Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 31 Gru 2021 09:52 

niebieski
Placko @ dziękuję :-)
A powiesz jeszcze jaki test robiłeś? Antygenowy czy PCR? Na lotnisku czy wcześniej w miejscu zamieszkania?
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2318 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2318 PLN
🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️ 🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️
#22 PostWysłany: 01 Sty 2022 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 230 024
Robiłem antygenowy w miejscu zamieszkania tak z 12h przed wylotem. Wynik dostałem po ok. 5h. Na lotnisku w Berlinie były informacje ze wynik testu można mieć już po 15 min ale nie próbowałem.

6 kontynentów, 35 krajów.
Ostatnio w: USA - Nowy Jork
W planach: Norwegia - Oslo
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 02 Sty 2022 09:49 

niebieski
Bardzo Ci dziękuję Packo :-(
Super, ze masz słoneczna pogodę, bo na nasz wyjazd 12-16 stycznia pokazuje deszcz :-(
Przeraża mnie tez ten test - tez myślałam o antygenowym - jego ważność to 24 czy 48 godzin? Jestem z północy Polski i sam dojazd na lotnisko do Warszawy, parking i obowiązek tych 2 h ba lotnisku przed wylotem sprawia ze pojawia się stres czy wyrobie się w tych 24 h :-(
Ile płaciłeś za test?
Da się zwiedzić co nieco bez auta?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Sty 2022 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 230 024
Ważność antygenowej to 24h, można zrobić tez PCR z ważnością 48h. W Poznaniu zapłaciłem 80 zł. Z PCR miesiąc wcześniej płaciłem 250 zł przy okazji innego wyjazdu. Antygenowy jest też mniej bolesny :).

Bez auta da się zwiedzić naprawdę dużo - wymaga to jednak większego wysiłku i zawzięcia :D Transport publiczny międzymiastowy jest bardzo dobrze zorganizowany w większości przypadków. Wyjątkiem jak narazie była Ragusa i brak żadnych pociągów czy autobusie z tego miasta w niedziele.
Transport miejski tez bardzo spoko aczkolwiek raczej nie należy brać na poważnie godzin przyjazdu :)

Tak jak ktoś wcześniej napisał transport publiczny na Sycylii nie jest w całe tani wiec jeśli ktoś chce autem to warto sobie sprawdzić co mu się bardziej opłaca. Ceny pociągów są podane na trenitalia wiec w miarę łatwo można to sobie skalkulować.

A pogoda.. raczej loteria. Tak czy inaczej będzie lepsza niż o tej porze roku w Polsce :)

Powodzenia!

6 kontynentów, 35 krajów.
Ostatnio w: USA - Nowy Jork
W planach: Norwegia - Oslo
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Sty 2022 18:09 

złoty
Bez auta trzeba po prostu podejść bardziej selektywnie i skoncentrować się na miastach, a przyrodę i mniejsze miejscowości zostawić sobie na kolejny wyjazd już z autem. Na pewno bez auta super jest Palermo, w którym auto bardziej przeszkadza niż pomaga.

Kilka lat temu bylem na Sycylii prawie 3 tygodnie, plus minus połowę czasu z autem, połowę bez.

Bez auta:
- Palermo - mieszkanie kilka dni w mieście, zakupy na niesamowitych targach, szwendanie się częściowo od zabytku do zabytku (bez ciśnienia, ale jest tam co zobaczyć!), a częściowo bez celu.
- wycieczki z Palermo do Cefalu (pociągiem) i Monreale (autobusem miejskim)
- Katania (w tym przejazdy między Katanią a Palermo)
- Siracusa, w tym wycieczka do Noto

Z autem:
- Trapani i okolice. W samym Trapani auto niepotrzebne, ale mieszkaliśmy tam kilka dni i korzystając z auta robiliśmy sobie wycieczki - Riserva dello Zingaro, San Vito lo Capo, Monte Cofano, Erice, Marsala, Mazzara del Valle.
- Sciacca, z wycieczkami do Agrigento i Caltabellotta.

@yaris21, nie piszesz dokąd lecisz, ale jeżeli masz 4 dni, to jest sens po prostu zostać w mieście, do którego przylatujesz albo okolicy (Palermo albo Siracusa w przypadku lądowania w Katanii) i robić sobie wycieczki transportem publicznym po okolicy. Np. na 4 dni Palermo z wycieczkami w jeden dzień do Cefalu, a w drugi do Monreale to akurat w sam raz.
 Profil Relacje PM off
Placko lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 06 Sty 2022 14:19 

Cześć,
Widze, że sporo osób było niedawno lub też planuje lecieć w najbliższym czasie na Sycylie. Czy możecie polecić jakaś dobrą wypożyczalnie samochodów w Palermo?
Chcielibyśmy zrobić 2 tygodniową objazdówke w terminie 15 - 29 I tylko nie wiem gdzie wypożyczyć samochód.
"Duże" wypożyczalnie - wiadomo drogie
"Lokalne/mniejsze" mają bardzo złe opinie w googlach/tripadvisor

Dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Sie 2024 10:58 

Witam, mam mam plan pojechać na tydzień do Włoch. Prośba o poradę co jeszcze można zwiedzić jak się przemieszczać i czy Castellamare jest dobrym miejscem wypadowym oraz w Rzymie mam dwa miejsca do wyboru, okolice lotniska Ciampino lub okolice dworca Villa Bonelli. Czy można Spać na lotnisku Fiumicino? Czy kupować bilety na transport (np. sita) fizyczne czy lepiej w jakiejś aplikacji?

1 dzień: Przylot do Rzymu o 11:30, Flixbusem przejazd do Castellammare
2 dzień: Ścieżka Bogów i zwiedzanie Positano
3 dzień: Rejs na Capri i zwiedzanie wyspy
4 dzień: Zwiedzanie Amalfi, Fiordo di Furore, Grotta dello Smeraldo
5 dzień: Przejazd do Neapolu zwiedzanie pół dnia - przejazd do Rzymu Flixbus
6 dzień: Zwiedzanie Rzymu
7 dzień: Zwiedzanie Watykanu, Koloseum (darmowe wejście w niedziele), przejazd późnym wieczorem lub w nocy na lotnisko i oczekiwanie na lot poranny
8 dzień: Powrót o 6 rano z lotniska Fiumicino

Pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Sie 2024 16:04 

Loty: 22
Kilometry: 24 891
Nie wiem ile kosztuje flixbus, ale w maju jechałem z Neapolu do Rzymu Frecciarosą, 300/h. Czas przejazdu 1h 20 min , bilet kosztował mnie 11 Euro, dla dziecka 7 Euro. Kupiony niecałe 3 miesiące wcześniej
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Sie 2024 17:11 

złoty
@BPawelB
Z własnego doświadczenia. Ta pierwsza część może się udać jeśli zrobisz sobie bazę wypadową w Amalfi lub gdzieś obok. Inaczej stracisz pół każdego dnia na jazdę w autobusie i to pod warunkiem, że dasz radę wsiąść do pierwszego pojazdu który podjedzie. Na ścieżkę bogów przeznacz sobie cały dzień.
Czy znasz Włochy południowe? Jeśli nie to Neapol na pół dnia będzie jak polizanie cukierka przez szybę. Tutaj jest potrzebny minimum dzień od świtu do zmierzchu na nogach żeby coś zgrubnie zobaczyć.
Dwa dni na Rzym jest w porządku.
Na FCO dasz radę się przespać bo to bardzo duże lotnisko i jakaś ławka się znajdzie. Jak wrócisz do domu to po takiej nocy przez cały dzień będziesz "nieczynny" :lol: i na drugi raz kupisz lot tak żeby wracać do domu nie o wschodzie tylko o zachodzie słońca.

Bilety na autobusy lokalne kupuje się w kasach na dworcu, lokalnych kioskach (tabakierach), barach/kawiarniach i aplikacjach internetowych.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 26 Sie 2024 17:54 
Awatar użytkownika

srebrny
moja rada
zostań ten tydzień w Rzymie, ewentualnie cos dookoła do 1 h pociągiem w jedna stronę
inaczej zapamiętasz tylko bieg z miejsca na miejsce

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Maj 2025 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Wybieram się do Mediolanu.
Wylot z Rzeszowa w czwartek godzina 9:15, na miejscu około 11stej.
Powrót na drugi dzień o 15stej.
Proszę o poradę:
1)
Z lotniska Malpensa pociąg do Como, tam nocleg i rano pociąg do Mediolanu i zwiedzanie miasta.
2) Z lotniska Malpensa pociąg do Mediolanu i tam nocleg i na spokojnie zwiedzanie miasta.
Którą wersję wybrać, może ktoś był na podobny okres czasu i może podzielić się doświadczeniami z podróży?

#32 PostWysłany: 06 Maj 2025 13:49 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Miasto Como szkoda czasu przy takim przedziale czasowym.
Rozważ Bergamo zamiast Como.
 Profil Relacje PM off
kaviorwiki lubi ten post.

#33 PostWysłany: 28 Maj 2025 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Zmiana planów, jednak powrót w niedzielę rano, czyli mam pełne 3dni na miejscu.
Rozważam jeden dzień spędzić w Wenecji

#34 PostWysłany: 08 Cze 2025 21:08 

Witam,
proszę o poradę.
Przylot Bolonia 8.00, pociąg do Florencji, cały dzień i nocleg na miejscu. Rano śniadanie i pociąg do Wenecji. Cały dzień i ranek następnego dnia w Wenecji po czym powrót do Bolonii, samolot po 16.

Teraz pytanie czy ma to sens czy lepiej odpuścić Florencje i zostawić tylko Wenecję? Nie mamy zamiaru chodzić po muzeach, raczej spacerowanie i główne atrakcje.

Z góry dzięki za wszelkie rady!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 08 Cze 2025 21:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym odpuścił Wenecję bo nie ma to sensu. Nawet Florencji i posiedział w Emilia-Romania
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.
grzes00223 uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 08 Cze 2025 23:21 

złoty
Ja też myślę że lepiej się skupić na jednym miejscu. Jak Wam Florencja nie przypasuje, bo będzie w niej za dużo ludzi (nie uznaję innych powodów :lol: ) to zawsze można na kilka godzin wyskoczyć do jakiejś miejscowości obok jak Prato, Lukka, San Gimigiano albo nawet Piza czy Sienna .
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#37 PostWysłany: 09 Cze 2025 06:43 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
A zwiedzania Bolonii nie rozważasz, traktując to miasto tylko jako miejsce przylotu i tranzytu do atrakcji turystycznych Florencji i Wenecji? 2,5 dnia to wg mnie niewiele na te dwa miasta tj. Bolonia i Florencja, a tym bardziej jeśli jeszcze przejazd do Wenecji. Na samą Florencję będzie powiedzmy w porządku.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#38 PostWysłany: 09 Cze 2025 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Plan bardzo dobry, tylko czasu na jego realizację mało. Sam miałem takie zapędy, aby w 2,5 dnia objechać wszystko co się da z Bolonii przez Ravennę, San Marino, Florencję i Pizę :D ale wybili mi to z głowy.
Nie lepiej Bolonia + Florencja?

#39 PostWysłany: 09 Cze 2025 12:30 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Jedni klękają po 8 km/dzień z buta, inni 15 nie odczują.
W Bolonii nie byłem to się nie wypowiem. Gdybym miał wybierać między Florencją a Wenecją to rzucałbym monetą.
Na pierwszy raz po jednym dniu na każde miasto starczy.
To zależy, czy będziesz się doktoryzował nad każdymi drzwiami, attykami, itp.
Każde miasto jest inne.
Możesz trafić na dzikie tłumy, może być znośnie.
 Profil Relacje PM off

#40 PostWysłany: 09 Cze 2025 12:55 

niebieski
Nie napisałeś chyba jaki miesiąc. Bo jesli lipiec / sierpień to moj wypad ograniczyłbym do BLQ - Rimini - BLQ chyba że lubisz zwiedzanie w 30-35 stopniach.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość