Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Demonstracje w Serbii
#1 PostWysłany: 04 Lip 2025 17:21 

niebieski
Czy ktoś się orientuje o demonstracjach odbywających się także poza Belgradem i Nowym Sadem? Próbowałem dopytywać mieszkankę stolicy, ale nawet ona nic nie wie. Za jakiś czas będę się kręcił po północnej Serbii i dobrze byłoby wiedzieć, gdzie może człowieka przystopować...

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 04 Lip 2025 18:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Demonstracje trwają w SRB od dawna, od zawalenia się dachu dworca w Nowym Sadzie. Warto monitorować co się dzieje, ale miejmy umiar w ocenach.
Jakoś nikt nawet nie pisze o demonstracjach w Niemczech i kto chce to tam jedzie.
Serbia dziś, to bezpieczny dla turystów kraj.
Grzenio1970 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Lip 2025 19:33 

niebieski
Ale ja się nie obawiam o bezpieczeństwo, tylko paraliż komunikacyjny. Rok temu spałem w Belgradzie, był spokój. A teraz co jakiś czas centrum całkowicie zatkane, w takiej sytuacji wybrałbym inny nocleg. I właśnie o monitorowanie mi chodzi, gdybym wiedział z pewnym (nawet jednodniowym) wyprzedzeniem, że np. w takim Zrenjaninie szykuje się demonstracja, to obieram inną trasę.

#4 PostWysłany: 04 Lip 2025 19:57 
Awatar użytkownika

srebrny
No to jak chcesz wiedzieć z jednodniowym wyprzedzeniem kiedy będzie demonstracja, to zajrzyj na fb albo telegrama organizatorów demonstracji.

#5 PostWysłany: 05 Lip 2025 20:55 
Awatar użytkownika

złoty
@Pudelek Wprawdzie nie północ, ale w Niszu protesty były i wczoraj, i dziś. Z perspektywy turysty to zupełnie nieistotne - wieczorami przemarsz główną ulicą albo zablokowane główne skrzyżowanie = zupełnie nie wpływa to na funkcjonowanie miasta jako takiego już 100 metrów dalej.
Pudelek uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 05 Lip 2025 21:47 

niebieski
Właśnie jestem dzisiaj w Belgradzie i też się obawiałem demonstracji.
Cały czas są zamknięte jakieś może 2 ulice, mieszkamy jakieś 100 m od tych zamkniętych ulic. Dzisiaj na manifestacji to było może z 50 osób.
Google pokazuje, że autobusy jeżdżą normalnie, ale trasy są trochę pozmieniane (omijają te ulice). Ogólnie bezpiecznie, więcej policji niż manifestujacych. Tak jest przynajmniej dzisiaj.
Te zamkniete ulice, o których pisze, nie są w centrum tylko w okolicy ulicy Aleksandra Dupceka.
W centrum też porozstawiane jakieś namioty, ale dzisiaj to praktycznie puste.
 Profil Relacje PM off
Pudelek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości