Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wymiana walut
#1 PostWysłany: 23 Cze 2017 22:49 

niebieski
Na lotnisku są dwa kantory jeden po wyjściu z przylotów z lewej strony (mały pokoik prawie niewidoczny) , drugi po prawej stronie w rogu głównej sali. Wymienić można USD, EURO, RUB i RMB (chiński yuan) , przewija się też kazachskie tenge KZT i brytyjski funt ( ale nie wszędzie). Wymiana obcej waluty na somoni nie jest problemem, gorzej z pozbyciem się somoni przed wylotem, kantory na lotnisku nie chciały przyjmować lokalnych pieniędzy (!!)- zostało mi coś ok.35$, a dwa kantory miały wspólnie 41$ , 0 euro, 0 rub, 0 yuanów ...
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
 Temat postu: Re: Wymiana walut
#2 PostWysłany: 22 Mar 2024 14:35 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
Do Tadżykistanu lepiej zabrać USD niż EUR. Na lotnisku nie działał żaden kantor (marzec 2024 przylot o 17:00). Po wyjściu i dojściu do miasta nie było żadnego kantoru. Wymiana pieniędzy w banku bez problemów. Zniszczonych banknotów nie wymieniają. Wypłata z Mastercard praktycznie niemożliwa. Z Visy udało się w 7 bankomacie. Temat kart płatniczych w Tadżykistanie pomimo iż kraj się rozwija dynamicznie to jeszcze odległa przyszłość. W sklepie udało się raz zapłacić Visą, w lepszych knajpach też jest szansa że zadziała. Wymiana somonów na powrocie bardzo utrudniona (nam się nie udało znaleźć miejsca które odda dolary w zamian za ich walutę) ;) Także jakieś somony przywiozłem ze sobą...
heide_berg lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Cze 2024 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Z tego co się orientowałem to w Murgab raczej uda się pozyskać lokalną walutę ale może jak ktoś był na świeżo to może coś doda od siebie. Pytanie czy w Kara-Kul uda się gdzieś wymienić dolary, bo trochę będzie ciężko podróżować bez ich waluty a wjeżdżam od strony Kirgistanu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Cze 2024 13:40 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem niedawno w pandzakent i z wymianą $ nie było problemu, wystarczy popytać w taxi, można też w banku wymienić
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 04 Lip 2024 10:28 

niebieski
Cześć! Jak przedstawia się sytuacja z wymianą walut w Duszanbe? Przylatuję w niedzielę i zastanawiam się, czy będą działały banki/kantory, czy też będę zmuszony wymienić kasę na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lip 2024 10:50 

niebieski
Odpowiem sam sobie, może się komuś przyda na przyszłość. W niedzielę banki zamknięte, kantorów jako takich nie widziałem. Na lotnisku była otwarta wymiana walut, ale zniechęcony komentarzami na forach, że kurs jest złodziejski odpuściłem i to był błąd. Na lotnisku był najlepszy kurs w całym Tadżykistanie. Zresztą, tam jest kurs oficjalny, jakieś różnice to grosze niemające żadnego znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:14 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
tak, wymiana tylko w bankach albo u lokalnych cinkciarzy na bazarze tak wymieniałem gotówkę po przyjechaniu do Pandżakentu; nie ma problemu z wymianą dolarów czy euro; z płatnościami kartą bywa różnie, ale jak da się zapłacić kartą to najczęściej tylko Visa;

#8 PostWysłany: 19 Sie 2024 16:28 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
ja wymieniałam walutę za każdym razem w hotelu i kurs w obie strony był taki sam. Korzystniejszy niż google :) w Duszanbe moge polecić wymianę w hotelu Shumon. średni danego dnia był 10,55 za USD, a u nich bez problemu większe i mniejsze kwoty po 10,6.

#9 PostWysłany: 18 Kwi 2025 20:40 

niebieski
oficjalnie nie istnieją kantory, wymiana oficjalnie możliwa tylko w banku, ale lokalsi "znają" zazwyczaj jakiegoś cinkciarza, u którego wymieniają waluty, ale na każdym bazarze będzie taki „człowiek". Sam wymieniałem dwa razy dolary na bazarze pierwszy raz w Pandżakencie a za drugim razem w Hisar na bazarze w okresie zaraz po kilkudniowym święcie Nawruz, bo nagle nie wiadomo, z jakich powodów w żadnym banku nie wymieniali walut i jedyną opcją był bazar i zrobienie tego na nielegalu; więc może się tak zdarzyć, że w bankach nie będą po prostu wymieniać i nawet nie byli w stanie skazać kiedy to będzie możliwe; drugie banknoty dolarów czy euro w idealnym stanie, bo w innym przypadku może być odmowa wymiany;

#10 PostWysłany: 21 Maj 2025 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
niebieski
Wymieniałem EUR > TZS na lotnisku w Dushanbe i kurs praktycznie taki jak na Google. Z jednym zastrzeżeniem, że banknoty (eur) muszą być niebrzydkie, bo wybrzydzają - mała plamka i odrzuciła pani - no cóż, zawiewa trochę poprzednim wiekiem, ale wiadomo jak jest :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:47 

niebieski
w bankach w TJ i UZ naprawdę potrafią przyczepić się do niewielkiej plamki, nawet takiej niewidocznej na pierwszy rzut oka; dlatego zawsze w banku/kantorze w PL dokładnie oglądam każdy banknot z każdej strony;

#12 PostWysłany: 07 Cze 2025 19:08 

srebrny
ACTIVBANK (Актив Банк) - wypłata kartą Visa bez prowizji. Bankomaty łatwo rozpoznać, bo wszystkie są czerwone.
 Profil Relacje PM off
jowa31 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Sie 2025 23:34 

niebieski
Czy w pandzakercie albo na granicy są bankomaty tego banku? Ile jest prowizji w innych?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Sie 2025 18:31 

niebieski
@Martin79 na granicy nie ma żadnego bankomatu a bankomat można spróbować zlokalizować na mapach Yandexa i/lub poprzez stronę banku :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości