Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Cze 2025 18:53 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Wielokrotnie byliśmy latem i nie demonizowałbym temperatur. Należy zachować zdrowy rozsądek i obserwować prognozy.
Rimini?
Żart.
Niewarte uwagi.
 Profil Relacje PM off
Jac lubi ten post.
grzes00223 uważa post za pomocny.

🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍 🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍
Porto okołoweekendowo za 859 PLN 💛🇵🇹 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel Mercure w centrum 😍 Porto okołoweekendowo za 859 PLN 💛🇵🇹 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel Mercure w centrum 😍
#42 PostWysłany: 09 Cze 2025 19:08 

niebieski
Tak jak napisałem, niektórzy być może lubią zwiedzanie w 30-35 stopniach bo takie temperatury tam panują w lecie - szczególnie Bolonia, Florencja leżą w interiorze. Nie demonizuję, nie oceniam 🙂
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
grzes00223 uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 09 Cze 2025 23:04 

Termin to lipiec więc spodziewam się że może być gorąco ;) Dzięki za wszystkie odpowiedzi, przemyśle jeszcze temat czy obydwa czy jedno miasto (Bolonię na razie odpuszczam).
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 10 Cze 2025 08:45 

niebieski
Na dole są takie listewki w sprawie pomocnych postów i lubię.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 07 Lip 2025 11:56 

Witam. W październiku planuje wyjazd do Rzymu. To. Mój pierwszy wyjazd w te strony j jestem jak dziecko w mgle. Planuje

1. Jeden dzień cały na Watykan muzea, kaplice s i wejście na kopułę.. Jedyny problem na daty które mogę wszystkie ranne godziny są wyprzedane/niedostępne. Warto więc poczekac i wykupić toure guide na oficjalnej stornie czy np polecany private guide np takihttps://www.walksofitaly.com/vatica ... apel-tour/

2. Jeśli otwierdza to augencja papierska a pozniej bazylika św piotra/ plalac św anioła

3. Bazyliki papieskie i miejsca gdzie kręcili film konklawe dlatego rome pass muszę kupić

4. Klasyki czyli schody fontana panteon

5. Wyjazd Pałac Królewski w Casercie

Ostatni dzień przed wieczorym lotem myślę albo wybrzeże albo koloseum( choć jakoś koloseum mnie nie ciagnie szok wiem) choć się śmieją że powinam iść na nie katolicki cmentarz gdzie leży Keats i percy

To jestem strasznie ambitny plan. Bardzej preferuje sztukę sakralną niż antyczną
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 07 Lip 2025 13:56 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@emily temple

Bez przesady z tym ambitnym planem, znam osobę, która "zwiedziła" Rzym w 1 dzień :mrgreen: A tak na serio, to czy p. 1 i p. 2 nie pokrywają się - jeśli to kolejne dni, to jedyna różnica w nich to niepotwierdzona audiencja, która całego dnia i tak nie zajmie.
Punkt 4 nie powinien zając Ci wiele czasu i zdecydowanie nie cały dzień, jeśli to plan na dzień czwarty pobytu. A zależnie od tego, gdzie będziesz mieszkać, to coś możesz zobaczyć po drodze, np. z Watykanu niewielki spacer na pl. Navona, Panteon w pobliżu a do fontanny Di Trevi tez niedaleko.
Każdy lubi co innego i skupiać się zatem będzie na czym innym, ale będąc w Rzymie warto by chociaż zajrzeć na Forum Romanum. A jeśli preferujesz obiekty sakralne, to Katakumby przy Via Appia Antica (byłem dawno temu ale ciekawe ), Bazylika S. Piotra w okowach i posąg Mojżesz Michała Anioła. A spacer po Zatybrzu możesz uzasadnić odwiedzeniem Basilica Santa Maria Di Trasteverre.

Jeśli sensownie rozplanujesz trasy spacerowo-wycieczkowe po mieście, to powinno Ci się udać sporo zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 07 Lip 2025 14:14 

Zapewne masz rację. Ja po prostu jestem iść powolna osoba bez poczucia przestrzenego i często się gubie,🙈
Najbardziej rozmyślam teraz odnośnie muzeum watykańskiego.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Lip 2025 15:18 

niebieski
Polecam Annę Meconi, Przewodnik watykański.
https://www.watykan-przewodnik.pl
Ogarnie wszystko włącznie z Ogrodami, do których każdy przewodnik nie wejdzie...
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 07 Lip 2025 19:05 

@FUX dzięki zobaczę. Ogólnie to przytłaczające to panowanie, odzywa czaił się człowiek
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#50 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@emily temple jeśli interesujesz się sztuką sakralną to polecam zobaczyć Piazza del Popolo z bliźniaczymi kościołami. W Santa Maria del Popolo jest obraz Caravaggia. Plac jest oddalony o 700 metrów od schodów hiszpańskich. Z kolei przy Piazza Navona z fontanną Czterech Rzek jest kościół św. Agnieszki z ciekawymi płaskorzeźbami i freskami. Niedaleko Ołtarza Ojczyzny jest kościół il Gesu, który ma piękne i bardzo bogate barokowe wnętrze. Bardzo ciekawy jest też kościół Santa Maria degli Angeli e dei Martiri z drzwiami polskiego rzeźbiarza Mitoraja. Ten kościół przy Piazza Republica (blisko dworca Termini) jest zbudowany w części dawnych term Dioklejcana. Jednym ze starszych rzymskich kościołów jest bazylika san Clemente zdobiona mozaikami i freskami. Jest ona w połowie drogi między Koloseum, a bazylika św. Jana na Lateranie. Generalnie w Rzymie warto jest zaglądać do każdego mijanego kościoła, bo nigdy nie wiadomo jakie skarby sztuki się w nim mogą kryć.
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#51 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Uzupełniając propozycje Cichej_Wody dodałbym:
- kościół San Luigi dei Francesi - w kaplicy Św. Mateusza trzy obrazy Caravaggia
- kościół(ek) San Carlo alle Quattro Fontane zwany przez Rzymian pieszczotliwie San Carlino - malutki, przeuroczy kościółek Francesco Borrominiego
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#52 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:00 

Przemm napisał(a):
@emily temple

Bez przesady z tym ambitnym planem, znam osobę, która "zwiedziła" Rzym w 1 dzień :mrgreen: A tak na serio, to czy p. 1 i p. 2 nie pokrywają się - jeśli to kolejne dni, to jedyna różnica w nich to niepotwierdzona audiencja, która całego dnia i tak nie zajmie.
Punkt 4 nie powinien zając Ci wiele czasu i zdecydowanie nie cały dzień, jeśli to plan na dzień czwarty pobytu. A zależnie od tego, gdzie będziesz mieszkać, to coś możesz zobaczyć po drodze, np. z Watykanu niewielki spacer na pl. Navona, Panteon w pobliżu a do fontanny Di Trevi tez niedaleko.

Każdy lubi co innego i skupiać się zatem będzie na czym innym, ale będąc w Rzymie warto by chociaż zajrzeć na Forum Romanum. A jeśli preferujesz obiekty sakralne, to Katakumby przy Via Appia Antica (byłem dawno temu ale ciekawe ), Bazylika S. Piotra w okowach i posąg Mojżesz Michała Anioła. A spacer po Zatybrzu możesz uzasadnić odwiedzeniem Basilica Santa Maria Di Trasteverre.

Jeśli sensownie rozplanujesz trasy spacerowo-wycieczkowe po mieście, to powinno Ci się udać sporo zobaczyć.

Dostała e-mail odnośnie "spotkania" Z papieżem
"Niniejszym informujemy, że nie ma potrzeby ubiegania się o bilety wstępu na poniższe wydarzenie papieskie:
Audiencja Jubileuszowa"
Czyli poprostu w dniu danym ustawie się na palcu św piotra z rana i idzemy, żadnych wejściówek odbierać dzień wcześniej

@yendras dzieki, zobaczymy . Okazuje się kilka miejsc mi wypadło w planów więc zawszę coś wybiorę
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości