Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Barbados
#1 PostWysłany: 02 Lut 2024 23:09 

Dopływamy statkiem do portu na barbadosie ? Ktoś ma jakieś ciekawe informacje na temat wycieczek tam? Co warto zobaczyć ? Będziemy jakieś 10h na lądzie i myślimy o Harrison Cave, widzę że autobus jeździ z lotniska ale może jest coś z portu?
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
 Temat postu: Re: Barbados
#2 PostWysłany: 03 Lut 2024 00:43 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Na Barbadosie jest dość duży terminal. Przy jego bramie są stoiska z taxi. Tam można ustalać gdzie się chce jechać. Zazwyczaj jest kilka statków więc wybór jest dość duży. Z tego co pamiętam to podział był wg długości wycieczek (od 1h do pół dnia). Można też zamówić sam transport do centrum lub na plaże. Jeśli dobrze pamiętam to było sporo stoisk i dużo reklam po drodze do wyjścia z portu. Jest też sporo naganiaczy, którzy kierują do właściwych stoisk
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lut 2024 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Jedna z mniej ciekawych wysp, bo pochodzenia sedymentacyjnego więc nie ma wulkanów. Można odwiedzić drogą Harrison Cave i Animal Flower Cave. Stolica jest ok i jest Unesco (fort). Wieczorami w Oistins można kupić grillowane ryby ze świeżego połowu - dość przystępne cenowo i bardzo smaczne. Jest tam też targ rybny w ciągu dnia.
grondo uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Lut 2024 15:50 

srebrny
Ponownie zgadzam się z @cart - Harrison Cave na Barbadosie to naprawdę miejsce warte zachodu.
Więcej informacji na jego temat wraz ze zdjęciami oraz wskazówkami dot. dojazdu można znaleźć w mojej relacji: z-wyspy-na-wyspe-czyli-wyprawa-na-karaiby,211,123316
Post 14.

Co do Barbadosu (ale również kilku innych państw-wysp na Karaibach - np. Grenady, Jamajki, St. Lucii i Dominiki) obowiązuje tam zakaz poruszania w ubiorze przypominającym wzory wojskowe (np. różne formy kamuflażu, moro itp.) oraz z symbolami militarnymi (np. pistolet na koszulce). Różnie to działa na różnych wyspach, zwykle nie ma z tym problemu ale na Barbadosie akurat jest mocno przestrzegane i można o tym poczytać trochę ostrzeżeń w internecie. Akurat miałem tego pecha, że ubrałem akurat spodenki moro - i niestety straciłem trochę czasu bo spod portowej bramy musiałem wracać na statek, przebrać się i dopiero wtedy mogłem przejść przez bramę portu.

Więcej informacji nt. tych przepisów można znaleźć w sieci, np. tutaj: https://www.cruisehive.com/carnival-cru ... ire/115647
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Lut 2024 20:00 

srebrny
@FUX - Mea culpa ale absolutnie się nie żalę, po prostu piszę jak było bo może komuś się przyda.
Nieznajomość prawa szkodzi, a to czy je znasz czy nie znasz, wiedziałeś o tym wcześniej czy nie wiedziałeś itd. nie ma żadnego znaczenia.
W końcu nic strasznego się nie stało.

A o tym, że podobne przepisy obowiązują na innych niż Barbados wyspach wcześniej nie wiedziałem ani nikt mnie o nich nie uprzedzał. Dowiedziałem się o tym dopiero po powrocie do domu.

Tak czy inaczej na pewno z tego powodu nie wspominam mojego pobytu na Barbadosie źle - uważam, że to naprawdę piękne miejsce i bardzo chętnie ponownie tam pojadę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 03 Lut 2024 22:16 
Site Admin
Awatar użytkownika

@greg2014 dotyczy to też plecaków i innych akcesoriów?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lut 2024 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Mój syn miał nerkę w moro i nie chcieli go puścić na lotnisku, to było chyba na Grenadzie. Musiał schować w plecak.

#8 PostWysłany: 04 Lut 2024 00:11 

srebrny
michzak napisał(a):
@greg2014 dotyczy to też plecaków i innych akcesoriów?

Ja doświadczeń z plecakiem nie miałem ale w relacjach na anglojęzycznych forach jest bardzo często mowa również o plecakach więc raczej byłbym przygotowany na to, że również one mogą być problemem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Lut 2024 21:40 

Loty: 95
Kilometry: 229 882
Ceny busików

Załączniki:
IMG_2183_Easy-Resize.com.jpg
IMG_2183_Easy-Resize.com.jpg [ 405.99 KiB | Obejrzany 1751 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:49 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Można też zamówić sam transport do centrum lub na plaże.

Można, w 2025 obowiązuje ten sam cennik jak na tablicy w powyższym poście. Przy czym jeśli ktoś nie ma ograniczeń ruchowych to do miasta całkiem przyjemną drogą idzie się 15-20 minut, a na plażę kolejne 15 minut. Przypomnę, że za przejazd tam się liczy nie za kurs, a za osobę. Więc przy 4 osobach przejazd na plażę, która jest w odległości ok. 2,5 km to 20 dolców amerykańskich.

Dodatkowo oferowany powszechnie (czy w porcie, czy na samej plaży, czy to na Tripadvisorze itp.) snorkeling wygląda w ten sposób, że co prawda ładują towarzystwo na łódkę, ale łódka ta przepływa raptem kilkaset metrów na południe wzdłuż plaży i pływa się jakieś 100 metrów od brzegu(!). Na pewno w odległości bez problemu osiągalnej z brzegu. Jak ktoś ma swój sprzęt (fajka, maska) to to samo może zrobić płynąc sobie sam z brzegu i oszczędzić 30-40 dolców od osoby. Spotkaliśmy rodaków, którzy w ten właśnie sposób to ogarnęli.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Lip 2025 08:26 

A ceny wycieczek na miejscu też są tak kosmiczne jak na stronach internetowych, czy są bardziej przystępne? Koszt jaskini Harrison's to prawie 100 USD za osobę...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lip 2025 09:08 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Ja dojechałem tam busikiem i kupiłem bilet na miejscu. Rozważ czy potrzebujesz wycieczki.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lip 2025 10:08 

Mikolaj2206 napisał(a):
Ja dojechałem tam busikiem i kupiłem bilet na miejscu. Rozważ czy potrzebujesz wycieczki.

Busik był spod portu? Pamiętasz mniej więcej ilem płaciłeś?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lip 2025 11:06 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Jesli nie busik to tu jest bus terminal, jakies 400 m od portu. Stad jezdza autobusy na polnoc i centrum wyspy, koszt niewielki.

https://www.google.com/maps/place/Princ ... FQAw%3D%3D

W stolicy Exchange Museum bylo ciekawe. Animal Flower cave przecietna, Harrison odpuscilam bo na zdjeciach wygladala przecietnie (jestem duzym fanem jaskin wiec nie jest latwo mnie w tym temacie zadowolic)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości