdzenie "wiadomo, że późna odprawa ma swoje zalety", szkoda że nie wyjaśniono, co autor miał na myśli. Ale za to wyszła nieco zabawna dyskusja, co samo w sobie jest plusem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Wrz 2025 12:37 

niebieski
Bardzo możliwe, że nie w każdej taniej linii działa to w ten sposób. Czytałem artykuł na temat takich praktyk stosowanych przez linie FR i W6. Ja to jeszcze rozszerzyłem o U2, bo tymi 3 liniami latam odbywa się zdecydowana większość moich podróży w ostatnim czasie. A sprawdzałem to na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy. Co do innych linii nie mam wiedzy.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Wrz 2025 13:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dla odmiany podam przykład z życia wzięty sprzed ok. miesiąca.
Na locie KRK-MAN na kilka godzin przed otwarciem odprawy było wolne dokładnie 27 miejsc, a w sprzedaży jeszcze 12 biletów, wiec teoretycznie tylko 15 osób nie miało jeszcze przydzielonych miejsc
W takim przypadku odprawa zaraz po otwarciu czy pod koniec "okienka na odprawę" nie ma większego znaczenia :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Wrz 2025 15:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak najszybciej.
Potem jak mam kijowe miejce to wchodze ostatni do samolotu i jak sa lepsze to korzystam.

Ale tak ogolnie mowiac to mi to zwisa gdzie siedze, to nie kino, nie koncert i wiekszosc LCC lotów to 2h - i tak nie ma na co patrzec :lol:
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:06 

srebrny
xyrxis napisał(a):
Trafisz pierwszy raz na waiting listę z powodu overbokingu to się oduczysz późnych odpraw.

Dla jednych to wada, dla innych zaleta. Dla mnie często jest to zaleta, bo można przytulić niezłą kwotę i polecieć np. 2 godziny później przez MUC zamiast przez FRA, a czasem się trafi nawet lot w C. :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
3-4 minuty przed zamknięciem odprawy ale z jednoczesną kontrolą tego czy cały czas są wolne miejsca żeby nie wpaść w standby gdy przelot jest dla mnie istotniejszy od odszkodowania.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:26 

srebrny
I robisz tak w normalnych liniach, gdzie masz darmowy wybór miejsc?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:41 

niebieski
Niektórzy tu żyją w świecie, który odchodzi powoli do historii. Również u tradycyjnych przewoźników wybór miejsca nie jest oczywistością w niektórych taryfach.Żeby nie być gołosłownym wprowadzona w tym roku zmiana w KLM/AF:
Kod:
Jeśli podróżujesz z biletem Light i nie wykupisz miejsca przed rozpoczęciem odprawy, przydzielimy Ci miejsce podczas odprawy.  Postaramy się przydzielić Tobie i Twoim towarzyszom podróży miejsca obok siebie.  Zmiana tych miejsc jest możliwa tylko za opłatą.

Źródło
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:47 

srebrny
Na pewno zrozumiałeś moje pytanie powyżej?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:56 

niebieski
Natomiast @piotrkr miał zapewne na myśli LCC - tak jak zauważył @podróżnik23, gdzie późna odprawa daje szansę (przy obłożonym locie całkiem sporą) otrzymania za darmo miejsc, które w sprzedaży są najdroższe - z większą przestrzenią na nogi. Albo przynajmniej nie w środku. Nie widzę innych korzyści z późnej odprawy, chyba że ktoś poluje na odszkodowanie ...
W przypadku tradycyjnych przewoźników, którzy (na razie?) nie rozdzielają celowo osób na tej samej rezerwacji i nie wlepiają w pierwszej kolejności miejsc środkowych ma to (na razie) mniejsze znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Wrz 2025 16:58 

srebrny
Nie wiem, co on miał na myśli, wiem tylko, co napisał.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 13 gości