Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1511 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76
Autor Wiadomość
#1501 PostWysłany: 16 Maj 2025 09:57 

niebieski
agathonia napisał(a):
Byłoby wspaniale w Hirayu Onsen, dziękuję za podpowiedź, ale z tego co patrzę to w październiku wszystko pozajmowane, a to co zostało ma horrendalne ceny :(

spróbuj TU Napisać : https://www.tuyukusa-hirayu.com/en/ - my tu mieliśmy nocleg. Tu wszedzie jest drogo i albo sie decydujesz, albo dojeżdżasz np. z Matsumoto
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#1502 PostWysłany: 13 Lip 2025 13:56 

Cześć. lece do Jopini 1-25 listopada 2025. Do tej pory bylam tylko przez 7 dni w Tokio, wiec to pierwsza dłuższa wyprawa do Japonii. Będe wdzięczna za uwagi co do planu:
1.11 - wylot z Polski
2.11 - przylot do Tokio 20:45
3.11 - Tokio
4.11 - Tokio
5.11 - Hakone - 2 day free pass
6.11 - Hakone --> wieczorem powrót do Tokio
7.11 - Tokio --> Takayama
8.11 - Takayama (wycieczka autobosem do Shirakawago)
9.11 - Takayama --> Kanazawa
10.11 - Kanazawa --> Kioto
11.11 - Kioto
12.11 - Kioto
13.11 - Kioto
14.11 - Kioto --> Koya-san (nocleg w buddyjskiej świątyni)
15.11 - Koya-san --> Osaka
16.11 - Osaka --> Hiroszima
17.11 - Hiroszima (wycieczka na wyspe Miyajima)
18.11 - Hiroszima --> Kagoshima
19.11 - Kagoshima
20.11 - Kagoshima --> Fukuoka
21.11 - Fukuoka --> Nagasaki
22.11 - Nagasaki
23.11 - Nagasaki
24.11 - Nagasaki --> Tokio (samolot do Tokio)
25.11 - Tokio - wylot do Polski 21:00

Patrząc na ten plac powiniśmy kupić JR Pass czy taniej będzie kupować na miejscu?
Zastanawiam się nad Hakone - czy nie odpuścić, bo wydajemi się ,ze zbyt turystyczne miejsce i zamiast tego nie zrobić Hirayu Onsen podczas wizyty w Takayama? Z Takayama do Hirayu Onsen można dojechać autobusem na 1 dzień
A czy jeśli zostawie Hakone to powinnam wrócić z Hakone do Tokio i z Tokio ruszyć dalej czy można od razu z Hakone?
Pod koniec wyprawy na Kiusiu zastanawiałam się czy nie zreygnować z Nagasami i czy zamist tego nie zrobić Kumamoto i z Kumamoto udac się do wąwozu Takachiho?
Generalnie zależy mi, żeby zobaczyć przyrode oraz lokalną Japonie
 Profil Relacje PM off  

#1503 PostWysłany: 14 Lip 2025 08:27 

niebieski
dyni@ Jaki budżet założyłeś/ aś na taką wyprawę?
 Profil Relacje PM off  

#1504 PostWysłany: 14 Lip 2025 09:02 
Awatar użytkownika

platynowy
@dyni: możesz doprecyzować, co masz na myśli pod pojęciem "lokalna Japonia"? Jeśli chodzi Ci o szeroko rozumianą prowincję, małe miasteczka i odludne rejony, to w planie masz chyba zbyt dużo czasu przewidziane na wielkie miasta (chyba, że to miałyby być bazy wypadowe). To samo może nie iść w parze z oglądaniem przyrody.
Robię sobie wstępne plany na maj '26 i pomimo tego, że ja (po szwendaniu się w innych krajach po różnych "okolicznościach przyrody") na pierwszym miejscu nie stawiam wcale "lokalnej Japonii" i przyrody, mam na swojej liście mniej dużych miast, niż w Twoim planie (choć mam też mniej czasu do dyspozycji).
 Profil Relacje PM off  

#1505 PostWysłany: 14 Lip 2025 10:40 

niebieski
-- 14 Lip 2025 09:27 --

@dyni Obszar Hakone z wjazdem kolejka na górę i autobusy - nie wliczone w jrpass, ale to sobie juz ująłeś
Na plan, który przedstawiłeś chyba warto kupić jrpass, koszt przejazdu na Kiusiu jest znaczny - sam możesz sobie zrobic kalkulację https://www.jrpass.com/farecalculator
W NAgasaki jest mozliwość kupna karnetu na tramwaje
Takajama - Shirakawa-go równiez autobus nie wliczony w jrpass - kupując, zrób rezerwację na konkretny kurs tam i z powrotem> Niektóre kursy sa tylko w rezerwacji, a na powrót jest dużo chetnych i możesz sie nie załapać, szczególnie jesli to będzie ostatni kurs.
W Takajamie jest mały ładny skansen Hida no Sato, autobusem 10 minut z dworca

-- 14 Lip 2025 09:36 --

Kumamoto - zamek w odbudowie, zamykany o 16, nie zdążyłam zobaczyć.
Wąwóz Takachibo - trudny dojazd, różne są opinie, nie byłam, podobno nie rekompensuje przesiadek. Ale poszukaj jak dojechać, może teraz jest łatwiej niż w 2023
NAgasaki warto, mozna zwiedzić też "osiedle" kupców europejskich w ładnym parku.
A jeśli interesuje Cię porcelana, to tylko Arita! Nawet przejazdem. Na dworcu głównym jest przechowalnie bagażu, w miasteczku bardzo ładne muzeum porcelany
Ja bym zrezygnowała z Hakone i będąc już na Kiusiu, popłynęłabym na Yakushimę. W tamtą stronę prom towarowy płynący w nocy (nocleg z głowy), powrót szybszym promem osobowym. Wystarczą 2 dni na krótką wędrówkę po zielonym bajkowym świecie

-- 14 Lip 2025 09:40 --

tropikey Miej w pamięci, że pierwszy tydzien maja to tzw złoty tydzien i tłumy JApończyków poróżują po JAponii - droższe noclegi, tłumy w pociągach
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.
Maciek737 uważa post za pomocny.

#1506 PostWysłany: 14 Lip 2025 12:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Jasna sprawa - przylatuję 9.05 ;)

Inna sprawa, że z tym Golden Week są tutaj rozbieżne opinie, czy warto, czy nie. Osobiście wybrałem wariant, że nie, ale były tu głosy, że wcale nie jest tak źle.
 Profil Relacje PM off  

#1507 PostWysłany: 18 Sie 2025 11:22 

Hej,
Poniżej wstępny szkic pierwszej wycieczki do Japonii, prosiłabym o ocenę i porady.

Loty: Wwa-Helsinki, Helsinki-Szanghaj, Szanghaj-Takamatsu

**Dzień 1:** Takamatsu

**Dzień 2:** Naoshima

**Dzień 3:** Okayama

**Dzień 4:** Himeji, Kobe, Hike, Osaka

**Dzień 5:** Osaka Expo all day

**Dzień 6:** Day trip z Osaki→ Uji+Nara

**Dzień 7:** Osaka (free day)

**Dzień 8-10:** Kyoto

Nocny bus z Kyoto do Lake Kawaguchi

**Dzień 11:** Lake Kawaguchi (bez nocowania)

**Dzień 12 ?** Hakone???

**Dzień 13 ?**

**Dzień 14-18** Tokio

Co warto zobaczyć po Lake Kawaguchi?
 Profil Relacje PM off  

#1508 PostWysłany: 18 Sie 2025 11:56 
Awatar użytkownika

złoty
@bagietkamarti
Naoshima to ładna wyspa i polecam tam zostać na noc, tak aby na spokojnie przeznaczyć cały dzień na zwiedzanie.

W Okayamie obowiązkowo ogród botaniczny bo poza nim miasto mnie nie urzekło.

Dzień 4 trochę dużo masz w planach. Do Himeji jedź z samego rana (tak aby wejść zaraz po otwarciu). Po godz. 10 są już gigantyczne tłumy.
Na Kobe też na spokojnie przeznaczyłbym cały dzień ( bo zakładam, że chcesz iść do ogrodu botanicznego).

Dzień 7 zamiast Osaki zostałbym w Kioto. W Osace atrakcje są porozrzucane po ogromnym terenie i dużo czasu stracisz na przemieszczanie się. A atrakcje w Kioto są dobrze skomunikowane bezpośrednimi autobusami.
Wydłuż pobyt w Kioto o kolejny dzień (czyli łącznie 3 dni), kosztem dnia 13. To miasto ma naprawdę bardzo dużo do zaoferowania.

W pozostałych wymienionych przez ciebie miejscach jeszcze nie byłem.
bagietkamarti lubi ten post.
bagietkamarti uważa post za pomocny.

#1509 PostWysłany: 18 Sie 2025 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
bim-bam napisał(a):
@bagietkamarti

Koło Ikeda Zoo jest opuszczona kolejka linowa na górę, na górze jakiś rollercoaster no i myśliwiec F-104, widoczne wszystko dobrze na google maps. Polecam jak ktoś lubi takie dziksze klimaty.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1510 PostWysłany: 26 Sie 2025 23:07 

Ciekawy jestem opinii odnośnie tego planu i jestem otwarty na sugestię co do modyfikacji.

Dzień 1

przylot lotnisko Osaka KIX

Dzień 2
Zwiedzanie Osaki
Zamek Osaka
Dotonbori
Hozenji Yokocho
Świątynia Shitennō-ji
Umeda Sky Building
Dzielnica Shinsekai

Dzień 3

Transport do Himeji
Zwiedzanie Himeji
Zamek Himeji
Koko-en Garden
Świątynia Engyō-ji
Powrót do Osaki

Dzień 4

Transport do Nary
Zwiedzanie Nary
Park Nara
Świątynia Tōdai-ji
Świątynia Kōfuku-ji
Kasuga Taisha
Naramachi
Transport do Kyoto

Dzień 5

Zwiedzanie Kyoto
z samego rana Arashiyama/Tenryu-ji
Świątynia Kinkaku-ji
Świątynia Ryoan-ji
Świątynia Ninna-ji

Dzień 6

Zwiedzanie Kyoto
Fushimi Inari-Taisha
Kiyomizu-dera
Higashiyama
Dzielnica Gion

Dzień 7

Zwiedzanie Kyoto
Zamek Nijo
Pałac Cesarski
Nishiki Market

Dzień 8

Transport do Tokio
Zwiedzanie Tokio
Świątynia Senso-ji
Park Ueno
Yanaka

Dzień 9

Wyjazd do Fujiyamy
Pagoda Chureito
Jezioro Kawaguchi
Oshino Hakkai

Dzień 10

Powrót do Tokio
Zwiedzanie Tokio
Shibuya Crossing
Meiji Shrine
Shinjuku

Dzień 11

Zwiedzanie Tokio
Harajuku
Akihabara
Ginza
 Profil Relacje PM off  

#1511 PostWysłany: 02 Wrz 2025 13:03 

Loty: 62
Kilometry: 183 791
apadlo napisał(a):
bim-bam napisał(a):
@bagietkamarti

Koło Ikeda Zoo jest opuszczona kolejka linowa na górę, na górze jakiś rollercoaster no i myśliwiec F-104, widoczne wszystko dobrze na google maps. Polecam jak ktoś lubi takie dziksze klimaty.

@apadlo Chętnie Ci pomogę ale nie jestem w stanie odpisać na Twoje PW chyba ograniczenia forum, nie wiem jak sie skontaktować z Toba, może napisz ma mój stary adres nieadus@gmail.com
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.
apadlo uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1511 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości