Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2023 20:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Singapur to najmniejsze państwo azjatyckie. Obowiązują tam specyficzne zakazy i nakazy. Skoncentruję się tutaj jedynie na tych najbardziej egzotycznych i niekiedy zaskakujących. Nawet za pozornie drobne wykroczenia można być ukaranym znaczącą karą finansową. Wiele naruszeń prawa podlega karze cielesnej (uderzenia laską) lub pracami społecznymi (np. zamiatanie ulic w oznaczonej stosowną informacją kamizelce odblaskowej) w przypadku niemożności wyegzekwowania należności.. Nie wymieniam tu pełnej listy, pomijam naruszenia prawa standardowe dla innych krajów, więc przed przyjazdem do Singapuru dobrze jest dodatkowo poszperać w Internecie. Nieznajomość prawa nie będzie żadnym wytłumaczeniem.
W celu ułatwienia przeliczania kar 100 SGD = 67 Euro

• Do Singapuru można przywieźć maksymalnie 17 szt. papierosów. Wwóz większej ilości obciążony zostanie opłatą w wysokości dziesięciokrotnej w stosunku do ceny detalicznej w Singapurze. Oznacza to dodatkową opłatę około 50 euro za 1 paczkę.
• Wwożenie i żucie gumy oznacza karę od 1000 SGD. Recydywa to 1 rok pozbawienia wolności. Dozwolona do użycia jest jedynie guma do żucia przepisana na receptę przez lekarza.
• Plucie zagrożone jest karami podobnie jak guma do żucia (piłkarze wybierający się na mecze do Singapuru – pamiętajcie o tym)
• Jedzenie i picie w środkach transportu publicznego lub na peronach oraz w instytucjach publicznych to grzywna od 500 do 5000 dolarów singapurskich
• Obowiązuje bezwzględny zakaz palenia (także papierosów elektronicznych) we wszystkich środkach transportu, w budynkach urzędowych, restauracjach, barach (także w dyskotekach), a także na zgromadzeniach powyżej pięciu osób.
• Spożywanie alkoholu od 22:30 do 7:00 poza lokalami jest karane
• Podczas przechodzenia przez jezdnię należy zawsze korzystać z przejścia dla pieszych. Karane jest nie tylko przechodzenie na czerwonym świetle, ale także wkraczanie na migającym zielonym (wtedy dozwolone jest jedynie opuszczenie przejścia na którym już jesteśmy).
• Wandalizm a szczególną kategorią jest graffiti jest surowo karany (również karami cielesnymi)
• Śmiecenie (np. wyrzucenie niedopałka) także oznacza wysoką grzywnę. (od 500 SGD do 5 000 SGD)
• Karmienie ptaków w parkach jest karalne
• Kłamanie jest zakazane i jest karane podobnie jak przestępstwo oszustwa.
• Fotografowanie w centrach handlowych i instytucjach bez uzyskania stosownej zgody jest zabronione i karane.
• Przyłączanie się do sieci WiFi (także niechronionych) bez stosownej zgody do 10000 SGD lub 3 lata więzienia
• Niespłukanie toalety po jej użyciu – kara od 500 SGD
• Sikanie poza toaletami kara od 1000 SGD
• Karalne jest chodzenie nago w miejscach publicznych a także w mieszkaniu i hotelu przy niezasłoniętych oknach.
• Okazywanie uczuć (całowanie się) a nawet próby podrywania mogą być sklasyfikowane jako naruszenie prawa
Seks homoseksualny jest nielegalny i karany w Singapurze.
• W Singapurze handel, produkcja, import lub eksport i posiadanie narkotyków jest karane śmiercią przez powieszenie (od 15g haszyszu heroiny lub 500g marihuany). Zasady te dotyczą także pasażerów tranzytowych na lotnisku.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Nie próbujcie wchodzić na przejście przy mrugającym zielonym świetle.
Singapore_Lights.jpg
Singapore_Lights.jpg [ 97.72 KiB | Obejrzany 7017 razy ]
Komentarz do pliku: Zakazy stały się wizytówką Singapuru. Przypomnienia można znaleźć nawet na T-shirtach
Singapore_TShirt.jpg
Singapore_TShirt.jpg [ 127.22 KiB | Obejrzany 7017 razy ]
Komentarz do pliku: Informacja przy wejściu do metra (RMT)
Singapore_RMT.jpg
Singapore_RMT.jpg [ 74.35 KiB | Obejrzany 7017 razy ]

Ostatnio edytowany przez Yaneck 10 Kwi 2023 07:20, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN
Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️ Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2023 20:28 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 445 274
srebrny
Z miesiąc temu widziałem jak na oczach Policji ludzi przechodzili przez jezdnie wielokrotnie i nikt nie reagował. Nie twierdze ze takiego zakazu nie ma, tylko może różnie z egzekwowaniem.
No i w sumie sam robiłem zdjęcia w Centrum Handlowym przy Marinie. Nie wiedziałem ze nie można nawet.

#3 PostWysłany: 09 Kwi 2023 21:38 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Zakazane jest wwożenie na terytorium Singapuru e-papierosów. 4 lata temu nieźle mnie przemaglowali na lotnisku, finalnie udało mi się uratować e-papierosa (powiedziałem, że ja tylko na 48 h, obiecałem nie palić w tym czasie :-), ale cała akcja zabrała mi godzinę.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Kwi 2023 23:23 

złoty
Yaneck napisał(a):
• Seks homoseksualny jest nielegalny.

Już nieaktualne:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/LGBT_ri ... _Singapore
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Kwi 2023 04:37 

platynowy
Dziękujemy za wartościowy samodzielnie napisany wpis, pełen potwierdzonych przydatnych informacji, z załączonymi własnymi zdjęciami dla ilustracji.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Kwi 2023 07:24 
Awatar użytkownika

platynowy
@Yaneck Prawda ludowa mowi, ze w Singapurze w kazdym momencie lamie sie jakis przepis :-) I to dotyczy nie tylko turystow ale takze miejscowych... ale z drugiej strony, jak sie jest chociaz srednio ogarnietym i nie robi sie glupot, to nikt nikogo nie sciga i nie sprawdza. A z trzeciej strony mam znajomego, ktory bedzie wracal po kilkuletnim pobycie w SIN, bo w sumie to ma dosyc tego przeregulowanego zycia.
Ale ad meritum, dobrze by bylo gdybys podal zrodla swoich infoirmacji i je ew. zweryfikowal. To co zapodales wyglada na zebrane z jakies blogosfery i nie do konca akrualne informacje. Albo informacje majace na celu robixc sensacje. W sumie w takim zestawieniu wprowadzajace w blad. Absolutnie mnie nie interesuje tyton, ale to co podales ma sie nijak do oficjalnych twierdzen SG SIN, wiec wole wybrac oficjalne zrodlo informacji.
https://www.customs.gov.sg/individuals/ ... st-relief/
https://www.customs.gov.sg/files/indivi ... h-2022.pdf
https://www.jal.co.jp/jp/en/info/other/2008_0603.html
A juz kuriozum to wymienionych: klamanie, przylaczanie do WiFi, albo (nie)splukiwanie toalety.... no comments
To sa naprawde hot-topics na jakis blog pseudopodrozniczy, albo dzial beletrystyki SG F4F i redaktora MP :-)
Sprawdz/podaj zrodla i stan aktualny i wtedy bedzie z pozytkiem dla ogolu a nie.... taki galimatias.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 09 Cze 2024 19:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Interesująca relacja Bartka Czukiewskiego na kanale Youtube BezPlanu dotycząca Singapuru. Syntetycznie przedstawionych zostało wiele aspektów funkcjonowania tego mini-państwa m.in. tematyka zakazów i kar omówiona od ok. 25 minuty.

Profil Relacje PM off
makakpl lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Sie 2025 22:12 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Cześć,
Czy ktoś z e-palaczy lądował ostatnio w SIN ze sprzętem do wapowania?
Zastanawiam się czy jak rozmontuję fajkę, włożę baterię do elektroniki a poda z płynem do kosmetyków (podręczny lub rejestrowy) to czy oni to tak dokładnie trzepią?
Wiem że jest totalny zakaz przywożenia i używania e-petów, ale nie chce mi się wierzyć że każdemu z osobna prześwietlają i sprawdzają bagaże?

#9 PostWysłany: 06 Sie 2025 22:25 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Próbuj, co najwyżej zabiorą, nałożą grzywnę, nie wpuszczą. Nic więcej raczej ci nie grozi.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 07 Sie 2025 09:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Ewentualnie są jeszcze kary cielesne które stosuje się w Singapurze za niektóre kategorie przestępstw.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sie 2025 10:30 

platynowy
No w ostateczności jest jeszcze kara śmierci, którą stosuje się w Singapurze za niektóre przestępstwa.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.

#12 PostWysłany: 07 Sie 2025 10:47 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Dzięki Panowie,

Szanuję i doceniam poziom szydery.

#13 PostWysłany: 07 Sie 2025 11:08 

złoty
Zostawiając szyderę z boku - jeżeli przewóz czegoś jest w Singapurze zakazany, to na pewno bym nie próbował. Grzywny są wysokie, a wszystkie bagaże trafiają na skaner.
Spróbowałbym znaleźć szczegółowe informacje, co wolno, a co nie, na stronach singapurskich służb celnych. Powinny być bardziej przejrzyste niż typowe strony urzędów, a taka rzecz jak e-papierosy jest na tyle typowa, że pewnie się znajdzie w FAQ.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
AFC uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 07 Sie 2025 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 672 334
HON fly4free
Pamiętam, że podczas kontroli przeliczono mi liczbę dozwolonych papierosów (miałem 17), więc podchodzą do tego dość skrupulatnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 07 Sie 2025 12:10 

Loty: 97
Kilometry: 163 121
niebieski
Ja ostatnio jak wracałem z Malezji do SIN gdzie przesiadałem się na lot do WAW, to miałem ze sobą 2 paczki papierosów dla znajomych w PL. Na szczęście nie sprawdzali mi bagażu w ogóle, dopiero potem ogarnąłem że to powinienem oclić albo dowalą karę :lol:

No ale jakbym wiedział to za nic bym nie próbował tego przemycić :D
 Profil Relacje PM off

#16 PostWysłany: 07 Sie 2025 20:29 
Awatar użytkownika

platynowy
AFC napisał(a):
Szanuję i doceniam poziom szydery.

Jeśli moja wzmianka na temat kar cielesnych stosowanych w Singapurze odebrana została jako „szydera”, to zapewniam, że nie było to moim zamiarem. Kara chłosty może być w obecnych czasach dla nas czymś niezwykłym, ale w Singapurze jest wymierzana przez sądy zgodnie z tamtejszym kodeksem postępowania karnego. Za przywóz jednej sztuki e-papierosa raczej taka kara nie grozi, choć sądy mają tu pełną swobodę.
Może warto przyjrzeć się przykładom jakie wykroczenia karane są chłostą.

• Przestępstwa seksualne:
Gwałt
Spowodowanie śmierci lub cierpienia lub ograniczanie czyjejś wolności
Czerpanie dochodów z prostytucji

• Przestępstwa zakłócania porządku publicznego:
Udział w zamieszkach
Udział z bronią w nielegalnych zgromadzeniach
Wandalizm
Sprzedaż lub import fajerwerków

• Wykroczenia związane z bronią:
Nielegalne posiadanie broni lub amunicji
Handel bronią

• Rozbój i inne przestępstwa przeciwko mieniu

• Wykroczenia związane z narkotykami
Nadużywanie narkotyków
Przestępstwa związane z handlem narkotykami, w których kara śmierci nie ma zastosowania

• Przestępstwa imigracyjne:
Przekroczenie czasu dozwolonego pobytu w Singapurze lub pobyt bez wizy
Zatrudniania nielegalnych imigrantów

• Przestępstwa finansowe, takie jak:
Nielicencjonowane pożyczki pieniędzy
Wymuszenia

• Przestępstwa wobec osób:
Umyślne spowodowanie śmierci
Morderstwo, gdzie nie skazano na karę śmierci
Uprowadzenie
Wymuszenia okupu

Lista ta nie jest pełna, a przypadku niektórych z tych przestępstw chłosta jest obowiązkowa. W przypadku innych przestępstw sąd ma swobodę w zakresie nakładania kary chłosty.

żródło: https://legaladvice.com.sg/caning-in-si ... er%20trial.
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 25 Paź 2025 22:13 

Loty: 139
Kilometry: 305 056
Mam pytanie odnośnie przewozu Iqosa. Lecimy z Warszawy do Auckland i mamy 10h przesiadkę w Singapurze. Chcielibyśmy wyjść do miasta. Wiem że wszystkie e-papierosy są zakazane ale jak wygląda to przy transferze, każą wyrzucić czy puszczają? Urządzenia nie można przewozic w bagażu nadawanym więc musi być w podręcznym. Czy jest możliwość zostawić bagaż podręczny w przechowalni po wyjściu z samolotu przed immigration i wtedy wyjsc spokojnie do miasta? Czy od razu idzie się z podręcznym na immigration?

#18 PostWysłany: 25 Paź 2025 22:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Bagaż można zostawić w przechowalni po stronie airside i wyjść do miasta. Drobne przedmioty za 6S$/doba. Należy jednak pamiętać, że wszystkie bagaże lub przedmioty, zostawiane w przechowalni bagażu będą sprawdzone zgodnie z wymogami bezpieczeństwa. Nie wiem czy e-papierosy przejdą. Ja bym sobie odpuścił wychodzenie z lotniska albo w ogóle zabieranie e-p w taką podróż.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 25 Paź 2025 23:05 

niebieski
Ja bym nie ryzykowal w Singapurze.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Paź 2025 05:18 
Awatar użytkownika

złoty
A ja jednak polecam wyjście z lotniska, strefa airside to nie Singapur, więc przepisy nie obowiązują, zostawić bagaż w przechowalni i obejrzeć miasto, sam byłem wczoraj i dzięki LH zamiast doby byłem tylko 12h, wystarczy chociaż żal ogrodów wieczorem, wyjście z lotniska było najszybsze jakie kiedykolwiek miałem, przyłożenie paszportu do czytnika i już na zewnątrz, potem można skorzystać z graba, jechałem 20 minut do quay Clark albo tradycyjnie metra, tańsza opcja i zwiedzać
 Profil Relacje PM off
ruda_laur lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości