Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2025 17:30 
Awatar użytkownika

Pozwole sobie na malo OT.

Wypozyczalem w wawie auto do podrozy na litwe, tam jadac na jakiejs drodze z auta przede mna posypal sie zwir i mialem kilka odpryskow. Wypozyczalnia naliczyla 2k i ok, ale zglosilem to do ubezpieczenia z PKO visa infinite i 3 razy odrzucili, bo:
1. chca, zeby przeslac im skan AC od wypozyczalni, czego ta nie chce dac,
2. wypozyczenie nie bylo za granica, chociaz przeslalem im rachunek ze stacji benzynowej tam oraz potwierdzenie hotelu, ze tam bylem.

Niemniej moze sie nie znam, ale jakos tak probuja wszystko zrobic, zeby nie uznac.
Tak w sumie pisze to informacyjnie.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 20 Sie 2025 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
To jest ciężka sprawa do interpretacji, bo jeden rabin powie tak a drugi nie. Ubezpieczenie jest w podróży zagranicznej, w podróży po Polsce nie ma ubezpieczenia wkładu własnego, a czy wypożyczenie auta i jazda w kierunku zagranicy jest podróżą zagraniczną? Może tak a może nie. Dobry prawnik może coś wygra.
Ja się dziś odbiłem od auta w Rumunii w wypożyczalni :) bo moja PKO BP metalowa Visa Infinite nie jest wypukła. Nawet przy depozycie 2300€ było to problemem. Dziwne, że przy zakupie ubezpieczenia już nie musiała być wypukła.
wloczykij2 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 20 Sie 2025 18:56 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
W OWU jest definicja podróży zagranicznej, zatem można pytać rabina ale zasadne byłoby, aby i ów rabin znał OWU. Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego w wynajętym samochodzie obowiązuje podczas podróży zagranicznej. Jeśli zdarzenie było na Litwie, która była celem podróży i nie jest miejscem rezydencji, to od przekroczenia granicy polskiej wg OWU jest podróż zagraniczna - tak to rozumiem. Nie zauważyłem wyłączenia, że trzeba samochód wypożyczyć za granicą. Może dociekliwy rabin znajdzie wyłączenie albo coś, co przeoczyłem?
 Profil Relacje PM off
wloczykij2 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 21 Sie 2025 11:16 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
a propo kart wypuklych, czy banki jeszcze takowe wydaja? Obydwie moje kredytowe sa plaskie, stara debetowa jest jeszcze wypukla, ale jak skonczy waznosc to nastepna bedzie juz plaska
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sie 2025 11:19 

złoty
@agnieszka.s11 wydają, wydają i to chyba większość na teraz w Polsce choć może już się to zmienia na rzecz płaskich.
Mastercard planuje wydawać karty bez numerów :) to dopiero będzie zabawa.
https://www.cashless.pl/17414-numery-kart-rezygnacja
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 21 Sie 2025 12:40 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
ale to co wyprawiają wypożyczalnie to jest bzdura i utrudnianie ludziom życia. Każda wypożyczalnia ma dziś terminal elektroniczny.
To w chipie zapisane są informację czy karta jest kredytowa debetowa czy jaka... robiąc preautoryzację dostają zwrotnie kod preautoryzacji i ewentualnie jak trzeba obciążyć to się posługują już tym kodem a nie danymi karty kredytowej... to jest po prostu szukanie dziury w całym albo niedouczenie / złe wyszkolenie obsługi.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Sie 2025 15:00 

niebieski
Parę lat temu w Macedonii Północnej w wypożyczalni też chcieli wypukłą. Dałem debetową, bo tylko taką miałem. Facet patrząc mi w oczy zapytał poważanie czy są tam środki, po czym użył specjalnego "żelazka" do odciśnięcia karty na papierze, który potem podpisałem. I załatwione.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Sie 2025 16:14 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@seal mysle, ze nie chodzi tu o utrudnianie ludziom zycia, ale na szukanie dodatkowego zarobku, bo wystarczy wykupic u nich pelne ubezpieczenie i da sie ta plaska karta zaplacic czy jak w moim przypadku karta na ktorej nie ma mojego calego imienia bo sie nie miesci. Dwa razy mi sie zdarzylo, ze wypozyczalnia odmowila wydania auta (ze wzgledu na samo A, zamiast Agnieszka) - Malaga i Krakow i w obu przypadkach byloby to mozliwe po wzieciu full insurance. Odmowilam oczywiscie i poszlam do wypozyczalni obok.
Wyrobilam druga kredytowke z calym imieniem by uniknac podobnych sytuacji
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sie 2025 16:17 

złoty
Znajoma miała wręcz odmowę wydania samochodu za brak drugiego imienia na karcie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Sie 2025 16:34 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
[quote="lluukk"]@agnieszka.s11 wydają, wydają i to chyba większość na teraz w Polsce choć może już się to zmienia na rzecz płaskich./quote]
Chyba raczej już nie większość. Mam 4 kredytówki i tylko jedna (ING) jest wypukła.

#11 PostWysłany: 21 Sie 2025 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Trzeba czytać wymogi pośrednika, jeśli nie ma słowa "embossed", to luzik.
EconomyBookings i VipCars niestety wspominają o wypukłości karty, Discovercars tego nie ma, ponoć Doyouspain też nie.

W ogóle mam karty PKO junior dla dzieci - syn ma wypukłą, a córka płaską XD

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości