Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Mar 2025 19:36 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX , przecież powtarzasz to co napisałem do Ciebie. Opisałeś swój wybór, a następnie napisałeś, że inni mają swoje racje, wrzucając ich do worka bliżej nieokreślonych frajerów, co się nie znają, stawiając swoją rację ponad inne. Robisz to po raz wtóry. Zawsze można przedstawić swój wybór bez takich wtrętów, ale rozumiem, że tak sobie radzisz z innymi wpadkami 8-)
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 14 Mar 2025 20:33 

Chupacabra napisał(a):
@lottek Co do pytania o wifi calling, najbezpieczniej jest włączyć tryb samolotowy i osobno włączyć wifi.

Spotkałem telefony, które nie pozwalały wykonać połączeń w trybie samolotowym przez wifi calling.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Mar 2025 00:29 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Zawsze warto w pogotowiu mieć https://www.firsty.app
Na forum nawet się pojawiły już tematy
firsty-globalne-darmowe-polaczenia-z-uberem,240,179811
darmowa-esim-z-nielimitowanym-transferem-w-eu-i-usa,1500,175352

Korzystałem w Chinach i Nowej Zelandii. Zdjęć czy filmów się nie prześle, ale do szybkiej komunikacji tekstowej w komunikatorach oraz do nawigacji w takiej (0 zł) cenie jak dla mnie rewelacja. Nie zawsze gdzieś spędzamy kilka dni, aby kupować kartę, czasami jest to kilka godzin w kraju z egzotycznym roamingiem, a nie działa wifi lotniskowe itp.

Własna karta jako SIM, karta dodatkowa jako esim, taki jest mój setup.
brzemia lubi ten post.
lottek uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 15 Mar 2025 08:12 

złoty
Ja w tym roku zrobiłem całkowicie inaczej niz zawsze. Pierwsze wyprawy to był router monilny i karta sim lokalna kupiona jeszcze w Polsce lub juz na miejscu. Domowa karta sim w trybie wifi calling.
Pozniej nie chcialo mi się juz tych kart szukac i kupować. Modem wymagał dodatkowego zasilania przy calym dniu zwiedzania wiec uruchamiałem pakiet roamingu operatora polskiego. Koszt ok 150zl. Dziala super.
Potem karta sim airalo na kazdy kraj ale okazywalo sie ze zostawało i przepadało.

W tym roku Japonia i Chiny to sim roamless który dziala wszedzie bez potrzeby wykupywania krajów. Ma tez apke do dzwonienia jesli potrzeba lokalnie zadzwonić do hotelu lub taxi.

Miałem i airalo i roamless i testowałem w różnych miejscach. Wszedzie wygrywał roamless. Zostaję przy tej karcie sim na stałe. Koszt internetu na tym tym wyjezdzie 5€. Czego chcieć więcej?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#25 PostWysłany: 15 Mar 2025 08:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
brzemia napisał(a):
Ma tez apke do dzwonienia jesli potrzeba lokalnie zadzwonić do hotelu lub taxi.

Hmm na stronie piszą w FAQ, że nie ma dzwonienia?
"Does Roamless offer free calling and texting? Not yet. But Roamless will offer free Roamless-to-Roamless calling and texting soon."
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Mar 2025 08:35 

złoty
Przyznaje ze nie dzwonilem

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
Image
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Mar 2025 08:39 

srebrny
-- 15 Mar 2025 07:37 --

Chyba to w FAQ odnosiło się tylko do darmowych rozmów, w innym miejscu na stronie piszą "Roamless has an embedded “call feature” that lets you make calls to 200+ destinations from inside the app for cheap rates."

A da się odbierać telefony?

-- 15 Mar 2025 07:39 --

Znowu sam sobie odpowiadam ;)

"While you cannot receive calls on the Roamless app just yet, in a few months we will introduce our “Local Numbers” feature where you will be able to get a phone number from 80+ country codes, use it as CallerID and be able to receive calls from inside the Roamless app as well. Stay tuned."

Przyznam, że wygląda super. Jak Skype 2.0
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#28 PostWysłany: 16 Mar 2025 15:01 

Dzieki wszystkim za Wasz wkład w kompleksowe ogarniecie zagadnienia!

Ostatecznie, wzialem ze soba podstawowy telefon, ktory ma sim+esim, i do tego awaryjnie, lub jako modem stary telefon. Normalnie pewnie bym nie bral bo lubie na ultralekko ale to pierwszy wyjazd poza UE i pewnie przesadzam z asekuranctwem. :D
Wyprawa bedzie dlugotrwala, od miesiaca do trzech, w wersji max przez kilka krajow Azji Poludniowo Wschodniej + Japonia, wiec no bedzie trzeba glowkowac, koszty sa dla mnie bardzo istotne, im mniej bede wydawal, tym dluzej bede w podrozy. :D

krzqchu napisał(a):
Chupacabra napisał(a):
@lottek Co do pytania o wifi calling, najbezpieczniej jest włączyć tryb samolotowy i osobno włączyć wifi.

Spotkałem telefony, które nie pozwalały wykonać połączeń w trybie samolotowym przez wifi calling.

Sprawdzilem, dziala :)
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#29 PostWysłany: 16 Mar 2025 15:58 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Pamiętaj, że zawsze możesz sobie awaryjnie net u swojego operatora z apli odpalić. Czas biegnie od pierwszego wykorzystania transmisji.
 Profil Relacje PM off

#30 PostWysłany: 16 Cze 2025 19:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Orange uruchomił Flex Travel, czyli eSim jak wiele polecanych na tym forum zagranicznych usług.
https://flex.orange.pl/travel

"Karta eSIM w Orange Flex Travel działa na terenie całej Unii Europejskiej, jak również w wielu krajach na całym świecie – łącznie to ponad 100 państw z różnych kontynentów."

"Sam eSIM w Orange Flex Travel jest za 0 zł. Natomiast koszty korzystania z internetu za granicą zależą od tego, w jakim państwie ma on działać i jak duży pakiet GB wybierzesz. Np. za 1 GB w Hiszpanii, Niemczech i innych państwach Unii Europejskiej zapłacisz 6 zł, w Wielkiej Brytanii – 9 zł, a w Egipcie, Albanii, Tajlandii czy Tunezji (czyli w ramach promocyjnego pakietu Tu i Tam, który obejmuje kilkadziesiąt najpopularniejszych destynacji turystycznych) – 20 zł. Jeszcze bardziej opłacalne są pakiety 5 GB i 10 GB, które dla krajów objętych promocją Tu i Tam kosztują odpowiednio 55 zł i 90 zł."

Załączniki:
orange-flex-travel-cennik.jpg
orange-flex-travel-cennik.jpg [ 129.2 KiB | Obejrzany 1072 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 16 Cze 2025 19:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Do posta skrzata:

Kraje pakietu Tu i Tam

Albania
Algieria
Andora
Argentyna
Armenia
Australia
Bośnia i Hercegowina
Brazylia
Chile
Chiny
Czarnogóra
Egipt
Filipiny
Gruzja
Hong Kong
Indie
Indonezja
Izrael
Japonia
Jordania
Kambodża
Kanada
Katar
Kazachstan
Kolumbia
Korea Południowa
Kosowo
Kostaryka
Macedonia Północna
Malediwy
Malezja
Maroko
Mauritius
Meksyk
Mołdawia
Nowa Zelandia
Oman
Republika Południowej Afryki
Senegal
Serbia
Singapur
Sri Lanka
Szwajcaria
Tajlandia
Tunezja
Turcja
USA
Uzbekistan
Wietnam
Wybrzeże Kości Słoniowej
Zjednoczone Emiraty Arabskie

IMO mało opłacalne
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 16 Cze 2025 21:11 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Może i nie jest to Airalo, ale fakt jest faktem, że Orange Flex działa.
Sprawdziłem w Turcji, Hong Kongu i na Filipinach.

W Turcji i Hong Kongu - bez zarzutu. Na Filipinach problem był na odludziu (rejs z Coron do El Nido). Co prawda były nadajniki w pobliżu widoczne gołym okiem, ale roaming nie w tej sieci. Niemniej tam gdzie był zasięg - wszystko było ok na Filipinach.

Jeśli więc na liście są kraje, do których lecicie, to spokojnie można brać.

Widać że w tej ofercie ceny są wyższe niż w samym Orange Flex, gdzie np. 5GB kosztuje 40 zł, a 10 GB - 80 zł

#33 PostWysłany: 26 Sie 2025 07:54 

srebrny
Czy dobrze rozumiem że ten Flex Travel to oferta dla ludzi którzy nie mają zwykłego Flexa?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 26 Sie 2025 08:04 

złoty
@piotrkr tak
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 01 Wrz 2025 11:59 

Korzystał ktoś może z eSIM Gjirafa ? Mają bardzo dobre ceny nie tylko na Bałkanach skąd się wywodzą.
https://travel.gjirafa.com/en/esim
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 01 Wrz 2025 18:21 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Korzystałem przez cały tydzień w Portugalii miesiąc temu. Bez zastrzeżeń oprócz tego, że nie ma możliwości/nie umiałem sprawdzić salda pozostałego limitu danych.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Wrz 2025 10:46 

Mogę potwierdzić że Gjirafa Travel działała na terenie Macedonii i Kosowa bez zastrzeżeń.
pozostałe saldo internetu można sprawdzić za pomocą linku z maila od Gjirafa gdzie można zarządzać numerem i np dokupić dodatkowe GB.
Przy najbliższej okazji przetestuję w USA bo widzę że mają bardzo dobre ceny.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 11 Wrz 2025 14:59 
Moderator forum

Do tej pory często korzystałem z Redtea Go oraz Roamless.

Ubigi ma ciekawe plany, w tym także cykliczne. Jest to poważna oferta, którą prowadzi firma Transatel, a ona jest częścią grupy NTT. Usługi Ubigi mają też zaszyte niektóre samochody (marek Jaguar, Land Rover, Alfa Romeo, Fiat, Jeep, BMW, Toyota, Maserati).

Z mniej znanych dziwne, że niemal nikt nie poleca tu operatora SPARKS. Zarejestrowany w Izraelu, ale to zapewne tylko chwyt prawno-podatkowy, ponieważ wszystko oparte jest o polskiego Plusa (z polskim IP co bywa istotne, a także dużą dostępnością sieci roamingowych), a nawet nr telefonu kontaktowego gdzieś widziałem polski.

Sparks ma różne plany w zależności od kogo go kupimy:
1. Bezpośrednio w ich aplikacji lub na stronie www Sparks
2. W markecie Mobimatter (tu są nawet plany roczne)
3. U operatora esim.sm (zarejestrowany w San Marino) pakiety są tam chyba najtańsze oraz jest opcja Global działająca na zasadzie pay as you go i jest taniej niż w Roamless, można mieć wspólne saldo prepaid dla kilku kart eSIM.

P.S. Ubigi i Mobimatter mają programy poleceń, więc można kupić eSIM nieco taniej.
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrkr oraz 2 gości