Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 27 Lis 2024 19:45 

niebieski
pabluss napisał(a):
...Chyba że lepiej zameldować się gdzie na obrzeżach Tbilisi, albo poza?

To by miało duży sens, gdybyś miał nocleg tak żeby wyjechać za miasto bez korków (uwaga na mosty przez rzekę), a do centrum dojechać metrem. Ale nie wiem czy to jest możliwe.

pabluss napisał(a):
A z własnego doświadczenia i atrakcji wokół - ten dodatkowy dzień 03.08 zostawiłbyś bardziej na okolice Tbilisi czy raczej wpleść go do Kutaisi czy jakieś górskie miejscowości?

Nie wiem co ci poradzić. Osobiście zawsze wolę góry, więc pewnie zostałbym dłużej w Mestii lub Stepancmindzie.
 Profil Relacje PM off
pabluss uważa post za pomocny.

Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN
✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴 ✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴
#282 PostWysłany: 28 Lis 2024 18:41 

niebieski
pabluss napisał(a):
Największy znak zapytana mam czy 4 noclegi w Tbilisi i 2 w Kutaisi nie zamienic na 3 noclegi tu i tu

Nie.

piwili napisał(a):
Nie wiem co ci poradzić. Osobiście zawsze wolę góry, więc pewnie zostałbym dłużej w Mestii lub Stepancmindzie

+1
 Profil Relacje PM off
pabluss uważa post za pomocny.

#283 PostWysłany: 29 Lis 2024 10:08 

Loty: 36
Kilometry: 88 294
Dzięki bardzo. I tak też zrobiłem. 3 sierpnia przeniosłem w góry. (Stepancminda)
1 - Bedzie chłodniej
2 - Zawsze połowką dnia mogę pożonglować. Jak będzie trzeba do wyjade o 7 albo o 15.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 29 Lis 2024 16:32 

pabluss napisał(a):

31.07 - wyjazd z Batumi - , zwiedzanie Gori, Uplischke, dojazd do Tbilisi (czas jazdy ok 5 godz). Nocleg w Tbilisi

5 godzin to przejazd Batumi - Tbilisi a na dojazd do Uplischke i z powrotem na autostradę musisz dołożyć godzinę, nie wiem czy nie zarezerwowałbym noclegu w Mcchecie, troche bliżej niż Tbilisi a po tylu godzinach jazdy i zwiedzaniu w upale skalnego miasta możecie mieć wszystkiego dosyć. Z Mcchety mógłbyś najpierw pojechać do Stepancmindy (zawsze to trochę bliżej) - ale tu warto śledzić prognozy tak żeby mieć w górach dobrą pogodę bo jak będą chmury to słabo.
pabluss napisał(a):
02.08 - nocleg w Tbilisi - David Gareji

spokojnie do zrobienia w jeden dzień, zdecydowanie warto zatrzymać się przy okazji np na jedzenie w Oasis w Udabno
pabluss napisał(a):
07.08 - przejazd do Kutaisi (czas jazdy ok 5 godz), zwiedzanie Vardzia

skąd przejazd ?, bo jak ze Stepancmindy to zwiedzanie Vardzi nie wiem czy się uda, to drugi koniec kraju, do tego kręte drogi

Dlatego tym bardziej warto rozważyć po Batumi nocleg w Mcchecie, następnie Stepancminda, powrót do Tbilisi i i te kilka dni w Tbilisi. Stamtąd do Kutaisi przez Vardzie.
Musisz wziąc pod uwagę, że o ile autostradą szybko pojedziesz, to np w kierunku Stepancmindy będziesz wlókł się za tirami, szczególnie wdrapując się serpentynami pod Gaudari. W górach też nie koniecznie pocisniesz i może wyjść dłużej niż wg nawigacji.

Widzę, że omijasz architekturę sakralną (poza Mcchetą), a moim zdaniem warto zajrzeć do kompleksu Gelati pod Kutaisi, piękny jest kompleks w Alawerdii (chociaż to trochę nie po drodze)
Udanych wakacji
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 30 Lis 2024 17:36 

niebieski
_Piotrek_ napisał(a):
zdecydowanie warto zatrzymać się przy okazji np na jedzenie w Oasis w Udabno

To miejsce gdzie moim zdaniem warto było zatrzymać sie na noc ze względu na b. fajny klimat wieczorem, możliwości pojeżdżenia konno etc. Ale... czy aktualnie działa? Pamiętam, że tam od początku funkcjonowania były skomplikowane relacje z autochtonami i obiło mi się o uszy, że miejsce spłonęło jakoś stosunkowo niedawno? Ale to do potwierdzenia. Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że David Gareja nie jest wybitnie spektakularna i warta jechania tam specjalnie wyłącznie dla tej atrakcji...

No i nie chciałbym też sugerować rewolucji w planie, ale Tuszetia jest fantastyczna (i moim zdaniem zdecydowanie warta wycięcia 2-3 dni na nią). Dorzuca trochę logistycznych zawirowań, bo nie wszyscy wypożyczający auta zgadzają się na przejazd do Omalo, ale dla mnie to było jedno z najfajniejszych miejsc w Gruzji.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 01 Gru 2024 00:37 

Dzięki za uwagi. Nad tą Mchetta się zastanowie.
Jezeli zmeczenie trasa Batumi-Tbilisi bedzie duze i czasu bedzie brakowac to rozważam ominięcie Uplische, tymbardziej że stacjonując w Kutaisi mam w planie uderzyć do Vardzi.

Omalo raczej omine. Zarezerwowałem juz samochód 4x4 w localrent,com, ale już mailowo dali mi informacje ze zakazane są trasy m.in. do Omalo, Mestia - Ushguli oraz trasa do dolny Juty, Nie wiem czy w umowie będzie taki zapis, bo wolałem do Ushguli samemu samochodem dojechac niż brac taksówkę.

Cena była fajna (niecałe 500 usd za 16 dni wiec nie chcialem zmieniac), ale może ktoś sie orientuje czy jakies konsekwencje moga byc jak wyłapią na GPS że jednak do Ushguli sie pofatygowalem wypożyczonym autem? Ze strony w sumie wnioskuje tylko że nie obowiazuje tam ubezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 01 Gru 2024 22:18 

niebieski
pabluss napisał(a):
... może ktoś sie orientuje czy jakies konsekwencje moga byc jak wyłapią na GPS że jednak do Ushguli sie pofatygowalem wypożyczonym autem? Ze strony w sumie wnioskuje tylko że nie obowiazuje tam ubezpiecznie.

Szukaj informacji w umowie, albo regulaminie. Może być kara finansowa. Ale jak jest w umowie to pewnie on-line tego nie znajdziesz
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 01 Gru 2024 22:23 

niebieski
BTW cena podejrzanie niska. Ja ostatnio tyle płaciłem za tydzień i była to najtańsza z sensownych wypożyczalni. Sprawdź czy nie jakichś kruczków, np. w warunkach ubezpieczenia, itp.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 02 Gru 2024 11:53 

Ubezpieczenie pełne. Samochód z 2013 roku.
Gdybym wypożyczył w Tbilisi byłoby jeszcze taniej, bo ok 420 USD za 4x4 za 16 dni, albo 320USD za osobówke. Wypożyczałem w tej firmie rok temu w Czanogórze i nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 02 Gru 2024 23:42 

niebieski
Bez urazy @ pabluss ale mam wątpliwości, czy na pewno do końca ogarniasz temat.
Pisałeś, że wypożyczasz w Loacalren.com, a to raczej niemożliwe, bo to nie jest wypożyczalnia. Na swojej stronie piszą: "Localrent.com is an aggregator of local car rental companies"
Mam nadzieję, że wiesz, że w gruncie rzeczy nie ma czegoś takiego jak "pełne" ubezpieczenie. Każde ma jakieś wykluczenia. Kiedyś w Gruzji spotkałem podróżnika, który wypożyczył samochód taniej niż ja, też z pełnym ubezpieczeniem. Chciał przejechać rozpędem przez duże błoto, ale niestety w błocie był wielki kamień, który rozwalił mu skrzynię biegów. Dopiero wtedy dowiedział się, że jego pełne ubezpieczenie nie zawierało naprawy skrzyni biegów i silnika, a koszt był liczony w tysiącach euro. :-(
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 05 Mar 2025 23:07 

Loty: 3
Kilometry: 3 860
Hej, proszę o ocenę mojego planu:

1. Sobota - przylot do Kutaisi ok. 14, wypożyczenie samochodu, przejazd do miasta, ogarnięcie się i popołudniowo-wieczorny spacer. Nocleg Kutaisi.
2. Niedziela - okolice Kutaisi (Martwili, Okatse, Jaskinia Prometeusza). Nocleg Kutaisi
3. Poniedziałek - przejazd do Tbilisi, po drodze oglądanie Gori, Upliscich, Mccheta. Nocleg Tbilisi.
4. Wtorek - przejazd do Kazbegu. Nocleg Kazbeg (w miarę możliwości przy jednoczesnym pozostawieniu noclegu w Tbilisi, żeby nie przepakowywać się 10 razy).
5. Środa - Okolice Kazbegu, przejazd do Tbilisi, zostawienie samochodu (jak myślicie, dużo wezmą za zwrot w innej lokalizacji). Nocleg Tbilisi.
6,7,8. Czwartek-Sobota: Tbilisi + jednodniowa wycieczka do winnic na wschodzie. W nocy sobota/niedziela autobus na lotnisko Kutaisi.
9. Niedziela: wylot wcześnie rano.

Podróż planowana na maj. Niezbyt lubię trekking, dlatego nie ma go za wiele w planie :D
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 10 Mar 2025 15:54 

niebieski
Lepiej przygotuj sobie też plan alternatywny, bo w maju droga do Kazbegi bywa niedostępna
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#293 PostWysłany: 14 Kwi 2025 08:40 

Hej, zamieszczam swój plan z wyjazdu, może komuś się przyda. Na miejscu byłem sam, jako bazę wypadową wybrałem Tbilisi z racji odległości do większości atrakcji. Nie korzystałem z marszrutek, tyle co georgian bus oraz wycieczki z lokalnych biur o czym za chwilę. Przed wyjazdem korzystałem z waszych rad w tym temacie, po powrocie również jestem zdania, że lepiej wybrać sobie jeden region i na nim się skupić, niż jeździć po całej Gruzji, bo dojazdy zajmują dużo czasu.

09.04.2025 (środa) - Lot Katowice-Kutaisi 8:05, na miejscu o czasie 13:20, kontrola dokumentów zajęła 10 minut, następnie wypłata z bankomatu i zakup karty (ceny aktualne jak w innym temacie, bankomat cartu nadal bezprowizyjny). Przejazd georgian bus na trasie Kutaisi Lotnisko - Tbilisi ok. 4h (planowo miał być o 14, ale czekaliśmy na jakiś opóźniony lot albo aż się bus zapełni), po drodze jeden postój za lotniskiem, w mieście korki spore, ale dojechaliśmy wg czasu na 18. Wieczorne zwiedzanie starego miasta
10.04.2025 (czwartek) - Tego dnia początkowo miał być wyjazd do David Gareji z polecanym tu na forum biurem Gareji Line, ale nie odpisywali mi na wiadomości czy już zaczęli wycieczki, więc wybrałem sobie wycieczkę z Viatora - Kakheti, Bodbe, Signaghi and Telavi za 12€.
11.04.2025 (piątek) - Z Gareji odpisali, że wycieczki organizują dopiero od maja, także pomysł wyjazdu tam odpadł i postawiłem na wycieczkę z Viatora do Stepantsmindy za 12€. Tutaj kilka uwag technicznych - po pierwsze sprawdźcie czy droga jest przejezdna, dzień wcześniej nie była. 2 uwaga dotyczyczy uwzględnienia dodatkowego czasu na korek przy powrocie. Puszczali wszystko na Rosję, a przez wczorajsze zamknięcie drogi zeszlo im 3h. Dopiero po tym czasie puścili ruch w stronę Tbilisi, także radzę na ostatni dzień wyjazdu tam nie zostawiać. Początkowo miałem brać marszrutkę do Stepantsmindy za 30 GEL w 2 strony, ale jak ktoś wcześniej tu zauważył omija się po drodze atrakcje, dlatego znowu wybór padł na Viatora. W programie wycieczki były: Zhinvali,Ananuri, Gudauri i Stepantsminda. Wyjazd pod kościół 20 GEL od osoby. Przez ten korek wycieczka trwała od 9:30-22:30.
12.04.2025 (sobota) - wycieczka z biurem https://www.tranquilholidays.co/ - Borjomi, Rabati, Vardzia za 35$, dodatkowo płatne: Borjomi - 5 Gel, Rabati - 20 Gel, Vardzia - 17 Gel (wejscie + dojazd pod jaskinie). Tu się udało, bo w Borjomi i Rabati zima na całego, w Vardzi po śniegu ani śladu i piękna pogoda. Wycieczka długa bo od 7 do 21.
13.04.2025 (niedziela) - tu było początkowo Batumi porannym pociągiem z Tbilisi, zeby popołudnie i wieczór spędzić tam, ale po przeczytaniu opinii i porad odpuściłem to Batumi, kosztem jeszcze jednego dnia w Tbilisi. Sam czas przejazdu to 5 h 30 min, pociąg po 8, więc zostaje kilka godzin. Wybrałem wycieczkę z biura co wyżej do kanionu Dashbashi za 25$. Spodziewałem się wycieczki z przewodnikiem, ale tu nie ma co opowiadać, więc faktycznie 25$ to było za transfer ja + 2 inne osoby. Na miejscu dostaliśmy 2h czasu wolnego na kanion. I tu uwaga na tej stronie macie atrakcje kanionu: https://kassland.com I tu jedyny minus taki, że kanion w zimie zamknięty, z rowerów skorzystać nie można, zostaje tylko most i dodatkowo huśtawka. Wstęp na teren to 79 Lari, szkoda tego wodospadu bo jest zrobiona specjalna ścieżka do niego, ale w zimie niedostępna. Dojazd z Tbilisi poniżej 2h, więc cała wycieczka zajęła 6h. Po południu był czas pochodzić po mieście, skorzystać z kolejki na wzgórze itd.
14.04.2025 (poniedziałek) - Przejazd Georgiabus z godz.5, na lotnisku docelowo powinniśmy być na 9, a byliśmy kilka minut po 8, także pewnie brak korków, pomimo, ze zatrzymaliśmy się również na 1 postoju. Wylot 11:50 - karta pokładowa w pdf przeszła bez problemu, czas kontroli bagażowej i dokumentów około 10 minut.

Podsumowując skupiłem się na stolicy i okolicach. Gdybym miał jeszcze kilka dni to wybrałbym się właśnie do Batumi, żeby zobaczyć miasto w dzień i noc i 1 dzień w kutaisi + wycieczka w polecane tutaj kaniony i jaskinię Prometeusza.

Następny wyjazd do Gruzji przygotuję sobie pod Kutaisi i Batumi, z kartą nie było nigdzie problemów, jedynie hostel za gotówkę i wjazd pod kościół. W wyżej wymienionych atrakcjach można było za bilety płacić kartą. Stołowałem się głównie na wycieczkach, bo na każdej zajezdzalismy do restauracji na lunch, w mieście w restauracjach wymienionych w innym temacie, ale do niektórych daleko ze starego miasta. To tyle, dzięki za przeczytanie 🤣🤣🤣
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#294 PostWysłany: 09 Lip 2025 22:38 

Proszę o ocenę planu podróży:
Dzień 1 Przylot do Kutaisi o godzinie 14:40
Odbiór samochodu 4x4. Cenę jaką nam zaproponowano to 50EUR/dzień. W aucie będzie też namiot (zwykły, nie dachowy).
Przejazd do Tbilisi. Na miejscu: Most pokoju, krzywa wieża zegarowa, Sobór Trójcy Świętej
Nocleg w mieście

Dzień 2
Przejazd do Pasanauri
Na miejscu Rafting na rzecze Aragvi
Wjazd na Gruzińska drogę wojenną w kierunku Cminda Sameba
Po drodze twierdza Ananuri
Nocleg w Kazbegi

Dzień 3
Przejazd do doliny Truso
Trekking w dolinie Truso
Nocleg w Truso - namiot lub guesthouse

Dzień 4
Przejazd do Juta
Trekking w dolinie Juta
Nocleg w Juta - namiot lub guesthouse

Dzień 5
Przejazd w okolice jeziora Zhinvali
a następnie do skalnego miasta w Uplisciche i Vardzia
Nocleg jeszcze nie ustalony

Dzień 6
Spływ pontonem w kanionie Martwili, spacer po kładce w kanionie Okatse
Zwrot samochodu w Kutaisi i nocleg

Dzień 7
wylot o 6 rano

Czy coś do tego planu warto dodać? A może w planie jest coś z czego należałoby zrezygnować?
Jak wygląda sprawa bezpieczeństwa? Czy spanie w namiocie na gruncie jest ok? Naczytałem się o bezpańskich psach i trochę mam obawy.
Raczej nie interesuje nas zwiedzanie miast, kościołów, muzeów itp. Bardziej podobają mi się górskie widoki, natura, spędzanie czasu na świeżym powietrzu.
Myślimy też nad trasą Abano Pass z dojazdem do Omalo i okolicznych wsiach w Tusheti. Czy dałoby się upchnąć gdzieś tamte rejony? Z czego ewentualnie zrezygnować? Czy warto wybierać się w tamte rejony (jest dość daleko)?
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 09 Lip 2025 23:40 

niebieski
Dzień 1 i 2 - raczej czasu nie starczy na towszystko.
Do Omalo niektóre wypożyczalnie nie pozwalają jeździć, lepiej sprawdź zawczasu.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 10 Lip 2025 08:21 

Co do pierwszego dnia to zwiedzanie Tbilisi wstawiłem jako wypełniacz czasu. Jakby tego zabrakło to nic się nie stanie.
Drugi dzień też jest napięty ale według organizatora rafting trwa 2h. Cała trasa drogą wojenną wg google 3h. Nawet licząc 4-5h to jest jeszcze trochę zapasu.

Co do wypożyczalni to ta z której biorę nie ma ograniczeń jeśli chodzi o drogi.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 10 Lip 2025 08:24 

niebieski
Upewniłeś się co do ograniczeń? Ja kiedyś wypożyczyłem w firmie, gdzie na stronie nic nie było na ten temat, ale w umowie najmu już tak.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 10 Lip 2025 09:52 

Tak, pisałem na whats app.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 14 Lip 2025 08:28 

Cześć,

planuję jechać Gruzji w terminie 4-11 września. Transport po kraju lokalnymi środkami transportu + wycieczki zorganizowane z lokalnymi biurami/get your guide.

dzień 1 przylot do Kutaisi około 14 i przejazd do Tbilisi autobusem
dzień 2 zorganizowana całodniowa wycieczka z Tbilisi do Kazbegi (Cminda Sameba)
dzień 3 zorganizowana całodniowa wycieczka do Armenii
dzień 4 rano zwiedzanie Tbilisi, około 16 przejazd pociągiem do Batumi
dzień 5 luźny dzień w Batumi
dzień 6 przejazd z Batumi do Kutaisi
dzień 7 luźny dzień w Kutaisi, spacer po mieście lub zorganizowana całodniowa wycieczka do jaskimi Prometeusza i kanionów
dzień 8 wczesnym ranem wylot z Kutaisi do PL

Dajcie znać co o tym myślicie. Czy na początku września nie będzie problemu z realizacją wycieczki na Kazbegi?

Nie biorę pod uwagę wypożyczenie auta na miejscu, chce korzystać z lokalnych środków transportu.

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 14 Lip 2025 09:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Odpuść tę jednodniową Armenię, samych przejazdów tam i z powrotem pewnie 10 godzin, zostaw na następny raz/dłuższy pobyt na miejscu. Weź sobie w to miejsce jakieś winnice, Kachetię/Signaghi.

Jeśli chodzi o Kazbegi - wrzesień jak najbardziej ok, nawet w październiku można dojechać.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości