Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 289 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 26 Mar 2025 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Zaliczylam ostatnio 12 lotow United. Czesc tras opisana juz przeze mnie powyzej. LHR - SFO - HNL - GUM - ROR - GUM - SPN - GUM - KSA - MAJ - HNL i LAX - IAD - LHR.

Nie bylo wiekszych wpadek, wszystkie, oprocz jednego segmentu, w ekonomicznej, czesc za mile, czesc za gotowke (z cashbackiem). Dwa razy lecialam tymi samymi samolotami B737 z bazy Guam. Dwa razy ta sama zaloga na Island Hopperze.

Opoznienia:
1. Na locie Saipan - Guam z powodu tego, ze samolot z Guam na Saipan czekal na pasazerow z Filipin, bo spoznil sie ich samolot. Milo z ich strony.
2. Island Hopper - problemy medyczne dwoch pasazerow na przystanku KWA, opoznienie godzinne.

Najbardziej zapchany lot, to LAX - IAD, tylko 4 wolne miejsca na pokladzie. IAD - LHR najbardziej pusty. Na tym ostatnim locie byl jakis problem z ekranami i zaloga powiedziala, ze wszyscy dostana vouchery mailem, ale nic nie przyszlo.

Dalej jestem zadowolona z ich uslug i nie planuje wracac do europejskich przewoznikow na trasach, gdzie jest to mozliwe. Mam jeszczcze okolo $250 voucherow u nich.
3 ludzi lubi ten post.

Grecka wyspa marzeń ☀️ 5* Louis Apostolata Resort & Spa na Kefalinii za 2604 PLN 🇬🇷 Grecka wyspa marzeń ☀️ 5* Louis Apostolata Resort & Spa na Kefalinii za 2604 PLN 🇬🇷
Relaks w Egipcie 🏖️🌴 4* hotel w Soma Bay z all inclusive za 1779 PLN Relaks w Egipcie 🏖️🌴 4* hotel w Soma Bay z all inclusive za 1779 PLN
#262 PostWysłany: 26 Mar 2025 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
@Aga_podrozniczka - jak teraz wygląda Island Hopper - czy można wysiąść na tych krótkich przystankach czy trzeba kiblować w samolocie?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#263 PostWysłany: 27 Mar 2025 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Mozna wysiasc jak nie ma jakiegos duzego opznienia i zaloga nie prosi o pozostanie na pokladzie. W moim przypadku nie mialo to miejsca, ale zdarza sie. No i oczywiscie, dalej nie mozna wysiasc w KWA.
oskiboski lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#264 PostWysłany: 24 Kwi 2025 11:16 

Zbanowany
Jan Bu napisał(a):
A propo bagażu na FTL.
Przy zakupie biletu bez bagażu i podanie numeru MM z Ftlem dostaje się 1 bagaż rejestrowany :) i jest widoczny na potwierdzeniu.
Kalkulator na stronie sugeruje że kosztuje 40$, ale na chatcie potwierdzają że trzeba rezerwować z numerem MM i sam się dodaje.

czy ten bagaż nadawany za FTL, dotyczy wszystkich lotów, kupionych przez stronę united czy tylko tych, które są realizowane liniami United ?
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 24 Kwi 2025 23:26 

-- 24 Kwi 2025 23:11 --

To mój pierwszy post na forum więc cześć :)

moje pytania dotyczą nadbagażu, w tym w kontekście biletu łączonego; na początek kilka faktów :)
a. bilet kupiony przez Finnair na trasie: Gdańsk - Helsinki - Chicago - Miami -------- Miami - Nowy Jork - Helsinki - Gdańsk
b. lot z Chicago do Miami (przy powrocie Miami - Nowy Jork) obsługuje UA;
c. według informacji od Finnair przysługuje mi - 1x Small bag 40x30x15 cm i 1x Carry-on bag 55x40x23 cm, a gdy w grę wchodzi UA: "2 piece: personal item up to 40 LI and/or carry on up yo 45 LI 115 LCM";
d. zważywszy, że na stronie Finnaira nie widzę w ogóle takiej możliwości, aby modyfikować rezerwację poprzez dodanie bagażu rejestrowanego co rozważałem - a potencjalnie zamierzam przekroczyć limit bagażu podręcznego w drodze powrotnej z USA do Polski
- mam następujące pytania:

1. czy ktokolwiek będzie mi robił problemy (poza koniecznością dopłaty) w UA/Finnair - jeśli np. bagaż podręczny zamiast 8 kg będzie ważyć 5 kg więcej (13 kg); mam ok. 2 godziny na przesiadkę i liczę się oczywiście z koniecznością dopłaty za nadbagaż, natomiast wolałbym nie zostać zawrócony tuż przed boardingiem - do bagażu rejestrowanego :)
2. nie wiem jak to działa przy takich łączonych biletach - ale czy jeśli zapłacę za nadbagaż w ramach jednego łączonego biletu UA - Finnair - to czy ekskulpuje mnie to z nadbagażu kiedy "z rąk" UA - przejdę "w ręce" Finnaira? tj. czy będę musiał dwa razy (a może nawet trzy zważywszy na to że mam dwie przesiadki na trasie: Miami - JFK, JFK - Helsinki, Helsinki - Gdańsk) za każdą przesiadką i przekroczonym limitem kilogramów?

3. czy dysponujecie może wiedzą jaki jest koszt za kilogram nadbagażu w bagażu podręcznym w opisanym przypadku?

Z góry dziękuję za pomoc :)

-- 24 Kwi 2025 23:26 --

zapomniałem nadmienić - taryfa Economy
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 25 Kwi 2025 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Stock 016
United IAD-MUC-KRK i Lufą do Krakowa

Delay do MUC 8h i w KRK 11h po ETA

Brian Stolec w randze vice prezydenta pisze "nie mamy Pańskiego płaszcza za €600 ale proszę tu kupon na bluzę z kreszu za $125"

Załączniki:
obraz (1).png
obraz (1).png [ 298.62 KiB | Obejrzany 1578 razy ]
sobo lubi ten post.

#267 PostWysłany: 25 Kwi 2025 14:17 

Loty: 135
Kilometry: 336 792
McKinley napisał(a):
Jan Bu napisał(a):
A propo bagażu na FTL.
Przy zakupie biletu bez bagażu i podanie numeru MM z Ftlem dostaje się 1 bagaż rejestrowany :) i jest widoczny na potwierdzeniu.
Kalkulator na stronie sugeruje że kosztuje 40$, ale na chatcie potwierdzają że trzeba rezerwować z numerem MM i sam się dodaje.

czy ten bagaż nadawany za FTL, dotyczy wszystkich lotów, kupionych przez stronę united czy tylko tych, które są realizowane liniami United ?

Tego niestety nie wiem, pytałem i kupowałem konkretny lot ORD-LAX
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 13 Maj 2025 22:16 

Zbanowany
DEL

Ostatnio edytowany przez McKinley, 14 Maj 2025 09:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 13 Maj 2025 23:30 

Zbanowany
gościu na LC twierdzi, że w basic eco nie ma darmowego nadawanego... tak jak pisałem, na potwierdzeniu rezerwacji, mam na samym początku, że nie przysługuje, a na dole tabela, że jest ,,included'' i to nawet drugi bagaż... jakieś to wszystko grubymi nićmi szyte
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 23 Maj 2025 20:30 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Koniec excursion perk...

#271 PostWysłany: 04 Cze 2025 14:24 

Zbanowany
przerabiał ktoś z nimi refund ? kupiłem w najtańszej taryfie, basic eco i okazało się, że mam złą informację o bagażu, więc sami zaproponowali refund na tą sąmą metodę, co była płatność. Bilety anulowane 14 maja, do dzisiaj toczę codziennie batalię z nimi, już mnie wielokrotnie zapewniali, że zwróca środki i nic. Co drugi operator na czacie mówi, że dostanę refund na karte, a co drugi, że mam środki do wykorzystania na następne loty...po prostu cholera mnie już bierze. z kim tu rozmawiać ? Robię screnshoty rozmów, wrzucam im w konwersację, ale to nic nie daje...
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 11 Cze 2025 16:17 

złoty
Aga_podrozniczka napisał(a):
Mozna wysiasc jak nie ma jakiegos duzego opznienia i zaloga nie prosi o pozostanie na pokladzie. W moim przypadku nie mialo to miejsca, ale zdarza sie. No i oczywiscie, dalej nie mozna wysiasc w KWA.

W listopadzie udało mi się wysiąść na chwilę w KWA. Zapytałem o zgodę jednego z żołnierzy (albo kogoś, kto wyglądał jak wojskowy) – ale to dosłownie tylko wysiadłem z samolotu i stanąłem na płycie obok niego.

Leciałem z PNI, na KSA dostałem pieczątkę, ale na MAJ już nie chcieli jej wbić. W każdym z miejsc - poza KWA - można było przejść do terminala, i generalnie można było też po prostu wysiąść, bo na żadnym etapie nikt nie kontrolował kart pokładowych osób wychodzących itp. Na moim locie nie było żadnego opóźnienia.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#273 PostWysłany: 11 Lip 2025 17:43 

Hej,
bilety kupione na stronie United, początek 016.

Podróż GDN-FRA-ORD-LGA i JFK-FRA-GDN
Wszystko oprócz ORD-LGA obsługiwane przez LH.
Dzisiaj przyszło info o zmianie lotu ORD-LGA na inny, godzinę późniejszy.

Czy United jest tak samo elastyczne jeśli chodzi o zmiany jak LH? Czy można wykorzystać to na zmianę z GDN-FRA-ORD-LGA (LH+UA) na GDN-FRA-EWR (tylko LH)?
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 11 Lip 2025 21:08 

HON fly4free
A nie dostałeś przy okazji maila informacji, że jeśli się nie zgadzasz, to tu masz link i możesz zobaczyć inne dostępne alternatywy?... Zawsze można spróbować z konsultantem na czacie.
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 13 Lip 2025 17:39 

niebieski
Czołem,

Jak wyglada koszt zmian biletu wystawionego przez United w taryfie Economy (nie Eco), lot miedzynarodowy kilkuodcinkowy z Europy do USA?
Czy w przypadku zmiany daty płaci się za zmianę całego biletu czy za odcinek czy też oddzielnie za każdą ze stron lotu (w warunkach jest wzmianka o opłacie 150 EUR)?
A może otrzymuje się voucher do wykorzystania na inne loty w United?

Czy w przypadku Economy Fylly Refundable zwrot jest w pełnej kwocie na konto na kartę?

Jakie macie doświadczenia?

Przy okazji drugi zestaw pytań:
1. pierwszy odcinek BER-FRA jest realizowany przez LH, czy w przypadku opoznienia i spóźnienia na kolejny lot nalezec sie bedzie odszkodowanie zgodnie EU261?
2. ostatni odcinek MUC-BER jest realizowany przez LH, czy w przypadku wczesniejszych opoznien na trasach w US realizowanych przez United, kiedy nie zdażę na ostatni odcinek realizowany przez LH, bedzie należeć mi się odszkodowanie zgodnie z EU261

Bilet wystawiany przez United.

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 11 Sie 2025 14:22 

Czy bagaż na FTL nadal działa - ktoś ostatnio kupował?

Jeszcze chciałbym dopytać:
- W której taryfie wcześniej działało? W Economy czy także w Basic Economy?
- No i jeśli dobrze przeczytałem wątek, to działało to także na krajówkach w US?

#277 PostWysłany: 11 Sie 2025 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 2 126 062
HON fly4free
Właśnie jestem po czacie z konsultantem United przez FB. Z kartą FTL dostałem darmowy bagaż nadawany, w taryfie restricted economy.
Na czacie można zmienić nr FF, bo ja najpierw miałem wpisany nr United i nie dało rady zmienić samemu na M&M. Po wpisaniu FTL, darmowy bagaż wskoczył.
2 ludzi lubi ten post.
leinad uważa post za pomocny.

#278 PostWysłany: 11 Sie 2025 18:53 

Bagaż działa, nawet na krajówkach, w najtańszej taryfie, sprawdzone w lipcu. Jedyne co to trzeba iść nadać do agenta, bo w kiosku samoobsługowym nie widziało. Agenci w ORD i LAX też nie widzieli i trzeba było ich przekonywać żeby spojrzeli głębiej na cenę bagażu - pierwszy kosztuje 0$ i wtedy już było OK. Jedyne to dostępny był tylko jeden Agent, i długie kolejki.
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 11 Sie 2025 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 2 126 062
HON fly4free
Wróć. Odpisali mi po 15 minutach że na basic economy jednak nie ma darmowego bagażu i mi go zabrali. Jest kalkulator na stronie i można podejrzeć.
Teraz ciekawe czy jak się pojawię na pierwszym odcinku SN to czy dadzą za darmo.

EDIT: jak nie kijem ich to pałką. Poprosiłem o usunięcie numeru FTL i rozłączyłem rozmowę. W rezerwacji pojawiła się opcja dopisania numeru frequent flyer i dodałem M&M i darmowy bagaż znowu wskoczył :D.
Zakładam, że Brussels da mi darmowy bagaż na FTL przy check in.

EDIT2: jak się podejrzy rezerwację na stronie SN to pokazuje zero bagażu nadawanego na obu odcinkach niestety. Może uda się coś ugryźć na check-in, ale to raczej tylko dobra wola agenta.

#280 PostWysłany: 11 Sie 2025 21:03 

Na stronie United w podsumowaniu rezerwacji nie pokazuje rejestrowanego w taryfie. Dopiero jak się rozwinie menu dokupienia bagażu to pierwszy kosztuje 0.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 289 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kri$ oraz 4 gości